Safari pe al doilea „Drum al Mătăsii"
Postat la: 14.11.2023 | Scris de: ZIUA NEWS
0
Președintele României Klaus Iohannis intervine în forță în numele statului pe care-l reprezintă, dar și în numele Uniunii Europene, în bătălia pentru Africa. Sau cel puțin asta încearcă să sugereze, demarând în această zi un safari prin patru state ale continentului. În continuare, voi explica atât titlul pe care l-am pus acestui editorial, cât și în ce constă bătălia reală pentru Africa.
De mai mult timp, continentul african este disputat, pe bucăți sau chiar în integralitatea lui, de către China și Federația Rusă. De mai multe ori, am descris modul în care gruparea de mercenari Wagner acționează în forță în state africane pentru a le destabiliza sau, dimpotrivă, pentru a consolida la putere regimuri instalate în forță, junte militare acoperite de sângele conaționalilor.
Totul pentru diamante, pentru zăcăminte de petrol, pentru alte minerale rare. Printr-o politică externă cvasi inexistentă în această parte a lumii, Uniunea Europeană a rămas cu totul și cu totul pe dinafară. Neimplicată sub aspectul cooperării economice. La rândul lor, Statele Unite nu s-au implicat nici economic și nici militar în sângeroasele reglări de conturi din Africa. Și iată că sosește acolo pe cai mari președintele Klaus Iohannis, în numele interesului statului român, așa cum pretinde, dar și sau mai ales în nunele Uniunii Europene, cum din nou susține prin comunicatul oficial transmis opiniei publice de instituția prezidențială.
Aparent asistăm deci la un dublu demers. În interes național, dar și în interesul UE, unde Klaus Iohannis vizează poziția de viitor comisar pentru politică externă. În acest context, ca un veritabil Don Quijote al secolului în care trăim, președintele nostru zice că încearcă să traseze prin Africa un nou „Drum al Mătăsii" românesc și european. Numai că presa de la București a taxat deja acest demers drept un safari.
Un safari care va dura nu mai puțin de zece zile. Desfășurat în Republica Kenya, Republica Unită Tanzania, Senegal și, extrem de important, Republica Capului Verde, cu o populație mai mică decât cea a Ploieștiului. Sub aspectul interesului național, e necesar să precizăm că totalul comerțului cu aceste state africane reprezintă o sumă mai mică decât contravaloarea periplului în aeronava de lux întreprins de președintele Klaus Iohannis. Dar cine știe? Poate că există de acum încolo perspectiva unor relații economice înfloritoare, care să jaloneze acest al doilea „Drum al Mătăsii" în stil românesc, preconizat de Klaus Iohannis. Pare totuși un proiect de domeniul science-fictionului. Mai ales dacă luăm în calcul un detaliu semnificativ.
Închiriind pentru zece zile o aeronavă de super lux, cu sume de bani vărsate din rezervele statului - Doamne ferește să se întâmple vreo calamitate în acest sfârșit de an - președintele României a evitat să facă un lucru cât se poate de normal pentru cineva care dorește cu adevărat să impulsioneze relațiile cu alte state. Nu a luat cu el miniștrii care răspund de Economie și de Comerț, nu a luat cu el oameni de afaceri și nici jurnaliști români și străini, care să prezinte opiniei publice demersurile înaltului reprezentant al statului român. Și mai ales rezultatele acestor demersuri. Fără această artilerie grea, avem de-a face doar cu o bulă de imagine care, așa cum a fost umflată, așa se va dezumfla.
Dar în comunicatul oficial scrie negru pe alb că președintele nostru își propune să reprezinte acolo și interesele Uniunii Europene. Să plaseze deci fundamentul unui al doilea „Drum al Mătăsii", de data asta european, de natură să contracareze atât demersurile Chinei, cât și pe cele ale Federației Ruse. Un proiect extrem de îndrăzneț. Dar care ar fi presupus, dacă era și serios, ca delegației să-i fie atașați și câțiva reprezentanți UE din domeniul economic și politic. Ceea ce nu se întâmplă.
Klaus Iohannis a plecat în Africa de fapt ca un fel de câine surd la vânătoare și presa nu greșește deloc atunci când îl ia peste picior și vorbește despre zece zile de safari. Întrucât vor exista cu siguranță oportunități de imagine, eu intenționez să adaug ceva la tabloul sugerat de presă. Va fi foto-safari.
Un foto-safari pe bani grei. Grei de tot. Și în vremuri de austeritate. Și mai ales bani din fondul de rezervă al statului. Sume ținute în mod ilegal și anticonstituțional la secret. Motiv pentru care Klaus Iohannis se alege cu două demersuri în justiție. Unul din partea Clubului de Presă, celălalt din partea USR. Pentru lipsă de transparență. Pentru încălcarea flagrantă a accesului cetățeanului la informații. Dar va urma cu certitudine și un proces politic. La capătul căruia Iohannis va fi pus la zid. Știți cu ce se va întoarce din Africa? Cu un singur lucru. Cu aeronava de lux!
Sorin Rosca Stanescu
ULTIMA ORA
-
Cum a apărut teoria conform careia Pamantul ar fi gol pe dinauntru si civilizatii superioare locuiesc spre centrul Terrei
În mod cert, credinţa că Pământul este gol, a fost şi încă mai este, extrem de răspândită în multe părţi ale lumii. De-a lungul vremii, mulți scriitori au preluat această idee și au scris romane pe această temă, iar Jules Verne, cu a sa Călătorie în centrul Pământului este cel mai cunoscut.
-
Au facut un experiment cu plățile cash în Suedia, țara care a renunțat aproape în totalitate la tranzacțiile cu numerar și uite ce au pățit!
Cash-ul mai poate fi folosit doar în așa numitele „insule de numerar" în Suedia. E vorba de niște zone de unde oamenii în vârstă, care nu știu să se descurce cu tehnologia, îți procură alimentele de bază. Pe lângă acestea realități un studiu efectuat în țara scandinavă a dat peste cap toate datele specialiștilor.
-
Timeo Danaos: Theodoros Roussopoulos e cel care a sesizat Comisia de la Venetia in privinta loviturii de stat patronata de Klaus Iohannis
Raportul devastator al Comisiei de la Veneția despre lovitura de stat din România - anularea arbitrară a alegerilor - care a fost dat azi publicității și care punctează gravele abateri de la democrație ale statului român este meritul unui om pe care îl putem numi eroul necunoscut al luptei contra abuzurilor regimului Iohannis.
-
Cercetare cu peste 2 milioane de subiecti: Vaccinurile mARN folosite la Covid modifică personalitatea oamenilor
Cercetătorii din Coreea de Sud au realizat un studiu amplu, cu peste 2 milioane de participanți, care a fost publicat în renumitul National Journal.
-
S-a găsit satul din România unde locuiesc aproape 100 de daci: Locuitorii păstrează obiceiurile străvechi și au porecle de animale
Satul Târsa, situat în Munții Șureanu, cu o populație de sub 100 de locuitori, a devenit un loc tot mai vizitat de turiști datorită îmbunătățirii drumurilor și includerii sale pe traseul Via Transilvanica.
-
Contractul prin care a fost închiriat tezaurul furat. Olandezii erau obligați să asigure paza DOCUMENT
Corpul de Control al prim-ministrului a ajuns luni dimineața la Ministerul Culturii pentru a ridica documentele referitoare la obiectele de patrimoniu împrumutate unui muzeu din Olanda și ulterior furate.
-
De ce mai cere si trump bani in plus pentru inarmarea NATO: Complexul industrial militar american a avut o crestere de vânzări de sute de miliarde de dolari în 2024
Vânzările de echipamente militare americane către guverne străine în 2024 au crescut cu 29%, până la un record de 318,7 miliarde de dolari, a anunţat vineri Departamentul de Stat al SUA, în condiţiile în care țările încearcă să îşi reînnoiască stocurile de armament trimise în Ucraina și să se pregătească pentru conflicte majore.
-
Marcel Ciolacu nu cere nicio demisie desi a aflat că aurul dacic a fost scos ilegal din țară și confirmă acest fapt
Premierul Marcel Ciolacu a declarat, luni, că nu a existat o hotărâre de guvern prin care să se fi permis ca aurul dacic să fie scos din țară, astfel că scoaterea tezaurului din România s-a făcut ilegal.
-
O să facă față guvernul Ciolacu celor mai importante 10 riscuri guvernamentale si publice din 2025? Dacă nu, o să fie un an de teroare financiară
Având în vedere incertitudinea economică și presiunile financiare cu care se confruntă atât autoritățile guvernamentale, cât și cetățenii, practicile actuale nu mai reprezintă o opțiune viabilă. Organizațiile guvernamentale și din sectorul public vor trebui să facă o serie de compromisuri dificile și posibil greu de acceptat, care sunt necesare pentru a atenua riscurile și a preîntâmpina crize mai grave în viitor.
DIN CATEGORIE
- TOP CITITE
- TOP COMENTATE
- 1.Condiția necesară ca Georgescu să fie lăsat să candideze. Primul pas a fost realizat!
- 2.Furtul aurului dacic a fost comandat de un actor statal
- 3."Am spionat în Cuba pentru CIA"
- 4.Problema cu discursul "strămoșesc"
- 5.Hai să vă povestesc cum văd eu fact-checkingul
- 6.Salut, David
- 7.Hemiplegia morală definitivă
- 8.Schimbarea Americii și a lumii
- 9.Nu te TEME, popor român!
- 10.Iranul, model pentru regimul de la București
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu