PSD a intrat într-un cerc vicios
Postat la: 07.11.2017 | Scris de: ZIUA NEWS
0
Întreg programul economic și social al PSD se poate prăbuși. Ca un castel din carti de joc. Pornind de la o singură piesă lipsă din marele puzzle. Dar dacă se întâmplă așa, PSD plus ALDE nu mai au încotro. Sub un pretext sau altul și încercând din răsputeri să nu pună coada între picioare, vor trebui să abandoneze guvernarea. În mâinile cui? Și de ce fac afirmația că majoritatea se află într-un cerc vicios?
Programul de guvernare, care a asigurat succesul politic al PSD în alegeri, a fost extrem de angajat. Și de ambițios. Și mai ales foarte complex. Întreg angrenajul trebuia să funcționeze impecabil. Orice piesă lipsă sau orice piesă modificată schimbă totul în mod radical. Iar acum ne afăm exact într-un asemenea moment.
Programul social gândit pe patru ani, de natură să asigure creșteri constante ale pensiilor și salariilor, ale indemnizațiilor pentru copii ș.a.m.d., nu poate funcționa în absența unor măsuri de natură economică și fiscală. Ca să dau un singur exemplu, dacă PSD nu găsește o soluție pentru ca dările sociale să fie corect plătite de către toți angajații fie în mod direct, fie în mod indirect, prin intermediul angajatorilor, atunci la buget nu pot intra sumele necesare susținerii creșterilor din nivelul de trai. Și tocmai de aceea, PSD a căutat și a identificat o soluție. Denumită splitarea obligațiilor derivate din contracul de muncă. O măsură care, iată, întâmpină o uriașă rezistență, atât din partea sindicatelor cât și din partea patronatelor. Și încă un exemplu. Pentru a stimula mediul de afaceri și pentru a crește veniturle persoanelor fizice și pentru a introduce mai mulți bani în investiții și în consum, PSD preconizează reducerea impozitului pe profit de la 16 la 10%. Cu această măsură nu sunt însă de acord primăriile. Adică întreaga administrație publică locală, pentru că altfel scad veniturile și, automat, primarii vor avea mai puțini bani de investit.
Am dat doar două exemple. Ele sunt, firește, mai multe.
Macroingineria operată de PSD prin punerea în operă a celor mai importante măsuri din programul de guvernare, trece spre finalul acestui an printr-un examen capital. Pe care îl va promova sau nu. Toate măsurile care urmează să fie implementate, unele dintre ele chiar prin ordonanțele de urgență pe care Guvernul Tudose a tot amânat să le dea, devin parte integrantă a noului buget. A bugetului pe 2018. Iar bugetul pe 2018 nu poate funcționa fără un Cod Fiscal. Care trebuie și el schimbat din temelii în raport cu toate măsurile preconizate. Bugetul de stat nu mai poate fi amânat. Guvernul și majoritatea parlamentară s-au angajat să-l prezinte în această lună. Astfel încât în decembrie el să fie dezbătut și adoptat. În funcție de noul buget de stat și de noua ordine fiscală, cetățenii și societățile comerciale își pot face panurile petru anul viitor. Acesta este un punct de aparentă sau reală inflexiune. Aici se poate rupe totul.
Undeva, PSD și ALDE au greșit în mod capital. Fie calculele lor sunt eronate și întreaga proiecție se dovedește a fi văzduhistă, adică o trăznaie de mari proporții, fie modul în care guvernanții și decidenții politici au înțeles să trateze cu patronatele și cu sindicatele și să-și comunice opiniei publice rând pe rând măsurile, cu toate argumentele necesare, este profund greșit. Sau ambele la un loc.
Să mă fac mai bine înțeles. Dacă soluțiile identificate de PSD sunt bune, indiferent cât de revoluționare par ele, atunci ele trebuiau explicate în mod coerent întregii populații, într-o manieră care să insufle încreere și nu neîncredere. Ceea ce nu s-a întâmplat. Dimpotrivă. Rar am văzut o guvernare și o majoritate parlamentară care să producă zilnc atât de multe declarații controversate și atât de multe reveniri și retractări. Toate acestea creează, în mod firesc, suspiciune. În lipsa încredererii, niciun program politic nu poate fi aplicat. Și cu atât mai mult unul extrem de ambițios.
Dar este posibil ca toată această teribilă bâlbâială să aibă o cauză mai gravă decât incoreneța în planul comunicării. Este posibil ca, pe parcurs, arhitecții acestui program, în momentul în care au trecut la ingineria propriu zisă, să fi constatat că piesele nu au fost bine proiectate. Că angrenajul nu funcționează. Ceea ce este, firește, de natură să creeze nesiguranță, ezitări, controverse și bâlbâieli majore în rândul decidenților politici.
Una sau alta sau amândouă au adus PSD și ALDE în situația de azi, plasând majoritatea în plin cerc vicios. Din care câștigătorii alegerilor de anul trecut nu vor putea ieși decât fie printr-un miracol, pe care românii îl așteaptă cu speranță chiar în aceste zile, cei care mai cred asa ceva, fie printr-un abandon mascat.
În cel de-al doilea scenariu, PSD trebuie să găsească rapid o soluție pentru a abandona în mare viteză guvernarea. Înainte ca toată lumea să se dumirească în ce fundătură a împins statul român. Iar formula despărțirii de guvernare trebuie să fie atât de ingenioasă, încât cei mai mulți dintre susținătorii PSD să rămână cu convingerea că paridul pe care l-au votat a fost în mod brutal aruncat peste bord, chiar în momentul în care era gata să înfăptuiască marele proiect. Ar urma, continuând în logica aceluiași scenariu, ca la Palatul Victoria să se instaleze un alt guvern, susținut de alte forțe politice decât PSD plus ALDE. Întrucât PNL este încă total nepregătit să preia Executivul - și mai ales într-o asemenea situație excepțională - urmează ca la rândul său Klaus Iohannis, nemaiavând de ales, să intre într-o nouă fundătură gen Dacian Cioloș. Pe care PSD va ști, firește, să o fructifice mai târziu. Prin urmare, acest cerc vicios ne poate arunca într-un cerc vicios și mai mare.
Sorin Rosca Stanescu
ULTIMA ORA
-
Ce este "Regula celor 90 de secunde"? Un neurocercetător descoperă o tehnică inovatoare care ne poate schimba viața
Te-ai gândit vreodată cum ai putea să îți gestionezi emoțiile rapid? Încearcă „Regula celor 90 de secunde" și descoperă tehnica inovatoare creată de un specialist în neuroștiințe, care îți oferă instrumentele necesare pentru a controla furia, frica și anxietatea, ajutându-te să îți regăsești calmul într-un timp scurt.
-
Serurile criminale: FDA impune avertismente privind leziunile nervoase pentru 2 vaccinuri RSV
Food and Drug Administration (FDA) din SUA a dispus ca doi producători de vaccinuri împotriva virusului sincițial respirator (VSR) să includă pe etichetele produselor un avertisment privind un efect secundar potențial paralizant legat de afectarea nervilor.
-
De ce este așteptat Elon Musk în fotbalul mare de Gigi Becali, patronul FCSB-ului
A ieșit la iveală faptul că Elon Musk, cel mai bogat om al planetei, dorește să preia clubul Liverpool în schimbul a 4 miliarde de dolari, iar Gigi Becali a reacționat cu privire la această veste. În viziunea latifundiarului care dictează mersul lucrurilor la FCSB, venirea lui Musk în fotbal ar reprezenta un avantaj chiar și pentru roș-albaștri.
-
Explozie de căutări pe Google: Oamenii vor să știe cum să își șteargă conturile de Facebook și Instagram după anunțul Meta
Anunțul Meta de a renunța la verificarea informațiilor și de a relaxa moderarea conținutului a declanșat o explozie de căutări pe Google despre ștergerea conturilor de Facebook, Instagram și Threads.
-
Vin banii de la G7 pentru Ucraina! Ursula von der Leyen a anunțat prima tranșă din împrumut
Ucraina a primit prima tranșă de 3 miliarde de euro din partea Uniunii Europene a unui împrumut convenit de membrii Grupului celor Șapte, au declarat vineri Kievul și Bruxellesul.
-
"Schema 1800" - noua înșelătorie pe WhatsApp. Plângerile la poliţie curg continuu
O nouă schemă de fraudă online face victime, în aceste zile. Escrocii sparg conturile de whatsapp, după care le cer bani cunoscuţilor din agenda victimei. Suma cerută este aceeaşi -1.800 de lei. De aceea, acest tip de înşelăciune a primit şi numele de Schema 1800.
-
Granițele deschise sfidează naționalismul în ascensiune în Europa (The Guardian)
Reintroducerea controlului pașapoartelor în spațiul Schengen ne trasează în minți noi linii politice - iar lucrul acesta în sine e periculos, se arată într-un articol publicat în The Guardian, conform Rador Radio România.
-
Marea Britanie impune noi reguli de călătorie. De când se aplică și ce condiții trebuie să îndeplinească turiștii
Marea Britanie impune o autorizație electronică de călătorie (ETA) pentru cetățenii din 48 de țări, inclusiv SUA, Canada și Australia. Din luna aprilie, această autorizație plătită va fi obligatorie și pentru europeni. ETA este menită să consolideze securitatea la frontieră și face parte dintre eforturile Londrei de a-şi digitaliza sistemul de gestionare a frontierelor.
-
Dezvăluirea unui director de bancă: "Românii dau statului 70% din tot ceea ce câștigă"
Statul român continuă să apese greu pe umerii cetățenilor: pe lângă cele mai mari impozite pe salarii din Europa, românii sunt obligați să suporte și alte taxe și contribuții. Cu toate acestea, finanțele publice sunt într-o situație critică, iar România rămâne, de ani de zile, campioana deficitului bugetar în Uniunea Europeană.
DIN CATEGORIE
- TOP CITITE
- TOP COMENTATE
- 1.Condiția necesară ca Georgescu să fie lăsat să candideze. Primul pas a fost realizat!
- 2.Fostă "Golden Girl" al Sistemului simte că i-a venit vremea ca să preia puterea în România
- 3.Autorii haosului nu vor scăpa nici în gaură de șarpe
- 4.Despre ecuația prezidențialelor: Crin și Sistemul
- 5.Dar cu pleava societății, ce veți face, oare?
- 6.Inflație de viitori prezidențiabili, de tipul #CandidațiiAltora. Suveraniștilor veritabili li se va bara calea. România, #RaiulExploatatorilor!
- 7.Să vorbim pe șleau: Iohannis & Pahonțu au ordonat PNL ca să-l susțină pe Călin Georgescu ca să-i scadă astfel scorul lui George Simion
- 8.Mai putem conta doar pe miracole
- 9.Și-au băgat și americanii coada în ‘89
- 10.Strategia Națională de Apărare pe înțelesul tiktokarilor
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu