Revoluție fără revoluționari și revoluționari fără revoluție
Postat la: 18.11.2016 | Scris de: ZIUA NEWS
0
Am avut o revoluție? Toate informațiile care ne-au parvenit în ultima vreme susțin că nu. A fost o lovitură de stat. Dacă nu am avut revoluție, atunci cum Dumnezeu am avut revoluționari? Pot exista revoluționari fără revoluție? Se pare că da. În România, aceștia au fost produși în serie. Deci, dacă nu a existat revoluție, nu este neapărat să nu fi existat și revoluționari. România este o dovadă în acest sens.
Mă număr printre analiștii care, de la bun început, au susținut argumentat ideea că, în România, în decembrie 1989, nu a avut loc o revoluție. A fost doar începutul unei revoluții, și nu la București, ci la Timișoara, eveniment stimulat și apoi amplificat de o conspirație internă și externă, benefică de altfel, care a condus la dărâmarea dictaturii lui Ceaușescu. Având drept argument numărul mare de victime, victime care nu au existat în alta parte, cu excepția României, Ion Iliescu și presa sa de curte ca de altfel și istoricii săi de curte au susținut că totuși, în ciuda faptului că toate conducerile comuniste din blocul răsăritean s-au prăbușit fulgerător, a existat o revoluție desfășurată în timp. Este o veritabilă inovație în plan istoric.
Teza revoluției, fie ea și desfășurată în timp, utilizată de regimul Iliescu a putut justifica, din punct de vedere teoretic, violențele care s-au produs în decembrie 1989 în România, apariția teroriștilor, precum și existența revoluționarilor împărțiți în mai multe categorii. Astăzi, asistăm la declanșarea primelor anchete serioase și masive totodată privind certificatele de revoluționar. Au existat, în ziua de 21 decembrie 1989, la București, oameni pe baricade care au solicitat plecarea lui Ceaușescu și abolirea comunismului? Da, au existat. Au existat, atunci, oameni uciși de gloanțe și sub șenilele autoblindatelor, în special în Piața Universității? Da, au existat. Au existat, în Timișoara, orașul care a declanșat revoltele, oameni care și-au sacrificat viața pentru a scăpa România de blestemul comunist? Da, au existat.
Și atunci cum am putea să îi denumim pe acești oameni care s-au jertfit sau pe cei care au scăpat ca prin minune, unii nevătămați, alții grav răniți? S-a convenit că ar trebui să le spunem revoluționari. Deși mult mai corect ar fi fost să le spunem luptători anticomuniști. După fuga lui Ceaușescu, a apărut, deloc întâmplător, așa-numitul fenomen terorist. Teroriștii au dispărut așa cum au apărut, dar după ce au lăsat în urmă 1.000 de cadavre. Mult mai multe victime decât cele din evenimente înregistrate în timpul evenimentelor din decembrie 1989 până la fuga lui Ceaușescu. Acestora li s-au adăugat câteva mii de răniți sub rafalele de gloanțe ale fantomelor denumite de Ion Iliescu teroriști.
Teroriștii au apărut și au dispărut lăsând în urmă cadavre, consolidându-i la putere pe autorii loviturii de stat și motivând, prin sângele vărsat, existența unei noi categorii de români, cea a revoluționarilor. Rândul acestora a fost rapid îngroșat, cu sprijinul direct al lui Ion Iliescu, de nenumărați dubioși. Au fost mii de oameni care și-au cumpărat literalmente titluri de revoluționari. La început, pentru a-și face din aceasta un titlu de glorie sau, în cazul securiștilor, pentru a-și acoperi crimele trecutului, iar mai târziu, pentru a accesa o serie de privilegii pe care societatea le-a acordat cu prea multă generozitate. De-a lungul unui sfert de deceniu, statul a cheltuit, pentru autenticii luptători anticomuniști, sume extrem de mici, devenite însă colosale în cazul celor care dețineau, în mod nejustificat, tiltlul de revoluționar. A devenit o afacere. O mare afacere. Una dintre cele mai profitabile afaceri. O afacere politică și juridică pentru unii, o afacere financiară pentru alții.
În 1992 și 1993, având acces la nenumărate documente ale loviturii de stat din decembrie 1989, am declanșat, la Evenimentul Zilei, unde eram redactor șef adjunct și conduceam, între altele, și departamentul de investivgatii, anchete de răsunet vizându-i pe falșii revoluționari. Am creat chiar un curent de opinie, evident, împreună cu întreaga redacție condusă de Ion Cristoriu, astfel încât mulți deținători de titluri, din păcate chiar cei care le meritau, au venit la redacție și le-au depus, debarasându-se de ele în semn de protest față de nenumărații revolutionari falși. Dar nimeni nu a declanșat, până acum, vreo anchetă penală serioasă în acest domeniu.
Tăvălugul a pornit. Și sper să nu se mai oprească decât atunci când deținătorii de titluri false și cei are le-au vândut, precum și complicii politici ai acestora vor fi pedepsiți. Au mai rămas în viață câțiva luptători anticomuniști autentici. Au mai rămas în viață câțiva care chiar și-au pus viața în pericol la Timișoara, în București sau în altă parte, luptând sincer împotriva sistemului comunist. Cei mai mulți au fost răniți și sunt în continuare suferinzi. Aceștia nu ar trebui sacrificați în iureșul bătăliei, cât se poate de legitime, care s-a dezlănțuit astăzi împotriva falșilor revoluționari. Ar fi nedrept.
Sorin Rosca Stanescu
ULTIMA ORA
-
Ce este "Regula celor 90 de secunde"? Un neurocercetător descoperă o tehnică inovatoare care ne poate schimba viața
Te-ai gândit vreodată cum ai putea să îți gestionezi emoțiile rapid? Încearcă „Regula celor 90 de secunde" și descoperă tehnica inovatoare creată de un specialist în neuroștiințe, care îți oferă instrumentele necesare pentru a controla furia, frica și anxietatea, ajutându-te să îți regăsești calmul într-un timp scurt.
-
Serurile criminale: FDA impune avertismente privind leziunile nervoase pentru 2 vaccinuri RSV
Food and Drug Administration (FDA) din SUA a dispus ca doi producători de vaccinuri împotriva virusului sincițial respirator (VSR) să includă pe etichetele produselor un avertisment privind un efect secundar potențial paralizant legat de afectarea nervilor.
-
De ce este așteptat Elon Musk în fotbalul mare de Gigi Becali, patronul FCSB-ului
A ieșit la iveală faptul că Elon Musk, cel mai bogat om al planetei, dorește să preia clubul Liverpool în schimbul a 4 miliarde de dolari, iar Gigi Becali a reacționat cu privire la această veste. În viziunea latifundiarului care dictează mersul lucrurilor la FCSB, venirea lui Musk în fotbal ar reprezenta un avantaj chiar și pentru roș-albaștri.
-
Explozie de căutări pe Google: Oamenii vor să știe cum să își șteargă conturile de Facebook și Instagram după anunțul Meta
Anunțul Meta de a renunța la verificarea informațiilor și de a relaxa moderarea conținutului a declanșat o explozie de căutări pe Google despre ștergerea conturilor de Facebook, Instagram și Threads.
-
Vin banii de la G7 pentru Ucraina! Ursula von der Leyen a anunțat prima tranșă din împrumut
Ucraina a primit prima tranșă de 3 miliarde de euro din partea Uniunii Europene a unui împrumut convenit de membrii Grupului celor Șapte, au declarat vineri Kievul și Bruxellesul.
-
"Schema 1800" - noua înșelătorie pe WhatsApp. Plângerile la poliţie curg continuu
O nouă schemă de fraudă online face victime, în aceste zile. Escrocii sparg conturile de whatsapp, după care le cer bani cunoscuţilor din agenda victimei. Suma cerută este aceeaşi -1.800 de lei. De aceea, acest tip de înşelăciune a primit şi numele de Schema 1800.
-
Granițele deschise sfidează naționalismul în ascensiune în Europa (The Guardian)
Reintroducerea controlului pașapoartelor în spațiul Schengen ne trasează în minți noi linii politice - iar lucrul acesta în sine e periculos, se arată într-un articol publicat în The Guardian, conform Rador Radio România.
-
Marea Britanie impune noi reguli de călătorie. De când se aplică și ce condiții trebuie să îndeplinească turiștii
Marea Britanie impune o autorizație electronică de călătorie (ETA) pentru cetățenii din 48 de țări, inclusiv SUA, Canada și Australia. Din luna aprilie, această autorizație plătită va fi obligatorie și pentru europeni. ETA este menită să consolideze securitatea la frontieră și face parte dintre eforturile Londrei de a-şi digitaliza sistemul de gestionare a frontierelor.
-
Dezvăluirea unui director de bancă: "Românii dau statului 70% din tot ceea ce câștigă"
Statul român continuă să apese greu pe umerii cetățenilor: pe lângă cele mai mari impozite pe salarii din Europa, românii sunt obligați să suporte și alte taxe și contribuții. Cu toate acestea, finanțele publice sunt într-o situație critică, iar România rămâne, de ani de zile, campioana deficitului bugetar în Uniunea Europeană.
DIN CATEGORIE
- TOP CITITE
- TOP COMENTATE
- 1.Condiția necesară ca Georgescu să fie lăsat să candideze. Primul pas a fost realizat!
- 2.Fostă "Golden Girl" al Sistemului simte că i-a venit vremea ca să preia puterea în România
- 3.Autorii haosului nu vor scăpa nici în gaură de șarpe
- 4.Despre ecuația prezidențialelor: Crin și Sistemul
- 5.Dar cu pleava societății, ce veți face, oare?
- 6.Inflație de viitori prezidențiabili, de tipul #CandidațiiAltora. Suveraniștilor veritabili li se va bara calea. România, #RaiulExploatatorilor!
- 7.Să vorbim pe șleau: Iohannis & Pahonțu au ordonat PNL ca să-l susțină pe Călin Georgescu ca să-i scadă astfel scorul lui George Simion
- 8.Mai putem conta doar pe miracole
- 9.Și-au băgat și americanii coada în ‘89
- 10.Strategia Națională de Apărare pe înțelesul tiktokarilor
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu