Rusia asediază Ucraina, NATO amenință. Ce ne așteaptă?
Postat la: 07.12.2021 | Scris de: ZIUA NEWS
0
Strict militar, Rusia are capacitatea să invadeze Ucraina și să ocupe o mare parte din teritoriu în câteva zile. Toată lumea o știe. O intervenție directă NATO nu o poate opri, iar o asemenea intervenție este greu de făcut, nefiind aplicabil articolul 5, și pentru că o înfrângere de către ruși ar însemna dispariția Alianței și o cădere a întregului sistem securitar. Mai este și problema Taiwanului, un conflict uriaș la estul Europei fiind propice pentru invadarea acestuia simultan de către chinezi.
Singura problemă care se pune este: va da sau nu Putin ordinul? Eu nu m-aș grăbi să spun nu! Informațiile militare sunt puține sau inexistente. Au apărut informații, cu neputință de verificat, că Ucraina ar fi masat la limita cu Donbasul 125.000 de militari, jumătate din efectivele sale, pentru a face chiar ea o invazie în teritoriul separatist. Dacă este așa, înțelegem mobilizarea trupelor ruse pe toate granițele cu Ucraina: Putin va invada indiscutabil Ucraina în scenariul incursiunii ucrainiene în Donbas, sub pretextul apărării populației ruse.
Dar, dacă Putin va da în orice condiții ordinul de invazie? Experți ai Pentagonului și din cadrul armatei ucrainiene au lansat că se va întâmpla la finele lunii ianuarie. Au fost date publicității și elemente ale planului de invazie: ocuparea Odesei și joncțiunea cu armata a 14-a din Tiraspol, prinderea prin învăluire a trupelor ucrainiene de la granița cu Donbasul și chiar ocuparea Kievului cu un asalt din Belarus, fiind posibil să fie ocupate 2/3 din teritoriul ucrainian, armata ucrainiană având numai posibilitatea să se retragă spre vest, pentru a nu fi nimicită. Un asemenea plan ar fi posibil prin folosirea armelor de nouă generație ale rușilor, paralizarea comunicațiilor, folosirea aero-purtată a trupelor și tehnicii militare, atac de pe sol, apă și aer.
Dialogul cerut de NATO și SUA și, pe de altă parte, de Putin, are ca obiectiv oprirea acțiunii militare concrete, prin urmare forțarea unor negocieri care nu mai au drept premisă politicul, ci amenințarea armată. Acțiunea militară a lui Putin nu se va sfârși fără rezultate concrete de securitate pentru Rusia, obținute prin presiune armată. O situație extrem de gravă și nouă în spațiul diplomatic.
Unii cred că operațiunea nu se va declanșa pentru că ar fi foarte multe victime, iar lucrurile ar ieși de sub control. Deși poate părea exagerat, vă amintesc de invazia Azerbaijanului în enclava armeană Nagorno-Karabakh-ul armean: lupta a fost hotărâtă în câteva ore, folosirea dronelor de către azeri fiind copleșitoare, nimicind practic, fără posibilitate de replică, unitățile armene. Ar putea să aibă rușii un scenariu asemănător în Ucraina?
Europenii să nu se îmbete cu apă rece și să considere că pot contracara o invazie militară rusească cu discursul sancțiunilor și argumentele drepturilor omului. Câți germani, francezi, italieni, austrieci și români sunt dispuși să moară cu arma în mână pe teritoriul Ucrainei și Rusiei? Rușii, da. Dacă sunt doborâte 10 avioane rusești, vin alte 100, dacă este doborât unul olandez sau britanic, se pierd alegerile.
Aurelian Pavelescu
ULTIMA ORA
-
Descoperire de excepție: Amuleta de argint care ar putea rescrie istoria creștinismului
O amuletă de argint, veche de aproape 1.800 de ani, descoperită în Germania, oferă una dintre cele mai timpurii dovezi ale răspândirii creștinismului la nord de Alpi. Artefactul, denumit „inscripția de argint de la Frankfurt", a fost găsit în timpul unor săpături arheologice efectuate între 2017 și 2018.
-
De Solstitiul de iarna din 2024 s-a atins AGI. Cum ar putea Inteligenta Artificială să influențeze evoluția umană de acum incolo
O veste uriasa a trecut mai putin observata. Pe 21 decembrie 2024, de soltitiu de iarna, OpenAI prin ChatGPT-o3 a atins ceea ce specvialistii in domeniu spun ca e AGI (Artificial General Inteligence) adica Inteligența Artificială a inceput sa gandeasca precum cea umana, folosind algorimi complecsi, precum si o intuitie in stadiul incipient.
-
Televiziunile de știri pierd la greu banii de campanie. Politicienii au început deja să se orienteze către TikTok
Deja 65% dintre companii aleg să se promoveze pe social media, nu pe TV. Din start, este o pierdere pentru televiziuni. Dacă se vor împuțina și banii de la partide și independenți, va fi o situație destul de dificilă. Iată doar câți bani dăduseră formațiunile în campania precedentă:
-
Afacerea Rafo Onești: România e obligată să plătească zeci de milioane de euro unui oligarh rus
Statul român trebuie să-i plătească 85 de milioane de euro fostului proprietar rus al Rafo Onești, la decizia unui tribunal arbitral de la Centrul Internațional de Reglementare a Disputelor privind Investițiile de pe lângă Banca Mondială (ICSID) din SUA.
-
Serviciile ruse de informații: SBU a încercat uciderea unor ofiţeri de rang înalt şi a familiilor acestora în Moscova
Serviciul Federal de Securitate al Rusiei (FSB) a anunțat joi că a dejucat mai multe comploturi ale serviciilor de informaţii ucrainene (SBU) ce vizau uciderea de ofiţeri ruşi de rang înalt şi familiile acestora la Moscova, folosind bombe deghizate ca baterii externe sau dosare de documente.
-
Tarife RCA mai scumpe cu până la 30%: noile prețuri de referință ale polițelor obligatorii pentru șoferi
Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a anunțat noile tarife de referință pentru polițele RCA, valabile în următoarele șase luni.
-
ANAF îi ia în vizor pe românii care nu își declară veniturile
Toate veniturile trebuie declarate la ANAF. Cât vine vorba despre venituri, vorbim despre banii proveniți din dividende, criptomonede, acțiuni și depozite bancare. Inclusiv cei care au deschis un depozit la bancă trebuie să raporteze acest lucru în cazul în care există o dobândă. Totodată, se mai modifică și alte aspecte importante.
-
Povestea neștiută a celei mai vechi tăblițe cu cele Zece Porunci: A fost vândută pe o sumă colosală
Pea mai veche tăbliţă cunoscută, inscripţionată cu cele Zece Porunci din Vechiul Testament, a fost vândută cu 5,04 milioane de dolari, mai mult decât dublul estimării sale maxime.
-
Politico fac e o analiză decisivă: Al treilea război mondial este deja în desfășurare!
Dacă ați fi mers pe linia frontului în primele săptămâni ale războiului din Ucraina, ați fi putut auzi strigăte în ucraineană și rusă, poate amestecate cu voci care vorbeau limbi regionale precum buryat și cecenă, scrie POLITICO.
DIN CATEGORIE
- TOP CITITE
- TOP COMENTATE
- 1.Fostă "Golden Girl" al Sistemului simte că i-a venit vremea ca să preia puterea în România
- 2.Tehnica loviturii de stat. Rolul SRI. Absența Armatei din ecuație
- 3.MINCIUNA LA RANG DE POLITICĂ DE STAT
- 4.OPRIȚI LOVITURA DE STAT!
- 5.Autorii haosului nu vor scăpa nici în gaură de șarpe
- 6.USR, Lasconi și minciuna progresului: cum curentul woke vă manipulează și vă distruge viețile
- 7.Inflație de viitori prezidențiabili, de tipul #CandidațiiAltora. Suveraniștilor veritabili li se va bara calea. România, #RaiulExploatatorilor!
- 8.SECURISTAN? Clar că da! Sub spectrul "STALINISM FOR ALL SEASONS"
- 9.Frica de Georgescu
- 10.Prezidențialele, trei posibilități
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu