ZC
Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x
ZC




ZC




Scena balconului din "Romeo si Julieta" in viziunea ministrului Culturii

Postat la: 06.05.2020 | Scris de: ZIUA NEWS

0

Întrebat care va fi protocolul de redeschidere a teatrelor românești așa încât normele de distanțare socială să se aplice nu numai spectatorilor, cât și actorilor, ministrul Culturii a îmbrăcat haina expertului. Priceput nu numai la managementul instituțiilor de cultură, ci și la execuția actelor culturale, el a răspuns că distanțarea socială între actori ține de "alegerea repertoriului.

Una e distanța socială în Romeo și Julieta, alta e distanța socială în Take, Ianke și Cadîr". Din fericire pentru noi toți, Victor Ion Popa nu a fost la mare distanță de Shakespeare decât temporal. Da, "nu e o apropiere atât de mare între Take, Ianke și Cadîr cum e între Romeo și Julieta" și suntem foarte fericiți că lucrurile s-au scris astfel.

Probabil că după această replică de o hermeneutică a evidenței, ar trebui să ne așteptăm ca din 15 mai să se joace numai scena balconului din Romeo și Julieta (e suficientă distanța?), și poate doar diversiunea morții Julietei, amânând otrăvirea lui Romeo pe mai târziu, când pandemia va permite marilor personaje să își împlinească menirea tragică. Poate nici sărutul nu e permis, câtă vreme masca chirurgicală stă în calea măștilor personajelor, iar înmormântarea celor doi îndrăgostiți nu s-ar putea face decât cu participarea a maximum 8 personaje.

S-ar isca o nouă tensiune între familiile Capulet și Montague, care ar trebui să își delege participanți la marea dramă, însă e destul de greu și să te cerți la doi metri distanță. Concilierea ar fi imposibilă, iar piesa lui Shakespeare ar trebui complet rescrisă pentru a fi jucată. De fapt, Ministerul Culturii ar putea întocmi repertoriul teatrelor, plecând de la criteriul "distanțării sociale". Mă gândeam la "Doi pe un balansoar", spre pildă, cu condiția ca totul să se petreacă pe balansoar, iar balansoarul să aibă minimum șase metri.

Sunt actori, cărora nu le mulțumim pe cât se cuvine, care au jucat în această perioadă cu sălile goale și ușile închise pentru ca arta să ne țină vii și sănătoși spiritual. Cine știe, poate tot "experții" ne vor spune că monologurile sunt singura formă de artă acceptată în pandemie. Până una-alta, ministrul în exercițiu are mare dreptate. Ianke e un personaj de pandemie. La replica din scena 3 s-o fi gândit dom' ministru când a recomandat piesa ca fiind un exemplu pentru distanțarea socială pe scenă? "Asta-i cultură? Să se învețe întâi să umble cu săpunul și pe urmă să vorbească de cultură!"

Ionut Vulpescu

albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE