România - țara misterelor care rămîn permanent fără răspuns
Postat la: 21.12.2023 | Scris de: ZIUA NEWS

O vorbă din bătrîni spune că românii au memoria carasului auriu: cu cît mai mare e un scandal, cu atît mai repede sunt dispuși să-l dea uitării, lăsînd loc berechet istoriei să se repete. Nici anul 2023 nu a făcut excepție. Ar fi trebuit să aflăm răspunsuri nu doar la scandalurile produse pe parcursul său, ci și din 2022 ori 2021, nu mergem mai înapoi de atît. Nu au venit! Să ne amintim aleatoriu cîteva dintre marile întrebări rămase pînă azi fără răspuns.
- Cazul irlandezului beat care a intrat noaptea în Casa Poporului, "confundînd-o" cu micul hotel în care locuia și care a ajuns pînă la magazia de muniții a SPP. Ce s-a întîmplat cu respectivul infractor, a dat socoteală pentru faptele sale? Ce capete din SPP au căzut și dacă nu, de ce? Ce garanții de securitate mai pot fi oferite de un serviciu generos stipendiat de la buget, dar care s-a dovedit depășit complet în ce privește securitatea celui mai mare obiectiv din România? Am avut cumva de a face cu o amplă operațiune executată de un serviciu secret străin ori autohton? "Este un mister cum a reușit să intre acest individ" scria presa internațională la acea vreme. Și mister a rămas.
- Am avut în primăvară misterioasa serie de peste 500 de seisme produse în Gorj, care au ridicat posibilitatea unei legături cu exploatările petroliere din zonă. Au existat inclusiv interpelări parlamentare pe acest subiect, dar răspunsurile autorităților au fost ambigue, admițînd respectiva posibilitate din punct de vedere științific, dar fără a indica precis cauza, într-un final. Rămînem pe mai departe în ceață, în frunte cu locuitorii din regiune, care nu știu la ce s-ar mai putea aștepta în viitor.
- Care au fost cu adevărat faptele în cazul misterioasei demisii a lui Florin Cîțu din funcția de președinte al PNL, la doar 6 luni după ce fusese încoronat ca un împărat, în plină pandemie? Revenit din SUA, pe 2 aprilie anul trecut, Cîțu anunța clar că nu va demisiona la solicitarea cîtorva zeci de lideri ai PNL, întruniți peste noapte pentru a forța debarcarea și fără ca presa să fi prins cel mai mărunt fir. A doua zi, Cîțu era la fel de hotărît, convocînd statutar o ședință de Birou Executiv. Una la care au venit doar doi liberali și în urma căreia și-a anunțat demisia. Nici pînă azi nu știm oficial ce a fost în spatele mișcării de alungare a lui Cîțu din fruntea PNL.
- Anul trecut, după mai multe incidente cu MIG-uri prăbușite, s-a luat decizia, de către șeful Statului Major General, a retragerii complete a acestora din activitate. Bomba a venit curînd, cînd un fost cap al armatei, generalul Ștefan Dănilă, a dezvăluit că o asemenea decizie nu putea fi luată de șeful armatei, ci strict de către CSAT-ul prezidat de Klaus Iohannis. "Întrucât capabilitatea de Apărare aeriană a României este constituită pe baza avioanelor MiG 21 și F 16, decizia trebuia luată în CSAT, la propunerea MApN" a spus generalul în presă. Nici pînă azi Iohannis nu a explicat de ce s-a fofilat în scandalul MIG-urilor retrase.
- În noiembrie anul trecut, un eveniment extrem de ciudat, fără precedent chiar: Raed Arafat s-a lăudat pe Facebook că a fost decorat de președintele Iohannis cu "Steaua României". Doar că numele său nu apărea nici în decretele de pe siteul președinției, nici în cele publicate în Monitorul Oficial. După ce presa a cerut explicații, președinția a răspuns că decorarea a ținut de domeniul informațiilor clasificate, pentru că pe lista decoraților apăreau personaje cu identitate protejată, ca atare decretul nu a putut fi făcut public. Marea întrebare e ce căuta civilul Raed Arafat, cu o funcție la vedere în statul român, pe o listă cu "secretizați"? Nu se putea da un decret separat pentru decorarea lui la vedere, cum se întîmpă în cele mai multe cazuri? Și dacă operațiunea era așa de secretă, de ce a deconspirat-o chiar Arafat? Și, nu în ultimul rînd, oare decorarea lui Arafat și a celorlalți din decret are legătură cu gestionarea pandemiei? Nu avem un răspuns.
- Poate cel mai enigmatic aspect al războiului din Ucraina, cu impact direct asupra românilor, a fost chestiunea cerealelor. La scurtă vreme după invazie, aflam că guvernul de la Kiev a blocat exportul de cereale și alte produse alimentare din grijă pentru propria populație. Lumea nu terminase încă de căinat bieții oameni amenințați de foamete, că au venit adevăratele știri: exporturile alimentare ale Ucrainei explodaseră, pur și simplu, invadînd toată Europa cu mărfuri apărute parcă din neant. Azi, aflăm oficial că recolta pe anul 2023 e mai mare decît cea pe 2021, de parcă războiul ar funcționa ca un îngrășămînt perfect pentru grînele ucrainene. Cum este posibil asemenea paradox? Și cum s-a trecut în cîteva luni de la interzicerea exporturilor pentru ca poporul lui Zelenski să nu facă foamea, la sufocarea agriculturilor europene cu exact acele exporturi?
- Care e adevăratul motiv al demisiei lui Eduard Hellvig de la șefia SRI cu doar cîteva zile înaintea summitului istoric al NATO de la Vilnius, cu o precipitare aproape suspectă, am spune? De parcă cineva s-ar fi temut că eventuale dezvăluiri incomode despre Hellvig - care ar fi trebuit să participe la summit - ar fi putut apărea în presă în ajunul summitului, astfel că demisia/demiterea a fost singura salvare a imaginii serviciului. Ne amintim cum, iarăși fără precedent, parlamentul a fost convocat urgent din vacanță pentru a lua act de demisia directorului, deși asta se putea face lejer și în sesiunea ordinară de toamnă. Și mai ciudat e că România stă de luni de zile fără director la SRI, în timp ce au loc două războaie fierbinți.
- Ce s-a ales de marele scandal finalizat cu plîngere penală dintre senatoarea Diana Șoșoacă și ziarista italiană Lucia Goracci, care a acuzat-o de agresiune fizică și sechestrare? La cum se inflamase presa europeană, ar fi fost de așteptat o soluție rapidă în instanță. Cînd colo, s-a pus praful complet pe dosar. Să fie adevărat că la mijloc fusese vorba, de fapt, de o operațiune orchestrată și nu de un incident natural?
- Cum se explică faptul că Ionuț Costea, cel mai celebru fugar al României, cumnatul numărului doi în NATO, Mircea Geoană, nu a fost dat pînă în ziua de azi în căutare internațională prin Interpol de către autoritățile române, la opt luni de la condamnarea sa? Există doi ipoteze: fie Ionuț Costea e protejat grație înrudirii cu Geoană, fie cineva l-a "programat" pentru aducerea în țară într-un moment în care candidatura fostului lider pesedist ar putea fi pulverizară de eveniment, adică un calcul politic cinic.
- Cînd vom afla adevărul despre pilotul misterios care a traversat anul trecut cu un avion spaţiul aerian al câtorva ţări est-europene, printre care și România, punând în alertă forţele aeriene, înainte de a abandona aparatul şi a dispărea fără urmă? Avionul plecase din Lituania, după care a survolat Polonia şi Slovacia, a aterizat în Ungaria, după care a traversat pentru scurt timp Serbia şi România şi a intrat în Bulgaria, unde a aterizat, iar cei de la bord au dispărut fără urmă. O vulnerabilitate pentru spațiul NATO peste care s-a pus nepermis praful.
- Care e adevărul în scandalul foarte bizar al dronelor căzute în septembrie în zona Deltei, lucru dezmințit categoric, în prezența unor înalți oficiali străini, de către președinte, premier și doi miniștri, pentru ca în doar o zi declarațiile oficiale să se schimbe la 180 de grade? Să fie adevăr în spusele fostului ministru al Apărării, Vasile Dîncu, potrivit căruia MApN a fost forțat de la nivel înalt să nege inițial căderea dronelor? Ori acuzațiile USR că Iohannis a mințit deliberat atunci cînd a dezmințit căderea acestora?
- Ce s-a urmărit prin amorsarea, anul trecut, a mega-scandalului pachetului de legi ale siguranței naționale, scurs pe surse în presă și care, după ce a inflamat la cote amețitoare clasa politică, presa societatea în ansamblu, s-a stins ca și cum nici nu ar fi existat?
- Cine și de ce a închis peste noapte contul de Youtube al ziaristului Ion Cristoiu, sub pretextul unui conținut deranjant pentru normele comunității virtuale, pentru ca ulterior totul să revină la normal? Un avertisment indirect în perspectiva anului electoral 2024?
- Ce s-a urmărit cu adevărat prin spectaculoasa ieșire la rampă a generalului SRI Anton Rog, care, într-un interviu, a vorbit despre capacitatea serviciului de manipula psihologic masele, ca și despre intenția implicării serviciului în viitoarele alegeri, pentru a cenzura anumite campanii electorale? În pofida reacțiilor foarte tăioase, nimeni nu a tras pînă azi, la nivel oficial, la răspundere conducerea SRI și pe general însuși.
Sunt toate acestea, cum spuneam, doar cîteva mari scandaluri din ultimii doi ani, alese fără un criteriu anume din mulțimea mult prea mare a scandalurilor care zguduie permanent societatea românească, produc pagube imense, dar care rămîn, în majoritatea cazurilor, fără nici cea mai măruntă explicație. Și fără vinovați, desigur.
Bogdan Tiberiu Iacob
-
Vor să "cesioneze" poporul român!
Primariile vor putea sa externalizeze incasarea debitelor scadente catre autoritatea locala prin firme de executare fisc ...
-
De ce ați mai anulat atunci alegerile?
Postarea de ieri a președintelui pe rețelele sociale este o incercare palida de a pacifica societatea și de a reda incre ...
-
MUTANȚII...
De ceva vreme, cam de cand s-a format guvernul Bolojan, fostul lider liberal Lucovid Orban se cere insistent reintegrat ...
-
Amintiri despre....VIITOR! Episodul 2.
Ca sa stim cum stam si sa nu ne minunam cand vedem ce urmeaza! Astazi despre NATALITATE si MORTALITATE in Romania... -&I ...
-
Nevoia de minte limpede, de viziune și de program
O harnicie lipsita de sens - expresia neputinței politicienilor Daca ne-am putea uita din perspectiva timpului la ceea c ...
-
Unde greșește Nicușor Dan în privința serviciilor de informații
Președintele și premierul Romaniei nu par preocupați de reforma serviciilor de informații. Cu atat mai mult cu cat s-a d ...
-
E grav de tot! Cine conduce România
Am privit cu stupoare conferința de presa a lui Mihail Jurca, șeful cancelariei primului ministru, adus de Ilie Bolojan ...
-
AMINTIRI despre...VIITOR!
Ca sa stim cum stam si sa nu ne minunam cand vedem ce urmeaza....-Rata de analfabetism funcțional in Romania se situeaza ...
-
Adevărurile de la BEACH PLEASE. Încă o fată internată la ATI, victime multiple neraportate public, patronul nu e Selly, ci GLOBAL RECORDS, compania influencerilor!
Dupa doua zile de isterizare mediatica, mediatizare despre ororile constatate la festivalul Beach Please, s-a așternut t ...
-
DEMOCRAȚIA UNIUNII EUROPENE A MURIT ÎN STATELE MEMBRE
Moțiunea de cenzura impotriva Comisiei von der Leyen a cazut. Era de așteptat, dar asta nu face votul Parlamentului Euro ...
-
S-a dus la școală să râdă
Pentru trap nu-ți trebuie talent ci stare și nervi, ești tot timpul bașicat și improști venin din rateurile existenței t ...
-
A cincea roată!
Caruta guvernarii actuale pare ca are patru roti - PNL, USR, UDMR si Grupul minoritatilor, in timp ce PSD pare a fi a ci ...
-
Nu e (doar) despre festivaluri și drogangeală, este despre starea precară a părții majoritare a generației tinere
Sa incep cu un adevar demonstrat in ultimul deceniu, de cand aceasta moda, cu festivalul ce aduna timp de cateva zile su ...
-
Strategia ascunsă de federalizare a UE și pericolele pentru România
Nimeni nu va mai organiza vreodata un referendum in care sa intrebe cetațenii europeni daca vor sa renunțe la suveranita ...
-
Enigma celor trei capete de mauri de pe stema Valahiei
Istoricul și heraldistul Dan Cernovodeanu considera ca cea mai veche reprezentare heraldica atribuita Țarii Romanești de ...
-
Te adaptezi, sau dispari!
În urmatorii 10 ani, nu doar ca va exista o divizare intre bogați și saraci, ci intre oameni antrenați sa gandeasc ...
-
Când coada dă din câine
La conferința de presa recenta de la Chișinau, Nicușor Dan a fost intrebat de o ziarista ce va face Romania ca sa ii int ...
-
De cand merge "schema cu violul"? Dintotdeauna!
M-a sunat astazi un vechi frend, cunoscut in mediile informate sub numele de Colonelul, porecla care insa nu vine de la ...
-
Capii și complicii mafiei funciare din Oradea
Așa cum am promis in articolul ,,Mafia funciara favorizata de primaria și justiția oradeana", vom continua cu o suita de ...
-
Adrian Zuckerman, lasă-ne, ești libidinos și penibil
Fostul ambasador al SUA la București, Adrian Zuckerman, pozeaza in avertizorul de integritate al administrației de la Wa ...
-
Salvatorul Ilie,... cu altă pălărie (III)
Guvernul BoloDan a fost investit de doua saptamani pe repede inainte, dupa aproape o luna de amețeli și bajbaieli. Este ...
-
Cum a fost România îngropată în datorii: O schemă falimentară
Statul roman are datorii de 8 miliarde de lei la furnizorii de energie, din cauza modului gresit in care a fost conceput ...
-
Arestați-o pe Ursula!
Daca in UE ar funcționa statul de drept, adica supremația legii, Ursula Von Der Leyen ar fi trebuit suspendata de la con ...
-
Apostolii ideologiilor odioase au făcut un rău imens țării
Aveam de mult timp informațiile necesare insa numai acum apuc sa scriu despre un alt lucru dracesc de dupa caderea comun ...
-
Poporul care n-a greșit niciodată. De aceea n-a făcut nimic!
Romania e o țara speciala. Nu pentru ca a schimbat lumea. Nu pentru ca a scris istorie. Ci pentru ca, in mod miraculos, ...
-
Simplitatea este o însușire a Dumnezeirii
De ce Hristos a vorbit simplu și nu a fost deloc mișcat de dorința de a explica sau desfașura cele zise? Poruncile și in ...
-
Cum se fură statul român pe el însuși cu mâna băieților deștepți din energie
E foarte bine ca domnul prim ministru, Ilie Gavril Bolojan, insista de o saptamana sa ne explice ca pentru situația deza ...
-
Gnoza de la Princeton
Conform gnozei de la Princeton, savanții nu inceteaza sa-l caute pe Dumnezeu. Un Dumnezeu dedus sau calculat prin fumul ...
-
După ce au distrus bugetul ţării, partidele de la guvernare vor să sărăcească toţi românii
Guvernul Ilie Bolojan a adus in Parlament un proiect de lege pe care isi va asuma raspunderea, care prevede un regim dur ...
-
Salvatorul Ilie,... cu altă pălărie (II)
Guvernul BoloDan a fost investit lunea trecuta pe repede inainte, dupa aproape o luna de amețeli și bajbaieli. Es ...
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu