ZC
Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x
ZC




ZC




Săptămâna suspendării. Cum se pregătește PSD

Postat la: 06.07.2018 | Scris de: ZIUA NEWS

0

Conform celor mai realiste calcule cu putință, în săptămâna care vine, urmează să fie declanșat procesul de suspendare al președintelui Klaus Iohannis. Acesta este și rostul sesiunii extraordinare. Firește, va avea loc o negociere extinsă. Cu multiple semnificații. Și cu mai mulți actori parlamentari decât senatorii și deputații PSD plus ALDE. Ce pregătiri urmează să facă PSD în acest scenariu?

O suspendare, urmată de referendum pentru demiterea președintelui, este o măsură extrem de dură. Care, în principiu, nu este bine percepută nici în țară, dar nici în străinătate. Iar România a mai avut două experiențe de acest fel. Din care a învățat sau nu a învățat, care sunt tipurile de reacție. Ținând cont de antecedente, dar în primul rând de greutatea deciziei privind suspendarea, PSD trebuie să facă pregătiri extrem de serioase. În plan intern. Dar și sau mai ales în plan extern. Modul în care va fi percepută sancțiunea suspendării și referendumul pentru demitere este fundamental.

Am să încep cu pregătirile în plan intern, pentru că, înțelegând ce urmează să facă în acest plan PSD, vom înțelege mai bine și prestațiile lui externe. Suspendarea președintelui Klaus Iohannis trebuie să fie motivată extrem de bine. Cât mai mulți români vor trebui să înțeleagă că majoritatea parlamentară ca forță politică și populația României au fost puse literalmente cu spatele la zid de către președintele Klaus Iohannis. Și nu mai au încotro. Măsura suspendării și referendumul pentru demitere devin în acest context o necesitate obiectivă. Iar nesuspendarea le-ar fi imputată partidelor din coaliție, întregii clase politice și consecințele acestei lipse de reacție ar urma să fie suportate de întregul popor.

În paralel cu explicarea în detaliu a acestei stări de fapt, PSD trebuie să negocieze, așa cum afirmam mai sus, și cu alte forțe politice din Parlament, pentru a le convinge să susțină aceste măsuri și proceduri de suspendare și demitere.

Iar după declanșarea acestui proces, însoțit de o veritabilă campanie națională, care are în vedere în primul rând modul de reacție al cetățeanului, urmează să fie declanșată o veritabilă campanie electorală al cărei obiectiv este dublu: 1). Aducerea la votul pentru referendum a cât mai mulți cetățeni, cel puțin 30% și 2). Convingerea a jumătate plus unu dintre aceștia să voteze pentru demitere.

Dar ce urmează să se întâmple în plan extern? După cum se știe, România nu se află în epicentrul preocupărilor străinătății. Realitățile de aici sunt percepute deseori deformat. În raport cu informațiile pe care le furnizează afară așa-zișii agenți de integritate. Și, mai ales, cei plantați la nivelul reprezentanței Uniunii Europene la București. Întrucât noi vorbim neîncetat de existența unei corupții endemice, iar clanul Iohannis afirmă insistent faptul că această majoritate parlamenară se opune din răsputeri combaterii corupției și luptă împotriva statului de drept, România este percepută afară ca un stat cu probleme. Suspendarea, urmată de referendumul pentru demiterea președintelui, operată pentru a treia oară, nu face altceva decâ să toarne gaz pe foc. În consecință, motoarele externe ale majorității parlamentare trebuie să se pună imediat și consistent în mișcare.

1). Scrisoarea președintelui Comisiei de la Veneția, prin care se afirmă răspicat că decizile CCR trebuiesc puse imediat în aplicare, cu bătaie la președinte, care refuză acest lucru, trebuie trimisă imediat pe adresa tuturor șefilor de stat din Uniunea Europeană și din NATO, tuturor organizațiilor internaționale, care apără forța dreptului în raport cu dreptul forței și tuturor grupurilor parlamentare din Uniunea Europeană, dar și ale statelor membre UE. Această scrisoare trebuie să ajungă și la Congresul Statelor Unite și la toate ambasadele. Ea trebuie însoțită de o cronologie succintă, dar extrem de precisă, a evenimentelor care au precedat și au urmat deciziei CCR, prin care se stabilește că șefa DNA trebuie demisă. Va fi atașat și un rezumat al tuturor încălcărilor de lege și al contraperformanțelor manageriale de care se face responsabilă doamna Laura Codruța Kovesi. De asemenea, este necesar și un rezumat al altor abuzuri sau declarații abuzive ale președintelui Klaus Iohannis.

2). Ministerul Afacerilor Externe, prin ambasade și consulate, trebuie să fie în măsură să întreprindă toate demersurile, care preced suspendarea și referendumul de demitere, pentru ca toți partenerii noștri externi să fie corect și la timp informați asupra situației din România.

3). Premierul român are obligația să ia legătura cu toți omologii din Uniunea Europeană și NATO și, prin intermediul unor convorbiri telefonice, să-i prevină asura intențiilor majorității parlamentare, asupra cauzelor care le-au generat și să le prezinte pas cu pas ce urmează să fie întreprins în continuare. Este obligatoriu să fie oferite garanții cât mai serioase asupra faptului că România rămâne și în aceste condiții un stat sigur, stabil și un partener de nădejde UE și NATO.

4). Președinții celor două Camere au la rândul lor obligația de a acționa în același mod în raport cu toți omologii din UE și NATO, dar și cu șefii parlamentelor altor state relevante.

5). PSD se pregătește desigur în acest scenariu să informeze zi de zi, în mod complet și coerent, mass-media internațională.

6). Europarlamentarii PSD și ALDE își vor intensifica toate contactele pe care le au cu reprezentanții altor state europene, vor organiza întâlniri cu aceștia, conferințe de presă, precum și numeroase întâlniri informale cu jurnaliștii acreditați la UE.

Sunt convins că PSD și ALDE vor crea o celulă operativă destinată exclusiv coordonării non-stop, în baza unor grafice precise, a tuturor activităților descrise mai sus, cărora li se pot adăuga, firește, multe altele.

Sorin Rosca Stanescu

albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE