ZC
Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x
ZC




ZC




Puterea și "violul psihic" asupra multimilor

Postat la: 15.04.2022 | Scris de: ZIUA NEWS

0

După întâlnirea fabuloasa dintre Trosky și Freud de la Paris, liderului revoluției bolșevice i-a venit ideea ca pentru a prelua și apoi controla puterea, sovieticii ar trebui sa seducă masele precum masculul alfa recurgând la "violul psihic". Da, termenul pare Șocant, însă el este folosit de sociologul rus Serghei Ceahotin, in cartea sa "Violul mulțimilor prin propaganda politică".

Ceahotin precizează ca prin mijloacele tehnice pe care le are statul și prin cunoașterea mecanismelor psihologiei sociale, puterea poate "viola psihic" mulțimile, menținand cu abilitate echilibrul fragil dintre dorința și frica. Prin propaganda și manipulare, statul totalitar poate așadar sa inducă colectivității, sentimente puternice precum frica, exaltarea, debusolarea, facand-o sa se supuna precum o victima sexuala, iar toate aceste sunt posibile, susține Ceahotin întrucât: iraționalitatea este predominantă la nivelul conștiinței publice."

Ivan Petrovici Pavlov, medic și psiholog rus, celebru pentru teoria condiționării clasice, demonstra importanta extraordinara a cuvintului ca stimul pentru formarea reflexelor condiționate. Dacă Evanghelia lui Ioan spune ca "la început a fost Cuvântul, și cuvântul era la Dumnezeu, și Dumnezeu era cuvântul", propaganda și manipularea sovietica păstrează baza, însă îl înlocuiesc pe Dumnezeu cu Statul. Noii teologi, războinici ai Cuvântului așadar, devin Propagandiștii, iar bisericile "sunt înlocuite de redacțiile ziarelor. Preotul revoluției devine jurnalistul, iar mântuirea ca și concept abstract devine mult mai la îndemâna omului: raiul este pe pământ", concluzionează Ceahotin. 

Acum, nici nu este prea greu de înțeles cum funcționează mecanismul: prin viralitatea știrilor din spațiul mediatic sunt introduse in mințile oamenilor idei negativiste, dezarmante, arealuri de probleme copleșitoare (violul psihic), apoi apar solutiile, oamenii providențiali, ideile "mesianice" (tandrețea post viol).
Gusteve le Bon scrie: " ideile dorite de manipulatori au menirea sa condiționeze reflexele, iar atunci când trebuie să se promoveze un lucru pe care publicul n-a fost complet convins să-l accepte, cineva scrie un articol, abordând acel subiect din toate punctele de vedere și dându-i o importanta deosebită. Apoi procesul este repetat până când rezistența publicului este învinsă pe toate planurile."

Știm astăzi ca omul este o ființa programabila neuro-lingvistic. Propagandistul este inainte de toate un "muzician al sufletelor, care canta la claviatura pulsiunilor și instinctelor umane, străfundurile și sublimările lor". El va provoca deliberat în mase reflexele condiționate, le va inhiba pe unele, dezinhiba pe altele, va crea unele noi, declanșând un areal de acțiuni care sa-l apropie de obiectiv. Se genereaza o stare emoțională, sunt atinse anumite corzi sensibile ce evocă reflexele condiționate.Din păcate, astăzi nu mai exista presa liberă, deci ar fi bine sa înțelegem ca cea mai mare parte din ceea ce citim sau vedem la televizor, a fost mai întâi validat prin studii asupra publicului-ținta, prin campanii de sondare a opiniei publice.

În funcție de rezultatele obținute prin aceste barometre de opinie se iau anumite măsuri, corectându-se prin metode de programare și manipulare adecvate abaterile grupurilor țintă de la direcția impusă. Iată ce scrie un alt mare sociolog, specialist in manipularea maselor, Daniel Naisbett in cartea: Trend Report: "Oamenii trăiesc cu impresia că sunt bine informați, dar nu-și dau seama că opiniile pe care le presupun a fi ale lor au fost de fapt create în instituțiile de cercetare de grupuri de gândire.Ei nu sunt lăsați să își formeze opinii proprii, iar cei care îndrăznesc să o facă sunt imediat sancționați social."

Oreste Teodorescu

albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE