Război cu cuțitele pe masă între procurori și Justiție
Postat la: 01.09.2017 | Scris de: ZIUA NEWS
0
Se vede limpede, chiar și cu ochii închiși. Spărgătorii de unitate profesională de la CSM sunt oameni agățați. Aproape toți cei care au încercat să împiedice Inspecția Judiciară să își comunice rezultatele inspecției de fond de la DNA sunt membri cu probleme ai CSM. Adică oameni agățați. Șantajabili. Sau chiar șantajați.
O masă de manevră utilizată în trecut și în prezent de câte ori binomul sau republica procurorilor ar considera necesar. S-a petrecut ceva unic în istoria CSM. Unitatea acestei instituții a fost spartă. Motivul este un banal control de fond al activității DNA, solicitat de Ministrul Justiției, Tudorel Toader. La o distanță de 10 ani de anteriorul control de fond. În tot acest interval de timp, Inspecția Judiciară, cu rare excepții, s-a dovedit a fi un instrument al binomului. Cât timp a funcționat binomul. După retragerea aparentă sau reală a SRI din așa numitul câmp tactic al justiției, oamenii din Inspecția Judiciară nu au mai răspuns în unanimitate comenzilor date. Extrem de timid, instituția a început totuși să-și facă datoria și să cerceteze unele derapaje grave săvârșite de procurori sau judecători. Este momentul psihologic în care Ministrul Justiției a găsit de cuviință că este oportun să se efectueze un control de fond asupra activității DNA. Pentru a se vedea în ce măsură numărul dosarelor nelucrate este semnificativ și dacă nu cumva există o practică prin care dosare ținute la sertar sunt accesate exact atunci când e nevoie. Nevoia fiind generată de motive politice. Nimeni nu știe la ce concluzie a ajuns Inspecția Judiciară, pentru că materialul conclusiv nu a fost încă prezentat și nici elaborat. Cu toate acestea, conducerea DNA și în primul rând Laura Codruța Kovesi, care este direct vizată în calitate de manager, apreciază că raportul final al Inspecției Judiciare ar putea șifona imaginea instituției. Și, în consecință, s-a recurs la o stratagemă.
Dacă Inspecția Judiciară este decapitată, atunci concluziile controlului se amână. Sine die. Sau cine știe, dacă este pus șef cel care trebuie, atunci concluziile se pot metamorfoza în opusul lor. Ei bine, această schimbare a conducerii Inspecției Judiciare, care urma să debuteze printr-o demitere făcută zilele trecute, a eșuat. Cel puțin pentru moment. Fapt fără precedent, patru judecători s-au opus. În timp ce alți judecători au bătut palma cu procurorii, pentru a pune la cale descăpățânarea Inspecției Judiciare. Cei patru judecători, printre care chiar președinta Înaltei Curți, au ajuns la concuzia că o analiză și o demitere pripită ar încălca flagrant dreptul la apărare al celor vizați. Acesta a fost pretextul, de altfel justificat, al deciziei lor de a boicota Adunarea Generală, lipsind-o de cvorum. S-a amânat cu două săptămâni astfel o decizie de eventuală destituire a conducerii Inspecției Judiciare. Rămâne timp deci pentru prezentarea unui raport pe care doamna Laura Codruța Kovesi îl anticipează ca fi o dinamită. Apoi au fost schimbate, de-o parte și de alta comunicate. Au apărut și dezvăluirile, care demonstrează că tabăra pro-Kovesi din CSM beneficiază de existența unor judecători și procurori "agățați". Cum s-a ajuns aici?
Sunt destul de mulți ani de zile de când nu numai eu ci și alți jurnaliști am semnalat faptul că se exercită presiuni asupra unui mare număr de judecători aflați în poziții cheie, pentru ca aceștia să devină slujitori ai binomului. Cu alte cuvinte, să execute dispozițiile transmise în câmpul tactic de către SRI și republica procurorilor. Între timp, situația s-a agravat. Și a atins un punct critic. Puterea judecătorească, din care procurorii au încercat să facă parte cu de-a sila, forțând regulile constituționale și democratice, a reacționat. La început doar prin intermediul asociațiilor judecătorilor și magistraților. Apoi, iată, la nivel individual, mergând până la vârful Înaltei Curți. Judecătorii, care de fapt sunt singurii magistrați, încearcă să se detașeze de procurori, beneficiind de retragerea reală sau doar tactică și temporară a Serviciului Român de Informații din faimosul binom. Justiția vrea să devină din nou ceea ce a fost la intrarea României în Uniunea Europeană. O putere independentă a statului, nesupusă unor ingerințe de natură să-i schimbe radical substanța. Așa cum se întmplă acum. Și de aici reacția care, la nivelul republicii procurorilor, este percepută drept o veritabiă răzmeriță.
Bătălia este abia la început. Nimeni nu a câștigat până acum. Tot ceea ce s-a întmplat este că, pentru prima dată, justiția s-a zburlit la republica procurorilor. Dar încă nu a pus picorul în prag. Adevăratul război abia începe. Și pot garanta că va fi utilizat întreg arsenalul de care dispun procurorii. Va fi declanșată o adevărată ofensivă a dosarelor penale împotriva unor magistrați. Iar șantajul va fi pe față. Este exact momentul în care, dacă Legislativul ar fi Legislativ, Parlamentul ar putea interveni, contribuind decisiv la reașezarea apelor într-o paradigmă constituțională și democratică. Statul de drept eșuat și democrația eșuată se mai pot încă salva!
Sorin Rosca Stanescu
ULTIMA ORA
-
Ce este "Regula celor 90 de secunde"? Un neurocercetător descoperă o tehnică inovatoare care ne poate schimba viața
Te-ai gândit vreodată cum ai putea să îți gestionezi emoțiile rapid? Încearcă „Regula celor 90 de secunde" și descoperă tehnica inovatoare creată de un specialist în neuroștiințe, care îți oferă instrumentele necesare pentru a controla furia, frica și anxietatea, ajutându-te să îți regăsești calmul într-un timp scurt.
-
Serurile criminale: FDA impune avertismente privind leziunile nervoase pentru 2 vaccinuri RSV
Food and Drug Administration (FDA) din SUA a dispus ca doi producători de vaccinuri împotriva virusului sincițial respirator (VSR) să includă pe etichetele produselor un avertisment privind un efect secundar potențial paralizant legat de afectarea nervilor.
-
De ce este așteptat Elon Musk în fotbalul mare de Gigi Becali, patronul FCSB-ului
A ieșit la iveală faptul că Elon Musk, cel mai bogat om al planetei, dorește să preia clubul Liverpool în schimbul a 4 miliarde de dolari, iar Gigi Becali a reacționat cu privire la această veste. În viziunea latifundiarului care dictează mersul lucrurilor la FCSB, venirea lui Musk în fotbal ar reprezenta un avantaj chiar și pentru roș-albaștri.
-
Explozie de căutări pe Google: Oamenii vor să știe cum să își șteargă conturile de Facebook și Instagram după anunțul Meta
Anunțul Meta de a renunța la verificarea informațiilor și de a relaxa moderarea conținutului a declanșat o explozie de căutări pe Google despre ștergerea conturilor de Facebook, Instagram și Threads.
-
Vin banii de la G7 pentru Ucraina! Ursula von der Leyen a anunțat prima tranșă din împrumut
Ucraina a primit prima tranșă de 3 miliarde de euro din partea Uniunii Europene a unui împrumut convenit de membrii Grupului celor Șapte, au declarat vineri Kievul și Bruxellesul.
-
"Schema 1800" - noua înșelătorie pe WhatsApp. Plângerile la poliţie curg continuu
O nouă schemă de fraudă online face victime, în aceste zile. Escrocii sparg conturile de whatsapp, după care le cer bani cunoscuţilor din agenda victimei. Suma cerută este aceeaşi -1.800 de lei. De aceea, acest tip de înşelăciune a primit şi numele de Schema 1800.
-
Granițele deschise sfidează naționalismul în ascensiune în Europa (The Guardian)
Reintroducerea controlului pașapoartelor în spațiul Schengen ne trasează în minți noi linii politice - iar lucrul acesta în sine e periculos, se arată într-un articol publicat în The Guardian, conform Rador Radio România.
-
Marea Britanie impune noi reguli de călătorie. De când se aplică și ce condiții trebuie să îndeplinească turiștii
Marea Britanie impune o autorizație electronică de călătorie (ETA) pentru cetățenii din 48 de țări, inclusiv SUA, Canada și Australia. Din luna aprilie, această autorizație plătită va fi obligatorie și pentru europeni. ETA este menită să consolideze securitatea la frontieră și face parte dintre eforturile Londrei de a-şi digitaliza sistemul de gestionare a frontierelor.
-
Dezvăluirea unui director de bancă: "Românii dau statului 70% din tot ceea ce câștigă"
Statul român continuă să apese greu pe umerii cetățenilor: pe lângă cele mai mari impozite pe salarii din Europa, românii sunt obligați să suporte și alte taxe și contribuții. Cu toate acestea, finanțele publice sunt într-o situație critică, iar România rămâne, de ani de zile, campioana deficitului bugetar în Uniunea Europeană.
DIN CATEGORIE
- TOP CITITE
- TOP COMENTATE
- 1.Condiția necesară ca Georgescu să fie lăsat să candideze. Primul pas a fost realizat!
- 2.Fostă "Golden Girl" al Sistemului simte că i-a venit vremea ca să preia puterea în România
- 3.Autorii haosului nu vor scăpa nici în gaură de șarpe
- 4.Despre ecuația prezidențialelor: Crin și Sistemul
- 5.Dar cu pleava societății, ce veți face, oare?
- 6.Inflație de viitori prezidențiabili, de tipul #CandidațiiAltora. Suveraniștilor veritabili li se va bara calea. România, #RaiulExploatatorilor!
- 7.Să vorbim pe șleau: Iohannis & Pahonțu au ordonat PNL ca să-l susțină pe Călin Georgescu ca să-i scadă astfel scorul lui George Simion
- 8.Mai putem conta doar pe miracole
- 9.Și-au băgat și americanii coada în ‘89
- 10.Strategia Națională de Apărare pe înțelesul tiktokarilor
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu