ZC
Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x
ZC




ZC




Rusia asediază Ucraina, NATO amenință. Ce ne așteaptă?

Postat la: 07.12.2021 | Scris de: ZIUA NEWS

0

Strict militar, Rusia are capacitatea să invadeze Ucraina și să ocupe o mare parte din teritoriu în câteva zile. Toată lumea o știe. O intervenție directă NATO nu o poate opri, iar o asemenea intervenție este greu de făcut, nefiind aplicabil articolul 5, și pentru că o înfrângere de către ruși ar însemna dispariția Alianței și o cădere a întregului sistem securitar. Mai este și problema Taiwanului, un conflict uriaș la estul Europei fiind propice pentru invadarea acestuia simultan de către chinezi.

Singura problemă care se pune este: va da sau nu Putin ordinul? Eu nu m-aș grăbi să spun nu! Informațiile militare sunt puține sau inexistente. Au apărut informații, cu neputință de verificat, că Ucraina ar fi masat la limita cu Donbasul 125.000 de militari, jumătate din efectivele sale, pentru a face chiar ea o invazie în teritoriul separatist. Dacă este așa, înțelegem mobilizarea trupelor ruse pe toate granițele cu Ucraina: Putin va invada indiscutabil Ucraina în scenariul incursiunii ucrainiene în Donbas, sub pretextul apărării populației ruse.

Dar, dacă Putin va da în orice condiții ordinul de invazie? Experți ai Pentagonului și din cadrul armatei ucrainiene au lansat că se va întâmpla la finele lunii ianuarie. Au fost date publicității și elemente ale planului de invazie: ocuparea Odesei și joncțiunea cu armata a 14-a din Tiraspol, prinderea prin învăluire a trupelor ucrainiene de la granița cu Donbasul și chiar ocuparea Kievului cu un asalt din Belarus, fiind posibil să fie ocupate 2/3 din teritoriul ucrainian, armata ucrainiană având numai posibilitatea să se retragă spre vest, pentru a nu fi nimicită. Un asemenea plan ar fi posibil prin folosirea armelor de nouă generație ale rușilor, paralizarea comunicațiilor, folosirea aero-purtată a trupelor și tehnicii militare, atac de pe sol, apă și aer.

Dialogul cerut de NATO și SUA și, pe de altă parte, de Putin, are ca obiectiv oprirea acțiunii militare concrete, prin urmare forțarea unor negocieri care nu mai au drept premisă politicul, ci amenințarea armată. Acțiunea militară a lui Putin nu se va sfârși fără rezultate concrete de securitate pentru Rusia, obținute prin presiune armată. O situație extrem de gravă și nouă în spațiul diplomatic.

Unii cred că operațiunea nu se va declanșa pentru că ar fi foarte multe victime, iar lucrurile ar ieși de sub control. Deși poate părea exagerat, vă amintesc de invazia Azerbaijanului în enclava armeană Nagorno-Karabakh-ul armean: lupta a fost hotărâtă în câteva ore, folosirea dronelor de către azeri fiind copleșitoare, nimicind practic, fără posibilitate de replică, unitățile armene. Ar putea să aibă rușii un scenariu asemănător în Ucraina?

Europenii să nu se îmbete cu apă rece și să considere că pot contracara o invazie militară rusească cu discursul sancțiunilor și argumentele drepturilor omului. Câți germani, francezi, italieni, austrieci și români sunt dispuși să moară cu arma în mână pe teritoriul Ucrainei și Rusiei? Rușii, da. Dacă sunt doborâte 10 avioane rusești, vin alte 100, dacă este doborât unul olandez sau britanic, se pierd alegerile.

Aurelian Pavelescu

albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE