Se inversează polii de putere
Postat la: 26.07.2016 | Scris de: ZIUA NEWS
0
Este oficial. Președintele Turcei, Erdogan, îi mulțumește președintelui Federației Ruse, Putin, pentru "ajutorul necondiționat asigurat în perioada puciului" și după, așa cum se poate, ușor, subînțelege. Și bate obrazul aliaților săi oficiali din NATO și Uniunea Europeană, în sensul că ar fi așteptat un ajutor și din partea acestora.
În scurt timp, cei doi autocrați de la Ankara și Moscova urmează să se întâlnească. Și, probabil, să bată palma. Asta înseamnă că, cel puțin în zona noastră geografică, polii de putere se pot inversa. Acum, devine limpede de ce John Brennan, directorul CIA, s-a grăbit să declare că Statele Unite nu au fost la curent cu pregătirea unei lovituri de stat în Turcia. Pentru că, numai declarând astfel, Statele Unite pot motiva cum de nu au sărit în apărarea celui mai important partener NATO. Dacă Washingtonul nu a știut nimic, atunci nici nu poate fi învinovățit de către Ankara că a lăsat, în mod cinic, ca evenimentele să de declanșeze și să se deruleze pentru a vedea, în final, pe cine ar trebui să sprijine, pe puciști sau pe Erdogan.
În schimb, Federația Rusă, care nu avea niciun fel de parteneriat militar sau politic cu Turcia, ci dimpotrivă, era într-un conflict latent cu această țară pentru că urmăreau obiective diferite în Siria, a aflat că se pune la cale un puci și a intervenit prompt, activ și necondiționat în favoarea lui Erdogan. Se poate lesne desluși încă ceva în spatele acestor declarații și a acestei atitudini. Și anume faptul că puciștii erau expresia militară a opoziției civile și politice împotriva regimului Erdogan. Tocmai de aceea represiunea este atât de largă, atât de dură și atât de sângeroasă. Lipsa de intervenție a Statelor Unite, care în niciun caz nu poate fi pusă pe seama lipsei de informare, ar putea fi explicată prin faptul că, dacă lovitra de stat ar fi reușit, laicizarea Turciei ar fi căpătat mai multă consistență, iar statul de drept nu numai că nu ar fi fost aruncat în aer, ci dimpotrivă, ar fi devenit mai consistent prin întărirea instituțiilor democratice. În final, Statele Unite s-ar fi ales cu un aliat mai de încredere.
În timp ce învingătorilor li se cuvin aplauzele, în orice condiții au învins, înfrânții sunt huliți, indiferent în ce condiții au fost înfrânți. Așa funcționează istoria din toate timpurile. În aceste condiții, lovitura de stat, care nu a fost pusă la cale de Statele Unite, dar despre care Statele Unite au știut, a fost înfrântă și, imediat, Washingtonul a fost silit să condamne, în mod public, puciul și să îi condamne, în mod la fel de public, pe autorii lui. Și, imediat, s-au conformat și aliații Statelor Unite din NATO și din UE.
În timp ce Federația Rusă, la rândul ei informată de propriul serviciu secret asupra pregătirilor pentru lovitura de stat, a intervenit activ în favoarea regimului Erdogan. Sub pretextul, cât se poate de corect din punct de vedere politic, că apără statul de drept împotriva atentatorilor puciști. Ce a putut însemna această intervenție activă? Că, așa cum a scăpat de altfel o informație în presă, președintele jucător de la Moscova i-a telefonat lui Erdogan, avertizadu-l că urmează, în doar câteva ore, declanșarea unei lovituri de stat. Este de presupus că reprezentanții unor instituții de la Moscova au procedat la fel cu omologii de la Ankara care i-au rămas fideli lui Erdogan. Poate că această susținere nu a fost doar în plan informativ. Este posibil ca rușii să fi pus la cale, în zonele vulnerabile, un puternic bruiaj, blocând transmisiile de date și informații între diverse componente ale loviturii de stat. Nu este exclusă, de asemenea, posibilitatea ca o parte a listei participanților la complot să îi fi fost furnizată lui Erdogan chiar de către Moscova.
Dacă ar fi dorit, exact aceleași lucruri le-ar fi putut face și serviciul secret american. Dar și celelalte servicii secrete ale statelor NATO. Numai că acestea s-au pliat politicii de expectativă decisă la Washington. În mod cert, Erdogan se face vinovat de grave derapaje de la democrație și de zdruncinarea fundamentelor statului de drept. Ultima sa decizie de preluare a șefiei armatei, prin încălcarea Constituției, îl scoate, cu desăvârșire, în afara sistemelor democrate. Într-o oarecare măsură, însă, se poate face și o altă afirmație. Și anume că, pierzându-și sprijinul aliaților NATO și UE, Erdogan este cumva împins și la excese în raport cu principiile democratice și la o alunecare periculoasă către Moscova.
Jocul Statelor Unite s-a dovedit a fi falimentar. La capătul acestui joc, rezultatul este, pe toate planurile, negativ. În Turcia, nu a fost salvat statul de drept și, încet-încet, nu mai poate fi vorba de niciun fel de democrație și în niciun caz de asumarea așa-ziselor valori ale lumii occidentale. În plus, este aproape cert că Statele Unite și Uniunea Europeană au pierdut un important aliat militar, chiar dacă acesta nu ar fi putut fi, așa cum s-a dovedit în final, vreun aliat politic.
Și acum să privim tabla de șah. Până ieri, singurele puteri care controlau, într-un relativ echilibru, Marea Neagră erau Rusia și Turcia. În plus, Turcia, ca principal beneficiar al Convenției de la Montreux, controlează strâmtorile, deci nodul de legătură dintre Marea Neagră și Marea Mediterană. Dintre statele NATO numai România și Bulgaria ar fi avut dreptul să își dezvolte o capacitate năvală militară cât de cât relevantă în Marea Neagră. Dar nu au făcut-o. Din diverse rațiuni. În eventualitatea în care Turcia, în urma discuțiilor de la Moscova, decide să părăsească NATO sau NATO elimină Turcia ca urmăre a instaurării, acolo, a unui regim de mână forte care ar putea genera contrareacții în lanț, creând instabilitate, la Marea Neagră și nu numai, se creează o axă de putere infailibilă.
Aliate fiind, Federația Rusă și Turcia vor controla Marea Neagră, Marea de Azov, Marea Marmara și, pe o largă suprafață, Marea Mediterană. Sub aspect terestru, noua axă Ankara -Moscova, căreia i s-ar putea adaugă rapid și Teheranul, va controla Euroasia.
Ceea ce înseamnă că Statele Unite și aliații săi sunt amenințați de o grea lovitură de natură geostrategică. Și asta se întâmplă chiar înaintea alegerilor prezidențiale din Statele Unite și parlamentare din Germania, unde, așa cum este de așteptat, Angela Merkel va fi debarcată. Din nou, am asistat la regretabile bâlbâieli ale Bucureștiului. Și la duplicități de neînțeles pentru politica unui stat santinelă aflat, din perspectiva de mai sus, chiar în ochiul ciclonului. Așa că, încă o dată, mă întreb ce a știut și ce nu a știut Mihai Răzvan Ungureanu, directorul Serviciului de Informații Externe, și dacă a știut ceea ce ar fi trebuit să știe, în ce măsură i-a informat pe decidenții politici. În fine, dacă aceștia au fost corect și prompt informați, cum se explică faptul că, din nou, România a fost incapabilă ca, în respect cu angajamentele sale euroatlantice, să își construiască o politică proprie în raport cu Ankara, cu Moscova, cu statele de la Visegrad și cu nucleul dur al UE.
Sorin Rosca Stanescu
ULTIMA ORA
-
Ce este "Regula celor 90 de secunde"? Un neurocercetător descoperă o tehnică inovatoare care ne poate schimba viața
Te-ai gândit vreodată cum ai putea să îți gestionezi emoțiile rapid? Încearcă „Regula celor 90 de secunde" și descoperă tehnica inovatoare creată de un specialist în neuroștiințe, care îți oferă instrumentele necesare pentru a controla furia, frica și anxietatea, ajutându-te să îți regăsești calmul într-un timp scurt.
-
Serurile criminale: FDA impune avertismente privind leziunile nervoase pentru 2 vaccinuri RSV
Food and Drug Administration (FDA) din SUA a dispus ca doi producători de vaccinuri împotriva virusului sincițial respirator (VSR) să includă pe etichetele produselor un avertisment privind un efect secundar potențial paralizant legat de afectarea nervilor.
-
De ce este așteptat Elon Musk în fotbalul mare de Gigi Becali, patronul FCSB-ului
A ieșit la iveală faptul că Elon Musk, cel mai bogat om al planetei, dorește să preia clubul Liverpool în schimbul a 4 miliarde de dolari, iar Gigi Becali a reacționat cu privire la această veste. În viziunea latifundiarului care dictează mersul lucrurilor la FCSB, venirea lui Musk în fotbal ar reprezenta un avantaj chiar și pentru roș-albaștri.
-
Explozie de căutări pe Google: Oamenii vor să știe cum să își șteargă conturile de Facebook și Instagram după anunțul Meta
Anunțul Meta de a renunța la verificarea informațiilor și de a relaxa moderarea conținutului a declanșat o explozie de căutări pe Google despre ștergerea conturilor de Facebook, Instagram și Threads.
-
Vin banii de la G7 pentru Ucraina! Ursula von der Leyen a anunțat prima tranșă din împrumut
Ucraina a primit prima tranșă de 3 miliarde de euro din partea Uniunii Europene a unui împrumut convenit de membrii Grupului celor Șapte, au declarat vineri Kievul și Bruxellesul.
-
"Schema 1800" - noua înșelătorie pe WhatsApp. Plângerile la poliţie curg continuu
O nouă schemă de fraudă online face victime, în aceste zile. Escrocii sparg conturile de whatsapp, după care le cer bani cunoscuţilor din agenda victimei. Suma cerută este aceeaşi -1.800 de lei. De aceea, acest tip de înşelăciune a primit şi numele de Schema 1800.
-
Granițele deschise sfidează naționalismul în ascensiune în Europa (The Guardian)
Reintroducerea controlului pașapoartelor în spațiul Schengen ne trasează în minți noi linii politice - iar lucrul acesta în sine e periculos, se arată într-un articol publicat în The Guardian, conform Rador Radio România.
-
Marea Britanie impune noi reguli de călătorie. De când se aplică și ce condiții trebuie să îndeplinească turiștii
Marea Britanie impune o autorizație electronică de călătorie (ETA) pentru cetățenii din 48 de țări, inclusiv SUA, Canada și Australia. Din luna aprilie, această autorizație plătită va fi obligatorie și pentru europeni. ETA este menită să consolideze securitatea la frontieră și face parte dintre eforturile Londrei de a-şi digitaliza sistemul de gestionare a frontierelor.
-
Dezvăluirea unui director de bancă: "Românii dau statului 70% din tot ceea ce câștigă"
Statul român continuă să apese greu pe umerii cetățenilor: pe lângă cele mai mari impozite pe salarii din Europa, românii sunt obligați să suporte și alte taxe și contribuții. Cu toate acestea, finanțele publice sunt într-o situație critică, iar România rămâne, de ani de zile, campioana deficitului bugetar în Uniunea Europeană.
DIN CATEGORIE
- TOP CITITE
- TOP COMENTATE
- 1.Condiția necesară ca Georgescu să fie lăsat să candideze. Primul pas a fost realizat!
- 2.Fostă "Golden Girl" al Sistemului simte că i-a venit vremea ca să preia puterea în România
- 3.Autorii haosului nu vor scăpa nici în gaură de șarpe
- 4.Despre ecuația prezidențialelor: Crin și Sistemul
- 5.Dar cu pleava societății, ce veți face, oare?
- 6.Inflație de viitori prezidențiabili, de tipul #CandidațiiAltora. Suveraniștilor veritabili li se va bara calea. România, #RaiulExploatatorilor!
- 7.Să vorbim pe șleau: Iohannis & Pahonțu au ordonat PNL ca să-l susțină pe Călin Georgescu ca să-i scadă astfel scorul lui George Simion
- 8.Mai putem conta doar pe miracole
- 9.Și-au băgat și americanii coada în ‘89
- 10.Strategia Națională de Apărare pe înțelesul tiktokarilor
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu