România în permisie. Sorocul vieții și sorocul morții
Postat la: 23.04.2024 | Scris de: ZIUA NEWS
0
Eclesiastul spune că: "E un timp pentru toate - un timp pentru a te naște și un timp pentru a muri".
Trupa Iron Maiden a pus pe muzică această meditație în piesa The Clairvoyant: E un timp pentru a trăi și un timp pentru a muri/ Când îți vei întâlni creatorul/ E un timp pentru a trăi dar, totuși nu e ciudat?/ Odată ce te-ai născut deja ai început să mori. (There's a time to live and a time to die, When it's time to meet your maker/ There's a time to live but isn't it strange, as soon as you are born you are dying).
Am mai citit această alăturare, a textului din Eclesiast, cu cel al trupei de rock. Cert este faptul că piața audio este din ce în ce mai plină de manelizarea vieții, în trup și spirit, astfel că în curând vom fi inundați doar de inepțiile muzicale, ascultate de "lumea bună", de la înmormântări și până la nunți...
"Eclesiastul trimite la o idee luminoasă: avem a face lucrurile la momentul potrivit, avem a ne înțelege condiția supusă trecerii timpului și a ne bucura de prezent, acceptând condiția noastră de oameni trecători pe acest pământ. Pe de altă parte, varianta celor de la Iron Maiden este pesimistă: avem a face lucrurile la momentul potrivit dar în orice moment, încă de la naștere, orizontul morții ne dă de fapt târcoale".
În vremurile de pace, pe care le trăim obișnuim să ne autoamăgim, prin o mulțime de strategii: de la "proiectele" de viață prin care ne imaginăm că vom "face rahatul praf" la divertismentul manelizat, copiat de la ceilalți, de pe rețelele sociale și negarea publică a frustrării care ne inundă.
Ne chinuim să nu vedem instabilitatea socială, războiul din vecini. Nu vedem apropierea morții care devine omniprezentă și amenințătoare. Ne speriem doar când simțim mirosul ei în cotidian. Este ea, Moartea, omniprezentă, în toată dimensiunea ei acută și neagră. Doar când se petrece ceva greu de imaginat, care ne este în apropiere, facem, speriați, piloerecție și ne fixăm privirea pe ecranele televizoarelor. Așteptăm un cuplu de blonde care își pasează "breacking news"-urile explicând mai bine ca generalii de armată cum stă treaba cu rachetele, bombele eftreișcinciurile. S-a ajuns la maximum-ul de spectacol televizionistic, dacă așteptăm explicațiile morții de la blondele scoase din bancuri și transformate în moderatoare...
Suferim de ceea ce se numește "sindromul struțului". Ne facem că nu vedem sado-masochismul ignoranței, practicăm cu aleasă distincție fuga de real. Ne-am obișnuit și am perfecționat ceeace am trăit în Comunism - acoperirea adevărului cu cifre, cu discursuri (din ce în ce mai agramate!) și cu promisiuni. Nu trebuie decât să urmărim discursurile mici, căznite și mincinoase ale unor Ciolacu sau Ciucă.
Nu poți, dacă ai intrat pe acest făgaș al gândului, să nu pomenești romanul lui Erich Maria Remarque, "Soroc de viață și soroc de moarte"...
"Soroc de viață și soroc de moarte", ca și Eclesiastul față de textul piesei lui Iron Maiden ar putea fi analizat ca un posibil revers, al altei cărți a prozatorului german, "Pe Frontul de Vest nimic nou". Un roman al unei povești inițiatice a unui tânăr entuziast, care își descoperă iluziile patriotice distruse, atunci când se îndreaptă spre frontul presărat cu moarte și orori în Primul Război Mondial.
"Soroc de viață și soroc de moarte" protagonistul care se întoarce de pe front, caută obosit, într-o pemisie, urme de normalitate aproape anulate de mizeria dezumanizantă a tranșeelor din linia întâi.
Chiar dacă, țara noastră este departe de linia frontului și atmosfera pare liniștită la prima vedere, și noi, ca și Graeber suntem familiari cu distrugerile, lipsurile și suferința. Toate acestea sunt omniprezente: le vedem în fiecare seară la televizor.
Bucuria permisiei se preschimbă în disperare rapid, atunci când, ajuns pe strada copilăriei, Graeber întâlnește același peisaj cunoscut al frontului: case bombardate și distruse, oameni mutilați, oameni rămași pe drumuri, boală și mizerie. Cu noi se petrece aceeași catastrofă înterioară față de care nu putem fi insensibili.
Sorocul vieții, deschis de acea permisie, aproape că e anulat de sorocul morții. Găsește casa distrusă și părinții dispăruți. Graeber încearcă disperat să dea de urma familiei însă toate încercările eșuează. O va întâlni pe Elisabeth de care se va îndrăgosti și cu care va trăi o poveste de iubire tristă, lipsită de speranță, marcată de durata nemiloasă a timpului pe care îl pot petrece împreună, până la terminarea permisiei.
Asemenea timpuri trăim și noi. O "permisie" incertă, care nu știm cât va dura.
Semănăm cu acest cuplu, al lui Remarque. Asemeni lor, ne plimbăm, ne dăm de ceasul morții după locuri exotice, pe care să le punem pe "insta", luăm cina în restaurante scumpe, ne adăpostim, așa cum se fereau Graeber și Elisabeth de vigilența poliției politice, care devine, și la noi, tot mai agresivă în persecuții, (portofelul european, camerele de supraveghere, green deal-ul, edictele OMS, etc). Nu facem altceva decât să ne prefacem că nu simțim suflul rece al răului, încercând să trăim formal cealaltă viață, viața fără război și sânge, viața noastră neamenințată, viața trăită de dragul vieții care în realitate devine un mit trecut, un vis fără speranță.
Ne ferim să recunoaștem că semănăm cu soldatul german mutilat interior, care pune la îndoială însăși misiunea pentru care a fost trimis în tranșee și care, încearcă să-și înțeleagă rolul în această poveste idioată a ciocnirilor între națiuni, și dacă e cu adevărat corect să să își asume complicitatea, chiar și în calitate de pur executant al ordinelor, așa cum face România actuală.
Octavian Hoandră
ULTIMA ORA
-
Răspuns fără precedent al Patriarhului Daniel: A demontat toate minciunile care se spun la adresa Bisericii Ortodoxe Române
Patriarhul Daniel a demontat, printr-un raport-sinteză detaliat, toate acuzațiile aduse Bisericii Ortodoxe Române, care susțin că aceasta ar beneficia de mai mulți bani de la stat decât contribuie. Prezentarea a fost făcută sâmbătă, 25 ianuarie 2025, în cadrul Adunării Eparhiale a Arhiepiscopiei Bucureștilor, desfășurată la Palatul Patriarhiei.
-
Europa se reorientează după anunțurile lui Donald Trump și accelerează serios proiectul monedei euro în format digital
Băncile din zona euro au nevoie de un euro digital pentru a răspunde iniţiativei preşedintelui american Donald Trump de a promova stablecoins, un tip de criptomonedă de obicei legată de dolarul american, a declarat vineri Piero Cipollone, membru al consiliului Băncii Centrale Europene (BCE).
-
Coiful din aur pur de la Coțofenești și alte obicte din aur dacic au fost furate la o expozitie din Olanda. Hotii au aruncat in aer un zid ca sa patrundă
O explozie s-a produs, sâmbătă dimineaţă, în apropiere de Muzeul Drents, din Assen, Ţările de Jos, deflagraţia putând avea legătură, potrivit presei olandeze, cu o tentativă de jaf, în condiţiile în care muzeul găzduieşte o expoziţie cu vechi obiecte dacice, unele dintre ele din aur şi argint. Autorităţile nu au confirmat, deocamdată, dacă au fost sau nu furate bunuri din muzeu.
-
Escrocherie de peste un milion de euro: Un bărbat a vândut zeci de garsoniere dintr-un bloc deși nu erau ale lui și acum e de negăsit
Poliţiştii din Giurgiu efectuează cercetări într-un dosar de înşelăciune, după ce au fost înregistrate mai multe plângeri cu privire la vânzarea unor imobile de către o persoană care nu ar fi fost adevăratul proprietar.
-
Mai multe poze insinueaza ca in spatele lui Calin Georgescu se afla mai multi securisti din vechea gardă
O figură discretă, dar tot mai prezentă în jurul lui Călin Georgescu, stârnește controverse. Este vorba despre Nicolae Radu, profesor universitar și fost purtător de cuvânt al Academiei de Poliție "Alexandru Ioan Cuza", omul lui Iulian Vlad, ultimul sef al Departamentului Securitatii Statului, decedat in 2017.
-
Trump face pe placul firmelor de asigurari de sanatate care i-au finantat campania: A semnat un ordin care va restricționa accesul la servicii medicale pentru zeci de milioane de americani
Donald Trump a restricționat accesul la servicii de sănătate pentru zeci de milioane de americani săraci, printr-un decret care a anulat un ordin al fostului președinte Joe Biden privind un acces mai larg la îngrijiri medicale.
-
Bărbații au evoluat de două ori mai mult decât femeile în ultimul secol în înălțime și greutate
Dimensiunea corpului uman a crescut semnificativ în ultimul secol datorită îmbunătățirilor în sănătate și nutriție, însă această schimbare nu s-a produs în mod egal între bărbați și femei, potrivit unui studiu publicat în revista Biology Letters.
-
Micul dejun "de aur" pentru reglarea zahărului din sânge si combaterea rezistentei la insulina
Micul dejun nr. 1 pentru reglarea zahărului din sânge. Cu un amestec echilibrat de cereale integrale, fibre și proteine, acest mic dejun poate ajuta la menținerea unei energii constante și a unui nivel stabil al zahărului din sânge.
-
Cum vor sa-l blocheze pe Călin Georgescu: Ministrul Justiției anunță un val de dosare penale pe turul 1 al prezidențialelor
Val de dosare penale după anularea turului 1 al alegerilor prezidențiale. Ministrul Justiţiei, Radu Marinescu, a afirmat vineri că sunt mai multe dosare în lucru în legătură cu primul tur al alegerilor prezidenţiale de anul trecut - influenţarea scrutinului, finanţarea ilicită, spălarea de bani, atacurile cibernetice.
DIN CATEGORIE
- TOP CITITE
- TOP COMENTATE
- 1.Condiția necesară ca Georgescu să fie lăsat să candideze. Primul pas a fost realizat!
- 2.Dar cu pleava societății, ce veți face, oare?
- 3."Am spionat în Cuba pentru CIA"
- 4.Problema cu discursul "strămoșesc"
- 5.Hai să vă povestesc cum văd eu fact-checkingul
- 6.Salut, David
- 7.Hemiplegia morală definitivă
- 8.Schimbarea Americii și a lumii
- 9.Nu te TEME, popor român!
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu