Se dau cap în cap? Sau dau din cap?
Postat la: 19.08.2018 | Scris de: ZIUA NEWS
0
O întâlnire de o importanță crucială are loc între cancelarul Germaniei și țarul Rusiei. Agenda politică este încărcată. Explozivă chiar. Se discută despre poziția celor două state legat de Siria. De Iran. Dar, mai ales, despre faimoasa conductă de gaz Nord Stream 2. Încă nu s-a ajuns la niciun acord. Dar dacă se ajunge?
Să lăsăm pentru moment la o parte poziția celor două state față de tema iraniană. O temă lansată cu brutalitate de Donald Trump, după ce cele mai importate state ale lumii încheiaseră și parafeseră un acord cu Teheranul. Care a promis că nu se înarmează nuclear. Și, în schimb, gradual, urmau să i se ridice toate sancțiunile internaționale. Uniunea Europeană, ca și Federația Rusă de altfel doresc menținerea acordului cu Iranul. Așa că Putin și Merkel vor cădea la înțelegere la acest capitol.
În ceea ce privește Siria, situația e mai nuanțată. Rusia susține pe față regimul Basshar al Assad, în timp ce, oficial, Uniunea Europeană condamnă acest regim. Nu se poate ajunge la un acord pe axa Moscova-Berlin decât dacă Merkel decide să-și tragă pe sfoară partenerii strategici.
Și acum să atacăm subiectul cu adevărat exploziv. Nord Stream 2. Este o magistrală de gaz care urmează să lege Federația Rusă de Germania, fără a trece prin Ucraina. Proiectul, odată realizat, va avea trei consecințe majore.
1). Ucraina este lăsată fără gaze naturale. La cheremul cui?
2). Berlinul va upgrada un avantaj uriaș, pe care are asupra celorlalte state din Uniunea Europeană, în special din Europa de Sud-Est și Centrală. Până în prezent, lucrând mână în mână cu Putin, doamna Merkel a reușit, așa cum pe bună dreptate a explicat președintele Donald Trump, să tragă pe sfoară celelalte state europene. A obținut permanent în ultimii ani prețuri mult mai mici, diferența de factură achitând-o celelalte state UE, care le-au plătit rușilor la preț umflat. Germania și-a creat astfel un avantaj comercial necuvenit și incorect în raport cu partenerii din UE. Prin Nord Stream 2 își va consolida acest atu. Astfel, Berlinul dovedește lipsă de loialitate și chiar perfidie față de partenerii strategici oficiali. S-a creat cel puțin sub acest aspect, o axă de putere periculoasă Moscova-Berlin.
3). Nord Stream 2 îi va crea României o oportunitate. În sensul că România va putea vinde gaze Ucrainei, pentru a compensa embargoul rusesc, ceea ce îi va deschide Bucureștiului o uriașă piață de desfacere. Asta dacă România va avea ce să vândă. Conform legii, așa cum a ieșit ea din Camera Deputaților, nepromulgată încă de președinte, România devine un hub regional al comerțului cu gaze naturale, dar nu are prea mulți metri cubi de vândut. Gazul va fi vândut de către cei care îl exploatează, e adevărat însă, utilizând într-o oarecare măsură conducte românești. Ceea ce ne poate aduce un oarecare câștig. Marele câștig însă va fi în plan geostrategic. Pentru că în felul acesta devenim mai importanți ca stat. Iar suveranitatea noastră, cel puțin în raport cu Federația Rusă, nu neapărat și cu ceilalți, devine indispensabilă.
Statele Unite și statele Uniunii Europeane se vor poziționa cu certitudine în raport cu rezultatul negocierilor dintre cancelar și țar. Ar fi util, ar fi benefic, ar fi oportun ca și Bucureștiul să-și elaboreze o politică proprie de natură să reducă posibilele pierderi ale României și să ne aducă un profit.
Suntem la capătul unei lungi telenovele, în care personajele principale sunt Angela Merkel și Vladimir Putin. Și unul și altul și-au trăit cei mai frumoși ani ai tinereții în Dresda. Putin în calitate de ofițer KGB. Merkel, ceva mai tânără, ca odraslă de nomenclaturist est-german. Putin specializat în limba germană. Merkel specializată în limba rusă. Cei doi vorbesc unul cu altul în două limbi și, în același timp, într-o singură limbă. Și ambii încearcă să joace pe degete întreaga Europă. Să încheie mai pe față, mai în secret, un nou pact Ribbentrop-Molotov.
Sorin Rosca Stanescu
ULTIMA ORA
-
Marea Britanie impune noi reguli de călătorie. De când se aplică și ce condiții trebuie să îndeplinească turiștii
Marea Britanie impune o autorizație electronică de călătorie (ETA) pentru cetățenii din 48 de țări, inclusiv SUA, Canada și Australia. Din luna aprilie, această autorizație plătită va fi obligatorie și pentru europeni. ETA este menită să consolideze securitatea la frontieră și face parte dintre eforturile Londrei de a-şi digitaliza sistemul de gestionare a frontierelor.
-
Dezvăluirea unui director de bancă: "Românii dau statului 70% din tot ceea ce câștigă"
Statul român continuă să apese greu pe umerii cetățenilor: pe lângă cele mai mari impozite pe salarii din Europa, românii sunt obligați să suporte și alte taxe și contribuții. Cu toate acestea, finanțele publice sunt într-o situație critică, iar România rămâne, de ani de zile, campioana deficitului bugetar în Uniunea Europeană.
-
A fost rezolvat paradoxul bunicului. Enigma care face referire la călătoria în timp și schimbă cursul istoriei - Anunțul unui fizician celebru
Un fizician susține că a rezolvat „paradoxul bunicului". Enigma se referă la călătorul în timp care își întâlnește strămoșii și astfel schimbă cursul istoriei, ștergându-și propria existență. Rezolvarea paradoxului ar putea face posibilă călătoria în timp.
- Haos total în SUA, provocat de incendii: Joe Biden și-a anulat programul/ Toate evenimentele au fost sistate
-
De ce a plecat Georgescu din țară imediat după Şoşoacă?
Plecarea lui Călin Georgescu spre Frankfurt la o zi după plecarea Dianei Șoșoacă din țară ridică multe semne de întrebare. Diana Șoșoacă a anunțat retragerea din viața publică din cauza amenințărilor la adresa ei și a copiilor ei din partea susținătorilor lui Călin Georgescu, așa că pe 8 ianuarie a plecat spre Venezuela, de unde a postat astăzi o fotografie cu mesajul „Refacem relațiile pierdute ale României și luptăm pentru PACE".
-
Influentul ziar german FAZ: „În România e tot mai puternică suspiciunea că spectrul Rusiei a fost folosit pentru anularea unui scrutin ce nu convenea guvernanților"
Într-un articol cu titlul „Mitul interferenței ruse", cotidianul german conservator Frankfurter Allgemeine Zeitung observă că amestecul Moscovei în alegerile din România este tot mai mult pus sub semnul întrebării. Ziarul analizează totodată lipsa de popularitate a guvernanților de la București, în mod special a președintelui Klaus Iohannis.
-
Metoda controversată, dar isteață, prin care Microsoft vrea să fure utilizatorii Google. Ce au putut să facă
Microsoft a adoptat o tactică neobișnuită și, pentru mulți, controversată, în încercarea de a atrage mai mulți utilizatori pentru motorul său de căutare, Bing.
-
Detalii cutremurătoare despre tânărul de 18 ani găsit spânzurat de un copac. „Sunt terminat psihic, îi urăsc pe toți. Sper să mă puteţi ierta!"
Noi detalii cutremurătoare în cazul adolescentului de 18 ani care a fost găsit spânzurat de un copac, pe un deal dintr-o localitate din judeţul Tulcea, au fost făcute publice.
-
Elon Musk ar regiza o mare lovitură în Marea Britanie: Mazilirea premierului Keir Starmer
Elon Musk, cel mai bogat om din lume, ar fi discutat în privat cu aliaţii săi despre posibilitatea de a-l înlătura pe Sir Keir Starmer din funcţia de prim-ministru al Regatului Unit înainte de următoarele alegeri generale, potrivit unor surse apropiate subiectului, raportează Financial Times.
DIN CATEGORIE
- TOP CITITE
- TOP COMENTATE
- 1.Condiția necesară ca Georgescu să fie lăsat să candideze. Primul pas a fost realizat!
- 2.Fostă "Golden Girl" al Sistemului simte că i-a venit vremea ca să preia puterea în România
- 3.Autorii haosului nu vor scăpa nici în gaură de șarpe
- 4.Despre ecuația prezidențialelor: Crin și Sistemul
- 5.Dar cu pleava societății, ce veți face, oare?
- 6.Inflație de viitori prezidențiabili, de tipul #CandidațiiAltora. Suveraniștilor veritabili li se va bara calea. România, #RaiulExploatatorilor!
- 7.Să vorbim pe șleau: Iohannis & Pahonțu au ordonat PNL ca să-l susțină pe Călin Georgescu ca să-i scadă astfel scorul lui George Simion
- 8.Mai putem conta doar pe miracole
- 9.Și-au băgat și americanii coada în ‘89
- 10.Strategia Națională de Apărare pe înțelesul tiktokarilor
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu