Prigonirea magistraților de către Parlament
Postat la: 18.06.2020 | Scris de: ZIUA NEWS
0
Se pare că așa stau lucrurile. Parlamentul României, cu mic, cu mare, cu consensul tuturor partidelor politice, a decis impozitarea progresivă a pensiilor așa-zis nesimțite. Dintre aceste pensii, unele disproporționat de mari față de cele de cele pe care le au majoritatea cetățenilor României, cele ale judecătorilor și procurorilor sunt de-a dreptul scandaloase. Și, în mod cert, populația se simte frustrată. Partidele politice au simțit în ce direțcie bate vântul și, întrucât sunt în prag de alegeri, au procedat ca atare. Iar magistrații reacționează.
Judecătoriii și procurorii sunt singurii care până în prezent sunt deciși să atace la Curtea Constituțională legea votată miercuri în Parlament. Ei o percep pur și simplu ca pe un afront care le-a fost adus de către clasa politică. Și, într-un fel, chiar așa este. Casa poltică a decis cu mai multă vreme în urmă, încurajată fiind în acest sens de căre societatea civilă - aceeași care azi e nemulțumită - că pentru a avea o garanție a independenței procurorilor și judecătorilor, o garanție a unor anchete curajoase și normale și a unor sentințe drepte, este util ca procurorilor și judecătorilor să li se mărească semnificativ lefurile. Ceea ce s-a și întâmplat. Acestea au crescut rapid și exponențial. Ajungând să întreacă cu mult alte categorii socio-profesionale. Și ce a urmat? Au urmat acei ani în care s-au făcut numeroase anchete abuzive, dovedite ca atare, altele abuzive și încă nedovedite și în care s-au dat unele sentințe neconstituționale și, deci, ilegale. Aparența este că Parlamentul, prin impozitarea progresivă a pensiilor excesiv de mari, retrage acum încrederea acordată ieri magistraților. Numai că lucrurile nu stau așa.
După opinia mea, este o greșeală ca magistrații să atace la Curtea Constituțională această lege. Procedând astfel, ei nu fac altceva decât să se ofere voluntari drept paratrăsnet al tuturor frustrărilor populației în materie de discriminări legate de pensii. Pe de altă parte, lucrurile nici nu stau așa. Pensiile care urmează să fie impozitate sunt cele care nu au în spate principiul contributivității. Numai că, în prezent, lefurile foarte mari ale judecătorilor și procurorilor sunt impozitate. Ele sunt supuse principiului contributivității. În calculul pensiilor este avut în vedere acest aspect. Așa că există pensii apreciate drept excesiv de mari ale unor magistrați, dar care au în spate întreg mecanismul de impozitare. Ele nu vor fi diminuate prin noua lege. Noua lege nu-și produce efecte decât asupra acelor categorii de pensii care nu sunt rezultatul contributivității.
Și, în plus, sunt alte categorii care-și pot exprima nemulțumirea. De pildă categoria militarilor. Se consideră că pensiile militarilor nu au același regim juridic ca ale celorlalte categorii socio-profesionale. Pe bună dreptate. Și în acest sens există multe argumente în spate. În special cele legate de riscurile pe care aceștia și le asumă în teatrele de război. Dar și de gradul limitat de libertate de care dispun. Ei au încheiat un contract cu statul, prin care și-au asumat o serie de rigori și privațiuni, și o întreagă serie de riscuri, între altele și în schimbul unor pensii compensatoare. Polițiștii pot și ei invoca argumente asemănătoare. Chiar și unii dintre lucrătorii serviciilor secrete, în măsura în care își riscă viața sau libertatea în lupta pentru obținerea de informații privilegiate.
Există opinia conform căreia parlamentarii, într-un consens al partidelor, au jucat la cacealma. Au introdus un sistem progresiv de impozitare al pensiilor mari, știind din capul locului că legea va fi respinsă de către Curtea Constituțională. În paranteză fie spus, și judecătorii Curții Constituționale pot fi loviți de prevederile legii. Dar până când se va produce o atare respingere, trec alegerile. Și partidele scapă cu fața curată. Ele vor afirma că au făcut ceea ce era de făcut, dar nu i-a lăsat Curtea Constituțională. Și va urma o nouă demonizare a CCR.
Prin urmare, magistrații s-au aruncat cu pieptul în față cam degeaba. Pentru că jocurile par a fi făcute dinainte.
Sorin Rosca Stanescu
ULTIMA ORA
-
Bill Gates vrea sa dezvolte rapid proiectul cu țânțarii care sa vaccineze populatii intregi de oameni fara consimtamântul acestora
Co-fondatorul Microsoft a investit milioane de dolari în planul său de a folosi o „armată aeriană de țânțari vaccinatori" pentru a vaccina în masă populații întregi, fără consimțământul acestora.
-
Boala Ursulei von der Leyen are legatura cu vaccinurile mARN Covid. Pe 6 ianuarie 2025 are termen in procesul legat de SMS-urile cu Alfred Bourla de la Pfizer
Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, şi-a anulat toate deplasările din următoarele două săptămâni după ce a făcut o formă gravă de pneumonie, este stirea oficială.
-
România ajunge la sapă de lemn, în timp ce economia Ungariei bubuie: salariile vor crește cu 8%, inflația fiind menținută la 3%
Un nou minister de vârf pentru o nouă politică economică, Ministerul Economiei Naționale și Ministerul Finanțelor vor fuziona, a subliniat ministrul ungar al economiei într-un videoclip postat vineri pe pagina sa de pe Facebook.
-
Mihaela Bilic a anunțat dieta care topește kilogramele după sărbători: V-ați săturat?
Extrem de mulți români își propun ca în noul an să slăbească. Fie că s-au îngrășat de sărbători, fie că vor un alt stil de viață în care să fie mai activi, mulți țin diete complicate care sfârșesc prin a nu da rezultate și a crea chiar dezechilibre.
- Makaveli sare la gâtul lui Călin Georgescu: "Tu ești trădătorul, tu ne-ai vândut pe noi, tu ne-ai lăsat pe noi pe drum!"
-
Ard ca paiele! Grupul Hertz nu știe ce să mai facă pentru a scăpa de mașinile electrice Tesla din flota sa. Compania vinde vehiculele la jumătate de preț
Decizia Hertz de a achiziționa 100.000 de mașini electrice Tesla a avut urmări deosebit de proaste pentru companie. Dar nu și pentru unii cumpărători, potrivit Daily Mail.
-
Au ajuns-o blestemele oamenilor amărâți de care si-a batut joc: Ursula von der Leyen e grav bolnavă. Și-a anulat toate vizitele
Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, şi-a anulat toate deplasările din următoarele două săptămâni după ce a contractat o formă gravă de pneumonie.
-
Florin Piersic trăiește la o mănăstire: A dat medicii de top pe expertiza unui preot! VIDEO
Actorul Florin Piersic a ajuns la mănăstire. După ce anul trecut a fost internat în mai multe spitale din România, acolo unde a fost operat și mai apoi a contractat o infecție, Florin Piersic a ajuns să dea specialiștii în medicină pe un preot, despre care spune că l-a pus la propriu pe picioare.
-
Florin Călinescu pune tunurile pe președintele Iohannis și pe politicienii români și acuză că toți luptă doar pentru bani
Actorul Florin Călinescu, care a avut de-a lungul timpului câteva tentative de a face politică la nivel mare, cere cu vehemență demisia celor care se află în fruntea instituțiilor statului, care, susține el, în loc să apere poporul român, au provocat această rafală de abuzuri inadmisibile.
DIN CATEGORIE
- TOP CITITE
- TOP COMENTATE
- 1.Fostă "Golden Girl" al Sistemului simte că i-a venit vremea ca să preia puterea în România
- 2.Tehnica loviturii de stat. Rolul SRI. Absența Armatei din ecuație
- 3.MINCIUNA LA RANG DE POLITICĂ DE STAT
- 4.OPRIȚI LOVITURA DE STAT!
- 5.Autorii haosului nu vor scăpa nici în gaură de șarpe
- 6.Inflație de viitori prezidențiabili, de tipul #CandidațiiAltora. Suveraniștilor veritabili li se va bara calea. România, #RaiulExploatatorilor!
- 7.SECURISTAN? Clar că da! Sub spectrul "STALINISM FOR ALL SEASONS"
- 8.VICTORIA A LA PIRUS A SISTEMULUI. TIC-TAC!
- 9.Despre ecuația prezidențialelor: Crin și Sistemul
- 10.Oligarhie, tehnocraţie, democraţie
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu