Se extinde războiul pe moțiune din PSD
Postat la: 09.08.2020 | Scris de: ZIUA NEWS
0
Miza este uriașă. Inclusiv în plan intern. Moțiunea de cenzură upgradează lupta pentru putere din cele două tabere rivale existente atât la nivel central, cât și la nivel local. Tabăra lui Marcel Ciolacu pe de-o parte și tabăra lui Eugen Teodorovici pe de altă parte. Marcel Ciolacu ar dori ca moțiunea de cenzură să fie propusă și votată în Parlament după Congresul PSD. Susținătorii lui Teodorovici preferă contrariul. Moțiunea înainte. Cum de a ajuns moțiunea o miză atât de importantă?
La vedere, Marcel Ciolacu suferă presiuni din mai multe direcții. Prima este cea a electoratului PSD. A bazinului electoral al acestui partid. A cetățenilor care sunt profund nemulțumiți de modul, apreciat drept iresponsabil, în care Guvernul Orban doi și jumătate se preocupă de sănătatea publică și de combatarea efectelor crizei economice. Această stare de nemulțumire a crescut exponențial, începând din momentul în care a devenit clar că punctul de pensie nu va crește cu 40%, iar alocațiile de stat pentru copii nu se vor dubla. Desigur, mai multe legi și decizii ale Curții Constituționale sunt încălcate în acest fel. Mă îndoiesc însă că opoziția unor segmente tot mai largi de populație față de Guvernul Orban doi și jumătate are la origini principii de acest fel. Milioane de seniori se uită în propriul portofel și milioane de părinți ar fi dorit ca cele mai mici alocații de stat pentru copiii din Europa să crească. Prin urmare, din această direcție a populației, nemulțumirea are motivații în primul și în primul rând materiale.
O altă direcție a presiunii pentru răsturnarea cât mai grabnică printr-o moțiune de cenzură a Guvernului Orban doi și jumătate vine din partea majorității primarilor și consilierilor PSD din teritoriu. Aceștia sunt supuși unor presiuni formidabile, în special sub forma unor șantaje materiale legate de bugetarea diverselor proiecte, de către Guvernul Orban. De multe ori, acești aleși locali au opțiunea fie de a rămâne cu buza umflată și de a îngheța proiectele destinate comunităților pe care le reprezintă, fie de a ceda presiunilor și de a trece cu arme și bagaje în tabăra PNL. Acest fenomen este într-o asemenea măsură escaladat, încât până și un liberal de frunte, primvicepreședintele PNL Rareș Bogdan a sărit ca ars zilele trecute, protestând împotriva mișcărilor pe care le face Ludovic Orban pentru a încuraja traseismul politic. Este evident că dacă este inițiată o moțiune de cenzură câștigătoare, acest fenomen încetează sau se atenuează în funcție de opțiunile pe care le are președintele Klaus Iohannis. Acesta poate nominaliza un alt candidat de premier sau poate alege ca România să fie condusă de la Guvern de un premier castrat de către Parlament, cu puteri reduse și care s-ar putea numi Guvernul Orban trei și jumătate.
În fine, există și o presiune semnificativă care vine din interiorul conducerii lărgite a partidului și care are în vedere punerea lui Marcel Ciolacu în situația de a nu mai tergiversa până după Congres moțiunea de cenzură și, implicit, de a-și angaja răspunderea încă înaintea Congresului. Să nu uităm că acesta a făcut o afirmație fermă, în sensul că își asumă întreaga răspundere pentru succesul la vot al moțiunii de cenzură. Dacă moțiunea de cenzură nu trece, în mod normal, într-un partid cu coloană vertebrală de mărimea PSD, situația liderului ar trebui să fie tranșată. Iar Marcel Ciolacu ar urma să piardă bătălia internă de la Congres. Eugen Teodorovici, calificându-se astfel pentru poziția de președinte PSD.
Ezitările lui Marcel Ciolacu, legate de introducerea unei moțiuni de cenzură înaintea Congresului, nu sunt neapărat generate de vulnerabilitățile acestuia. De teama sa că nu va reuși să adune numărul necesar de voturi asociindu-i acestei operații și pe partenerii tradiționali ai PSD. Ciolacu nu știe ce să facă și are ezitări dintr-un alt motiv. Nu a primit încă o comandă fermă din direcția statului subteran. Klaus Iohannis nu i-a comunicat până acum, nici direct și nici prin intremediari, care este opțiunea sa. Adevărul este că președintele, la rândul său, este nehotărât. Nu a găsit încă o soluție post-Orban. Și decât să nu mai aibă deloc Guvernul său, înclină să-l țină pe Ludovic Orban în salonul de terapie intensivă.
Și iată cum devine decisiv nu atât documentul moțiunii de cenzură și actul politic în sine, cât momentul care urmează să fie ales pentru acest demers. Nu este deloc exclus ca, de această dată, voința majorității populației să-și spună cuvântul. Majoritatea populației speră că, după o moțiune de cenzură și dacă va fi instalat un alt Guvern, punctul de pensie va crește cu 40% și se vor găsi suficienți bani și pentru dublarea alocațiilor pentru copii. Iar acum această speranță este cea care contează. Din acest jar s-ar putea hrăni mârțoaga PSD, transformându-se astfel într-un aprig armăsar.
Sorin Rosca Stanescu
ULTIMA ORA
-
Unde misterioase, detectate la 165.000 km distanță de Pământ. Explicațiile astronomilor
Semnale electromagnetice cunoscute sub numele de „unde chorus" au fost detectate la o distanță de 165.000 de kilometri de Pământ.
-
Alerta internationala: O bucată uriașă de gheață, cât Parisul, s-a desprins din cel mai mare aisberg din lume
Pentru prima dată, o bucată imensă, aproape la fel de mare ca Parisul, s-a desprins din cel mai mare aisberg din lume, a cărui derivă din Antarctica este urmărită de sateliţi, au declarat vineri oamenii de ştiinţă.
-
Sabotajele cablurilor submarine din Marea Baltică - Navă cu echipaj rusesc, sechestrată în Norvegia
O navă norvegiană cu echipaj rusesc a fost sechestrată în Norvegia pentru că ar fi sabotat un cablu submarin. Incidentul s-a produs în Marea Baltică între Letonia și Suedia. Sechestrarea a avut loc la cererea autorităților letone.
-
Administrația Biden a trimis prezervative în valoare de 50 milioane de dolari în Fâșia Gaza
Președintele Donald Trump a acuzat administrația Joe Biden că trimite prezervative în valoare de 50 de milioane de dolari în Fâșia Gaza. Declarația acestuia a stârnit un adevărat scandal, fiind controverse în acest sens, deoarece unii contestă afirmațiile sale.
-
Șefii FBI au primit ordin să se pensioneze, să demisioneze sau vor fi concediați până luni (CNN). FBI a refuzat să comenteze informațiile
Cel puțin șase șefi ai FBI au primit ordin să se pensioneze, să demisioneze sau să fie concediați până luni, potrivit unor surse informate cu privire la acest subiect, extinzând o epurare care a început săptămâna trecută la Departamentul de Justiție, vizavi de sediul FBI, transmite CNN.
-
Țigănie la Romsilva. Fostul director a ieșit la pensie, a încasat prima de 100.000 de euro și s-a reangajat la loc!
Teodor Țigan, fostul director general al Romsilva care a luat 100.000 de euro primă de pensionare, s-a reangajat, iar acum câştigă 9.000 de euro pe lună. În acest moment, el cumulează un salariu anual de 473.000 de lei și o pensie de aproximativ 63.000 de lei.
-
Lavinia Șandru va fi candidatul PUSL la alegerile prezidențiale
Partidul Umanist Social Liberal și-a anunțat candidatul pentru alegerile prezidențiale din luna mai, Lavinia Șandru. Anunțul a fost făcut vineri, într-o conferință de presă la sediul PUSL.
-
Trump amenință țările BRICS cu un război economic dur: Să nu susţină o altă monedă pentru a înlocui dolarul. Altfel le impunem taxe de 100%
Preşedintele american Donald Trump şi-a reiterat ameninţarea de a impune taxe vamale de 100% blocului BRICS şi a declarat din nou că va impune taxe vamale de 25% pentru produsele canadiene şi mexicane începând de sâmbătă.
-
Birourile Congresului american, avertizate să nu utilizeze aplicaţia chineză de inteligenţă artificială DeepSeek
Birourile Congresului SUA au fost avertizate să nu utilizeze aplicaţia chineză de inteligenţă artificială DeepSeek, a relatat joi Axios, citând o notificare adresată birourilor de către directorul administrativ al Camerei Reprezentanţilor SUA.
DIN CATEGORIE
- TOP CITITE
- TOP COMENTATE
- 1.Condiția necesară ca Georgescu să fie lăsat să candideze. Primul pas a fost realizat!
- 2.Furtul aurului dacic a fost comandat de un actor statal
- 3."Am spionat în Cuba pentru CIA"
- 4.Problema cu discursul "strămoșesc"
- 5.Statul român este bolnav, doctorul - impostor, iar tratamentul este inexistent
- 6.Unul dintre cei mai buni executanți, cu 2 ministere la activ, o cotește la 180 grade
- 7.Hai să vă povestesc cum văd eu fact-checkingul
- 8.Hemiplegia morală definitivă
- 9.Salut, David
- 10.Nu te TEME, popor român!
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu