Promisiune neonorată
Postat la: 28.07.2017 | Scris de: ZIUA NEWS
0
La Washington, președintele Klaus Iohannis și-a luat mai multe angajamente. După faimoasa bătaie pe umăr de la intrarea în Casa Albă. Cele mai importante sunt obligația asumată a României de a participa cu 2% din PIB la efortul comun de apărare.
Un alt angajament extrem de important este ca România să achizitționeze rachete Patriot în valoare de peste 3 miliarde de euro. Se știe cu certitudine că, în schimbul acestor asumări la care desigur s-au adăugat și altele, se va obține un beneficiu pentru statul român în sensul consolidării parteneriatului strategic cu Statele Unite și a unor garanții mai mari privind apărarea. Asta se știe și s-a spus. Ceea ce se mai știe dar nu s-a spus este că președintele Klaus Iohannis a obținut pentru sine garanția susținerii de către Statele Unite pentru un al doilea mandat. Alergând în țară de unul singur în această prematură cursă prezidențială și având susținerea celui mai important aliat, Klaus Iohannis poate fi sigur de victorie. Numai că lucrurile nu stau tocmai așa.
Să ne gândim ce s-ar întâmpla în ipoteza în care Klaus Iohannis nu-și va îndeplini una dintre cele două promisiuni. Ce s-ar întâmpla dacă în acest an Guvernul nu va aloca 2% din PIB cheltuielilor comune de apărare sau dacă, și mai probabil, nu va avea loc achițiția atât de costisitoare a rachetelor Patriot. Poziția geostrategică a României și celelalte componente ale parteneriatului cu Statele Unite vor menține și în ciuda acestor încălcări de angajamente parteneriatul între state. Dar susținerea lui Klaus Iohannis pentru un al doilea mandat va fi pusă între paranteze.
Guvernele României, atât Guvernul Ponta cât și următoarele două Guverne PSD, au inițiat și au menținut contacte strânse cu China. Aceste contacte s-au materializat între altele prin ințierea unor pași importanți în ceea ce privește două mega-proiecte de investiții chineze în economia României. Cel mai mare vizează construcția reactoarelor nucelare 3 și 4 de la Cernavodă. Următorul ca importanță este participarea Chinei ca investitor semnificativ alături de KayMunaiGaz la dezvoltarea exponențială a Rompetrol și transformarea acesteia într-un mare jucător european pe piața energiei. Cei mai aprigi adversari ai PSD din politică, din presă, din societatea civilă au atacat constant asemenea inițiative ale guvernelor PSD. Dar iată că și un proiect și celalălalt , după cum am aflat în această săptămână, se vor concretiza. Câinii latră și, iată, caravana trece. Ce se întâmplă în schimb cu proiectele prezidențiale?
În ceea ce privește alocarea de 2% din PIB pentru apărare, toate partidele au acceptat această inițiativă prezidențială, transformând-o într-o inițiativă a României. Cu 2% din PIB, alocați anual, respectiv circa 4 miliarde de euro pe an, România își poate dezvolta în următorul deceniu în mod semnificativ capacitatea de apărare, iar acesta este în sine un fapt pozitiv. În plus, întrucât o mare parte dintre acești bani vor fi cheltuiți pentru achizițiile de tehică militară, România va putea câștiga substanțial și într-un alt plan, în măsura în care face aceste investiții în mod inteligent. Utilizând procedeul offset, care îl obligă pe vânzătorul de armament să investească în contrapartidă în industria românească de apărare o sumă echivalentă sau chiar mai mare decât prețul armamentului achiziționat. În felul acesta, nu numai că vom avea într-un termen rezonabil o armată modernă dar vom reuși să punem din nou pe picioare o industrie de apărare competitivă, la un înalt nivel tehnologic și asigurând un mare număr de locuri de muncă. În principiu, acest angajament are toate șansele de a fi onorat.
Ce se întâmplă însă cu cealaltă promisiune făcută și anunțată public de Klaus Iohannis? Legată de achiziționarea rachetelor Patriot? La acest capitol, situația este extrem de încurcată. Pentru că este și extrem de controversată.
Rachetele Patriot sunt o tehnologie veche de 30-35 de ani. Dincolo de faptul că sunt extrem de costisitoare, aceste rachete, care în principiu pot asigura o apărare eficientă a teritoriului românesc, nu asigură totuși tragerea decât într-un singur unghi, ceea ce presupune un timp suplimentar de pregătire a reacției. Între timp, fabricanții din Statele Unite au creat un succesor al rachetelor Patriot, mult mai performant. Așa numitul sistem MEADS. Acesta permite o reacție superioară, întrucât respectivele rachete își pot lovi ținta pe o rază de 360 de grade Deși tehnica este modernă, net superioară, prețul acestui nou sistem, în condițiile în care sunt achiziționate rachete nou nouțe, direct din fabrică, reprezintă doar 75% din prețul rachetelor Patriot. Și, atenție, conform legislației americane, numai dacă aciziționezi direct de la producători, poți beneficia de offset. În economia României, așadar, s-ar putea întoarce, dacă achiziționăm sistemul MEADS, întreaga sumă investită. Dacă acești bani s-ar duce în industra de Apărare, am asista la un adevărat bum în acest domeniu.
Sfătuit greșit de reprezentanții Guvernului Cioloș din domeniul Apărării, președintele Klaus Iohannis s-a pripit. În loc să se angajeze să achiziționeze rachete în sistemul MEADS, el s-a angajat pentru cumpărarea de rachete Patriot. Iar combinația este și mai ciudată. În sensul că aceste rachete nu ar urma să fie cumpărate de la Ministerul Apărării din Statele Unite ci de la forțele armate ale Israelului. Israelul, la rândul lui, în schimbul banilor primiți de la români, a numai 75% dintre aceștia, urmând să cumpere în regim offset, direct de la producătorul american, noua generație de rachete MEADS. O afacere pentru România cât se poate de proastă. Și care ar fi putut fi o afacere cât se poate de bună. Sau ar mai putea fi.
În oricare variantă însă, dacă Guvernul, care este al PSD nu acceptă această trăznaie prezidențială, domnul Klaus Iohannis urmează să-și încalce o importantă promisiune făcută direct lui Donald Trump. Un om politic extrem de ranchiunos. PSD are o alternativă. Aceea de a încheia el însuși o înțelegere mai bună cu Statele Unite pe această temă, urmând să reseteze angajamentul lui Iohannis. În această situație însă, nici angajamentul lui Trump privind susținerea în alegeri a lui Iohannis pentru un al doilea mandat nu mai stă în picioare.
Iată de ce Klaus Iohannis este cumva forțat să întoarcă cu roțile în sus majoritatea PSD plus ALDE. Și să facă în așa fel încât Guvernul să devină mai prietenos față de el. Ironia sorții face însă ca un nou Guvern pro-Iohannis să nu poată fi în măsură să gestioneze până la alegeri economia României, într-o formulă care să-i asigure popularitatea. Și iată cum domnul Klaus Iohannis este prins în șpagat. Cum va ieși el din această poziție pentru a avansa, pas cu pas, către un nou mandat?
Sorin Rosca Stanescu
ULTIMA ORA
-
Ce este "Regula celor 90 de secunde"? Un neurocercetător descoperă o tehnică inovatoare care ne poate schimba viața
Te-ai gândit vreodată cum ai putea să îți gestionezi emoțiile rapid? Încearcă „Regula celor 90 de secunde" și descoperă tehnica inovatoare creată de un specialist în neuroștiințe, care îți oferă instrumentele necesare pentru a controla furia, frica și anxietatea, ajutându-te să îți regăsești calmul într-un timp scurt.
-
Serurile criminale: FDA impune avertismente privind leziunile nervoase pentru 2 vaccinuri RSV
Food and Drug Administration (FDA) din SUA a dispus ca doi producători de vaccinuri împotriva virusului sincițial respirator (VSR) să includă pe etichetele produselor un avertisment privind un efect secundar potențial paralizant legat de afectarea nervilor.
-
De ce este așteptat Elon Musk în fotbalul mare de Gigi Becali, patronul FCSB-ului
A ieșit la iveală faptul că Elon Musk, cel mai bogat om al planetei, dorește să preia clubul Liverpool în schimbul a 4 miliarde de dolari, iar Gigi Becali a reacționat cu privire la această veste. În viziunea latifundiarului care dictează mersul lucrurilor la FCSB, venirea lui Musk în fotbal ar reprezenta un avantaj chiar și pentru roș-albaștri.
-
Explozie de căutări pe Google: Oamenii vor să știe cum să își șteargă conturile de Facebook și Instagram după anunțul Meta
Anunțul Meta de a renunța la verificarea informațiilor și de a relaxa moderarea conținutului a declanșat o explozie de căutări pe Google despre ștergerea conturilor de Facebook, Instagram și Threads.
-
Vin banii de la G7 pentru Ucraina! Ursula von der Leyen a anunțat prima tranșă din împrumut
Ucraina a primit prima tranșă de 3 miliarde de euro din partea Uniunii Europene a unui împrumut convenit de membrii Grupului celor Șapte, au declarat vineri Kievul și Bruxellesul.
-
"Schema 1800" - noua înșelătorie pe WhatsApp. Plângerile la poliţie curg continuu
O nouă schemă de fraudă online face victime, în aceste zile. Escrocii sparg conturile de whatsapp, după care le cer bani cunoscuţilor din agenda victimei. Suma cerută este aceeaşi -1.800 de lei. De aceea, acest tip de înşelăciune a primit şi numele de Schema 1800.
-
Granițele deschise sfidează naționalismul în ascensiune în Europa (The Guardian)
Reintroducerea controlului pașapoartelor în spațiul Schengen ne trasează în minți noi linii politice - iar lucrul acesta în sine e periculos, se arată într-un articol publicat în The Guardian, conform Rador Radio România.
-
Marea Britanie impune noi reguli de călătorie. De când se aplică și ce condiții trebuie să îndeplinească turiștii
Marea Britanie impune o autorizație electronică de călătorie (ETA) pentru cetățenii din 48 de țări, inclusiv SUA, Canada și Australia. Din luna aprilie, această autorizație plătită va fi obligatorie și pentru europeni. ETA este menită să consolideze securitatea la frontieră și face parte dintre eforturile Londrei de a-şi digitaliza sistemul de gestionare a frontierelor.
-
Dezvăluirea unui director de bancă: "Românii dau statului 70% din tot ceea ce câștigă"
Statul român continuă să apese greu pe umerii cetățenilor: pe lângă cele mai mari impozite pe salarii din Europa, românii sunt obligați să suporte și alte taxe și contribuții. Cu toate acestea, finanțele publice sunt într-o situație critică, iar România rămâne, de ani de zile, campioana deficitului bugetar în Uniunea Europeană.
DIN CATEGORIE
- TOP CITITE
- TOP COMENTATE
- 1.Condiția necesară ca Georgescu să fie lăsat să candideze. Primul pas a fost realizat!
- 2.Fostă "Golden Girl" al Sistemului simte că i-a venit vremea ca să preia puterea în România
- 3.Autorii haosului nu vor scăpa nici în gaură de șarpe
- 4.Despre ecuația prezidențialelor: Crin și Sistemul
- 5.Dar cu pleava societății, ce veți face, oare?
- 6.Inflație de viitori prezidențiabili, de tipul #CandidațiiAltora. Suveraniștilor veritabili li se va bara calea. România, #RaiulExploatatorilor!
- 7.Să vorbim pe șleau: Iohannis & Pahonțu au ordonat PNL ca să-l susțină pe Călin Georgescu ca să-i scadă astfel scorul lui George Simion
- 8.Mai putem conta doar pe miracole
- 9.Și-au băgat și americanii coada în ‘89
- 10.Strategia Națională de Apărare pe înțelesul tiktokarilor
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu