Previziuni pentru 2023: "Se poate si mai rau!"
Postat la: 28.12.2022 | Scris de: ZIUA NEWS
0
In urma cu doi ani, am publicat o carte cu un titlu incitant "Hronograf sau despre numararea anilor". Pornisem de la un volum pe care il gasisem in biblioteca mea.
Cartea ar fi fost scrisa de caldeeni, pe vremea lui Avraam, ar fi fost apoi tradusa in greaca, apoi in rusa, copiata la Iasi in 1591, publicata la Venetia la 1691. In 1837 a fost tradusa in chirilica de Veniamin Costache si publicata la tipografia Manastirii Neamt. Mai tarziu, a fost editata in romana, la 1992, la Oradea si, intr-o a doua editie, in 2005, la Satu Mare.
Cred ca suntem cu totii de acord ca avem, in general, tendinta sa ne ocupam mai mult de trecut, de istorie (alternativa), de cronologii. Mai putin de viitor. Imi aduc aminte de un interviu pe care l-am realizat, in urma cu vreo 40 de de ani, cu Bertrand de Jouvenel (el insusi cu o istorie complicata), la Bucuresti, la un congres de futurologie. Si atunci eram rezervat in legatura cu extrapolarile pentru viitor, cu cu formulele de viitor dezirabil. Pana la urma, actiunile din prezentul continuu se transforma gradual in viitor pentru a deveni, la randul lor, trecut. Depinde(m) de ceea ce facem.
Dupa aceasta introducere subliniind rezervele mele in anuntarea unor predictii, voi incerca, totusi, sa astern pe hartie cateva ganduri despre anul 2023.
In primul rand cred ca anul viitor vom trai intr-o spirala accentuata a tensiunilor si conflictelor internationale. Conflictul din Ucraina nu se va incheia prea rapid. El este un nou poligon de incercare pentru relatiile dintre marile puteri. Practic, dupa mai bine de 100 de ani de la destramarea, dupa Primul razboi mondial, a celor trei mari imperii - tarist, otoman si austro-ungar, observam redesteptarea unor tendinte expansioniste din partea celor trei - Rusia (in estul Europei), Turcia (in Marea Neagra si in statele turcofone ale URSS) si Austria (incercand sa ajunga din nou la Marea Adriatica, prin Croatia).
Din pacate, Romania este, inca o data, la incrucisarea acestor noi linii strategice. In plus, se contureaza tot mai puternic, transformarea competitiei americano-chineze in adversitate si conflict potential. Rusia deocamdata "sangereaza" din cauza razboiului din Ucraina dar isi va pastra valoarea de intrebuintare datorita resurselor sale naturale imense. Tensiunile dintre marile puteri dar si motive specifice, in diferite zone ale lumii, vor putea duce, din nou la asa numitele "razboaie locale", desfasurate prin proxy, prin intermediari.
Problemele de aflux de populatie spre zonele mai bogate ale lumii se vor acutiza, atat din motive de involutie economica in special in zone din Africa (unde sunt tari falimentare sau aproape de faliment - Zimbabwe sau Nigeria, de exemplu). Oricum, se preconizeaza o scadere a cresterii economice globale de la 6% i n 2021 la 2,7% in 2023 si o crestere a inflatiei la nivel global, de la 4,7% in 2021 la 8,8% in 2022 cu o eventuala scadere in anul viitor.
Este evident ca saracia s-a accentuat in multe regiuni. Spre exemplu, nivelul saraciei extreme a crescut in Africa de la 19% in 2014 la 26% in 2021/2022. La aceste involutii economice se adauga si felul "nefericit" in care s-au incheiat unele conflicte (in Irak, Siria, Lybia, Afganistan etc) sau unele revolutii "colorate". Marile puteri au o anumita responsabilitate pentru ceea ce inseamna acum rundele succesive de migratii spre Occident.
Se vor accentua si alte crize. Criza energetica, spre exemplu. Batalia pentru petrol lasa deoparte democratia. Mantra "democratiei" nu mai este interesanta atunci cand este vorba de petrolul Arabiei Saudite sau al Venezuelei. Vestea intelegerii dintre putere si opozitia din Venezuela "a cazut ca un traznet". Maduro incepe sa fie frecventabil in conditiile in care in urma acestui acord, Chevron isi reia activitatile petroliere in Venezuela.
Crizele din domeniul sanatatii incep sa aiba un caracter strategic (covid, dar si influenta in domeniul alimentar a gripei aviare). In plus, se pare ca reincep cercetari pentru diversi virusi sau substante chimice, neurologice cu efecte letale in masa. Violente acuzatiile Rusiei conform carora americanii subventionau diverse laboratoare de cercetare de acest gen in vecinatatea noastra, in Ucraina. Probabil ca sunt acuzatii fara temei...
In timp ce puterea de cumparare va scadea in lumea occidentala iar in tari din Asia, Africa, America latina saracia se va accentua, starea de conflict general va duce la profituri imense pentru industria de armament din unele tari. S-a propus chiar ca tarile NATO sa-si ridice contributia pentru inarmare la 3% din PIB.
In paralel, tari care si-au realizat obiectivele din epoca industriala vor finanta in continuare ONG-uri care sa paralizeze obiective din domeniile energetice, siderurgice etc din tari in tranzitie.
Anul 2023 va fi un an electoral in unele tari europene si pre-electoral in altele (inclusiv in Romania, SUA si state din Europa). Din aceste motive, functionalitatea UE va fi afectata, sentimentele euro-sceptice vor creste, solidaritatea fata de teme importante va fi stirbita iar fisurile institutionale vor fi tot mai puternice. ONU ne va oferi, in continuare, discursuri bine scrise.
Asa incat, la aceste sarbatori de sfarsit de an, putem fi optimisti: "Se poate si mai rau!"
Adrian Năstase
ULTIMA ORA
-
Controlul statului asupra vietii private: ANAF monitorizează retragerile din bancomate. Atenție la suma pe care o scoateți
Românii care retrag sume mari de bani din bancomate intră în atenția Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF). Instituția a anunțat că va monitoriza atent aceste tranzacții pentru a preveni fraudele fiscale.
-
Secretul murdar al Europei: Bătrânul continent se prăbușește în ritm accelerat
În contextul în care Donald Trump este pe punctul de a prelua din nou Casa Albă peste câteva săptămâni, iar economia Europei se află într-o criză din ce în ce mai gravă, temelia pe care se sprijină prosperitatea regiunii nu este doar fisurată, ci este în pericol să se prăbușească, informează Politico.
-
Donald Trump despre LGBTQ+: "Vreau să opresc delirul transexualilor. Există doar feminin și masculin"
Preşedintele ales al SUA, Donald Trump, a anunţat că doreşte să oprească „delirul transsexualilor" încă din prima sa zi la Casa Albă, luna viitoare, într-o nouă salvă a taberei republicane împotriva drepturilor comunităţii LGBTQ+.
-
„Ați omorât 19 gimnaste". Octavian Bellu și Mariana Bitang au fost desființați, în trecut, de mama unei sportive care s-a aflat sub comanda celor mai galonați antrenori din istorie
Octavian Bellu și Mariana Bitang reprezintă cel mai bun cuplu de antrenori ai lumii, fiind lăudați inclusiv în presa străină. Au pregătit generații de gimnaste și mulți sperau chiar ca FRG să îi convingă să le îndrume și pe tinerele de acum. Totuși, mama uneia dintre fostele lor eleve are o cu totul altă părere. În urmă cu ani buni, femeia, rudă cu Laurențiu Reghecampf, a trecut peste orice limită, jignindu-i și aducându-le acuzații grave.
-
Schema noului Guvern Marcel Ciolacu. Marea împărțeală pe ministere
Iată schema noului Guvern Marcel Ciolacu. Marian Neacșu, de la PSD, va fi vicepremier fără portofoliu, spun surse politice. Vicepremieri vor fi si Catalin Predoiu de la PNL si Barna Tanczos de la UDMR. Initial negocierea era fara vicepremieri.
-
Oamenii de știință au descoperit o funcție neașteptată - plămânii noștri produc sânge!
Cercetările au arătat că plămânii nu ne ajută doar să respirăm - ei joacă, de asemenea, un rol-cheie în producerea sângelui. În cadrul unui studiu revoluționar, oamenii de știință au descoperit că plămânii șoarecilor generează peste 10 milioane de trombocite în fiecare oră, reprezentând majoritatea trombocitelor din fluxul sanguin al animalelor.
-
Un român și-a transformat Dacia 1300 în mașină electrică. Cât a costat proiectul
Un român și-a transformat Dacia 1300 într-o mașină electrică și a obținut omologarea la RAR. Dacia modificată are un motor de 40KW și o baterie de 20KWh.
-
Fenomenul care sfidează logica: „Timp Negativ" observat în experimente cuantice. Descoperirea controversată despre natura realității
Oamenii de știință de la Universitatea din Toronto susțin că au demonstrat existența „timpului negativ" într-un mod fizic și concret, nu doar teoretic. Rezultatele experimentelor lor, deși încă nepublicate într-un jurnal de specialitate, au atras atenția și scepticismul comunității științifice internaționale.
-
Oamenii de știință au descoperit un al doilea nucleu ascuns în interiorul Pământului
Miezul interior nu este doar o minge solidă de nichel și fier, ci este format din două straturi: o regiune centrală distinctă înglobată într-un înveliș exterior.
DIN CATEGORIE
- TOP CITITE
- TOP COMENTATE
- 1.Fostă "Golden Girl" al Sistemului simte că i-a venit vremea ca să preia puterea în România
- 2.Tehnica loviturii de stat. Rolul SRI. Absența Armatei din ecuație
- 3.Who are you Mr. Călin Georgescu?
- 4.MINCIUNA LA RANG DE POLITICĂ DE STAT
- 5.OPRIȚI LOVITURA DE STAT!
- 6.Autorii haosului nu vor scăpa nici în gaură de șarpe
- 7.Scenariul atomic: va fi invalidat președintele ales Călin Georgescu după modelul Șoșoacă?
- 8.USR, Lasconi și minciuna progresului: cum curentul woke vă manipulează și vă distruge viețile
- 9.Inflație de viitori prezidențiabili, de tipul #CandidațiiAltora. Suveraniștilor veritabili li se va bara calea. România, #RaiulExploatatorilor!
- 10.SECURISTAN? Clar că da! Sub spectrul "STALINISM FOR ALL SEASONS"
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu