Războiul Toader-Lazăr. Concluziile unui om fără studii juridice
Postat la: 30.08.2017 | Scris de: ZIUA NEWS
0
De ani de zile, politica şi justiţia se întrepătrund într-o babiloneală de proporţii halucinante (moştenită ,fireşte şi resemnificată postdecembrist). Niciunde în lumea civilizată nu există atâta vervă, gâlceavă şi încrâncenare sterilă în a discuta, disputa sau „patrunde" (operaţional sau nu) articole constituţionale, chichiţe legislative, legi (cu adresă sau fără), dosare, Coduri, praguri, infracţiuni, scenarii apocaliptice ş.a.m.d. Şi totuşi, cu ce urmări?
Finalmente, ce poate înţelege românul simplu (aflat sub auspiciile unui nivel de trai de neinvidiat) din toată această bulibăşeală televizată în mod cotidian? Din postura unui om bine intenţionat - dar care, la fel ca mine, nu este jurist de profesie, şi nici nu studiază în timpul liber compedii de drept -, circul acesta nu poate comporta vreo logică pozitivă. Nici urmările (pe termen scurt, mediu şi lung) nu vor avea o altă turnură. Dimpotrivă.
Bunăoară - din postura aceluiaşi om care crede că soarele sclipeşte şi fără studii juridice -, eu sunt de acord cu unele aspecte propuse de ministrul Justiţiei - Tudore Toader -, dar şi cu o serie de aspecte invocate de procurorul general Augustin Lazăr, aspecte care îmi par de bun simţ. Problema e că, în pură tradiţie dâmboviţeană, aspectele pozitive şi imperativ necesare în ceea ce priveşte o reformă reală a Justiţiei sunt amestecate, de-a valma, cu o puzderie de elemente politice care vizează (e evident!) o serie de ţinte predilecte. Principala miză a tandemului Dragnea-Tăriceanu (enunţată prin gura lui Tudorel Toader) este aceea de a-l scoate pe preşedintele Klaus Iohannis din procesul de numire al procurorilor-şefi - de altfel, Tăriceanu a fost primul exponent politic care a susţinut în trecut o astfel de perspectivă.
Dincolo de această ţintă finală, dacă „dezbaterea" va rămâne doar la nivelul intereselor politice subterane (indiferent de culoarea acestora), România riscă să rateze definitiv şansa unei reforme autentice a Justiţiei - ceea ce, de altfel, este foarte probabil, având în vedere că 2019 este un an cu mize politice covârşitoare, fapt care va arunca gaz pe focul deja existent.
În realitate, România necesită o politică guvernamentală penală coerentă, bazată în primul rând pe prevenţie, o politică guvernamentală care să gireze legi fără adresă şi o dezbatere publică amplă şi serioasă, în absenţa oricăror mimări politicianiste. Dar... mai e mult până departe.
Cred că situaţia actuală reclamă un anumit tip de echilibrare. Este cert: România trebuie şi are datoria să continue lupta anticorupţie (fiindcă altfel chiar nu se poate!), dar trebuie ca nişte specialişti autentici (neinteresaţi politic) să gândească un cadru legislativ neutru şi eficient, care să fie supus unei dezbateri cu societatea civilă, persoane abilitate şi reprezentanţi ai diverselor instituţii. De asemenea, acest cadru legislativ ar trebui să ne garanteze că lupta anticorupţie nu va degenera şi nu va comite abuzuri.
P.S. O altă problemă cel puţin dubioasă este cea privitoare la reîncadrarea magistraţilor pensionaţi. Oare România nu mai are tineri cu studii serioase de drept?!
Simona Man
ULTIMA ORA
-
Ce este "Regula celor 90 de secunde"? Un neurocercetător descoperă o tehnică inovatoare care ne poate schimba viața
Te-ai gândit vreodată cum ai putea să îți gestionezi emoțiile rapid? Încearcă „Regula celor 90 de secunde" și descoperă tehnica inovatoare creată de un specialist în neuroștiințe, care îți oferă instrumentele necesare pentru a controla furia, frica și anxietatea, ajutându-te să îți regăsești calmul într-un timp scurt.
-
Serurile criminale: FDA impune avertismente privind leziunile nervoase pentru 2 vaccinuri RSV
Food and Drug Administration (FDA) din SUA a dispus ca doi producători de vaccinuri împotriva virusului sincițial respirator (VSR) să includă pe etichetele produselor un avertisment privind un efect secundar potențial paralizant legat de afectarea nervilor.
-
De ce este așteptat Elon Musk în fotbalul mare de Gigi Becali, patronul FCSB-ului
A ieșit la iveală faptul că Elon Musk, cel mai bogat om al planetei, dorește să preia clubul Liverpool în schimbul a 4 miliarde de dolari, iar Gigi Becali a reacționat cu privire la această veste. În viziunea latifundiarului care dictează mersul lucrurilor la FCSB, venirea lui Musk în fotbal ar reprezenta un avantaj chiar și pentru roș-albaștri.
-
Explozie de căutări pe Google: Oamenii vor să știe cum să își șteargă conturile de Facebook și Instagram după anunțul Meta
Anunțul Meta de a renunța la verificarea informațiilor și de a relaxa moderarea conținutului a declanșat o explozie de căutări pe Google despre ștergerea conturilor de Facebook, Instagram și Threads.
-
Vin banii de la G7 pentru Ucraina! Ursula von der Leyen a anunțat prima tranșă din împrumut
Ucraina a primit prima tranșă de 3 miliarde de euro din partea Uniunii Europene a unui împrumut convenit de membrii Grupului celor Șapte, au declarat vineri Kievul și Bruxellesul.
-
"Schema 1800" - noua înșelătorie pe WhatsApp. Plângerile la poliţie curg continuu
O nouă schemă de fraudă online face victime, în aceste zile. Escrocii sparg conturile de whatsapp, după care le cer bani cunoscuţilor din agenda victimei. Suma cerută este aceeaşi -1.800 de lei. De aceea, acest tip de înşelăciune a primit şi numele de Schema 1800.
-
Granițele deschise sfidează naționalismul în ascensiune în Europa (The Guardian)
Reintroducerea controlului pașapoartelor în spațiul Schengen ne trasează în minți noi linii politice - iar lucrul acesta în sine e periculos, se arată într-un articol publicat în The Guardian, conform Rador Radio România.
-
Marea Britanie impune noi reguli de călătorie. De când se aplică și ce condiții trebuie să îndeplinească turiștii
Marea Britanie impune o autorizație electronică de călătorie (ETA) pentru cetățenii din 48 de țări, inclusiv SUA, Canada și Australia. Din luna aprilie, această autorizație plătită va fi obligatorie și pentru europeni. ETA este menită să consolideze securitatea la frontieră și face parte dintre eforturile Londrei de a-şi digitaliza sistemul de gestionare a frontierelor.
-
Dezvăluirea unui director de bancă: "Românii dau statului 70% din tot ceea ce câștigă"
Statul român continuă să apese greu pe umerii cetățenilor: pe lângă cele mai mari impozite pe salarii din Europa, românii sunt obligați să suporte și alte taxe și contribuții. Cu toate acestea, finanțele publice sunt într-o situație critică, iar România rămâne, de ani de zile, campioana deficitului bugetar în Uniunea Europeană.
DIN CATEGORIE
- TOP CITITE
- TOP COMENTATE
- 1.Condiția necesară ca Georgescu să fie lăsat să candideze. Primul pas a fost realizat!
- 2.Fostă "Golden Girl" al Sistemului simte că i-a venit vremea ca să preia puterea în România
- 3.Autorii haosului nu vor scăpa nici în gaură de șarpe
- 4.Despre ecuația prezidențialelor: Crin și Sistemul
- 5.Dar cu pleava societății, ce veți face, oare?
- 6.Inflație de viitori prezidențiabili, de tipul #CandidațiiAltora. Suveraniștilor veritabili li se va bara calea. România, #RaiulExploatatorilor!
- 7.Să vorbim pe șleau: Iohannis & Pahonțu au ordonat PNL ca să-l susțină pe Călin Georgescu ca să-i scadă astfel scorul lui George Simion
- 8.Mai putem conta doar pe miracole
- 9.Și-au băgat și americanii coada în ‘89
- 10.Strategia Națională de Apărare pe înțelesul tiktokarilor
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu