Proxima criză ar putea fi una alimentară
Postat la: 28.03.2020 | Scris de: ZIUA NEWS
0
O asemenea criză ar lovi România și numai. România ar putea însă să o evite dacă o serie de măsuri, pe care, din fericire, virusul Corona nu le stânjenește, ar fi luate ACUM.
Ciclurile de producție industriale pot fi accelerate pentru a recupera întârzieri. Ciclurile biologice, nu. Motorul pe care îl opresc într-o secundă, poate fi repornit într-o secundă. Bobul de grâu pe care nu îl pun în brazdă azi mai poate fi pus la anul. Timp în care morile nu au ce măcina, brutarii nu au ce pune în cuptor iar mamele nu au pâine de pus pe masa copiilor. Și Doamne ferește de furia mamelor ai căror copii plâng de foame.
La fel stau lucrurile și cu animalele. Ele trebuie adăpate, furajate și curățate azi pentru a ne da lapte, carne, ouă și atâtea altele mâine. Iar fără acestea degeaba pornești motoarele industriei prelucrătoare, căci ele se mișcă în gol. Și dacă aceste industrii nu produc, oamenii mor de foame.
Toate aceste observații sunt niște platitudini. Pare-se, însă, că nici platitudinile nu pot fi procesate intelectual de cei cu un grad de responsabilitate, competență și inteligență sub limitele cele mai de jos ale normalului. Este și cazul Guvernului român, a cărui orbire și indolență merg dincolo de granița instinctului de conservare.
Este culmea! Pandemia Covid19 ne oferă șansa de a ne recupera suveranitatea alimentară. Tot ea ne oferă și instrumentul potrivit în acest scop prin repatrierea a sute de mii de români care lucrau pentru securitatea alimentară a altor țări. Ceea ce îi lipsește acestui concert simfonic nu este, deci, nici scena, nici partitura nici instrumentiștii, ci dirijorul. Ce lipsește agriculturii românești a momentului nu este nici softul nici hardul, ci operatorul. Iar Guvernul de criză și în criză al României îl ține pe dirijor sau pe operator, cum vreți să spuneți, în carantină.
De ce? Pentru că ar fi purtătorul „ciumei roșii"; o boală imaginată de mașina propagandistică a unor netrebnici pentru manipularea unei mase rătăcite. Și discursul mesianic al acestei mașini de zgomote i-a făcut, se pare, pe membrii Guvernului să se creadă Mesia și să își ia aere de Salvatori, când ei se arată a fi doar jalnici Terminatori. Nu trebuie să îi facem lui Petre Daea chip cioplit. Faptele sunt, însă, grăitoare. Daea este un Arafat al agriculturii.
A adus România pe primul loc în UE la producția de porumb și floarea soarelui, precum și la cea de miere de albine. Este un fapt! A făcut din România principal concurent în UE pentru exportul de oi. Este un fapt! A refăcut și repus în funcțiune sute de kilometri de canale de irigații. Este un fapt! A furnizat gratuit agricultorilor apa pentru irigații. Este un fapt! A absorbit fondurile europene aproape integral. Este un fapt! A asigurat fermierilor ajutoarele bănești la timp sau chiar în avans. Este un fapt! A inundat piața agricolă cu produse românești, restabilind respectul clientelei române pentru alimentele de origine română. Este un fapt! A prezidat cu succes sau, în orice caz, fără controverse Consiliul pentru agricultură al UE. Este un fapt!
Ce aduce în contrapartidă actualul ministru al agriculturii, Adrian Oros? Nimic! Sau nimic notabil! Sau nimic cunoscut! Poate că omul are potențial, dar a avut ghinion și nu a reușit să îl probeze. Poate că are talent, dar nu are energia necesară valorificării lui. România nu are, însă, timp ca să își permită luxul experimentelor. Și totuși, Guvernul Iohannis-Orban ține impotenții pe teren și campionii pe tușă.
Într-un context în care panica - spontană sau provocată - bântuie mai ceva decât virușii, nu este cazul să căutăm noi motive de spaimă. A lua măsuri pentru a preveni o posibilă și lesne previzibilă criză, dar și pentru a gestiona criza deja actuală a apariției unui surplus de sute de mii de oameni veniți din străinătate, pe piața națională a muncii, nu este, însă, semn de panică, ci semn de înțelepciune. Iar inacțiunea guvernanților nu este expresia calmului, ci a indolenței iresponsabile.
Guvernul nu a propus nimic pentru salvarea agriculturii de efectele indirecte ale pandemiei Covid 19. Petre Daea a propus un program în zece puncte, pe care l-a făcut public, după ce a încercat să ia legătura cu ministrul Oros, dar acesta nu i-a răspuns la telefon. Poate că programul lui Daea cuprinde măsuri care nu caracterizează economia de piață. În situații excepționale se iau, însă, măsuri excepționale. Și, dacă tot acceptăm limitarea libertății, mai bine limităm libertatea pieței decât libertatea omului; o libertate în care se include și dreptul la viață și la demnitate.
Să ne amintim de vorba lui Deng Xiaoping (alt chinez): „fie albă fie neagră, pisica trebuie să prindă șoareci." Parafrazând, fie roșu fie galben, ministrul agriculturii trebuie să ne dea de mâncare. Să ne asigurăm că așa va fi. Altminteri, dl Orban și miniștrii „febrei galbene" vor ajunge să afle ce înseamnă mânia poporului, așa cum avertiza Coșbuc: „Când nu vom mai putea răbda, / Când foamea ne va răscula, / Hristoși să fi fiți, nu veți scăpa / Nici în mormânt!" Or, o asemenea tulburare nu o dorește nimeni. Nici chiar oponenții PNL cei mai aprigi.
Adrian Severin
ULTIMA ORA
-
Un scandal uriaș: Credit Suisse a ascuns conturile naziștilor
O anchetă efectuată de o comisie a Senatului american a dezvăluit că Credit Suisse ar fi ascuns informații în cursul investigațiilor anterioare asupra conturilor bancare care au aparținut naziștilor în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, transmite AFP.
-
Efectul BRICS: Mai mult de jumătate din țările lumii boicotează dolarul american
Mai mult de jumătate din țările lumii boicotează dolarul într-o măsură mai mare sau mai mică: până la sfârșitul anului 2024, alte 14 țări s-au înscris pe drumul dedolarizării, iar numărul oponenților monedei americane l-a depășit pe cel al susținătorilor acesteia.
-
Ce să NU faci de Sfântul Ioan Botezătorul, pe 7 ianuarie. Tradițiile care țin ghinionul la distanță
În data de 7 ianuarie este prăznuit Sfântul Ioan Botezătorul. În această zi, aproape două milioane de cetățeni români își sărbătoresc onomastica. Iată mai jos, în articol, ce este bine să faci în această zi, pentru a ține ghinionul la distanță, dar și ce tradiții și obiceiuri din bătrâni se respectă.
- Ce este virusul HMPV care face ravagii in China si a ajuns si in Europa si SUA? Beijingul ia măsuri de urgență după izbucnirea unui focar asemănător celui de Covid-19
-
Ce creșteri de taxe urmează in 2025? Guvernul vrea venituri suplimentare de 26,2 miliarde lei, dar cele din ordonanța trenuleț aduc abia un sfert
Măsurile fiscale introduse prin ordonanța trenuleț pentru creșterea veniturilor bugetare (creștere impozit la dividende, eliminare facilități pentru angajați din unele domenii și reducere de prag la microîntreprinderi) ar aduce la bugetul statului circa 6,3 miliarde de lei, potrivit informațiilor Profit.ro.
-
Globurile de Aur 2025. Actorul român Sebastian Stan a câștigat premiul pentru cel mai bun actor într-o categorie majoră
Actorul de origine română Sebastian Stan a câștigat la Globurile de Aur 2025 premiul pentru cel mai bun actor într-un film musical sau comedie pentru „A Different Man", un film despre un bărbat desfigurat.
-
Modelele AI au rezultate mai bune decât experţii în imagistică cu ultrasunete în diagnosticarea cancerului ovarian
Un studiu internaţional desfăşurat de cercetători de la Institutul Karolinska din Suedia arată că modelele bazate pe inteligenţă artificială (AI) au rezultate mai bune decât experţii în diagnosticarea cancerului ovarian pe baza imagisticii cu ultrasunete. Rezultatele studiului au fost publicate săptămâna aceasta în "Nature Medicine".
-
Un nou trend în SUA: Bărbații tineri, singuri, părăsesc bisericile tradiționale pentru alternativa mai „masculină" reprezentată de biserica Ortodoxă
Bărbații tineri și singuri se îndreaptă către Biserica Ortodoxă după ce au descoperit religia creștină „masculină" prin intermediul influencerilor online. Unii convertiți au declarat că s-au simțit deziluzionați de „feminizarea" bisericii protestante și au fost atrași de „autenticitatea" ortodoxiei, scrie The Telegraph.
-
Bill Gates și alți lideri din domeniul tehnologiei își împărtășesc previziunile pentru 2025: "Cel puțin 100.000 de roboți personali AI vor fi precomandați"
Discuțiile despre inteligența artificială au dominat anul 2024, iar liderii din tehnologie prezic că următoarea etapă a noii ere AI va veni în 2025 - cu posibile beneficii sau riscuri.
DIN CATEGORIE
- TOP CITITE
- TOP COMENTATE
- 1.Condiția necesară ca Georgescu să fie lăsat să candideze. Primul pas a fost realizat!
- 2.Fostă "Golden Girl" al Sistemului simte că i-a venit vremea ca să preia puterea în România
- 3.Tehnica loviturii de stat. Rolul SRI. Absența Armatei din ecuație
- 4.Autorii haosului nu vor scăpa nici în gaură de șarpe
- 5.Despre ecuația prezidențialelor: Crin și Sistemul
- 6.Inflație de viitori prezidențiabili, de tipul #CandidațiiAltora. Suveraniștilor veritabili li se va bara calea. România, #RaiulExploatatorilor!
- 7.Să vorbim pe șleau: Iohannis & Pahonțu au ordonat PNL ca să-l susțină pe Călin Georgescu ca să-i scadă astfel scorul lui George Simion
- 8.Mai putem conta doar pe miracole
- 9.Și-au băgat și americanii coada în ‘89
- 10.Oligarhie, tehnocraţie, democraţie
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu