Se destructurează PSD? Dimpotrivă
Postat la: 30.08.2016 | Scris de: ZIUA NEWS
0
Un partid minuscul crește ca în poveste. Partidul România Unită. Condus de domnul Bogdan Diaconu. Înghite parlamentari în serie. Și face alianțe politice. Se comportă ca un agregator. Și tinde, vorba lui Mircea Geoană, care și el cochetează cu ideea, să devină un mare partid al partidelor mici. În general, de stânga. Din zona electoratului PSD. Încearcă cineva să destructureze PSD?
Dacă încerc, la modul virtual, să mă transform într-un creier care pune țara la cale, cumva peste capul electoratului, și dacă îmbrățișez enunțurile prezidențiale vizând justiția și raportul puterilor în stat, atunci m-aș concentra asupra PSD. Considerându-l un inamic. Și încercând să previn accederea acestui partid la putere. Dar cum să fac? Am o singură cale. Să atentez cumva la electoratul stângii. Să fac în așa fel, încât acest electorat să aibă mai multe opțiuni. Astfel încât cel puțin o parte din voturi să fie disipate. Către partide mici. Care ar putea să nici nu intre măcar în Parlament. Și, astfel, PSD ar fi slăbit. Și poate nu ar mai putea să facă, împreună cu ALDE și UDMR, majoritatea necesară pentru a guverna. În această eventualitate, e loc pentru diverse combinații politice. De aceea aș face tot ce îmi stă în putință pentru a umfla cu pompa un partid mic, cum este România Unită. Iar pompa utilizată este faimoasa divizie de presă a "sistemului". Și, evident, departamentul de zvonistică, din ce în ce mai bine uns, pe care îl are fiecare serviciu secret.
Acest scenariu funcționează doar în condițiile în care Partidul România Unită strânge suficient electorat pentru a intra în Parlament. Și își ia suficiente garanții anti-furt. Este motivul pentru care Bogdan Diaconu mizează pe parlamentari. Pe care îi adună la greu. Toți cei care au fost la PP-DD și nu se mai regăsesc pe locuri eligibile în alte partide. Sau la UNPR. Toți cei care sunt independenți și nu au reușit marea lipeală. Precum și parlamentarii pe care, dintr-un motiv sau altul, partidele refuză să îi mai așeze în față. Dar de ce caută parlamentari? Într-o măsură mai mare sau mai mică, fiecare parlamentar este un fel de motor de căutare. De căutare electorală. Fiecare dintre ei are o influență mai mare sau mai mică asupra unor structuri și asupra unor comunități locale. În principiu, un parlamentar de azi, chair dacă, în Legislativ, nu a făcut nicio ispravă, poate reprezenta, în plan local, un bun agent de influență. Aduce, prin urmare, în mod direct și indirect, voturi.
Dar miza pentru parlamentare mai are și o altă conotație. Dacă, până la încheierea ultimei sesiuni parlamentare, Partidul România Unită reușește să își facă un grup parlamentar, atunci, conform legii, beneficiază de posibilitatea de a-și trimite oameni în toate secțiile de votare. Rolul acestora este să păzească voturile unui partid mic. Care dorește să nu fie furat. Un partid mic nu are nicio șansă să intre în Parlament, chiar dacă obține voturile necesare, în măsura în care nu securizează secțiile de votare. Dacă, pe parcurs, un partid mic încheie, la vedere sau la secret, o înțelegere cu un partid mare, să zicem Partidul România Unită cu PSD, atunci nu numai că voturile sunt dublu securizate, dar există chiar premise pentru a fura împreună de la ceilalți competitori mici. Acest ultim scenariu mi se pare mult mai consistent, mai relevant și mai aproape de realitate decât primul, acela în care creierul care acționează se află la "sistem", iar "sistemul" ar lucra pentru Iohannis. De ce?
Pentru că stânga pesedistă întotdeauna a procedat așa. A creat sau a sprijinit partide bidon care au reușit să strângă elemente ale unui electorat tulburat. Un electorat anti-dreapta, dar care nu este deloc convins să voteze cu PSD. Care, în schimb, ar vota cu altă formațiune de stânga. Dacă partidul respectiv intră în Parlament, PSD își adjudecă, la scurt timp după alegeri, o mare parte dintre deputați și senatori. Cum a procedat în cazul PP-DD. Dacă partidul nu intră în Parlament, tot e bine. Oameni care altfel ar fi stat acasă au votat pentru un partid care a eșuat electoral. Numai că, în această situație, voturile se redistribuie. Iar cel mai mare partid, care este PSD, adună cel mai important pachet de voturi, care altfel pur și simplu nu ar fi existat.
Așadar, PSD iese în câștig și dacă ajută discret un partid bidon să intre în Parlament și dacă îl ajută, dar acesta nu intră în Parlament. În scenariul acesta, PSD câștigă din toate pozițiile. Una peste alta, nu împărtășesc sub nicio formă teza, conform căreia, prin umflarea partidului lui Bogdan Diaconu, "sistemul" ar încerca să blocheze drumul către guvernare al unui partid pe care tot "sistemul" îl taxează drept anti-justițiar și anti-european. Ca urmare, nu cred nici în teza așa-zisei destructurări a PSD prin plecarea lui Victor Ponta la PRU și coagularea, în jurul acestuia, a unei mari părți dintre activiștii valoroși ai socialiștilor. Cred însă că, dimpotrivă, PSD face, din nou, ceea ce a știut și altădată să facă la fel de bine. Să mai lucreze la o mână. Pe sub masă.
Sorin Rosca Stanescu
ULTIMA ORA
-
Oamenii de știință au identificat structuri gigantice necunoscute în adâncurile Pământului
Oamenii de știință au identificat structuri masive neașteptate în mantaua Pământului, la câțiva kilometri sub Oceanul Pacific, utilizând tehnologii avansate de analiză a undelor seismice. Această descoperire pune sub semnul întrebării teoriile existente despre formarea și evoluția planetei noastre.
-
Oceanele ating noi recorduri de temperatură. Descoperiri alarmante ale studiilor
Oceanele lumii au fost în 2024 mai calde comparativ cu oricare alt an de la începerea măsurătorilor, a constatat un studiu. Recordul se aplică atât temperaturilor de suprafaţă, cât şi căldurii stocate la o adâncime de 2.000 de metri, potrivit cercetătorilor conduşi de Lijing Cheng de la Institutul de Fizică Atmosferică al Academiei Chineze de Ştiinţe.
-
Descoperire de senzație: Comori ascunse în al Doilea Război Mondial, au ieșit la lumină dintr-o catedrală
Un set de obiecte regale din secolul al XVI-lea, ascuns sub o scară timp de aproape un secol, a fost recuperat din Catedrala Vilnius din Lituania. Coroanele de aur, inelele și celelalte accesorii găsite au dispărut din 1939, când au fost ascunse, la începutul celui de-al Doilea Război Mondial.
-
Anul 2025 se preconizează sumbru pentru afaceri: Antreprenorii români îngheață investițiile
Mare parte dintre firmele din România vor îngheţa investiţiile în acest an, pe fondul provocărilor fiscale şi incertitudinilor tot mai mari privind evoluţia economiei, în timp ce doi din trei antreprenori nu vor deschide noi linii de business şi investiţii în 2025, relevă un barometru de opinie în rândul investitorilor.
-
Ruptură în blocul țărilor post-sovietice! Rusia amenință Armenia: 'Trebuie să facă o alegere!'
Rusia interpretează aspiraţiile europene făcute publice recent de Armenia ca pe o dorinţă a ţării caucaziene de a rupe legăturile cu blocul postsovietic al Uniunii Economice Eurasiatice (EEU), a declarat vicepremierul rus Aleksei Overciuk.
-
Ce este "Regula celor 90 de secunde"? Un neurocercetător descoperă o tehnică inovatoare care ne poate schimba viața
Te-ai gândit vreodată cum ai putea să îți gestionezi emoțiile rapid? Încearcă „Regula celor 90 de secunde" și descoperă tehnica inovatoare creată de un specialist în neuroștiințe, care îți oferă instrumentele necesare pentru a controla furia, frica și anxietatea, ajutându-te să îți regăsești calmul într-un timp scurt.
-
Serurile criminale: FDA impune avertismente privind leziunile nervoase pentru 2 vaccinuri RSV
Food and Drug Administration (FDA) din SUA a dispus ca doi producători de vaccinuri împotriva virusului sincițial respirator (VSR) să includă pe etichetele produselor un avertisment privind un efect secundar potențial paralizant legat de afectarea nervilor.
-
De ce este așteptat Elon Musk în fotbalul mare de Gigi Becali, patronul FCSB-ului
A ieșit la iveală faptul că Elon Musk, cel mai bogat om al planetei, dorește să preia clubul Liverpool în schimbul a 4 miliarde de dolari, iar Gigi Becali a reacționat cu privire la această veste. În viziunea latifundiarului care dictează mersul lucrurilor la FCSB, venirea lui Musk în fotbal ar reprezenta un avantaj chiar și pentru roș-albaștri.
-
Explozie de căutări pe Google: Oamenii vor să știe cum să își șteargă conturile de Facebook și Instagram după anunțul Meta
Anunțul Meta de a renunța la verificarea informațiilor și de a relaxa moderarea conținutului a declanșat o explozie de căutări pe Google despre ștergerea conturilor de Facebook, Instagram și Threads.
DIN CATEGORIE
- TOP CITITE
- TOP COMENTATE
- 1.Condiția necesară ca Georgescu să fie lăsat să candideze. Primul pas a fost realizat!
- 2.Fostă "Golden Girl" al Sistemului simte că i-a venit vremea ca să preia puterea în România
- 3.Autorii haosului nu vor scăpa nici în gaură de șarpe
- 4.Despre ecuația prezidențialelor: Crin și Sistemul
- 5.Dar cu pleava societății, ce veți face, oare?
- 6.Inflație de viitori prezidențiabili, de tipul #CandidațiiAltora. Suveraniștilor veritabili li se va bara calea. România, #RaiulExploatatorilor!
- 7.Să vorbim pe șleau: Iohannis & Pahonțu au ordonat PNL ca să-l susțină pe Călin Georgescu ca să-i scadă astfel scorul lui George Simion
- 8.Mai putem conta doar pe miracole
- 9.Și-au băgat și americanii coada în ‘89
- 10.Strategia Națională de Apărare pe înțelesul tiktokarilor
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu