Reluarea procedurii la DNA
Postat la: 24.07.2018 | Scris de: ZIUA NEWS
0
Pare straniu. Dar s-au înscris doar patru candidați. Există numai patru persoane dispuse să o înlocuiască pe Laura Codruța Kovesi la șefia DNA. Și, fiecare în parte, este puternic contestată de ziariștii specializați în Justiție. Sunt semne că și Tudorel Toader are îndoieli cum că, dintre cei patru, va putea desemna un șef. În aceste condiții, există toate șansele ca procedura să se reia.
Veniturile unui șef DNA sunt uriașe. Mult mai mari decât ale președintelui României. În plus, succesorul doamnei Kovesi își va putea adăuga la carieră un trofeu de preț. Reformarea unei instituții pe care partenerii noștri externi, dar și mulți dintre români, o socotesc nu numai importantă, dar și vitală. O instituție care a luat-o razna. Cel care va reuși să reformeze DNA, dacă va reuși cineva, va înregistra o excepțională performanță, care cu certitudine va ocupa prima poziție în istoria carierei sale profesionale. Să mai adăugăm și faptul că această poziție în statul român, de șef al parchetului național anticorupție este, așa cu am văzut, generatoare de înalte onoruri, de distincții, de diplome și medalii oferite de marile puteri și de cele mai importante organizații internaționale. Și totuși, iată, nu prea există candidați.
E limpede că doamna Laura Codruța Kovesi a inspirat și inspiră în continuare multă teamă. În interiorul și în exteriorul structurii pe care a condus-o cu o mână de fier. Cum altfel s-ar putea explica absența unei competiții reale? I-am auzit spunând pe unii analiști prezenți în aceste zile în platoruile televizunilor de știri că pariul ar fi prea greu. În sensul că DNA este o instituție practic distrusă, în bună măsură compromisă, cu foarte mulți scheleți înăuntru și, în aceste condiții, pariul de a îndrepta lucrurile într-o perioadă previzibilă ar fi imposibil. Cu atât mai imposibil cu cât anumite practici tip Portcală s-ar fi generalizat iar schimbările care ar trebui operate ar fi mult prea dureroase și mult prea profunde, presupunând imense sacrificii și riscuri din partea celui care își propune acest lucru.
Poate există ceva adevăr în fiecare dintre aceste explicații. Cărora le mai pot fi adăugate multe altele. Dar probabil cel mai șocant fenomen este că mai toți cei patru candidați au amânat până în ultimele momente intrarea în cursă. De ce ar fi procedat astfel? Singurele explicații posibile sunt: 1). Că s-au temut ca presa să nu identifice în trecutul lor profesional situații și comportamente jenante. Sau chiar condamnabile. 2). Pentru a nu le lăsa timp adversarilor rivalilor sau dușmanilor din interiorul structurii să-i „lucreze".
Al treilea fenomen, la fel de șocant cum este înscrierea în cursă a unui număr foarte mic de competitori și abia pe ultima sută de metri, este faptul că nimeni din afara acestei structuri nu și-a manifestat dorința de a prelua managementul DNA. Deși domnul Tudorel Toader s-a exprimat în acest sens cât se poate de explicit. La fel cum Kovesi a venit la conducerea instituției din afara structurilor DNA sau foarte recent noul șef DIICOT, și de această dată ar fi cât se poate de posibil ca o persoană din afară, bine motivată și bine pregătită profesional să se înscrie în cursă și și să o și câștige.
Puse cap la cap, toate considerațiile de mai sus, ele ne îndreaptă către ipoteza că vom asista la reluarea competiției. Nu este deloc exclus ci, dimpotrivă, ca domnul Tudorel Toader să ajungă în această săptămână la concluzia că niciunul dintre candidați nu întrunește calitățile necesare pentru a prelua șefia DNA. Astfel încât îi va respinge pe toți și va relansa competiția. În speranța că, până atunci, specialiștii în drept vor avea mai mult curaj și că vor apărea și figuri din afara structurii DNA.
Sorin Rosca Stanescu
ULTIMA ORA
-
Marea Britanie impune noi reguli de călătorie. De când se aplică și ce condiții trebuie să îndeplinească turiștii
Marea Britanie impune o autorizație electronică de călătorie (ETA) pentru cetățenii din 48 de țări, inclusiv SUA, Canada și Australia. Din luna aprilie, această autorizație plătită va fi obligatorie și pentru europeni. ETA este menită să consolideze securitatea la frontieră și face parte dintre eforturile Londrei de a-şi digitaliza sistemul de gestionare a frontierelor.
-
Dezvăluirea unui director de bancă: "Românii dau statului 70% din tot ceea ce câștigă"
Statul român continuă să apese greu pe umerii cetățenilor: pe lângă cele mai mari impozite pe salarii din Europa, românii sunt obligați să suporte și alte taxe și contribuții. Cu toate acestea, finanțele publice sunt într-o situație critică, iar România rămâne, de ani de zile, campioana deficitului bugetar în Uniunea Europeană.
-
A fost rezolvat paradoxul bunicului. Enigma care face referire la călătoria în timp și schimbă cursul istoriei - Anunțul unui fizician celebru
Un fizician susține că a rezolvat „paradoxul bunicului". Enigma se referă la călătorul în timp care își întâlnește strămoșii și astfel schimbă cursul istoriei, ștergându-și propria existență. Rezolvarea paradoxului ar putea face posibilă călătoria în timp.
- Haos total în SUA, provocat de incendii: Joe Biden și-a anulat programul/ Toate evenimentele au fost sistate
-
De ce a plecat Georgescu din țară imediat după Şoşoacă?
Plecarea lui Călin Georgescu spre Frankfurt la o zi după plecarea Dianei Șoșoacă din țară ridică multe semne de întrebare. Diana Șoșoacă a anunțat retragerea din viața publică din cauza amenințărilor la adresa ei și a copiilor ei din partea susținătorilor lui Călin Georgescu, așa că pe 8 ianuarie a plecat spre Venezuela, de unde a postat astăzi o fotografie cu mesajul „Refacem relațiile pierdute ale României și luptăm pentru PACE".
-
Influentul ziar german FAZ: „În România e tot mai puternică suspiciunea că spectrul Rusiei a fost folosit pentru anularea unui scrutin ce nu convenea guvernanților"
Într-un articol cu titlul „Mitul interferenței ruse", cotidianul german conservator Frankfurter Allgemeine Zeitung observă că amestecul Moscovei în alegerile din România este tot mai mult pus sub semnul întrebării. Ziarul analizează totodată lipsa de popularitate a guvernanților de la București, în mod special a președintelui Klaus Iohannis.
-
Metoda controversată, dar isteață, prin care Microsoft vrea să fure utilizatorii Google. Ce au putut să facă
Microsoft a adoptat o tactică neobișnuită și, pentru mulți, controversată, în încercarea de a atrage mai mulți utilizatori pentru motorul său de căutare, Bing.
-
Detalii cutremurătoare despre tânărul de 18 ani găsit spânzurat de un copac. „Sunt terminat psihic, îi urăsc pe toți. Sper să mă puteţi ierta!"
Noi detalii cutremurătoare în cazul adolescentului de 18 ani care a fost găsit spânzurat de un copac, pe un deal dintr-o localitate din judeţul Tulcea, au fost făcute publice.
-
Elon Musk ar regiza o mare lovitură în Marea Britanie: Mazilirea premierului Keir Starmer
Elon Musk, cel mai bogat om din lume, ar fi discutat în privat cu aliaţii săi despre posibilitatea de a-l înlătura pe Sir Keir Starmer din funcţia de prim-ministru al Regatului Unit înainte de următoarele alegeri generale, potrivit unor surse apropiate subiectului, raportează Financial Times.
DIN CATEGORIE
- TOP CITITE
- TOP COMENTATE
- 1.Condiția necesară ca Georgescu să fie lăsat să candideze. Primul pas a fost realizat!
- 2.Fostă "Golden Girl" al Sistemului simte că i-a venit vremea ca să preia puterea în România
- 3.Autorii haosului nu vor scăpa nici în gaură de șarpe
- 4.Despre ecuația prezidențialelor: Crin și Sistemul
- 5.Dar cu pleava societății, ce veți face, oare?
- 6.Inflație de viitori prezidențiabili, de tipul #CandidațiiAltora. Suveraniștilor veritabili li se va bara calea. România, #RaiulExploatatorilor!
- 7.Să vorbim pe șleau: Iohannis & Pahonțu au ordonat PNL ca să-l susțină pe Călin Georgescu ca să-i scadă astfel scorul lui George Simion
- 8.Mai putem conta doar pe miracole
- 9.Și-au băgat și americanii coada în ‘89
- 10.Strategia Națională de Apărare pe înțelesul tiktokarilor
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu