ZC
Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x
ZC




ZC




Radiografia săptămânii politice: Pas cu pas

Postat la: 23.01.2018 | Scris de: ZIUA NEWS

0

Primul pas: Președintele Iohannis a provocat un adevărat șoc, atât în tabăra Opoziției, cât și a Puterii, nominalizând propunerea de premier a Coaliției, prin Viorica Dăncilă. Dacă PSD își luase unele măsuri de prevedere, vehiculând ideea că în caz de de refuz va declanșa procedura de suspendare, partidele din Opoziție își puseseră toate speranțele, dacă nu în acceptarea unor propuneri proprii (pe care dealtfel nici nu le-au făcut) măcar într-un refuz care să ducă la alegeri anticipate. Iohannis a făcut de data aceasta un calcul la rece, constituțional, și a preferat să-și dezamăgească suporterii ( cu riscul pierderii de like-uri pe internet) evitând o criză cu consecințe asupra ecomnomiei, deja încercată de experimentele fiscale ale precedentelor guverne.

Al doilea pas: Odată cu nominalizarea Vioricăi Dăncilă, au început tratativele interne pentru formarea noii echipe guvernamentale și pentru „cârpirea" programului de guvernare. ALDE (în creștere vizibilă în sondaje) a pus piciorul în prag și a declarat că nu dorește portofolii în plus, dar nici în minus și că este mulțumit de prestația reprezentanților săi. Prima clarificare au adus-o demisiile din „echipa Tudose" - Ciolacu și Nica - și previzibila eliminare a celorlați susținători imprudenți ai acestuia - între care Stroe, Pleșoianu, Dobre și Petrea. Va reveni Rovana Plumb, iar Ecaterina Andonescu îl va înlocui pe Pop. „Bătuți în cuie" sunt Daea, Olguța Vasilescu, Carmen Dan, Mihai Fifor. La Cutură este posibil să vină un profesionist - Octavian Știreanu. Formula se va definitiva luni, în CExN.

Al treilea pas: PSD s-a aflat în fața unui al doilea episod jenant: acela de a scăpa de propriul său premier, cu orice preț! De data aceasta doar prin retragerea sprijinului politic, fără a mai fi nevoie de o caraghioasă moțiune de cenzură, ca în cazul lui Grindeanu. După ce și-a arătat mușcchii prin niște studiouri TV, Tudose (ghidonat, pare-se, de „toxicul" Lucian Pahonțu de la SPP) încurajat de o grupare care însă nu a avut curajul să meargă alături de el până la capăt, a fost pus în situația de a suporta o decizie de genul „care pe care". Ori el, ori Carmen Dan. A cîștigat la scor Carmen Dan, adică Dragnea, iar Tudose nu a avut altă soluție decât aceea de a se retrage cu coada între picioare, ca un soldat disciplinat, conservându-și măcar funcția de vicepreședinte al partidului (cât se va mai putea). Nu lasă în urmă decât câteva scandaluri și expresii memorabile, întărind ideea că a ajuns în fruntea guvernului absolut din întâmplare.

Al patrulea pas: Anunțată cu multă vreme înainte și pregătită ca un eveniment de prima mână (prima vizită din istorie a unui premier al celei de-a treia puteri economice a lumii) vizita lui Abe s-a transformat într-un eșec memorabil. Pur și simplu, nici acesta și nici impresionanta echipă de oameni de afaceri care l-a însoțit nu au avut un interlocutor avizat. Nu că Tudose ar fi reprezentat vreo garanție de seriozitate, ci pentru că era un extraordinar prilej de a se deschide căi de comunicare și de cooperare de care România are nevoie ca de aer.

Criza internă - care nu a putut fi nici evitată și nici amânată - a transformat vizita de lucru a delegației japoneze într-una de plăcere în care premierul Abe a făcut schimburi protocolare de mesaje cu Iohannis și a fost delectat cu vizitarea Grădinii Japoneze din Herăstrău în compania Gabrielei Pandele. Astfel, proiecte de mare anvergură - precum podul de la Brăila sau linia de metrou spre Otopeni, față de care japonezii își manifestaseră interesul -vor trebui să mai aștepte, fără garanția că vor mai prinde o ocazie ca aceasta.

Ultimul pas: „Tinerii frumoși și liberi" care își făcuseră din Iohannis un idol, au fost crunt dezamăgiți. S-au simțit chiar trădați și primul lor impuls a fost să mute protestul din Piața Victoriei la Palatul Cotroceni, întrebându-l retoric pe președinte „de ce?". De ce a nominalizat-o pe Viorica Dăncilă? De ce a preferat să scadă presiunea, în loc s-o crească? De ce a „pactizat" cu Dragnea?

Răspunsul este cât se poate de simplu: pentru că se apropie alegerile prezidențiale și, dacă dorește un nou mandat, Iohannis nu-l va putea obține de la exaltații din stradă care, de regulă, nu merg la vot, pentru că acolo nu pot să-și exhibe imaginația și creativitatea..

Octavian Andronic

albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE