Scenariul termonuclear
Postat la: 22.08.2016 | Scris de: ZIUA NEWS
0
Adrian Severin a analizat, pe rând, toate motivele care ar fi putut conduce la intoxicarea lansată pe site-ul Euractiv. În ce scop a fost promovat acest scenariu, al dislocării bombelor termonucleare din Turcia și a aducerii lor în România, la Deveselu? Prin eliminare, experimentatul analist politic a ajuns la o concluzie extrem de interesantă.
Și anume că scopul urmărit a fost testarea loialității autorităților de la București și, în funcție de reacția acestora, punerea României într-o postură jenantă față de cei mai importanți parteneri NATO și, în primul rând, față de Statele Unite. Din această perspectivă, Severin crede că oficialii noștri au căzut într-o capcană. Și cred că este adevărat. Dacă Turcia devine un partener NATO nesigur prin escaladarea unor neînțelegeri cu Statele Unite în raport cu predarea-nepredarea clericului Fethullah Gulen, considerat, la Ankara, principalul autor al loviturii de stat eșuate, și dacă același lucru se întâmplă și în raport cu ceilalți parteneri NATO din Uniunea Europeană, motivul fiind, de astă dată, măsurile forte luate de Erdogan, și dacă, în fine, Turcia încheie un parteneriat special cu Federația Rusă, supusă unor sancțiuni adoptate de lumea occidentală, atunci, desigur, și baza militară NATO de la Incirlik devine o mare problemă. Cu atât mai mare cu cât un înalt responsabil al armatei turce a avansat chiar ideea scoaterii acestei baze de sub jurisdicția NATO, iar un înalt oficial al Federației Ruse s-a exprimat public în sensul că această bază militară ar putea fi utilizată de țara șa. Și iată cum, vrad-nevrând, problema dislocării celor 90 de bombe termonucleare de la Incirlik este, de fapt, de actualitate.
Și unde ar putea fi mutată această bază? Cea mai bine poziționată din punct de vedere geostrategic este România. Așa că, vrând-nevrând, autoritățile de la București trebuie să ia această provocare foarte în serios. Reacția, însă, a fost promptă. Atât Ministerul de Externe, cât și Ministerul Apărării Naționale s-au grăbit să anunțe că sub nicio formă nu poate fi pusă problema aducerii în România, la Deveselu sau în altă parte, a bombelor și echipamentelor aferente. În dispută a intervenit până și Traian Băsescu care, din postura de fost președinte, a demontat întregul scenariu, explicând și un neadevăr. Și anume că Unitatea Militară Deveselu, care de fapt a fost un uriaș aeroport, cu cele 300 de hectare ale sale, nu ar fi capabilă să asigure, în viitor, decolarea și aterizarea aeronavelor purtătoare de armament termonuclear.
Dar dacă, într-un viitor apropiat, așa cum evoluează lucrurile, se va pune totuși, cu seriozitate, problema dislocării, în România, a armamentului termonuclear? Oficialii de la București au omis să ia în calcul această posibilitate. Grăbindu-se să dezmintă nu numai informația în sine, ci orice ipoteză de acest fel, atât Ministerul de Externe, cât și Ministerul Apărării au transmis, de fapt, opiniei pubice interne și extrene, dar și partenerilor noștri din NATO că României nici prin gând nu i-ar trece să sară în ajutorul Alianței la nevoie și să accepte, pe teritoriul ei, armamentul termonuclear. Este evident că Bucureștiul se teme, în primul și în primul rând, de reacția Moscovei. Și temându-se de această reacție, România și-a pus, în mod oficial, coada între picioare.
Și, mă rog frumos, de ce nu am putea analiza, cu luciditate și cu bărbăție, un asemenea scenariu? Insecuritatea României ar fi mai mare sau ar fi mai mică, dacă, pe teritoriul acestei țări, ar exista armament atomic NATO? Ar putea spune și vor spune unii că, în felul acesta, România s-ar transforma într-una dintre cele mai importante ținte nucleare. Și că aceasta ar însemna un risc major pentru supraviețuirea acestui stat. Vor fi însă și analiști care vor demonstra contrariul. Și anume că, indiferent cât ne-ar displăcea să avem pe teritoriul nostru armament termonuclear, garanțiile de securitate pentru România vor crește în felul acesta exponențial. Niciun stat și nici Federația Rusă nu sunt dispuse să atace un stat NATO și o puternică bază nucleară NATO. Prezența armamentului nuclear în România ar reprezenta infinit mai mult decât faimosul Articol 5 din Tratatul NATO și chiar decât scutul antirachetă de la Deveselu.
Când afirm că autoritățile de la București au căzut într-o cursă, mă gândesc în primul rând că, într-un fel, noi am pierdut un examen de loialitate. Nu ne-am arătat gata ca, la nevoie, să ne comportam ca un stat de primă linie NATO. Nu ne-am asumat statutul de stat santinelă, ci am demonstrat că încă avem reminiscențe ale unui discurs politic duplicitar în raport cu aliații noștri. Am șovăit. Și asta nu este deloc bine. Din această perspectivă, diversiunea și-a atins obiectivul. România a fost depunctată.
Sorin Rosca Stanescu
ULTIMA ORA
-
Oceanele ating noi recorduri de temperatură. Descoperiri alarmante ale studiilor
Oceanele lumii au fost în 2024 mai calde comparativ cu oricare alt an de la începerea măsurătorilor, a constatat un studiu. Recordul se aplică atât temperaturilor de suprafaţă, cât şi căldurii stocate la o adâncime de 2.000 de metri, potrivit cercetătorilor conduşi de Lijing Cheng de la Institutul de Fizică Atmosferică al Academiei Chineze de Ştiinţe.
-
Descoperire de senzație: Comori ascunse în al Doilea Război Mondial, au ieșit la lumină dintr-o catedrală
Un set de obiecte regale din secolul al XVI-lea, ascuns sub o scară timp de aproape un secol, a fost recuperat din Catedrala Vilnius din Lituania. Coroanele de aur, inelele și celelalte accesorii găsite au dispărut din 1939, când au fost ascunse, la începutul celui de-al Doilea Război Mondial.
-
Anul 2025 se preconizează sumbru pentru afaceri: Antreprenorii români îngheață investițiile
Mare parte dintre firmele din România vor îngheţa investiţiile în acest an, pe fondul provocărilor fiscale şi incertitudinilor tot mai mari privind evoluţia economiei, în timp ce doi din trei antreprenori nu vor deschide noi linii de business şi investiţii în 2025, relevă un barometru de opinie în rândul investitorilor.
-
Ruptură în blocul țărilor post-sovietice! Rusia amenință Armenia: 'Trebuie să facă o alegere!'
Rusia interpretează aspiraţiile europene făcute publice recent de Armenia ca pe o dorinţă a ţării caucaziene de a rupe legăturile cu blocul postsovietic al Uniunii Economice Eurasiatice (EEU), a declarat vicepremierul rus Aleksei Overciuk.
-
Ce este "Regula celor 90 de secunde"? Un neurocercetător descoperă o tehnică inovatoare care ne poate schimba viața
Te-ai gândit vreodată cum ai putea să îți gestionezi emoțiile rapid? Încearcă „Regula celor 90 de secunde" și descoperă tehnica inovatoare creată de un specialist în neuroștiințe, care îți oferă instrumentele necesare pentru a controla furia, frica și anxietatea, ajutându-te să îți regăsești calmul într-un timp scurt.
-
Serurile criminale: FDA impune avertismente privind leziunile nervoase pentru 2 vaccinuri RSV
Food and Drug Administration (FDA) din SUA a dispus ca doi producători de vaccinuri împotriva virusului sincițial respirator (VSR) să includă pe etichetele produselor un avertisment privind un efect secundar potențial paralizant legat de afectarea nervilor.
-
De ce este așteptat Elon Musk în fotbalul mare de Gigi Becali, patronul FCSB-ului
A ieșit la iveală faptul că Elon Musk, cel mai bogat om al planetei, dorește să preia clubul Liverpool în schimbul a 4 miliarde de dolari, iar Gigi Becali a reacționat cu privire la această veste. În viziunea latifundiarului care dictează mersul lucrurilor la FCSB, venirea lui Musk în fotbal ar reprezenta un avantaj chiar și pentru roș-albaștri.
-
Explozie de căutări pe Google: Oamenii vor să știe cum să își șteargă conturile de Facebook și Instagram după anunțul Meta
Anunțul Meta de a renunța la verificarea informațiilor și de a relaxa moderarea conținutului a declanșat o explozie de căutări pe Google despre ștergerea conturilor de Facebook, Instagram și Threads.
-
Vin banii de la G7 pentru Ucraina! Ursula von der Leyen a anunțat prima tranșă din împrumut
Ucraina a primit prima tranșă de 3 miliarde de euro din partea Uniunii Europene a unui împrumut convenit de membrii Grupului celor Șapte, au declarat vineri Kievul și Bruxellesul.
DIN CATEGORIE
- TOP CITITE
- TOP COMENTATE
- 1.Condiția necesară ca Georgescu să fie lăsat să candideze. Primul pas a fost realizat!
- 2.Fostă "Golden Girl" al Sistemului simte că i-a venit vremea ca să preia puterea în România
- 3.Autorii haosului nu vor scăpa nici în gaură de șarpe
- 4.Despre ecuația prezidențialelor: Crin și Sistemul
- 5.Dar cu pleava societății, ce veți face, oare?
- 6.Inflație de viitori prezidențiabili, de tipul #CandidațiiAltora. Suveraniștilor veritabili li se va bara calea. România, #RaiulExploatatorilor!
- 7.Să vorbim pe șleau: Iohannis & Pahonțu au ordonat PNL ca să-l susțină pe Călin Georgescu ca să-i scadă astfel scorul lui George Simion
- 8.Mai putem conta doar pe miracole
- 9.Și-au băgat și americanii coada în ‘89
- 10.Strategia Națională de Apărare pe înțelesul tiktokarilor
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu