Schema penală
Postat la: 21.05.2018 | Scris de: ZIUA NEWS
0
În toată nebunia acestor zile, există și un element pozitiv. În efortul său de a lovi cât mai puternic, cât mai repede și cât mai eficace în majoritatea parlamentară, PNL s-a dat de gol. Lucrează de acum fățiș printr-o schemă penală. Și astfel procurorii, împinși de la spate de liberali, își fac oficial intrarea triumfală în bătălia electorală. Cât de eficace va funcția schema penală?
După ce și-a făcut mâna cu premierul Dăncilă, pe care a denunțat-o pentru cele mai grave infracțiuni posibile, (încă) președintele PNL Ludovic Orban anunță, prin intermediul colaboratorilor săi apropiați, noi modalități prin care activează schema penală în bătălia politică. Așadar, urmează să ne așteptăm la noi denunțuri și la noi sarcini trasate oamenilor de la DIICOT de către tandemul Iohannis-PNL.
Din punct de vedere moral, e mai bine că se întâmplă așa. Era infinit mai imoral ca procurorii să fie împinși de la spate pe ascuns, pentru a se autosesiza și pentru a acționa împotriva adversarilor politici ai lui Klaus Iohannis și ai PNL. Acum știm cel puțin un lucru. Că, pentru a obține puterea politică cu orice preț și în afara mecanismelor democratice, care presupun întotdeauna consultarea electoratului, acești actori politici apelează la o instituție de forță. Mai știm că, după ce au compromis direcția Națională Anticorupțe, împingând-o în nenumărate operațiuni cu caracter politic, încearcă acum prin intermediul DIICOT același lucru, în speranța că, schimbând instituția, anchetele vor deveni mai credibile.
Și ce mai aflăm făcând o radiografie a acestei noi scheme penale? Că președintele Klaus Iohannis și opoziția, care are drept vârf de lance PNL, este disperată. Că acești actori politici au ajuns la concluzia că nu au nici cea mai mică șansă în intervalul care ne desparte de alegeri de a câștiga într-o luptă dreaptă europarlamentarele, localele, parlamentarele și prezidențialele. Și, din acest motiv, recurg la un artificiu.
În plan intern și extern, cei care doresc cu orice preț accesarea puterii, fără a beneficia de sprijin electoral, încearcă să-i discrediteze pe cât mai mulți reprezentanți ai Guvernului și ai majorității, punându-le, cu ajutorul procurorilor, ștampila de penali. Momentul, dintr-un anumit punct de vedere, este bine ales. Dacă în următoarele câtea luni poate fi regizată prin DIICOT, dar și prin DNA, o amplă operațiune prin care sunt deschise sute de dosare penale ale reprezentanților majorității de la nivel central și local, în plan propagandistic ar putea fi acreditată intern și extern ideea că PSD plus ALDE nu numai că înceracă să restaureze corupția, protejând-o legislativ, dar și săvârșesc în masă fel de fel de fărădelegi, care, prejudiciind banul public, îl lezează pe cetățean. Evident, până la alegerile la care mă refer, nu rămâne suficient timp pentru ca anchetele declanșate acum să fie finalizate prin rechizitorii și, în orice caz, ele nu au cum să fie soluționate în instanțele de judecată. Dar obiectivul este atins, chiar dacă cei aflați astăzi în vizorul procurorilor, după ce au fost luați la ochi de Klaus Iohannis prin intemediul liberalillor, nu vor ajunge niciodată după gratii.
În concluzie, Justiția, care înseamnă instanțele de judecată, va avea de făcut față unui uriaș val de dosare, generate de rivalitatea politică și se va descurca cu ele cum va putea. Vor exista multe achitări, vor exista numeroase victime colaterale și, pentru culoare, vor exista desigur și vinovați. Iar DNA este scoasă din prima linie, întrucât doamna Laura Codruța Kovesi a mototolit prea mult imaginea instituției pentru a o mai face credibilă. În etapa următoare, resursa pusă în joc sunt procurorii non-DNA. Pentru aceștia începe un greu examen. Procurorii non-DNA nu se pot credibiliza decât în măsura în care rezistă acestor presiuni politice.
Sorin Rosca Stanescu
ULTIMA ORA
-
Granițele deschise sfidează naționalismul în ascensiune în Europa (The Guardian)
Reintroducerea controlului pașapoartelor în spațiul Schengen ne trasează în minți noi linii politice - iar lucrul acesta în sine e periculos, se arată într-un articol publicat în The Guardian, conform Rador Radio România.
-
Marea Britanie impune noi reguli de călătorie. De când se aplică și ce condiții trebuie să îndeplinească turiștii
Marea Britanie impune o autorizație electronică de călătorie (ETA) pentru cetățenii din 48 de țări, inclusiv SUA, Canada și Australia. Din luna aprilie, această autorizație plătită va fi obligatorie și pentru europeni. ETA este menită să consolideze securitatea la frontieră și face parte dintre eforturile Londrei de a-şi digitaliza sistemul de gestionare a frontierelor.
-
Dezvăluirea unui director de bancă: "Românii dau statului 70% din tot ceea ce câștigă"
Statul român continuă să apese greu pe umerii cetățenilor: pe lângă cele mai mari impozite pe salarii din Europa, românii sunt obligați să suporte și alte taxe și contribuții. Cu toate acestea, finanțele publice sunt într-o situație critică, iar România rămâne, de ani de zile, campioana deficitului bugetar în Uniunea Europeană.
-
A fost rezolvat paradoxul bunicului. Enigma care face referire la călătoria în timp și schimbă cursul istoriei - Anunțul unui fizician celebru
Un fizician susține că a rezolvat „paradoxul bunicului". Enigma se referă la călătorul în timp care își întâlnește strămoșii și astfel schimbă cursul istoriei, ștergându-și propria existență. Rezolvarea paradoxului ar putea face posibilă călătoria în timp.
- Haos total în SUA, provocat de incendii: Joe Biden și-a anulat programul/ Toate evenimentele au fost sistate
-
De ce a plecat Georgescu din țară imediat după Şoşoacă?
Plecarea lui Călin Georgescu spre Frankfurt la o zi după plecarea Dianei Șoșoacă din țară ridică multe semne de întrebare. Diana Șoșoacă a anunțat retragerea din viața publică din cauza amenințărilor la adresa ei și a copiilor ei din partea susținătorilor lui Călin Georgescu, așa că pe 8 ianuarie a plecat spre Venezuela, de unde a postat astăzi o fotografie cu mesajul „Refacem relațiile pierdute ale României și luptăm pentru PACE".
-
Influentul ziar german FAZ: „În România e tot mai puternică suspiciunea că spectrul Rusiei a fost folosit pentru anularea unui scrutin ce nu convenea guvernanților"
Într-un articol cu titlul „Mitul interferenței ruse", cotidianul german conservator Frankfurter Allgemeine Zeitung observă că amestecul Moscovei în alegerile din România este tot mai mult pus sub semnul întrebării. Ziarul analizează totodată lipsa de popularitate a guvernanților de la București, în mod special a președintelui Klaus Iohannis.
-
Metoda controversată, dar isteață, prin care Microsoft vrea să fure utilizatorii Google. Ce au putut să facă
Microsoft a adoptat o tactică neobișnuită și, pentru mulți, controversată, în încercarea de a atrage mai mulți utilizatori pentru motorul său de căutare, Bing.
-
Detalii cutremurătoare despre tânărul de 18 ani găsit spânzurat de un copac. „Sunt terminat psihic, îi urăsc pe toți. Sper să mă puteţi ierta!"
Noi detalii cutremurătoare în cazul adolescentului de 18 ani care a fost găsit spânzurat de un copac, pe un deal dintr-o localitate din judeţul Tulcea, au fost făcute publice.
DIN CATEGORIE
- TOP CITITE
- TOP COMENTATE
- 1.Condiția necesară ca Georgescu să fie lăsat să candideze. Primul pas a fost realizat!
- 2.Fostă "Golden Girl" al Sistemului simte că i-a venit vremea ca să preia puterea în România
- 3.Autorii haosului nu vor scăpa nici în gaură de șarpe
- 4.Despre ecuația prezidențialelor: Crin și Sistemul
- 5.Dar cu pleava societății, ce veți face, oare?
- 6.Inflație de viitori prezidențiabili, de tipul #CandidațiiAltora. Suveraniștilor veritabili li se va bara calea. România, #RaiulExploatatorilor!
- 7.Să vorbim pe șleau: Iohannis & Pahonțu au ordonat PNL ca să-l susțină pe Călin Georgescu ca să-i scadă astfel scorul lui George Simion
- 8.Mai putem conta doar pe miracole
- 9.Și-au băgat și americanii coada în ‘89
- 10.Strategia Națională de Apărare pe înțelesul tiktokarilor
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu