Se va rupe și tandemul Iohannis-Hellvig
Postat la: 31.03.2017 | Scris de: ZIUA NEWS
0
Pozițiile celor doi încep să difere. Directorul SRI, în mod discret, subtil chiar, începe să ia distanță față de președintele Klaus Iohannis. Mai devreme sau mai târziu, pozițiile celor doi pot deveni ireconciliabile. Când se va întâmpla asta, teoretic, Klaus Iohannis l-ar putea demite pe Hellvig. Numai că toată procedura de schimbare a șefului SRI va fi la mâna Parlamentului. Unde președintele nu are majoritate. Pe ce îmi bazez acest scenariu?
O confruntare surdă, deloc publică, dar totuși cu un anumit grad de transparentă pentru observatorii atenți, a avut loc deja între Klaus Iohannis și Eduard Hellvig. Cu prilejul agoniei prelungite a generalului cu patru stele Florian Coldea, instalat la cârma sistemului și apoi chiar a statului român de către fostul președinte Traian Băsescu. Pentru Klaus Iohannis, adus la putere cu sprijinul nemijlocit al lui Florian Coldea, acesta din urmă devenise un personaj de neclintit. Nu numai că știa prea multe despre Klaus Iohannis devenit președinte, dar acesta îi și datora fulminanta ascensiune și apoi victoriile în raport cu adversarii politici. Victorii la care a contribuit din plin și DNA, atâta timp cât a existat binomul la vârf.
În schimb, pentru Eduard Hellvig, generalul Florian Coldea, conducătorul operativ al instituției numită SRI, devenise nu numai o veritabilă piatră de moară, ci și o capcană care oricând putea fi fatală. Să nu ne amăgim, știa și Hellvig ceea ce știam și noi. Florian Coldea își supraveghea, își spiona superiorul pentru ca, într-o bună zi, să îl aibă la mâna. Numai că Hellvig a fost extrem de atent, extrem de prudent și a avut un comportament ireproșabil. Era greu, dacă nu cumva imposibil de prins. Firește, cu excepția unei făcături. S-a ajuns astfel în strania situație în care directorul SRI, colaborator fidel al președintelui Klaus Iohannis, căruia de altfel îi datora funcția, avea în ceea ce îl privește pe Coldea poziții divergente cu ale lui Iohannis. Pe care, firește, nu avea posibilitatea și nici dorința de a le exprima în mod explicit. Iar acest echilibru, la un moment dat, s-a rupt.
După ce o serie de dezvăluiri despre Florian Coldea au început să scandalizeze opinia publică, după ce s-a creat un veritabil curent anti-Coldea de natură să prejudicieze grav Serviciul Român de Informații, s-au creat, în fine, premisele ca Eduard Hellvig să apese pe pedala de accelerație și să îl forțeze pe Klaus Iohannis să renunțe la parteneriatul cu Coldea. Până la un punct, i-a convenit și președintelui. Pentru că era mai simplu totuși să ridice din umeri, să îi transmită verbal și nonverbal lui Coldea că face tot posibiliul pentru a-l acoperi, dar că nu mai poate rezista, presiune fiind prea mare. Se debarasa astfel, la rândul său, cu relativă eleganță, de cel căruia îi datora totuși atât de multe.
Ceea ce, până la urmă, nu a apropiat pozițiile celor doi, Iohannis și Hellvig, ci dimpotrivă, le-a distanțat și mai mult este poziționarea fiecăruia în parte față de două elemente cheie: propriul statut, președintele dorind cu ardoare și aproape cu orice risc, inclusiv prin încălcarea unor articole din Constituție, mai multă putere și un nou mandat, în timp ce Eduard Hellvig are drept obiectiv conducerea onorabilă a instituției până când ar urma să o părăsească cu fruntea sus; a doua diferență, încă și mai pregnantă, este cea legată de respectarea drepturilor omului. Cu o singură excepție, un scurt discurs la inaugurarea mandatului, Klaus Iohannis nu a susținut niciodată cauza siguranței cetățeanului și a respectării drepturilor sale fundamentale.
În timp ce Eduard Hellvig a făcut-o mereu, inclusiv la bilanțul SRI, când a știu să stabilească un raport corect între siguranța cetățeanului, siguranța națională a României și securitatea colectivă. Cele două discursuri, singurele de altfel, ținute în această săptămână la bilanțul SRI de către Eduard Hellvig și respectiv Klaus Iohannis, sunt fundamental diferite și chiar discordante în conținutul lor. Iar asta s-a întâmplat chiar și în cvasiabsența analizei critice din ambele discursuri. Dar, în timp ce Klaus Iohannis a lăudat SRI, făcându-se literalmente că plouă în legătură cu seismele care au zguduit în ultima vreme instituția, Eduard Hellvig, vorbind despre viitor, a criticat de fapt dur ceea ce s-a întâmplat în trecut.
În timp ce viitorul SRI, în accepțiunea lui Klaus Iohannis, înseamnă tot poliție politică, dar în alte forme, în viziunea lui Hellvig, ar fi un parteneriat în serviciul cetățeanului, beneficiind de o lege modernă, de noi structuri de conducere și de o reformă internă durabilă. Care să scoată SRI din toate câmpurile tactice în care nu are ce căuta. Examenul final al relației dintre cei doi va fi, însă, dat abia în 2019. Anul alegerilor prezidențiale. Atunci când Hellvig și SRI vor avea o bună șansă de a rămâne echidistanți. În timp ce Klaus Iohannis va avea nevoie ca de aer de susținerea sa din partea principalului serviciu secret al țării.
Sorin Rosca Stanescu
ULTIMA ORA
-
Ce este "Regula celor 90 de secunde"? Un neurocercetător descoperă o tehnică inovatoare care ne poate schimba viața
Te-ai gândit vreodată cum ai putea să îți gestionezi emoțiile rapid? Încearcă „Regula celor 90 de secunde" și descoperă tehnica inovatoare creată de un specialist în neuroștiințe, care îți oferă instrumentele necesare pentru a controla furia, frica și anxietatea, ajutându-te să îți regăsești calmul într-un timp scurt.
-
Serurile criminale: FDA impune avertismente privind leziunile nervoase pentru 2 vaccinuri RSV
Food and Drug Administration (FDA) din SUA a dispus ca doi producători de vaccinuri împotriva virusului sincițial respirator (VSR) să includă pe etichetele produselor un avertisment privind un efect secundar potențial paralizant legat de afectarea nervilor.
-
De ce este așteptat Elon Musk în fotbalul mare de Gigi Becali, patronul FCSB-ului
A ieșit la iveală faptul că Elon Musk, cel mai bogat om al planetei, dorește să preia clubul Liverpool în schimbul a 4 miliarde de dolari, iar Gigi Becali a reacționat cu privire la această veste. În viziunea latifundiarului care dictează mersul lucrurilor la FCSB, venirea lui Musk în fotbal ar reprezenta un avantaj chiar și pentru roș-albaștri.
-
Explozie de căutări pe Google: Oamenii vor să știe cum să își șteargă conturile de Facebook și Instagram după anunțul Meta
Anunțul Meta de a renunța la verificarea informațiilor și de a relaxa moderarea conținutului a declanșat o explozie de căutări pe Google despre ștergerea conturilor de Facebook, Instagram și Threads.
-
Vin banii de la G7 pentru Ucraina! Ursula von der Leyen a anunțat prima tranșă din împrumut
Ucraina a primit prima tranșă de 3 miliarde de euro din partea Uniunii Europene a unui împrumut convenit de membrii Grupului celor Șapte, au declarat vineri Kievul și Bruxellesul.
-
"Schema 1800" - noua înșelătorie pe WhatsApp. Plângerile la poliţie curg continuu
O nouă schemă de fraudă online face victime, în aceste zile. Escrocii sparg conturile de whatsapp, după care le cer bani cunoscuţilor din agenda victimei. Suma cerută este aceeaşi -1.800 de lei. De aceea, acest tip de înşelăciune a primit şi numele de Schema 1800.
-
Granițele deschise sfidează naționalismul în ascensiune în Europa (The Guardian)
Reintroducerea controlului pașapoartelor în spațiul Schengen ne trasează în minți noi linii politice - iar lucrul acesta în sine e periculos, se arată într-un articol publicat în The Guardian, conform Rador Radio România.
-
Marea Britanie impune noi reguli de călătorie. De când se aplică și ce condiții trebuie să îndeplinească turiștii
Marea Britanie impune o autorizație electronică de călătorie (ETA) pentru cetățenii din 48 de țări, inclusiv SUA, Canada și Australia. Din luna aprilie, această autorizație plătită va fi obligatorie și pentru europeni. ETA este menită să consolideze securitatea la frontieră și face parte dintre eforturile Londrei de a-şi digitaliza sistemul de gestionare a frontierelor.
-
Dezvăluirea unui director de bancă: "Românii dau statului 70% din tot ceea ce câștigă"
Statul român continuă să apese greu pe umerii cetățenilor: pe lângă cele mai mari impozite pe salarii din Europa, românii sunt obligați să suporte și alte taxe și contribuții. Cu toate acestea, finanțele publice sunt într-o situație critică, iar România rămâne, de ani de zile, campioana deficitului bugetar în Uniunea Europeană.
DIN CATEGORIE
- TOP CITITE
- TOP COMENTATE
- 1.Condiția necesară ca Georgescu să fie lăsat să candideze. Primul pas a fost realizat!
- 2.Fostă "Golden Girl" al Sistemului simte că i-a venit vremea ca să preia puterea în România
- 3.Autorii haosului nu vor scăpa nici în gaură de șarpe
- 4.Despre ecuația prezidențialelor: Crin și Sistemul
- 5.Dar cu pleava societății, ce veți face, oare?
- 6.Inflație de viitori prezidențiabili, de tipul #CandidațiiAltora. Suveraniștilor veritabili li se va bara calea. România, #RaiulExploatatorilor!
- 7.Să vorbim pe șleau: Iohannis & Pahonțu au ordonat PNL ca să-l susțină pe Călin Georgescu ca să-i scadă astfel scorul lui George Simion
- 8.Mai putem conta doar pe miracole
- 9.Și-au băgat și americanii coada în ‘89
- 10.Strategia Națională de Apărare pe înțelesul tiktokarilor
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu