Sărbătorile Pascale, sub egida austerității: România, quo vadis?
Postat la: 12.04.2023 | Scris de: ZIUA NEWS

Chiar dacă nu am prins vremurile dinainte de ‘89, dragii mei bunici au avut grijă să mă învețe că de Sărbători, invariabil, este vremea reconcilierii, a bunătății, a reflecției, a cinstirii tradițiilor, dar și a belșugului. Iar marea majoritate a celor din generația tânără au fost educați în același spirit. Cât de săracă ar fi fost perioada comunistă, părinții și bunicii noștri tot reușeau să pună pe masa de Paște ouă roșii, drob, borș de miel cu leuștean (în Ardeal și cu tarhon) sau/și o friptură de miel.
Gospodinele reușeau să procure alimentele necesare pentru prepararea cozonacului și a pascăi. Marea majoritate a oamenilor trăiau într-o invariabilă austeritate, dar mesele îmbelșugate de sărbători nu erau puse sub semnul întrebării, nu erau nici măcar negociate. Iată însă că guvernarea defectuoasă a României din ultimii 30 de ani, peste care s-a suprapus în ultima perioadă și trendul generalizat de declin al lumii occidentale, au pus o mare parte a românilor în situația de a nu-și mai permite nici măcar acest mic lux al sărbătorilor îmbelșugate, firesc până și în vremea comunismului. Cetățenii români sunt cei mai săraci din UE, cu o avuție medie de 13800 euro. Rușii, de care obișnuim să râdem, sunt la fel de „bogați" ca și noi, dar au o cu totul altă putere de cumpărare!
La noi, de pildă, coșul de alimente de bază a ajuns să coste 279 lei, de 4 ori mai scump decât în 2016! Kilogramul de ceapă a ajuns să coste 6,5 lei, respectiv cel de cartofi 4 lei! Oare câți dintre cei peste 1 milion de seniori cu pensie minimă (1000 lei) își vor permite masa de Paște? Oare câți dintre cei 2 milioane de români cu salariu minim (28% din totalul contractelor de muncă, respectiv 1755 lei) își vor permite ouă roșii sau drob. Mergând însă chiar mai departe, oare câți români cu salariul mediu (aproximativ 4200 lei) își vor permite friptură de miel sau cozonac? Kilogramul de pulpă de miel a ajuns să coste 65 de lei. În multe cofetării prețul unui cozonac sare bine de 100 de lei. Am ajuns să plătim prețuri de occident la salarii de România: ne-am „liberalizat" de n-am mai putut!
Uniunea Europeană: o construcție golită de sens
Pe timpul aderării României la Uniunea Europeană, aceasta ne-a fost prezentată ca un tărâm al făgăduinței. O construcție care vizează prosperitatea, solidaritatea, respectiv unitatea în diversitate. Despre ce unitate în diversitate mai poate fi vorba, în condițiile în care Macron a ajuns să fie hulit pentru ca a cutezat să-l viziteze pe Xi? Am ajuns la un nivel atât de înalt al diversității de opinie încât, niciun stat al UE nu își poate permite să vorbească despre parteneriate cu țări terțe (în afară de SUA, evident), nici măcar în șoaptă. Și asta în condițiile în care China a depășit SUA încă din anul 2020 în ceea ce privește schimburile comerciale cu UE. Bineînțeles, mass-media oficială nu prea ne prezintă astfel de date, nu care cumva să ne vină idei.
Cum poate fi vorba despre o Uniune Europeană a solidarității, în condițiile în care marile companii multinaționale au cutezanța să nu își achite taxele de solidaritate? Cum poate fi vorba despre o Uniune Europeană a prosperității, în condițiile în care Uniunea Europeană sacrifică sistematic prosperitatea propriilor cetățeni?
UE pune România pe locul 2, în urma altor interese
Iar România își pune pe locul 2 proprii cetățeni. Fermierii sunt puși pe locul doi, în urma unor altor obiective total ambigue, și care nu ne sunt explicate. Sunt absolut siderat de PNL-iștii și de PSD-iștii care au îndrăzneala să ne apostrofeze fermierii pe la televiziuni, explicându-ne că există alte probleme mai importante decât dreptul lor de a fi ajutați să-și desfășoare activitatea, sau măcar a nu fi sabotați. Fermierii ne-au avertizat: jumătate dintre ei vor da faliment dacă statul nu intervine! Cei mai bătrâni dintre ei vor ajunge să trăiască din ajutor social, iar cei mai tineri vor lua calea pribegiei.
Ce poate fi mai important pentru statul român decât această problemă, care ține și de securitatea națională până la urmă? De ce nu s-a asigurat statul român că poate rezolva problemele fermierilor, înainte să accepte importurile din Ucraina? De ce nu le rezolvă acum, în ceasul al 13-lea, după modelul ungaro-polonez?
În prag de sărbătoare, clasa politică românească ne oferă un spectacol al absurdului. Fermierii se roagă de populație, la televizor, să cumpere carne de miel direct de la ei, pentru că nu au loc pe rafturile supermarketurilor, unde carnea este oricum de 2 ori mai scumpă! (apropo, cum rămâne cu legea „51% produse românești în supermarket"?) În acest timp, Ministrul Agriculturii Petre Daea reîncepe „războiul împotriva cormoranilor". Păcat de cariera frumoasă pe care a avut-o!
De sărbătoarea Floriilor, primăria Alexandria sărbătorește cu un spectacol cvasi-pornografic. Am discutat în cadrul unei emisiuni tv cu primarul, care nici măcar nu știa de programul pregătit - „o firmă de consultanță s-a ocupat". Nici măcar nu m-a încercat un sentiment de revoltă: doar tristețe înăbușită și rușine de rușinea primarului. Românii trăiesc un spectacol al absurdului. Iar dacă vecinii din Polonia și Ungaria încearcă cu obstinație să își păstreze demnitatea, tradițiile și suveranitatea, politicienii români nu par preocupați de aceste scopuri. Fostul prim-ministru al României, Petre P. Carp spunea că „România are prea mult noroc pentru a mai avea nevoie de politicieni". Dar dacă ne părăsește norocul?
Ne solidarizăm sau pierim!
Decăderea Uniunii Europene este evidentă, orb să fii și tot o vezi. Prosperitatea, obiectivul comun pe baza căruia construcția Europeană a fost creată, nu doar că nu mai există, dar nici măcar nu ne mai este promisă. Regulile pe baza cărora UE s-a fondat - prosperitate, solidaritate, unitate în diversitate - nu mai sunt valabile. Iar dacă aceste reguli (sau obiective comune) nu mai sunt valabile, iar alte reguli noi nu sunt oficializate, atunci înseamnă că ne-am trezit într-o anarhie. Într-o lume occidentală în care dreptul forței prevalează în fața forței dreptului. Iar raportul de forțe nu pare să fie în favoarea României.
Așadar, „România, quo vadis?" Ne aflăm, mai mult ca niciodată, în momentul în care trebuie să ne solidarizăm, pentru a putea găsi obiective comune. Este momentul în care solidarizarea trebuie să prevaleze în fața salvărilor individuale, atât de practicate în România. Nici măcar nu putem ști dacă salvări individuale reale mai există, în condițiile în care aceste posibile salvări implică invariabil traiul într-o țară în derivă.
Prin solidarizare, vom putea înțelege care sunt obiectivele noastre comune reale, care este „voința poporului". Iar alegerile din anul 2024 trebuie să fie momentul dialogului public real, prin care românii să își poată exprima voința populară. 2024 trebuie să fie momentul în care România își asumă un proiect de țară clar. Iar indiferent care va fi acesta, trebuie să (re)aducă românilor prosperitatea, predictibilitatea și suveranitatea reală. Altminteri, România va rămâne o barcă în derivă, și care ia apă în ritm accelerat!
Andrei Gușă
P.S. Mămăliga face explozie. Poate că aceste noi măsuri de austeritate anunțate în prag de sărbătoare vor determina românii de bună credință să se trezească în ceasul al 13-lea din dulcele somn al nepăsării și al lipsei de asumare. Speranța mea însă este să se trezească înainte să fie prea târziu. Iar acest prea târziu ar înseamna că deja prea mulți români vor fi luat calea pribegiei, clasa politică va fi ajuns mult prea alterată și șantajabilă pentru a mai fi capabilă să miște în front, iar prea multe afaceri românești vor fi fost puse pe butuci (inclusiv fermierii noștri patrioți), afaceri care fie nu vor mai avea putința, fie nu vor mai avea voința să renască în România.
-
Noua dezordine mondială
În urma cu zece ani, atunci cand si-a anuntat intentia de a candida la presedintia SUA, Donald Trump a anuntat ca ...
-
De ce nu se va opri Trump
Președintele Donald Trump este implacabil in privința taxelor vamale. Nu il vor opri nici masuri de riposta ale UE sau C ...
-
Comanditarii externi și aplicanții interni ai loviturii de stat
În acest articol vom devoala identitatea și aportul principalilor comanditari externi și principalilor executanți ...
-
Taxele lui Trump nu sunt războiul nostru. Sorry Macron, Ursula!
Neobosita propaganda antiamericana din Romania a gasit un nou strigat de lupta, cu care incearca sa ii intarate pe roman ...
-
Cinstea proteică a Elenei Lasconi
Trebuie sa umbli cu o cioara extrem de prost vopsita, ca sa te cheme Emanuel Ungureanu. Pentru ca numai un manipulator d ...
-
Românii au votat, nu au ales!
Vad ceva indignare ca romanii l-ar fi „ales" pe un anume Pintea in Parlament, un om cu niște condamnari penale (co ...
-
De la Ucenic la Mesia - Construcția primului Demagog Procedural
Mesia a fost televizat: „Sunt mașina de facut audiența; sunt ceea ce vor." - Donald Trump, 2016 Înainte sa d ...
-
Operațiunea Red Flag!
Sa ne ocupam puțin de așa zisele teorii ale conspirației. Una dintre cele mai importante operațiuni, poarta denumirea de ...
-
Cele trei situații ce pot bulversa prezidențialele: Două îl implică pe Georgescu, una pe Lasconi, potențialii avantajați sunt Nicușor și Ponta
Am realizat, ieri dimineața, o analiza in care prezentam, la modul comparativ, la distanța de o saptamana, concluziile u ...
-
Trump si Tesla
Trump tocmai a bagat in faliment toti competitorii lui Tesla. Am ras cand Trump a transformat Casa Alba in show room pe ...
-
Va ataca Rusia Europa?
Se inmulțumesc declarațiile care ne avertizeaza ca Rusia va ataca Europa/NATO/o țara baltica/toate țarile baltice/Poloni ...
-
Se putea face pace în Ucraina acum doi ani și jumătate sau chiar acum trei ani
Îmi amintesc cit de turbați erau unii la noi și in alte parți cind apareau ideile necesitații diplomației, ale inc ...
-
Eduard Hellvig face praf SRI în ziua aniversării agenției
Ce se ințelege din postarea pe X a fostului director al SRI? Ca agenții pot sa se exprime oral, dar au probleme severe c ...
-
O lecție pentru cățeii de la București
Sa fie invațatura de minte! Puterea de la București a primit o lecție urata din partea administrația Biden. Au primit ca ...
-
Visa Wayver: Să nu ne mai mințim. România a ajuns nedemocratică și antiamericană
Ca reacție la amanarea pe durata nelimitata a intrarii romanilor in SUA fara vize, premierul Marcel Ciolacu incearca sa ...
-
Ce scrie la gazeta de perete a Ambasadei SUA
Cei care au dat lovitura de stat din 6 decembrie 2024 inca se fac ca nu ințeleg de ce le-a trantit America ușa in nas. U ...
-
Românii-sorosiști dau năvală să pupe dosul lui Putin!
Astazi, a aparut un articol, preluat din Financial Times, care confirma ceea ce eu spun demult, și am dezbatut asta incl ...
-
Papa Francisc a găsit Adevarul în spital
Pereții spitalelor au auzit rugaciuni mai sincere decat bisericile... Au fost martori la saruturi mult mai sincere decat ...
-
Să ieși mereu pe locul 3...
Exista o limita pana la care un om, in general, iși poate reinnoi ideile. O spune inclusiv Cioran undeva in opera lui, n ...
-
Coldea la prezidențiale, de partea lui Nicușor și Ponta! Cum îi folosește pe Virgil Popescu-Energie și pe Călin Georgescu
Cei din Masoneria Statului Paralel, despre care v-am tot vorbit in ultimele saptamani, nu rezista fara un președinte al ...
-
Asta inseamna politica si afaceri!
1. Vreti sa intelegeti politica?In Medieval Total War, unul dintre cele mai bune jocuri de strategie lansate in anii 200 ...
-
Cum a ajuns Bolojan președinte interimar cu complicitatea cuplului Iohannis - Pahonțu
Ieri, va spuneam ca, observandu-l pe Bolojan, parca l-aș vedea pe Iohannis din 2015, la inceputul mandatului sau, și, pa ...
-
Interimarul Bolojan, pericol public letal!
Principalul locatar de la Palatul Cotroceni, Ilie Bolojan, trebuie supus urgent unei expertize psihiatrice intrucat aces ...
-
Pe ce se bazează proeuropenii?
Carevasazica la noi se lupta proeuropenii cu antieuropenii. Dar care sunt unii și care sunt ceilalți? Integrarea deplina ...
-
Cum arată competiția la prezidențiale și care sunt șansele reale ale candidaților. Finala previzibilă azi!
Fierbe „Giuleștiul politic", prieteni goldiști, ca sa imprumut un termen din fotbal, pentru ca au inceput luptele ...
-
Despre dreptul de a fi ales
Articolele 36 și 37 din Constituția noastra prevad dreptul de vot și dreptul de a fi ales. Sunt drepturi importante intr ...
-
Politica lui Trump e simplă!
Nu am vazut preluata in presa din .ro declaratia asta a lui JD Vance, de fix acum o saptamana: "President Trump's econom ...
-
Valoarea AUR este calculată de indicele Târziu
Proiectul AUR nu este al lui George Simion, ci al lui Claudiu Tarziu. Fara Tarziu, Simion flutura și la ora asta drapele ...
-
Sârbii dau o lecție de civism și curaj, ungurii se mișcă și ei contra exceselor, noi românii rămânem fricoși, tot la "coada vacii"!
Serbia și sarbii reprezinta un brand de succes ca țara și popor, la moda nu doar in Romania, ci peste tot in lume, mai a ...
-
A doua mare luptă pentru putere este legată de șefia SRI. Ce va decide axa Putin-Trump?
Zona Balcanilor nu-și dezminte renumele de „butoi cu pulbere". Ieri au avut loc proteste publice serioase in Serbi ...
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu