S.O.S. - atentat la statul român. Există soluții de avarie?
Postat la: 27.06.2022 | Scris de: ZIUA NEWS
0
Am promis și mă țin de cuvânt. Încerc să identific soluțiile de salvare a statului român, a ceea ce a mai rămas întreg din statul de drept, după dublul atentat săvârșit de șefa procurorilor Gabriela Scutea, în conivență cu ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, cu premierul Nicolae Ciucă și, desigur, cu președintele Klaus Iohannis. Un dublu atentat, constând în confiscarea CSM și paralizarea CCR. Și totul în perspectiva unor aberante drafturi de pachete de legi ale securității.
Doar câteodată un nod se desface așa cum se face. Alteori devine nod gordian și trebuie tăiat cu sabia. Cine poate ieși astăzi la luptă împotriva echipei pe care am enumerat-o mai sus, aflată practic la conducerea statului, pentru apărarea statului? În mod normal, singura soluție pașnică este atacarea unor decizii aberante, care pun statul și legea în pericol, la Curtea Constituțională. Această operațiune poate fi declanșată, după caz, de următoarele autorități:
1). De Guvernul României. Nu este cazul. De vreme ce în această operațiune sunt implicați ministrul de Justiție și premierul, cel puțin prin pasivitatea celui din urmă.
2). Președintele României. Nu este cazul, de vreme ce acesta i-a numit în funcție pe cei trei, adică pe procurorul general, pe ministrul de Justiție și pe premier. Și de vreme ce n-a avut nici cea mai mică tresărire la ultimele derapaje atât de periculoase, încât pot produce o lovitură de stat mascată.
3). Parlamentul României. Ca principală putere constituțională a statului, Parlamentul are datoria și în același timp obligația de a reacționa. Nu este cazul, atâta timp cât majoritatea este deținută de cei care îi mențin la putere pe autorii prezumtivei lovituri de stat.
4). Cetățenii României. Aceștia pot sesiza Curtea Constituțională, dacă drepturile le sunt lezate. Separat sau în masă. Dar și-au pierdut reflexul de autoapărare.
5). Avocatul Poporului. Atunci când, prin documente juridice sau cvasi-juridice, sunt lezate drepturi și libertăți fundamentale ale cetățenilor, Avocatul Poporului poate reacționa. Mă aștept ca doamna Renate Weber, care a rezistat cu succes unei tentative a statului de drept de a o debarca, să formuleze cuvenitele atacuri la Curtea Constituțională. Dacă nu care cumva este anesteziată.
6). Curtea Constituțională însăși. Și asta pentru că cel puțin una dintre cele două acțiuni, documentul cvasi-juridic prin care Scutea îi atenționează pe procurori că pot să ignore deciziile CCR, atacă și pune în pericol această instituție. Rămâne însă de văzut în ce măsură modul în care s-au schimbat raporturile de forțe în interiorul Curții Constituționale îi mai conferă acesteia suficientă libertate de mișcare.
Desigur, într-o lume normală, era de așteptat să reacționeze la aberațiile puse la cale de mai marii de la București și o serie întreagă de instituții internaționale. Cum ar fi Consiliul European, Comisia Europeană și Curtea de la Veneția. Sau entități statale care pretind că sunt preocupate de supraviețuirea statului de drept din România. În conjunctura actuală internațională, este însă greu de presupus că se va întâmpla așa ceva. Sunt foarte curios dacă vreuna dintre soluțiile de avarie va putea fi aplicată.
Sorin Rosca Stanescu
ULTIMA ORA
-
ANAF îi ia în vizor pe românii care nu își declară veniturile
Toate veniturile trebuie declarate la ANAF. Cât vine vorba despre venituri, vorbim despre banii proveniți din dividende, criptomonede, acțiuni și depozite bancare. Inclusiv cei care au deschis un depozit la bancă trebuie să raporteze acest lucru în cazul în care există o dobândă. Totodată, se mai modifică și alte aspecte importante.
-
Povestea neștiută a celei mai vechi tăblițe cu cele Zece Porunci: A fost vândută pe o sumă colosală
Pea mai veche tăbliţă cunoscută, inscripţionată cu cele Zece Porunci din Vechiul Testament, a fost vândută cu 5,04 milioane de dolari, mai mult decât dublul estimării sale maxime.
-
Politico fac e o analiză decisivă: Al treilea război mondial este deja în desfășurare!
Dacă ați fi mers pe linia frontului în primele săptămâni ale războiului din Ucraina, ați fi putut auzi strigăte în ucraineană și rusă, poate amestecate cu voci care vorbeau limbi regionale precum buryat și cecenă, scrie POLITICO.
-
Ce au decis judecătorii CAB în dosarul Călin Georgescu-anularea alegerilor prezidențiale - Fostul candidat independent a fost prezent în instanță
Instanţa Curţii de Apel Bucureşti a acordat un nou termen în procesul Călin Georgescu-anularea alegrilor prezidențiale, pentru 13 ianuarie 2025, pentru când se citează părţile, prin poştă şi prin mail sau fax
-
Candidatul comun zice că nu există nicio legătură între el și partidele de la guvernare. Crin Antonescu și-a anunțat demisia din PNL
Noiua coaliție guvernamentală, formată din PSD, PNL, UDMR și minoritățile naționale, a anunțat astăzi asumarea unui candidat comun la alegerile prezidențiale de anul viitor, în persoana lui Crin Antonescu. Fostul lider al liberalilor a spus că a acceptat propunerea partidelor de a fi candidatul comun la alegerile prezidențiale viitoare.
-
Răsturnare de situație: Care a fost, de fapt, cauza decesului actorului Mircea Diaconu - Fiica acestuia, mărturii emoționante
Marele actor Mircea Diaconu s-a stins din viață cu doar 10 zile înainte de a împlini 75 de ani. Se știa că acesta se confrunta de ceva vreme cu o boală incurabilă, iar ultimele sale momente le-a petrecut pe un pat în Spitalul Fundeni.
-
Elon Musk începe Operațiunea "Resetarea": Prima mare instituție care va intra în malaxor
Omul de afaceri Elon Musk, cea mai bogată persoană din lume şi persoana desemnată de viitorul preşedinte al SUA, Donald Trump, cu reformarea administraţiei publice, a luat la ţintă Rezerva Federală americană.
-
Trădare, dar să știm și noi: 21 de parlamentari suveraniști au votat pentru noua coaliție pro europeană
Blocul suveranist suferă o lovitură extrem de grea, la primul mare test din Parlament. La votul pentru președinții Senatului și Camerei Deputaților, 21 de parlamentari care nu pot fi decât din AUR, POT sau SOS România au votat alături de coaliția pro europeană formată din PSD, PNL, UDMR și Minoritățile Naționale.
-
Controlul statului asupra vietii private: ANAF monitorizează retragerile din bancomate. Atenție la suma pe care o scoateți
Românii care retrag sume mari de bani din bancomate intră în atenția Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF). Instituția a anunțat că va monitoriza atent aceste tranzacții pentru a preveni fraudele fiscale.
DIN CATEGORIE
- TOP CITITE
- TOP COMENTATE
- 1.Fostă "Golden Girl" al Sistemului simte că i-a venit vremea ca să preia puterea în România
- 2.Tehnica loviturii de stat. Rolul SRI. Absența Armatei din ecuație
- 3.Who are you Mr. Călin Georgescu?
- 4.MINCIUNA LA RANG DE POLITICĂ DE STAT
- 5.OPRIȚI LOVITURA DE STAT!
- 6.Autorii haosului nu vor scăpa nici în gaură de șarpe
- 7.Scenariul atomic: va fi invalidat președintele ales Călin Georgescu după modelul Șoșoacă?
- 8.USR, Lasconi și minciuna progresului: cum curentul woke vă manipulează și vă distruge viețile
- 9.Inflație de viitori prezidențiabili, de tipul #CandidațiiAltora. Suveraniștilor veritabili li se va bara calea. România, #RaiulExploatatorilor!
- 10.SECURISTAN? Clar că da! Sub spectrul "STALINISM FOR ALL SEASONS"
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu