Rămas bun, maestre Ion Marin!
Postat la: 20.10.2016 | Scris de: ZIUA NEWS
0
Lumea presei este de ieri mai săracă. Ion Marin, cel mai bun ziarist de investigaţii din presa scrisă românească de după 1990, s-a înălţat la ceruri răpus de o boală necruţătoare la doar 61 de ani.
Anchetele sale jurnalistice şi dezvălurile din cotidianul Adevărul au cutremurat clasa politică românească a anilor 2000 şi Adevărul n-ar fi ajuns la puterea şi impactul mediatic enorm al acelor ani fără Ion Marin. Şi acest lucru au simţit-o pe pielea lor foştii premieri Teodor Stolojan, Nicolae Văcăroiu sau Adrian Năstase. Timp de mai mulţi ani a publicat sub titlul „Corupţia în serial" numeroase anchete ce s-au soldat cu demiterea unor miniştri şi sancţionarea altor demnitari.
Nimeni nu poate uita dezvăluirile din Adevărul privind naţionalizarea valutei întreprinderilor şi a societăţilor comerciale de către Teodor Stolojan, afacerea Jimbolia și Flota sau cazul fostului ministru al comerţului Petru Crişan care a fost studiu de caz la aceea vreme pentru conflictul de interese: era asociat şi administrator în câteva zeci de firme, dar, în acelaşi timp, şi ministru în guvernul Văcăroiu, acordând licenţe de import şi export pe domeniile în care funcţionau inclusiv companiile lui. Rămâne memorabilă faza de la şedinţa aceea de Guvern când Ion Marin a venit cu un sul de coli de hârtie lipite cu scoci pe care erau înşiruite toate firmele lui Petru Crişan.
Când s-a îndreptat către premierul Văcăroiu să-i înmâneze lista firmelor lui Crişan s-a dezlipit scociul şi foile cu datele firmelor s-au împrăştiat pe jos printre membrii Guvernului. Ministrul Finantelor de atunci, Florin Georgescu, se uită pe jos la hârtiile aduse de Ion Marin şi spunea cu voce tare: firma asta este de export lemn, asta este de import băuturi iar aici e ceva cu îngrăşăminte. În urma dezvăluirilor lui Ion Marin, premierul Nicolae Văcăroiu l-a demis pe Petru Crişan. De asemenea, fostul premier Adrian Năstase nu poate uita că Ion Marin a fost cel care i-a pus eticheta de „Năstase-patru case". „Domnule Marin n-am crezut că o să mă cauţi şi la gunoi!" i-a spus Năstase lui Ion Marin când acesta i-a demonstrat că are o a patra casă printr-o factură de ridicat gunoiul menajer.
Ion Marin a absolvit Facultatea de Drept din cadrul Universităţii de Drept şi Facultatea de Ziaristica; a avut o bursă la Fundaţia cotidianului „The Guardian" din Londra; este absolvent al cursului postuniversitar de ştiinţe juridice şi al Colegiului Naţional de Apărare. Doctor în ordine publică şi siguranţă naţională cu teza "Ordinea constituţională şi siguranţă naţională în contextul integrării României în Uniunea Europeană", susţinută la Academia de Poliţie "Alexandru Ioan Cuza".
A lucrat că redactor la „Scînteia" (1985-1989), la departamentul „Probleme cetăţeneşti", făcându-se remarcat prin investigaţii şi anchete sociale, dintre care unele au fost citate şi la "Europa Liberă".
În ziua de 22 decembrie 1989 a redactat textul prezentat la televiziune prin care "scinteiștii se deziceau de minciună" şi a fost singurul care şi-a semnat articolul apărut în "Scînteia Poporului". În aceeaşi zi a propus numele de „Adevărul", fiind ales preşedinte al consiliului FSN din ziar, iar trei zile mai târziu a fost ales preşedinte al adunării generale care a transformat ziarul „Scînteia" în ziarul „Adevărul". Ulterior a propus şi adoptarea articolului 16, alin. 2 din Constituţia României „Nimeni nu este mai presus de lege" ca slogan, ce a figurat pe frontispiciul ziarului până la cumpărarea acestuia de către Dinu Patriciu.
A fost acţionar, membru al Consiliului Director şi al Consiliului de Administraţie al S.C. „Adevărul" S.A. În 1992, a devenit redactor şef adjunct deţinând această funcţie până în ianuarie 1996, când a demisionat din toate funcţiile deţinute în semn de protest faţă de intenţiile de vânzare a ziarului către controversatul om de afaceri Fahti Taher. Timp de mai mulţi ani (1991-1995) a publicat sub titlul „Corupţia în serial" numeroase anchete ce s-au soldat cu demiterea unor miniştri şi sancţionarea altor demnitari. De asemenea, a publicat în acest ziar, pe lângă alte sute de articole, zeci de editoriale de pagină întâi. În 1996, a preluat de la S.C. „Adevărul" săptămânalul „Exclusiv" şi a înfiinţat ziarul independent „Ultima Ora" (serie nouă, ziarul fiind fondat în anul 1914), pe care îl conduce şi în prezent. În 2007, pentru o scurtă perioada a fost şi director al cotidianului „Atac". Ion Marin a publicat în cotidianele la care a lucrat, precum şi în alte publicaţii, peste 4.000 de articole, editoriale, anchete.
Ion Marin este cunoscut şi ca jurnalist de televiziune. În anul 1996, a fost angajat ca realizator la Televiziunea Română, iar între anii 1998-2002 a fost membru al Consiliului de Administraţie a SRTV, perioadă în care a realizat numeroase anchete şi talk-show-uri. Ca realizator de televiziune, a mai colaborat la Antena 1, Prima TV, TVRM, Nova TV şi OTV. Ca scriitor a debutat în anul 1977 în revista "Luceafărul". A publicat proză în reviste literare, precum "SLAST", "Luceafărul", "Adevărul literar şi artistic", fiind inclus şi în antologia "Călători în Arcadia" (2000). A publicat romanul "Vremea șacalilor", precum şi volumele de proză scurtă "Noaptea dintre milenii" (2011) şi "Seminţele ca nişte schije" (2014). Colaborează la revista "Punctul critic" (2010) condusă de scriitorul Eugen Uricaru, la alte publicaţii literare.
Din 2003, Ion Marin preda la Universitatea Hyperion din Bucureşti la Facultatea de Jurnalism, mai întâi ca profesor asociat, lector universitar, conferenţiar şi apoi profesor universitar doctor, titular la disciplinele „Drept constituţional", "Dreptul comunicării", „Geopolitică şi securitate globală" şi "Jurnalism şi terorism". A mai predat cursuri de jurnalism, între care „Conceperea şi elaborarea ziarului" şi „Mass-media şi politică". În anul 2011 a devenit decanul Facultăţii de Jurnalism, din cadrul Universităţii Hyperion. Este autorul a numeroase comunicări ştiinţifice publicate în ţară şi străinătate. Ca membru al colegiului de redacţie al revistei „Geopolitics, History and Internaţional Relations", Addleton Academic Publishers din New York a publicat numeroase studii de specialitate, între care "The geopolitics of religion and ethnicity", "The role of the news media în connection with global terorism". Este participant la importante proiecte internaţionale de grant.
Ion Marin a fost un jurnalist de excepţie, un haiduc al presei româneşti de investigaţii care ura corupţia şi pe cei corupţi, dar mai ales a fost un om deosebit, de o integritate şi corectitudine desăvârşite, neacceptând niciodată compromisul, ci întotdeauna fidel crezului său - adevăr şi dreptate. Rămas bun, maestre Ion Marin! Dumnezeu să te aibă în pază!
Ion Teleanu
ULTIMA ORA
-
Ce este "Regula celor 90 de secunde"? Un neurocercetător descoperă o tehnică inovatoare care ne poate schimba viața
Te-ai gândit vreodată cum ai putea să îți gestionezi emoțiile rapid? Încearcă „Regula celor 90 de secunde" și descoperă tehnica inovatoare creată de un specialist în neuroștiințe, care îți oferă instrumentele necesare pentru a controla furia, frica și anxietatea, ajutându-te să îți regăsești calmul într-un timp scurt.
-
Serurile criminale: FDA impune avertismente privind leziunile nervoase pentru 2 vaccinuri RSV
Food and Drug Administration (FDA) din SUA a dispus ca doi producători de vaccinuri împotriva virusului sincițial respirator (VSR) să includă pe etichetele produselor un avertisment privind un efect secundar potențial paralizant legat de afectarea nervilor.
-
De ce este așteptat Elon Musk în fotbalul mare de Gigi Becali, patronul FCSB-ului
A ieșit la iveală faptul că Elon Musk, cel mai bogat om al planetei, dorește să preia clubul Liverpool în schimbul a 4 miliarde de dolari, iar Gigi Becali a reacționat cu privire la această veste. În viziunea latifundiarului care dictează mersul lucrurilor la FCSB, venirea lui Musk în fotbal ar reprezenta un avantaj chiar și pentru roș-albaștri.
-
Explozie de căutări pe Google: Oamenii vor să știe cum să își șteargă conturile de Facebook și Instagram după anunțul Meta
Anunțul Meta de a renunța la verificarea informațiilor și de a relaxa moderarea conținutului a declanșat o explozie de căutări pe Google despre ștergerea conturilor de Facebook, Instagram și Threads.
-
Vin banii de la G7 pentru Ucraina! Ursula von der Leyen a anunțat prima tranșă din împrumut
Ucraina a primit prima tranșă de 3 miliarde de euro din partea Uniunii Europene a unui împrumut convenit de membrii Grupului celor Șapte, au declarat vineri Kievul și Bruxellesul.
-
"Schema 1800" - noua înșelătorie pe WhatsApp. Plângerile la poliţie curg continuu
O nouă schemă de fraudă online face victime, în aceste zile. Escrocii sparg conturile de whatsapp, după care le cer bani cunoscuţilor din agenda victimei. Suma cerută este aceeaşi -1.800 de lei. De aceea, acest tip de înşelăciune a primit şi numele de Schema 1800.
-
Granițele deschise sfidează naționalismul în ascensiune în Europa (The Guardian)
Reintroducerea controlului pașapoartelor în spațiul Schengen ne trasează în minți noi linii politice - iar lucrul acesta în sine e periculos, se arată într-un articol publicat în The Guardian, conform Rador Radio România.
-
Marea Britanie impune noi reguli de călătorie. De când se aplică și ce condiții trebuie să îndeplinească turiștii
Marea Britanie impune o autorizație electronică de călătorie (ETA) pentru cetățenii din 48 de țări, inclusiv SUA, Canada și Australia. Din luna aprilie, această autorizație plătită va fi obligatorie și pentru europeni. ETA este menită să consolideze securitatea la frontieră și face parte dintre eforturile Londrei de a-şi digitaliza sistemul de gestionare a frontierelor.
-
Dezvăluirea unui director de bancă: "Românii dau statului 70% din tot ceea ce câștigă"
Statul român continuă să apese greu pe umerii cetățenilor: pe lângă cele mai mari impozite pe salarii din Europa, românii sunt obligați să suporte și alte taxe și contribuții. Cu toate acestea, finanțele publice sunt într-o situație critică, iar România rămâne, de ani de zile, campioana deficitului bugetar în Uniunea Europeană.
DIN CATEGORIE
- TOP CITITE
- TOP COMENTATE
- 1.Condiția necesară ca Georgescu să fie lăsat să candideze. Primul pas a fost realizat!
- 2.Fostă "Golden Girl" al Sistemului simte că i-a venit vremea ca să preia puterea în România
- 3.Autorii haosului nu vor scăpa nici în gaură de șarpe
- 4.Despre ecuația prezidențialelor: Crin și Sistemul
- 5.Dar cu pleava societății, ce veți face, oare?
- 6.Inflație de viitori prezidențiabili, de tipul #CandidațiiAltora. Suveraniștilor veritabili li se va bara calea. România, #RaiulExploatatorilor!
- 7.Să vorbim pe șleau: Iohannis & Pahonțu au ordonat PNL ca să-l susțină pe Călin Georgescu ca să-i scadă astfel scorul lui George Simion
- 8.Mai putem conta doar pe miracole
- 9.Și-au băgat și americanii coada în ‘89
- 10.Strategia Națională de Apărare pe înțelesul tiktokarilor
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu