Primăvara războaielor politice fratricide. Despre gestionarea victoriilor şi înfrângerilor
Postat la: 29.03.2017 | Scris de: ZIUA NEWS
0
Amplele manifestații stradale din iarnă au fost înlocuite, odată cu venirea primăverii, de revoltele şi de răfuielile interne, care au răbufnit (subit şi cumva brutal) la vârful principalelor partide autohtone: PSD, ALDE, PNL şi USR. Cu alte cuvinte, aşa-numita „iarnă a rezistenţei noastre" s-a topit încet, dar sigur, într-o primăvară a războaielor politice intestine. Haideţi să analizăm, împreună, mizele acestor veritabile schimburi de focuri care tulbură actualitatea românească.
Atât modul în care a fost alcătuit Guvernul Grindeanu (după episodul „Sevil Shhaideh"), cât şi giganticul scandal (cu multiple reverberaţii externe) al trecerii şi (finalmente) al abrogării controversatei Ordonanţe 13, au stârnit disensiuni în sânul PSD. O serie de lideri social-democraţi - dintre care, cel mai vocal este ex-premierul Victor Ponta - au ieşit la rampă şi l-au criticat pe preşedintele Liviu Dragnea. Nici fostul ideolog al PSD - l-am numit pe Vasile Dâncu - nu s-a lăsat mai prejos, accentând faptul că acţiunile lui Dragnea au ridicat numeroase semne de întrebare asupra încrederii şi credibilităţii PSD.
În realitate însă, Liviu Dragnea a reuşit să se menţină la cârma celui mai mare partid din România (şi să fie reconfirmat prin votul majorităţii, în repetate rânduri), ceea ce nu-i deloc puţin lucru în contextul scandalului iscat de OUG 13! La urma urmelor, Dragnea a demonstrat (tuturor colaboratorilor, dar şi contestatarilor) că este un lider puternic. Totodată, în situaţia politică actuală - şi în pofida zdrobitoarei victorii de la parlamentarele din 2016 -, accentuarea neînţelegerilor din PSD ar arunca formaţiunea într-un haos fără precedent, ceea ce ar avea consecinţe nefaste asupra actului guvernamental.
Se vede cu ochiul liber că gestionarea unei mari victorii electorale este mai grea decât gestionarea unei înfrângeri. Totuşi, sunt ferm convinsă că Liviu Dragnea şi Victor Ponta vor găsi o soluţie viabilă pentru a menţine partidul unit şi pentru a asigura un climat politic propice implementarii programului de guvernare. Până la urmă, un compromis strategic reprezintă cea mai firească alternativă pentru ambele tabere. Să nu uităm că cea mai importantă bătălie - cea de la urne! - a fost deja câştigată (la pas) de PSD.
Un război (de data aceasta, „la baionetă"!) se derulează şi la vârful ALDE, deşi gruparea a reuşit depăşirea pragului parlamentar şi (în lipsa UNPR, obliterată între timp, via PMP, din raţiuni pe care le-am dezvoltat cu ocazia altor analize) a ajuns la Palatul Victoria, unde gestionează portofolii deloc neglijabile. Totuşi, în prezent, ALDE riscă scindarea, tocmai pentru că între facţiunile „Tăriceanu" şi „Constantin" s-au spus deja vorbe grele care nu mai lasă loc de steaguri albe. Vom vedea în ce măsură ALDE va rămâne, pe viitor, partenera predilectă a PSD, în condiţiile în care Liviu Dragnea (în funcţiile de necesităţile impuse de menţinerea majorităţii parlamentare) ar putea parafa oricând o nouă înţelegere, cu UDMR sau cu un nou partid alcătuit prin angrenarea eventualilor aleşi care ar pleca din PSD şi ALDE. Exact în acelaşi mod a luat naştere UNPR, nu-i aşa?!
Cât despre luptele pentru putere din sânul PNL, acestea sunt mai mult decât fireşti, în condiţiile veritabilului dezastru înregistrat de-a lungul anului electoral 2016. Teoretic, în opoziţie, un partid are şansa unei reforme autentice, însă, dacă PNL va fi condus (şi după viitorul congres, din toamnă) de aceiaşi oameni care au girat înfrângerile de la locale şi de la parlamentare, partidul Brătienilor va urma, din păcate, soarta PNŢ, existând riscul de a se sinucide cu viteza luminii.
După ce a intrat în Parlament (cu un procent nesparat!), USR s-a rostogolit, mai nou, până pe buza prăpastiei. De ce? Fiindcă USR este un construct politic gândit la repezeală, care a înglobat voci şi chipuri diverse şi care este departe de găsirea unei omogenităţi sănătoase. USR nu are nici măcar o ideologie clară, nu ştim dacă cei de acolo sunt de stânga sau de dreapta. Situaţia se complică pe zi ce trece, deoarece lui Nicuşor Dan îi este teamă să-l „transfere" pe ex-premierul Dacian Cioloş, pe care îl percepe drept rival la şefia grupării. Vor urma vremuri interesante, e cert! Cel puţin până în iunie, când primăvara războaielor fratricide se va transforma în vara concediilor politice perfecte.
Simona Man
ULTIMA ORA
-
Ce este "Regula celor 90 de secunde"? Un neurocercetător descoperă o tehnică inovatoare care ne poate schimba viața
Te-ai gândit vreodată cum ai putea să îți gestionezi emoțiile rapid? Încearcă „Regula celor 90 de secunde" și descoperă tehnica inovatoare creată de un specialist în neuroștiințe, care îți oferă instrumentele necesare pentru a controla furia, frica și anxietatea, ajutându-te să îți regăsești calmul într-un timp scurt.
-
Serurile criminale: FDA impune avertismente privind leziunile nervoase pentru 2 vaccinuri RSV
Food and Drug Administration (FDA) din SUA a dispus ca doi producători de vaccinuri împotriva virusului sincițial respirator (VSR) să includă pe etichetele produselor un avertisment privind un efect secundar potențial paralizant legat de afectarea nervilor.
-
De ce este așteptat Elon Musk în fotbalul mare de Gigi Becali, patronul FCSB-ului
A ieșit la iveală faptul că Elon Musk, cel mai bogat om al planetei, dorește să preia clubul Liverpool în schimbul a 4 miliarde de dolari, iar Gigi Becali a reacționat cu privire la această veste. În viziunea latifundiarului care dictează mersul lucrurilor la FCSB, venirea lui Musk în fotbal ar reprezenta un avantaj chiar și pentru roș-albaștri.
-
Explozie de căutări pe Google: Oamenii vor să știe cum să își șteargă conturile de Facebook și Instagram după anunțul Meta
Anunțul Meta de a renunța la verificarea informațiilor și de a relaxa moderarea conținutului a declanșat o explozie de căutări pe Google despre ștergerea conturilor de Facebook, Instagram și Threads.
-
Vin banii de la G7 pentru Ucraina! Ursula von der Leyen a anunțat prima tranșă din împrumut
Ucraina a primit prima tranșă de 3 miliarde de euro din partea Uniunii Europene a unui împrumut convenit de membrii Grupului celor Șapte, au declarat vineri Kievul și Bruxellesul.
-
"Schema 1800" - noua înșelătorie pe WhatsApp. Plângerile la poliţie curg continuu
O nouă schemă de fraudă online face victime, în aceste zile. Escrocii sparg conturile de whatsapp, după care le cer bani cunoscuţilor din agenda victimei. Suma cerută este aceeaşi -1.800 de lei. De aceea, acest tip de înşelăciune a primit şi numele de Schema 1800.
-
Granițele deschise sfidează naționalismul în ascensiune în Europa (The Guardian)
Reintroducerea controlului pașapoartelor în spațiul Schengen ne trasează în minți noi linii politice - iar lucrul acesta în sine e periculos, se arată într-un articol publicat în The Guardian, conform Rador Radio România.
-
Marea Britanie impune noi reguli de călătorie. De când se aplică și ce condiții trebuie să îndeplinească turiștii
Marea Britanie impune o autorizație electronică de călătorie (ETA) pentru cetățenii din 48 de țări, inclusiv SUA, Canada și Australia. Din luna aprilie, această autorizație plătită va fi obligatorie și pentru europeni. ETA este menită să consolideze securitatea la frontieră și face parte dintre eforturile Londrei de a-şi digitaliza sistemul de gestionare a frontierelor.
-
Dezvăluirea unui director de bancă: "Românii dau statului 70% din tot ceea ce câștigă"
Statul român continuă să apese greu pe umerii cetățenilor: pe lângă cele mai mari impozite pe salarii din Europa, românii sunt obligați să suporte și alte taxe și contribuții. Cu toate acestea, finanțele publice sunt într-o situație critică, iar România rămâne, de ani de zile, campioana deficitului bugetar în Uniunea Europeană.
DIN CATEGORIE
- TOP CITITE
- TOP COMENTATE
- 1.Condiția necesară ca Georgescu să fie lăsat să candideze. Primul pas a fost realizat!
- 2.Fostă "Golden Girl" al Sistemului simte că i-a venit vremea ca să preia puterea în România
- 3.Autorii haosului nu vor scăpa nici în gaură de șarpe
- 4.Despre ecuația prezidențialelor: Crin și Sistemul
- 5.Dar cu pleava societății, ce veți face, oare?
- 6.Inflație de viitori prezidențiabili, de tipul #CandidațiiAltora. Suveraniștilor veritabili li se va bara calea. România, #RaiulExploatatorilor!
- 7.Să vorbim pe șleau: Iohannis & Pahonțu au ordonat PNL ca să-l susțină pe Călin Georgescu ca să-i scadă astfel scorul lui George Simion
- 8.Mai putem conta doar pe miracole
- 9.Și-au băgat și americanii coada în ‘89
- 10.Strategia Națională de Apărare pe înțelesul tiktokarilor
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu