Rebeliunea
Postat la: 23.01.2017 | Scris de: ZIUA NEWS
0
Ieri, în Capitală, a avut loc un miting anti-guvernamental neautorizat. La care, după unii, au participat 10.000 de persoane, iar după alții, 30.000. Demonstrația a fost inițiată de un partid politic. Și de aceea, nu întâmplător, în fruntea ei s-a aflat Nicușor Dan, președintele USR. I s-a alăturat și Raluca Turcan, președintele PNL. Și, apoi, însuși președintele României Klaus Iohannis.
Liviu Dragnea, liderul PSD, proaspăt revenit de la Washington, a declarat că președintele Iohannis a inițiat o lovitură de stat care se află în curs. În cursul zilei de luni, va riposta. Ce semnificație au aceste evenimente și cum se vor desfășura ele în continuare? La 76 de ani de la rebeliunea legionară, care intenționa să răstoarne, printr-o lovitură de forță, Guvernul, iată că, din nou, sunt lansate acuzații de către oficiali ai statului român vizând o lovitură de stat. Pusă la cale chiar de președintele României și îndreptată împotriva Guvernului pe care el însuși l-a numit în urmă cu câteva zile. La întrebarea dacă demonstrația este sau nu legitimă, răspunsul este ambiguu. Susținătorii opoziției consideră că, încercând să inițieze două ordonanțe de urgență în materie penală, Guvernul a greșit grav și, ca atare, ar trebui demis. De aceea a și fost inițiată, împotriva acestuia, o moțiune de cenzură. Totuși, pentru organizarea mitingului, partidul lui Nicușor Dan nu a solicitat niciun fel de aprobare, astfel încât întreaga demonstrație a fost neautorizată.
Cu toate acestea, la ea au participat doi lideri de partide politice - cel de-al doilea fiind președintele interimar al PNL - și li s-a alăturat însuși președintele României. Componența de mai sus sugerează că demonstrația a fost mai degrabă una a partidelor politice, chiar dacă nu a fost asumată în mod oficial, și mai puțin a societății civile. Întrucât oamenii au fost invitați să participe în mod insistent de către oameni politici prin intermediul rețelelor sociale și a comunicării interne de partid, nu se poate vorbi sub nicio formă despre un miting spontan. A fost o demonstrație împotriva Curții Constituționale. Pentru că unul dintre proiectele de ordonanță de urgență supus dezbaterii publice de către Guvern nu face altceva decât să pună de acord deciziile CCR cu textele de lege penală declarate, de-a lungul timpului, neconstituționale. O treabă pe care orice Guvern trebuie să o facă în mod obligatoriu. Cât privește cel de-al doilea proiect de act normativ, supus și el dezbaterii publice, el are ca obiectiv grațierea a aproape 3.000 de persoane și în niciun caz a celor condamnate pentru fapte de corupție, așa cum afirmă, în mod fals, președintele României.
Într-un mod pe cât de scandalos, pe atât de spectaculos, în cursul serii de duminică, ministrul de Interne a afirmat că, la acest miting, au participat și ofițeri ai unei direcții speciale din minister, respectiv din servicul de informații al acestuia. A ordonat o anchetă care este în curs. La rândul său, Liviu Dragnea, președintele PSD și președintele Camerei Deputaților, a solicita Serviciului Român de Informații să confirme sau să infirme faptul că s-a implicat în manifestație și să își retragă toți acoperiții din zonele aflate, din această perspectivă, sub interdicție legală. S-a vorbit duminică seară și se vorbește și luni dimineață intens despre demiterea sau suspendarea președintelui României. A doua temă este, din nou, legată de serviciile secrete. Din punct de vedere tehnic, suspendarea se poate face de către majoritatea membrilor celor două Camere ale Parlamentului, în timp ce demiterea presupune un procent de două treimi.
În cazul suspendării, urmează ca, după 30 de zile, să fie organizat un referndum. La care trebuie să se prezinte 30% dintre cetățenii cu drept de vot și să aprobe demiterea cu jumătate plus unu dintre votanți. În cazul demiterii pentru înaltă trădare - motivul invocat fiind complot împotrivă statului prin subminarea economică și politică -, președintele ar urma să fie anchetat conform articolului 398 din Codul Penal. Dacă va fi găsit vinovat, este pasibil de o pedeapsă de până la 20 de ani de închisoare. Cam asta este situația României la aproape o luna de la instalarea de către Klaus Iohannis a noului Guvern al României rezultat în urma câștigării alegerilor de către PSD și ALDE. Asistăm la o teribilă bătălie politică în urma căreia fie PSD, fie președintele Klaus Iohannis va avea enorm de suferit. Depinde cine rămâne în picioare.
Pentru moment, PSD a reușit să își îndeplinească unele dintre angajamentele asumate prin programul de guvernare și a inițiat și cele două acte normative, punând în operă solicitările Curții Constituționale pe de o parte și promovându-și propria politică penală pe de altă parte. A avut însă mari deficiențe în a comunica public, în mod deschis și convingător, faptul că proiectul de grațiere nu vizează sub nicio formă faptele de corupție. În rest, PSD+ALDE, împreună cu Guvernul, lasă impresia că sunt în defensivă. În timp ce președintele Klaus Iohannis a încălcat, curajos sau inconștient, de două ori Constituția. O data desantând în Palatul Victoria la o ședință de Guvern fără să fi fost invitat de premier și a doua oară punându-se în fruntea unei manifestații neautorizate anti-guvernamentale și inițiată de partide politice. A mers chiar mai departe, numindu-i pe membrii Executivului, instalați în funcție chiar de el, o "gașca de penali de la Guvern". Marea întrebare a momentului este dacă președintele Klaus Iohannis va reuși să se reinventeze sau va reuși să se autoejecteze.
Sorin Roca Stanescu
ULTIMA ORA
-
Ce este "Regula celor 90 de secunde"? Un neurocercetător descoperă o tehnică inovatoare care ne poate schimba viața
Te-ai gândit vreodată cum ai putea să îți gestionezi emoțiile rapid? Încearcă „Regula celor 90 de secunde" și descoperă tehnica inovatoare creată de un specialist în neuroștiințe, care îți oferă instrumentele necesare pentru a controla furia, frica și anxietatea, ajutându-te să îți regăsești calmul într-un timp scurt.
-
Serurile criminale: FDA impune avertismente privind leziunile nervoase pentru 2 vaccinuri RSV
Food and Drug Administration (FDA) din SUA a dispus ca doi producători de vaccinuri împotriva virusului sincițial respirator (VSR) să includă pe etichetele produselor un avertisment privind un efect secundar potențial paralizant legat de afectarea nervilor.
-
De ce este așteptat Elon Musk în fotbalul mare de Gigi Becali, patronul FCSB-ului
A ieșit la iveală faptul că Elon Musk, cel mai bogat om al planetei, dorește să preia clubul Liverpool în schimbul a 4 miliarde de dolari, iar Gigi Becali a reacționat cu privire la această veste. În viziunea latifundiarului care dictează mersul lucrurilor la FCSB, venirea lui Musk în fotbal ar reprezenta un avantaj chiar și pentru roș-albaștri.
-
Explozie de căutări pe Google: Oamenii vor să știe cum să își șteargă conturile de Facebook și Instagram după anunțul Meta
Anunțul Meta de a renunța la verificarea informațiilor și de a relaxa moderarea conținutului a declanșat o explozie de căutări pe Google despre ștergerea conturilor de Facebook, Instagram și Threads.
-
Vin banii de la G7 pentru Ucraina! Ursula von der Leyen a anunțat prima tranșă din împrumut
Ucraina a primit prima tranșă de 3 miliarde de euro din partea Uniunii Europene a unui împrumut convenit de membrii Grupului celor Șapte, au declarat vineri Kievul și Bruxellesul.
-
"Schema 1800" - noua înșelătorie pe WhatsApp. Plângerile la poliţie curg continuu
O nouă schemă de fraudă online face victime, în aceste zile. Escrocii sparg conturile de whatsapp, după care le cer bani cunoscuţilor din agenda victimei. Suma cerută este aceeaşi -1.800 de lei. De aceea, acest tip de înşelăciune a primit şi numele de Schema 1800.
-
Granițele deschise sfidează naționalismul în ascensiune în Europa (The Guardian)
Reintroducerea controlului pașapoartelor în spațiul Schengen ne trasează în minți noi linii politice - iar lucrul acesta în sine e periculos, se arată într-un articol publicat în The Guardian, conform Rador Radio România.
-
Marea Britanie impune noi reguli de călătorie. De când se aplică și ce condiții trebuie să îndeplinească turiștii
Marea Britanie impune o autorizație electronică de călătorie (ETA) pentru cetățenii din 48 de țări, inclusiv SUA, Canada și Australia. Din luna aprilie, această autorizație plătită va fi obligatorie și pentru europeni. ETA este menită să consolideze securitatea la frontieră și face parte dintre eforturile Londrei de a-şi digitaliza sistemul de gestionare a frontierelor.
-
Dezvăluirea unui director de bancă: "Românii dau statului 70% din tot ceea ce câștigă"
Statul român continuă să apese greu pe umerii cetățenilor: pe lângă cele mai mari impozite pe salarii din Europa, românii sunt obligați să suporte și alte taxe și contribuții. Cu toate acestea, finanțele publice sunt într-o situație critică, iar România rămâne, de ani de zile, campioana deficitului bugetar în Uniunea Europeană.
DIN CATEGORIE
- TOP CITITE
- TOP COMENTATE
- 1.Condiția necesară ca Georgescu să fie lăsat să candideze. Primul pas a fost realizat!
- 2.Fostă "Golden Girl" al Sistemului simte că i-a venit vremea ca să preia puterea în România
- 3.Autorii haosului nu vor scăpa nici în gaură de șarpe
- 4.Despre ecuația prezidențialelor: Crin și Sistemul
- 5.Dar cu pleava societății, ce veți face, oare?
- 6.Inflație de viitori prezidențiabili, de tipul #CandidațiiAltora. Suveraniștilor veritabili li se va bara calea. România, #RaiulExploatatorilor!
- 7.Să vorbim pe șleau: Iohannis & Pahonțu au ordonat PNL ca să-l susțină pe Călin Georgescu ca să-i scadă astfel scorul lui George Simion
- 8.Mai putem conta doar pe miracole
- 9.Și-au băgat și americanii coada în ‘89
- 10.Strategia Națională de Apărare pe înțelesul tiktokarilor
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu