ZC
Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x
ZC




ZC




Se dezlănțuie la rupere războiul Israel-Iran

Postat la: 25.10.2024 | Scris de: ZIUA NEWS

0

Un război în forma lui fierbinte. Pentru că armele Războiului Rece au fost epuizate. Și cele ale războiului de tatonare. Diplomația nu mai are niciun cuvânt de spus. Iar Vladimir Putin, care s-a oferit să se transforme în porumbelul păcii între cele două state, mai are doar câteva ore la dispoziție. Cum va decurge acest război în toate legea?

Strategii israelieni au precizat în mod repetat, suspect de insistent, că pregătesc un război aerian. Nimeni nu se așteaptă desigur să vadă coloane de blindate îndreptându-se spre Teheran. Dar insistența israelienilor dă de bănuit. Semn că, în timp ce au tot anunțat un război bazat exclusiv pe lovituri aeriene, comandouri de elită coordonate de Tel Aviv au reușit să se infiltreze în câteva puncte cheie din Iran, care urmează să fie lovite.

În mod insistent, Statele Unite, marele aliat al Israelului, au solicitat să fie cruțată infrastructura nucleară. Care este plasată la mare adâncime. Dar Israelul are, tot de la americani, proiectile de penetrare la mare adâncime. În concepția Washingtonului, infrastructura nucleară a Iranului ar trebui cruțată, pentru a nu exista un pericol major de contaminare radioactivă în întreaga regiune. Pe de altă parte, principala amenințare a statului Israel din direcția Iranului este generată, așa cum s-a precizat de multe ori, tocmai de armamentul nuclear cu care Teheranul se înarmează, în ciuda avertismentelor și presiunilor internaționale.

Prin urmare, logic ar fi ca în timp ce Casa Albă bombăne, comandourile israeliene să se infiltreze până în inima bazei nucleare a Iranului și să provoace daune majore, de natură să-i întârzie cu câțiva ani programul nuclear. În paranteză fie spus, să nu uităm că, în urma unei grave breșe de securitate de la Pentagon, au ieșit la iveală informații absolut certe că Israelul dispune de un arsenal nuclear, pe care până în prezent l-a ținut ascuns. Era secretul lui Polichinelle. Pentru că despre facilitățile nucleare ale Israelului din deșertul Negev se vorbește deja de câțiva ani buni.

Ali Khamenei, liderul suprem al Iranului, a amenințat că, în cazul în care Israelul va declanșa un atac, armata pe care o coordonează este în măsură să trimită asupra Israelului 1.000 de rachete balistice. Acest contraatac ar putea fi devastator chiar în condițiile funcționării scutului de apărare antirachetă, pe care israelienii l-au construit în colaborare cu savanții americani.

Toate informațiile care circulă și pe care le-am prezentat mai sus sunt de natură să demonstreze că, dacă în acest sfârșit de săptămână se va declanșa atacul israelian, vom avea de-a face cu un război fulger. După ce armata israeliană a anihilat cea mai mare parte a grupării de teroriști Hamas din Fâșia Gaza, după ce a trecut în forță la curățarea în sudul Libanului a facilităților de unde până în prezent, cu o puternică susținere a Teheranului, au fost lansate atacuri împotriva statului Israel, concluzia la care au ajuns strategii militari este că singura soluție de a smulge răul din rădăcină și de apune capăt pe termen lung hărțuirii la care este supus micul stat Israel este aplicarea unor lovituri devastatoare împotriva Iranului, care joacă rolul de eminență cenușie în tot acest război regional.

Sorin Roșca Stănescu

albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE