Saltimbancul turismului românesc
Postat la: 12.06.2017 | Scris de: ZIUA NEWS
0
De vreo 15 ani, pe piaţa turismului românesc a apărut o nouă profesie, cei drept mai puţin răspândită dar destul de mediatazată. În fișa postului scrie că trebuie să se agite, să vocifereze, să dea din mâini, să caute permanent să fie în atenţia publicului şi de câte ori prinde câte un microfon, să-şi umfle muşchii şi să debiteze vrute şi nevrute. Este saltimbancul.
În DEX, cuvântul saltimbanc are două explicaţii: „actor de circ cu mimică bufă, care execută exerciţii uşoare de acrobaţie" sau „om care trece cu uşurinţă de la o atitudine la altă, dovedind lipsă de seriozitate şi de caracter". Ambele explicaţii i se potriovesc ca marca pe scrisoare celui mai cunoscut saltimbanc din turismul românesc. Numele „actorului de circ cu mimică bufă" şi totodată al „omului care trece cu uşurinţă de la o atitudine la altă" este Alin Burcea, actualul preşedinte al Asociaţiei Naţionale a Agenţiilor de Turism (ANAT). Pentru cei care au lucrat în turism până în 1989, Alin Burcea este „ghidul ideal pentru cei care vizitau muzeul Doftana". Însă, pentru cei care au intrat în turism după 1990, Alin Burcea este „vuvuzela" care prima dată ţipă şi urlă de bucurie că este băgat în seama de cel care ajunge butoanele turismului. Adică se bucură şi se umflă în pene că este lăsat să pupe mâna doamnelor şi să lîngă clanţa domnilor. Când i se taie macaroana, adică adio lins clanţe şi pupat mâini, se consideră nedreptăţit şi începe să spumege, aruncnnd în spaţiul public vorbe de duh şi o mulțime de elucrubrații despre cel care îi trîntise uşa în nas. Şi toţi cei care au trecut pe la butoanele turismului românesc după 2003, cu puţine excepţii, au beneficiat de acest tratament, adică de linşajul mediatiac mârlănesc a lui Alin Burcea. Ultimul care intrat în colimatorul şefului ANAT este actualul ministru al Turismului, Mircea Dobre.
Până în urmă cu vreo două săptămâni, Burcea nu ştia cum să-l mai perie, să-l ridice în slăvi pe Dobre şi să se mai gudure pe lângă el. Dintr-o dată, poate că şi odată cu începerea sezonul estival, că deh... s-a încălzit vremea, Burcea rupe lanţul şi-l atacă furibund pe ministrul Turismului: „N-a realizat nimic până acum. A vrut într-adevăr oaie în loc de frunză... Ministrul Turismului, cu exepţia a trei acţiuni punctuale de promovare în străinătate, n-a avut până acum nicio realizare, iar din bugetul de promovare, de 5 milioane de euro, a cheltuit doar 20.000 de euro".Ooppps! Până mai ieri erai în stare să-l pupi şi-n fund zi şi noapte, mai ales după acţiunea ANAT de la Sibiu, iar dintr-odată sari drept la beregată! Căldură mare, mon cher! ar spune Caragiale! Dar mai degrabă pare a fi discursul lui Farfuridi, de la adunarea electorală din actul al III-lea al Scrisorii Pierdute: „Iată dar opinia mea. Din două una, daţi-mi voie: ori să se revizuiască, primesc! Dar să nu se schimbe nimica; ori să nu se revizuiască, primesc! dar atunci să se schimbe pe ici pe colo, şi anume în punctele... esenţiale... Din această dilema nu puteţi ieşi... Am zis!" Şi Burcea a zis multe de a lungul timpului. Când era secretar de stat pentru turism în guvernul Năstase, a prins ştampila ministerului când Dan Matei Agathon nu era la comandă şi hop, a dat un ordin prin care hotelierii erau obligaţi să confirme încasările valutare către agenţiile de turism şi tocmai el deţinea și o agenţie de turism Ulterior, s-a ales cu trei procese de la hotelieri, fapt pentru care imediat a retras ordinul buclucaş. A mai făcut câteva ingineri cât a fost secretar de stat, despre care crede să s-a cam uitat, cum ar fi aceea că un teren al Ministerului Tursimului de la Neptun a devenit locaţia sa pentru un amsamblu imobiliar.
Prin 2015, când Victor Ponta încă era premier, Alin Burcea a sărit la gâtul acestuia după cel ridicase în slăvi de nici el nu mai ştie numărul. "Îi lansăm invitaţia să petreacă o săptămână la Mamaia, gratuit, la ce hotel doreşte, împreună cu familia, ca să vadă litoralul românesc şi preţurile practicate aici. Dacă sunt mai mari decât la Miami, cu această ocazie să scadă şi taxele. De acum vrem TVA zero la sută, dacă tot e scump la Mamaia. Trebuie să luăm, evident, măsuri să reducem taxele", declara Alin Burcea. Însă, fostul premier n-a catadicsit să-i dea un răspuns lui Alin Burcea, şi bine a făcut. De ce? Pentru că la acea vreme primul ministru prefera să meargă la sfinţirea bisericii din Neptun. Care biserică? Cea aflată în construcţie în centrul staţiunii, unde Alin Burcea, în anii 2001-2003, a donat datoriile neachitate de agenţia sa către diverşi operatori de pe Litoral. Adică, tocmai de pe vremea când Alin Burcea era secretar de stat la Ministerul Turismului condus de către „geniul" Dan Matei Agathon, şi când a „uitat" să-şi achite datoriile către diverşi parteneri de la malul mării. În schimb, a avut grijă să le transmită acestora că sumele datorate au fost donate pentru finalizarea bisericii din Neptun şi a încă unui lăcaş de cult de prin Moldova. Deocamdată, biserica din Neptun nu este încă finalizată şi tot mai aşteaptă donaţiile de la Alin Burcea.
Un alt motiv pentru care Victor Ponta nu a onorat invitaţia lui Alin Burcea a fost acela că fostul locotenent al lui Agathon nu mai are locuri de cazare în imobilul ridicat pe fostele terenuri de tenis din Neptun pe care şi le-a adjudecat pe vremea când era secretar de stat. Dacă totuşi Alin Burcea ar fi găsit un apartament liber pentru familia fostului premier în blocul său din Neptun, cu siguranţă, ex-premierul ar fi refuzat pentru simplu fapt că nu este dispus să stea permanent cu umbrela deschisă în camera atunci când plouă afară. În plus, aproape sigur Victor Ponta nu ar fi acceptat să achite două locuri de parcare, dar să beneficieze doar de unul. Fostul prim ministru Victor Ponta n-a dat curs invitaţiei lui Alin Burcea de a petrece o săptămâna gratis la Mamaia, dar poate ar onora cu plăcere o invitaţie la Neptun la sfinţirea lăcaşului de cult din centrul staţiunii!
Însă, de departe cea mai mare "performanţă" a lui Alin Burcea a fost intrare în vizorul Consiliului Concurenţei a unui număr de 13 agenţii de turism, printre care şi Paralelă 45 Turism deţinută de fostul secretar de stat la Ministerul Turismului în cabinetul Năstase, pentru unele practici anticoncurenţiale. Investigaţia Consiliului Concurenţei s-a declanşat în urma unei înregistrării video în care Alin Burcea îi îndemna, în septembrie 2013 la Predeal, pe cei de la agenţiile de turism să se organizeze după regulile mafiei, spunându-le totodată că ideal ar fi să devină un cartel. „După părerea mea, asta cu cedarea comisionului dacă nu o rezolvăm prin semnarea unui protocol de touroperator, hai să fim realişti, şansele sunt zero. Dar ştiţi cum e aici. Ca la MAFIE. Mă mânca-v-ar tata, hai să facem o regulă: MAFIA. Dacă tot cedăm, hai să stabilim să cedăm "x". Nu mă înjuraţi de mama! Gândiţi-va?. Păi dacă fraierul tot face turul la agenţii să găsească în pizda mă-sii, dacă tot e cedat, să găseşti ăla... Dacă preţul de vânzare e 590 de euro, şi noi stabilim 2% (nr. comision) şi putem să stabilim, şi se duce vorba -2%. Dacă el găseşte 2 % cedat peste tot, se închide cercul".
Oare de ce Alin Burcea şi-a schimbat brusc atitudinea faţă de ministrul Mircea Dobre? Să fie cumva din cauza unor probleme legate de faptul că ANAT-ul condus de el poate fi acuzat de „uzurpare de calităţi oficiale" sau poate pentru că se organizează licitaţie internaţională pentru adjudecarea fondurilor de promovare? Să fie oare finalizată şi investigaţia Consiliului Concurenţei? Totul e posbil. Ca atare, spectacolul turismului merge mai departe, saltimbancul şi- a făcut numărul şi urmează reprezentaţia clovnului (artist comic de circ; paiaţă sau cel care distrează pe alţii prin bufoneriile sale)!
Ion Teleanu
ULTIMA ORA
-
Ce este "Regula celor 90 de secunde"? Un neurocercetător descoperă o tehnică inovatoare care ne poate schimba viața
Te-ai gândit vreodată cum ai putea să îți gestionezi emoțiile rapid? Încearcă „Regula celor 90 de secunde" și descoperă tehnica inovatoare creată de un specialist în neuroștiințe, care îți oferă instrumentele necesare pentru a controla furia, frica și anxietatea, ajutându-te să îți regăsești calmul într-un timp scurt.
-
Serurile criminale: FDA impune avertismente privind leziunile nervoase pentru 2 vaccinuri RSV
Food and Drug Administration (FDA) din SUA a dispus ca doi producători de vaccinuri împotriva virusului sincițial respirator (VSR) să includă pe etichetele produselor un avertisment privind un efect secundar potențial paralizant legat de afectarea nervilor.
-
De ce este așteptat Elon Musk în fotbalul mare de Gigi Becali, patronul FCSB-ului
A ieșit la iveală faptul că Elon Musk, cel mai bogat om al planetei, dorește să preia clubul Liverpool în schimbul a 4 miliarde de dolari, iar Gigi Becali a reacționat cu privire la această veste. În viziunea latifundiarului care dictează mersul lucrurilor la FCSB, venirea lui Musk în fotbal ar reprezenta un avantaj chiar și pentru roș-albaștri.
-
Explozie de căutări pe Google: Oamenii vor să știe cum să își șteargă conturile de Facebook și Instagram după anunțul Meta
Anunțul Meta de a renunța la verificarea informațiilor și de a relaxa moderarea conținutului a declanșat o explozie de căutări pe Google despre ștergerea conturilor de Facebook, Instagram și Threads.
-
Vin banii de la G7 pentru Ucraina! Ursula von der Leyen a anunțat prima tranșă din împrumut
Ucraina a primit prima tranșă de 3 miliarde de euro din partea Uniunii Europene a unui împrumut convenit de membrii Grupului celor Șapte, au declarat vineri Kievul și Bruxellesul.
-
"Schema 1800" - noua înșelătorie pe WhatsApp. Plângerile la poliţie curg continuu
O nouă schemă de fraudă online face victime, în aceste zile. Escrocii sparg conturile de whatsapp, după care le cer bani cunoscuţilor din agenda victimei. Suma cerută este aceeaşi -1.800 de lei. De aceea, acest tip de înşelăciune a primit şi numele de Schema 1800.
-
Granițele deschise sfidează naționalismul în ascensiune în Europa (The Guardian)
Reintroducerea controlului pașapoartelor în spațiul Schengen ne trasează în minți noi linii politice - iar lucrul acesta în sine e periculos, se arată într-un articol publicat în The Guardian, conform Rador Radio România.
-
Marea Britanie impune noi reguli de călătorie. De când se aplică și ce condiții trebuie să îndeplinească turiștii
Marea Britanie impune o autorizație electronică de călătorie (ETA) pentru cetățenii din 48 de țări, inclusiv SUA, Canada și Australia. Din luna aprilie, această autorizație plătită va fi obligatorie și pentru europeni. ETA este menită să consolideze securitatea la frontieră și face parte dintre eforturile Londrei de a-şi digitaliza sistemul de gestionare a frontierelor.
-
Dezvăluirea unui director de bancă: "Românii dau statului 70% din tot ceea ce câștigă"
Statul român continuă să apese greu pe umerii cetățenilor: pe lângă cele mai mari impozite pe salarii din Europa, românii sunt obligați să suporte și alte taxe și contribuții. Cu toate acestea, finanțele publice sunt într-o situație critică, iar România rămâne, de ani de zile, campioana deficitului bugetar în Uniunea Europeană.
DIN CATEGORIE
- TOP CITITE
- TOP COMENTATE
- 1.Condiția necesară ca Georgescu să fie lăsat să candideze. Primul pas a fost realizat!
- 2.Fostă "Golden Girl" al Sistemului simte că i-a venit vremea ca să preia puterea în România
- 3.Autorii haosului nu vor scăpa nici în gaură de șarpe
- 4.Despre ecuația prezidențialelor: Crin și Sistemul
- 5.Dar cu pleava societății, ce veți face, oare?
- 6.Inflație de viitori prezidențiabili, de tipul #CandidațiiAltora. Suveraniștilor veritabili li se va bara calea. România, #RaiulExploatatorilor!
- 7.Să vorbim pe șleau: Iohannis & Pahonțu au ordonat PNL ca să-l susțină pe Călin Georgescu ca să-i scadă astfel scorul lui George Simion
- 8.Mai putem conta doar pe miracole
- 9.Și-au băgat și americanii coada în ‘89
- 10.Strategia Națională de Apărare pe înțelesul tiktokarilor
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu