Prognoza dezastrului PNL
Postat la: 23.08.2018 | Scris de: ZIUA NEWS
0
Mai e mult până la alegeri. Circa opt luni pentru europarlamentare. Mai bine de un an pentru prezidențiale. Iar alegerile parlamentare vor avea loc abia la sfârșitul anului 2020. Și, cu toate astea, sunt întrunite toate elementele unei prognoze corecte în ceea ce privește viitorul PNL. Care se prefigurează a fi un dezastru.
Care sunt premizele care ar trebui să stea la baza oricărui raționament legat de viitorul principalului partid de opoziție?
1). PNL se află în opoziție de mai bine de patru ani și, în tot acest interval de timp, în ciuda oricărei logici și contrazicând regula generală, acest partid nu a crescut sub aspectul favorabilității ci, dimpotrivă, înregistrează o ușoară scădere. Toate analizele și toate sondajele de opinie indică acest lucru. Dacă nu are un trend ascendent ci, dimpotrivă, dacă se caracterizează printr-un trend descendent, poate fi făcută o proiecție în viitor pornind de la această realitate.
2). Este deja un fapt demonstrat că legătura strânsă dintre PNL și președintele Klaus Iohannis nu i-a adus acestui partid nicun fel de beneficii. PNL nu a reușit să ajungă la guvernare cu toată susținerea lui Klaus Iohannis, nu a obținut succese cât de cât notabile ca partid de opoziție, în ciuda faptului că a reușit să instaleze un președinte și nu a avut, bazându-se pe sprijinul Palatului Cotroceni, o bază solidă de negociere politică cu PSD.
3). Frontul anti-PSD este extrem de divizat. Ceea ce nu va permite o coagulare a electoratului și o susținere cât de cât semnificativă a candidaților Dreptei. Nu există nici cea mai mică certitudine și nici măcar indicii cum că în viitor, până la alegeri, această situație se va schimba.
4). Au trecut destul de mulți ani de la fuziunea dintre PNL și PDL. O fuziune mai degrabă teoretică. Pentru că în fapt, în ciuda alegerilor democratice de jos în sus care au avut loc, fuziunea celor două partide nu s-a desăvârșit. În continuare există conflicte vizibile interne între foștii liberali și foștii pesediști. Situația se complică în continuare prin venirea în partid sau în funcții de conducere a unora dintre acoliții lui Traian Băsescu, care în trecut s-au dovedit a fi cei mai înverșunați dușmani ai liberalilor.
5). PNL și, în general, frontul anti-PSD s-a bucurat în toți acești ani de o susținere cât se poate de vizibilă din partea reprezentanților partenerilor noștri euroatlantici, dar în ciuda acestui fapt nu a reușit să-și domine adversarul politic, să diminueze forța acestuia și să preia guvernarea. Întrucât conjunctura externă este de așa natură încât se produce o falie, care se lărgește pe zi ce trece, între Uniunea Europeană și Statele Unite, este imposibil de presupus că, în viitor, presiunile externe împotriva frontului PSD vor crește în intensitate.
6). Și, nu în ultimul rând, trebuie consemnat faptul că, prin programul său de guvernare, PSD s-a înscris într-un trend pozitiv. Economia României a crescut în mod semnificativ și același lucru se poate spune și în ceea ce privește nivelul de viață al populației. În continuare toate prognozele interne și externe arată că acest trend se va menține și în anii electorali care urmează.
În raport cu premizele de mai sus, concluziile se impun aproape de la sine.
1). La europarlamentare, care au o mare importanță, mai ales în plan psihologic, PNL, alergând în cursă separat în raport cu celelalte partide din frontul anti-PSD, va obține un scor mediocru de sub 20%. Sub aspect simbolic, acest scor va marca un dezastru, pentru că el va fi consemnat chiar în anul în care Klaus Iohannis va deține președinția rotativă a Uniunii Europene. Situație care, în principiu, ar fi de natură să inducă electoratului convingerea că reprezentanții PNL sunt mai reprezentativi decât cei ai PSD în plan european.
2). Acest eșec de la europarlamentare, care, în paranteză fie spus, l-a determinat în trecut pe Crin Antonescu să demisioneze, va declanșa cu siguranță un veritabil seism intern, finalizat prin decapitarea întregii conduceri. Numai că anul viitor urmeză alegerile prezidențiale. Iar la alegerile prezidențiale, Klaus Iohannis va fi nevoit să utilizeze o mașinărie de vot fie stricată, fie proaspăt reșapată. De aceea și eșecul de la prezidențiale este previzibil. Nu este foarte important, așa cum s-a dovedit până acum pentru PNL, dacă va putea da sau nu un președinte.
3). Un al doilea mandat al lui Klaus Iohannis, așa cum s-a vâzut și în primul mandat, nu este de natură să favorizeze PNL în alegerile legislative. Psihologic însă, înfrângerea de la prezidențiale va conta foarte mult. Primul reflex al electoratului după o eventuală victorie la prezidențiale a frontului PSD va fi să se coaguleze și mai mult în jurul Stângii pentru a-i asigura un succes în alegerile parlamentare. Mă aștept așadar ca, din nou, după parlamentare, PNL să rămână în opoziție. Dacă va mai exista vreun PNL. Dacă nu care cumva acest partid va fi fie înghițit literalmente de fostul PDL, care între timp l-a canibalizat, fie pur și simplu va urma traseul dramatic parcurs în trecut de PNȚCD.
Sorin Rosca Stanescu
ULTIMA ORA
-
Marea Britanie impune noi reguli de călătorie. De când se aplică și ce condiții trebuie să îndeplinească turiștii
Marea Britanie impune o autorizație electronică de călătorie (ETA) pentru cetățenii din 48 de țări, inclusiv SUA, Canada și Australia. Din luna aprilie, această autorizație plătită va fi obligatorie și pentru europeni. ETA este menită să consolideze securitatea la frontieră și face parte dintre eforturile Londrei de a-şi digitaliza sistemul de gestionare a frontierelor.
-
Dezvăluirea unui director de bancă: "Românii dau statului 70% din tot ceea ce câștigă"
Statul român continuă să apese greu pe umerii cetățenilor: pe lângă cele mai mari impozite pe salarii din Europa, românii sunt obligați să suporte și alte taxe și contribuții. Cu toate acestea, finanțele publice sunt într-o situație critică, iar România rămâne, de ani de zile, campioana deficitului bugetar în Uniunea Europeană.
-
A fost rezolvat paradoxul bunicului. Enigma care face referire la călătoria în timp și schimbă cursul istoriei - Anunțul unui fizician celebru
Un fizician susține că a rezolvat „paradoxul bunicului". Enigma se referă la călătorul în timp care își întâlnește strămoșii și astfel schimbă cursul istoriei, ștergându-și propria existență. Rezolvarea paradoxului ar putea face posibilă călătoria în timp.
- Haos total în SUA, provocat de incendii: Joe Biden și-a anulat programul/ Toate evenimentele au fost sistate
-
De ce a plecat Georgescu din țară imediat după Şoşoacă?
Plecarea lui Călin Georgescu spre Frankfurt la o zi după plecarea Dianei Șoșoacă din țară ridică multe semne de întrebare. Diana Șoșoacă a anunțat retragerea din viața publică din cauza amenințărilor la adresa ei și a copiilor ei din partea susținătorilor lui Călin Georgescu, așa că pe 8 ianuarie a plecat spre Venezuela, de unde a postat astăzi o fotografie cu mesajul „Refacem relațiile pierdute ale României și luptăm pentru PACE".
-
Influentul ziar german FAZ: „În România e tot mai puternică suspiciunea că spectrul Rusiei a fost folosit pentru anularea unui scrutin ce nu convenea guvernanților"
Într-un articol cu titlul „Mitul interferenței ruse", cotidianul german conservator Frankfurter Allgemeine Zeitung observă că amestecul Moscovei în alegerile din România este tot mai mult pus sub semnul întrebării. Ziarul analizează totodată lipsa de popularitate a guvernanților de la București, în mod special a președintelui Klaus Iohannis.
-
Metoda controversată, dar isteață, prin care Microsoft vrea să fure utilizatorii Google. Ce au putut să facă
Microsoft a adoptat o tactică neobișnuită și, pentru mulți, controversată, în încercarea de a atrage mai mulți utilizatori pentru motorul său de căutare, Bing.
-
Detalii cutremurătoare despre tânărul de 18 ani găsit spânzurat de un copac. „Sunt terminat psihic, îi urăsc pe toți. Sper să mă puteţi ierta!"
Noi detalii cutremurătoare în cazul adolescentului de 18 ani care a fost găsit spânzurat de un copac, pe un deal dintr-o localitate din judeţul Tulcea, au fost făcute publice.
-
Elon Musk ar regiza o mare lovitură în Marea Britanie: Mazilirea premierului Keir Starmer
Elon Musk, cel mai bogat om din lume, ar fi discutat în privat cu aliaţii săi despre posibilitatea de a-l înlătura pe Sir Keir Starmer din funcţia de prim-ministru al Regatului Unit înainte de următoarele alegeri generale, potrivit unor surse apropiate subiectului, raportează Financial Times.
DIN CATEGORIE
- TOP CITITE
- TOP COMENTATE
- 1.Condiția necesară ca Georgescu să fie lăsat să candideze. Primul pas a fost realizat!
- 2.Fostă "Golden Girl" al Sistemului simte că i-a venit vremea ca să preia puterea în România
- 3.Autorii haosului nu vor scăpa nici în gaură de șarpe
- 4.Despre ecuația prezidențialelor: Crin și Sistemul
- 5.Dar cu pleava societății, ce veți face, oare?
- 6.Inflație de viitori prezidențiabili, de tipul #CandidațiiAltora. Suveraniștilor veritabili li se va bara calea. România, #RaiulExploatatorilor!
- 7.Să vorbim pe șleau: Iohannis & Pahonțu au ordonat PNL ca să-l susțină pe Călin Georgescu ca să-i scadă astfel scorul lui George Simion
- 8.Mai putem conta doar pe miracole
- 9.Și-au băgat și americanii coada în ‘89
- 10.Strategia Națională de Apărare pe înțelesul tiktokarilor
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu