Reîntoarcerea lui Bibi
Postat la: 03.11.2022 | Scris de: ZIUA NEWS
0
Trei Exit-Poll-uri confirmă victoria partidului Likud, condus de Benjamin Nethanyahu, în ultimele alegeri din Israel. Dar nu va putea forma singur guvernul. Fostul premier va avea nevoie de voturile a patru partide pentru a ajunge din nou în funcția, din care a plecat.
Optsprezece luni au stat adversarii lui Bibi Nethanyahu la putere în Israel. "Bibi - Regele Israelului", au cântat susținătorii săi, în fața sediului de campanie, la aflarea rezultatelor din Exit-Poll. Trei instituții de cercetare socială confirmă victoria Likud. Practic, mari modificări (teama oricărui editorialist n.a.) nu vor apărea.
Blocul de patru partide ar obține 62 de mandate, din cele 120 de locuri din Knesset, Parlamentul israelian. O majoritate fragilă, ar spune necunoscătorii stilului de conducere al lui. "L'ancien Premier minister", cum îl descrie presa de limbă franceză, a dus o campanie extrem de dură, fiind internat în timpul acesteia în spital, după ce a acuzat dureri în piept. Mesajul său de campanie era extrem de ferm: „oamenii vor putere, nu slăbiciune."
Dar poate forma o coaliție? Cum a reușit să convingă iar, după ce a fost cel mai longeviv premier israelian și cercetat în mai multe dosare, fiind acuzat de corupție? Doar cine nu cunoaște politica lui externă poate să spună a câștigat un corupt. Toate cele cinci alegeri din Israel, în mai puțin de patru ani, au fost dominate de personalitatea marcantă a lui Netanyahu.
Presa progresistă îl vopsește-n fel și chip. Din corupt nu-l scot. "Netanyahu urmărește să formeze o coaliție religioasă de ultra-dreapta, care l-ar putea ajuta să adopte o legislație care să-l grațieze," notează Der Spiegel. Bibi nu e ocrotit de butiqurile de propagandă ale marii puteri ascunse. De aceea, probabil, mulți empatizăm cu el. Victima justiției a respins mereu acuzațiile de luare de mită și fraudă, pentru care este judecat, susținând acțiunile împotriva sa drept „vânătoare de vrăjitoare."
Să nu uităm că a fost primul premier conservator al lumii care l-a susținut pe față pe Donald Trump, când toți nu-i dădeau nicio șansă. Dar, totuși, are 73 de ani. De unde atâta putere și determinare să mai conducă încă o dată corabia în furtună? Precedentul guvern a rezistat doar trei luni. Actorul și publicistul Yair Lapid s-a bazat pe o majoritate fragilă. Nu a convins. Și va trebui să plece.
Benjamin Nethanyahu, conservator de dreapta, a fost prim-ministru din 1996 până în 1999. A așteptat zece ani revenirea. A guvernat cu mână forte, din 2009 până în 2021. Anul trecut, l-au trântit în Parlament. Moderatul Naftali Bennett a stat în fruntea unei coaliții formate din opt partide. Se considera că epoca Netanyahu era deja încheiată.
Naftali a dus o politică externă extrem de inteligentă. S-a opus semnării Acordului dintre SUA și Iran privind neproliferarea armelor nucleare. S-a dus de Sabat, la Putin, să-l convingă ca reprezentanții săi din Acordul de la Viena să nu fie de partea Iranului, în noile înțelegeri. Poate că e momentul să ne reamintim, că Benjamin Nethanyahu a convins Administrația SUA să se retragă din acordul cu Iranul și să mute ambasada SUA la Ierusalim, precum și recunoașterea de către SUA a suveranității israeliene asupra Înălțimilor Golan.
Pentru prima oară de la înființarea statului Israel, din 1949 încoace, a semnat acorduri de normalizare a relațiilor cu patru țări arabe. Practic, conflictele mocnite s-au stins. Revenind la întrebarea cum a reușit să învingă iar, ar trebui să analizăm contextul politic intern. Coaliția de partide de la dreapta, la stânga s-a destrămat în iunie, după dispute interne. Ministrul de Externe al Lapid a preluat apoi postul de șef al guvernului. N-a făcut mare brânză. Nici nu avea timp.
Dar cum a reușit Bibi să câștige din nou? A crezut, în primul rând în steaua sa norocoasă, nu i-a criticat dur pe adversari, și-a prezentat electoratului propunerile sale de guvernare. Avantajul lui e că majoritatea alegătorilor din Israel au o înaltă cultură a voturilor. Nu le prăpădesc pe formațiuni inculte și de context.
Marele secret al victoriei sale constă în buna relație, pe care de data aceasta a evidențiat-o în public, cu liderul ultra-religios Itamar Ben Gvir, acuzat de centriști că ar fi „sionist religios". Ca fost membru al mișcării Kach, obișnuit cu provocări, campanii de denigrare pentru că a militat, în special, pentru anexarea Cisiordaniei de către Israel, Itamar Ben Gvir, de profesie avocat, în vârstă de 46 de ani,îl cunoaște foarte bine pe Nethanyahu.
Sigur, că toți corecții politici, vor scoate de la naftalină, că acesta e pe lista de teroriști, supraveghiați de SUA și de Israel. Și el e acuzat de relele pământului. Israelienii n-au pus botul la vrăjeala cu anticorupția. Asta-i esența victoriei. Oamenii zdravăni la cap, nu s-au uitat la măruntele dispute, ci au căutat un lider care să asigure prosperitatea. Mai vorbește, oare, cineva în Europa despre vintage-ul "viață bună"?
Marius Ghilezan
ULTIMA ORA
-
Candidatul comun zice că nu există nicio legătură între el și partidele de la guvernare. Crin Antonescu și-a anunțat demisia din PNL
Noiua coaliție guvernamentală, formată din PSD, PNL, UDMR și minoritățile naționale, a anunțat astăzi asumarea unui candidat comun la alegerile prezidențiale de anul viitor, în persoana lui Crin Antonescu. Fostul lider al liberalilor a spus că a acceptat propunerea partidelor de a fi candidatul comun la alegerile prezidențiale viitoare.
-
Răsturnare de situație: Care a fost, de fapt, cauza decesului actorului Mircea Diaconu - Fiica acestuia, mărturii emoționante
Marele actor Mircea Diaconu s-a stins din viață cu doar 10 zile înainte de a împlini 75 de ani. Se știa că acesta se confrunta de ceva vreme cu o boală incurabilă, iar ultimele sale momente le-a petrecut pe un pat în Spitalul Fundeni.
-
Elon Musk începe Operațiunea "Resetarea": Prima mare instituție care va intra în malaxor
Omul de afaceri Elon Musk, cea mai bogată persoană din lume şi persoana desemnată de viitorul preşedinte al SUA, Donald Trump, cu reformarea administraţiei publice, a luat la ţintă Rezerva Federală americană.
-
Trădare, dar să știm și noi: 21 de parlamentari suveraniști au votat pentru noua coaliție pro europeană
Blocul suveranist suferă o lovitură extrem de grea, la primul mare test din Parlament. La votul pentru președinții Senatului și Camerei Deputaților, 21 de parlamentari care nu pot fi decât din AUR, POT sau SOS România au votat alături de coaliția pro europeană formată din PSD, PNL, UDMR și Minoritățile Naționale.
-
Controlul statului asupra vietii private: ANAF monitorizează retragerile din bancomate. Atenție la suma pe care o scoateți
Românii care retrag sume mari de bani din bancomate intră în atenția Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF). Instituția a anunțat că va monitoriza atent aceste tranzacții pentru a preveni fraudele fiscale.
-
Secretul murdar al Europei: Bătrânul continent se prăbușește în ritm accelerat
În contextul în care Donald Trump este pe punctul de a prelua din nou Casa Albă peste câteva săptămâni, iar economia Europei se află într-o criză din ce în ce mai gravă, temelia pe care se sprijină prosperitatea regiunii nu este doar fisurată, ci este în pericol să se prăbușească, informează Politico.
-
Donald Trump despre LGBTQ+: "Vreau să opresc delirul transexualilor. Există doar feminin și masculin"
Preşedintele ales al SUA, Donald Trump, a anunţat că doreşte să oprească „delirul transsexualilor" încă din prima sa zi la Casa Albă, luna viitoare, într-o nouă salvă a taberei republicane împotriva drepturilor comunităţii LGBTQ+.
-
„Ați omorât 19 gimnaste". Octavian Bellu și Mariana Bitang au fost desființați, în trecut, de mama unei sportive care s-a aflat sub comanda celor mai galonați antrenori din istorie
Octavian Bellu și Mariana Bitang reprezintă cel mai bun cuplu de antrenori ai lumii, fiind lăudați inclusiv în presa străină. Au pregătit generații de gimnaste și mulți sperau chiar ca FRG să îi convingă să le îndrume și pe tinerele de acum. Totuși, mama uneia dintre fostele lor eleve are o cu totul altă părere. În urmă cu ani buni, femeia, rudă cu Laurențiu Reghecampf, a trecut peste orice limită, jignindu-i și aducându-le acuzații grave.
-
Schema noului Guvern Marcel Ciolacu. Marea împărțeală pe ministere
Iată schema noului Guvern Marcel Ciolacu. Marian Neacșu, de la PSD, va fi vicepremier fără portofoliu, spun surse politice. Vicepremieri vor fi si Catalin Predoiu de la PNL si Barna Tanczos de la UDMR. Initial negocierea era fara vicepremieri.
DIN CATEGORIE
- TOP CITITE
- TOP COMENTATE
- 1.Fostă "Golden Girl" al Sistemului simte că i-a venit vremea ca să preia puterea în România
- 2.Tehnica loviturii de stat. Rolul SRI. Absența Armatei din ecuație
- 3.Who are you Mr. Călin Georgescu?
- 4.MINCIUNA LA RANG DE POLITICĂ DE STAT
- 5.OPRIȚI LOVITURA DE STAT!
- 6.Autorii haosului nu vor scăpa nici în gaură de șarpe
- 7.Scenariul atomic: va fi invalidat președintele ales Călin Georgescu după modelul Șoșoacă?
- 8.USR, Lasconi și minciuna progresului: cum curentul woke vă manipulează și vă distruge viețile
- 9.Inflație de viitori prezidențiabili, de tipul #CandidațiiAltora. Suveraniștilor veritabili li se va bara calea. România, #RaiulExploatatorilor!
- 10.SECURISTAN? Clar că da! Sub spectrul "STALINISM FOR ALL SEASONS"
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu