Scandalul revocării Codruței Kovesi. Cum a jucat Iohannis
Postat la: 11.07.2018 | Scris de: ZIUA NEWS
0
Când invoci democrația, statul de drept și Constituția, ești obligat, la rândul tău să respecți regulile jocului democratic. Așa că, finalmente, trebuie să înțelegem că, pus într-o situație de-a dreptul imposibilă - de o Curte Constituțională coordonată de foști parlamentari PSD, care, pe cale de consecință, au dat curs doleanțelor coaliției de guvernământ -, președintele Klaus Iohannis a fost nevoit să o revoce pe șefa DNA, Laura Codruța Kovesi.
O decizie a Curții Constituționale are un caracter general obligatoriu, or șeful statului, din postura de garant al respectării Legii fundamentale, chiar nu avea cum să nu respecte verdictul judecătorilor CCR - bune, rele, astea-s regulile jocului pentru toți actorii politici (atâta timp cât România încă este, sper eu, o democrație constituțională). Nota bene: Tocmai fiindcă este garantul Constituției, Iohannis a respectat decizia CCR, așa cum se cade într-o democrație, chiar dacă există o puzderie de hotărâri ale Curții pe care PSD și ALDE le ignoră programatic, fiindcă nu sunt în interesul lor (de exemplu, decizia privitoare la parlamentul unicameral).
Însă, din punctul de vedere al strategiilor politice, maniera în care Klaus Iohannis a revocat-o pe Codruța Kovesi nu a fost absolut deloc inspirată. E evident, șeful statului trebuia să respecte decizia CCR, dar adevărata artă consta în maniera în care ar fi făcut-o, și, la fel de important, în alegerea unui moment adecvat, astfel încât percepția publică să nu se cramponeze de iluzia că Liviu Dragnea și Călin Popescu-Tăriceanu ar fi înregistrat vreo victorie răsunătoare. În fond, Iohannis nu a făcut nimic altceva decât să tărăgăneze problema 30 de zile, timp în care a lansat semnale că s-ar pregăti de referendum sau de inițierea unei largi medieri între puteri, semnale care, iată, au făcut ca dezamăgirea susținătorilor săi să fie cu atât mai mare.
Personal, sper ca Iohannis să își fi făcut totuși niște calcule serioase pe care noi încă nu le putem pătrunde. În acest sens, viitorul procuror-șef al DNA reprezintă o miză crucială în ceea ce privește viitorul luptei anticorupție din România.
P.S. Însă următorul aspect mă înspăimântă de-a dreptul: oare ce om onest și întreg la cap va mai accepta vreodată șefia DNA după ce a văzut aprigul și mizerabil linșaj politico-mediatic la care a fost supusă, de-a lungul anilor, Laura Codruța Kovesi, pentru că a cutezat să spargă buboiul unor politicieni certați cu legea?
Simona Man
ULTIMA ORA
-
Granițele deschise sfidează naționalismul în ascensiune în Europa (The Guardian)
Reintroducerea controlului pașapoartelor în spațiul Schengen ne trasează în minți noi linii politice - iar lucrul acesta în sine e periculos, se arată într-un articol publicat în The Guardian, conform Rador Radio România.
-
Marea Britanie impune noi reguli de călătorie. De când se aplică și ce condiții trebuie să îndeplinească turiștii
Marea Britanie impune o autorizație electronică de călătorie (ETA) pentru cetățenii din 48 de țări, inclusiv SUA, Canada și Australia. Din luna aprilie, această autorizație plătită va fi obligatorie și pentru europeni. ETA este menită să consolideze securitatea la frontieră și face parte dintre eforturile Londrei de a-şi digitaliza sistemul de gestionare a frontierelor.
-
Dezvăluirea unui director de bancă: "Românii dau statului 70% din tot ceea ce câștigă"
Statul român continuă să apese greu pe umerii cetățenilor: pe lângă cele mai mari impozite pe salarii din Europa, românii sunt obligați să suporte și alte taxe și contribuții. Cu toate acestea, finanțele publice sunt într-o situație critică, iar România rămâne, de ani de zile, campioana deficitului bugetar în Uniunea Europeană.
-
A fost rezolvat paradoxul bunicului. Enigma care face referire la călătoria în timp și schimbă cursul istoriei - Anunțul unui fizician celebru
Un fizician susține că a rezolvat „paradoxul bunicului". Enigma se referă la călătorul în timp care își întâlnește strămoșii și astfel schimbă cursul istoriei, ștergându-și propria existență. Rezolvarea paradoxului ar putea face posibilă călătoria în timp.
- Haos total în SUA, provocat de incendii: Joe Biden și-a anulat programul/ Toate evenimentele au fost sistate
-
De ce a plecat Georgescu din țară imediat după Şoşoacă?
Plecarea lui Călin Georgescu spre Frankfurt la o zi după plecarea Dianei Șoșoacă din țară ridică multe semne de întrebare. Diana Șoșoacă a anunțat retragerea din viața publică din cauza amenințărilor la adresa ei și a copiilor ei din partea susținătorilor lui Călin Georgescu, așa că pe 8 ianuarie a plecat spre Venezuela, de unde a postat astăzi o fotografie cu mesajul „Refacem relațiile pierdute ale României și luptăm pentru PACE".
-
Influentul ziar german FAZ: „În România e tot mai puternică suspiciunea că spectrul Rusiei a fost folosit pentru anularea unui scrutin ce nu convenea guvernanților"
Într-un articol cu titlul „Mitul interferenței ruse", cotidianul german conservator Frankfurter Allgemeine Zeitung observă că amestecul Moscovei în alegerile din România este tot mai mult pus sub semnul întrebării. Ziarul analizează totodată lipsa de popularitate a guvernanților de la București, în mod special a președintelui Klaus Iohannis.
-
Metoda controversată, dar isteață, prin care Microsoft vrea să fure utilizatorii Google. Ce au putut să facă
Microsoft a adoptat o tactică neobișnuită și, pentru mulți, controversată, în încercarea de a atrage mai mulți utilizatori pentru motorul său de căutare, Bing.
-
Detalii cutremurătoare despre tânărul de 18 ani găsit spânzurat de un copac. „Sunt terminat psihic, îi urăsc pe toți. Sper să mă puteţi ierta!"
Noi detalii cutremurătoare în cazul adolescentului de 18 ani care a fost găsit spânzurat de un copac, pe un deal dintr-o localitate din judeţul Tulcea, au fost făcute publice.
DIN CATEGORIE
- TOP CITITE
- TOP COMENTATE
- 1.Condiția necesară ca Georgescu să fie lăsat să candideze. Primul pas a fost realizat!
- 2.Fostă "Golden Girl" al Sistemului simte că i-a venit vremea ca să preia puterea în România
- 3.Autorii haosului nu vor scăpa nici în gaură de șarpe
- 4.Despre ecuația prezidențialelor: Crin și Sistemul
- 5.Dar cu pleava societății, ce veți face, oare?
- 6.Inflație de viitori prezidențiabili, de tipul #CandidațiiAltora. Suveraniștilor veritabili li se va bara calea. România, #RaiulExploatatorilor!
- 7.Să vorbim pe șleau: Iohannis & Pahonțu au ordonat PNL ca să-l susțină pe Călin Georgescu ca să-i scadă astfel scorul lui George Simion
- 8.Mai putem conta doar pe miracole
- 9.Și-au băgat și americanii coada în ‘89
- 10.Strategia Națională de Apărare pe înțelesul tiktokarilor
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu