Premierul Tudose poate opri modificarea legilor Justiției. Scenarii la zi
Postat la: 13.12.2017 | Scris de: ZIUA NEWS
0
Nimeni și nimic nu pare să poată opri mașinăria de vot PSD-ALDE-UDMR, care-și accelerează, la trei mâini, așa-zisa "revoluție" din Justiție. V-o spun de câteva luni bune: de data aceasta, vor merge până la capăt. Indiferent de costuri. Altminteri, liderii majorității sunt conștienți că vor fi ajunși de dosare, certitudine care-i unește trup și suflet în jurul aceluiași scop: modificarea cu adresă a Legilor Justiției. Haideți să analizăm împreună datele problemei.
În condițiile în care modificările dorite de PSD, ALDE și UDMR vor fi consfințite, cu viteza luminii, de aceeași majoritate parlamentară, se impune o întrebare: mai există proceduri care ar putea opri acest tăvălug? Fiindcă - e cert! - la Parlament nu se vor întâmpla surprize, nici măcar în "buza" Crăciunului, iar din perspectiva PSD-ALDE, vechile Legi ale Justiției nu se vor mai putea întoarce de la groapă. Amin.
Președintele Klaus Iohannis, partidele din opoziție și organismele care se consideră lezate (și, în cazul de față, avem cu duiumul) pot contesta modificările la Curtea Constituțională, și este cât se poate de previzibil că o vor face. Sigur, mulți dintre dumneavoastră veți spune că, la fel ca Parlamentul, CCR reprezintă un front închis, întrucât Valer Dorneanu va face jocurile PSD. Eu nu susțin contrariul (fiindcă ultimul an mi-a dat unele certitudini), dar, de data acesta, contextul politic este mai delicat ca niciodată.
După "nucleara" Departamentului de Stat al SUA, Consiliul Europei (via GRECO) a declanșat o procedură excepțională în ceea ce privește modificarea Legilor Justiției, solicitând din partea României și Poloniei, până pe data de 15 ianuarie, proiectele de legi în domeniul Justiției, pentru ca oficialii europeni să se pronunțe asupra acestora, în luna martie. În această situație, având în vedere durele poziții oficiale exprimate de SUA și de Bruxelles, îmi este greu să cred că CCR ar putea face, peste noapte, jocul PSD-ALDE, în văzul tuturor, chiar și presupunând că și-ar dori asta.
Având în vedere impactul extern al problemei, cel mai firesc ar fi ca CCR să își amâne verdictele până în martie 2018, când Bruxelles-ul se va pronunța oficial - de altfel, graba nu face altceva decât să adâncească, inevitabil, suspiciunile partenerilor externi. În fine, o eventuală amânare a deciziilor CCR până în luna martie, atrage după sine și amânarea modificărilor pe care majoritatea PSD-ALDE le-a operat în ceea ce privește Legile Justiției.
De asemenea, independent de modul în care va acționa CCR, președintele Klaus Iohannis deține prerogativa inițierii unui referendum care ar putea amâna, în primă fază, efectele "revoluției" PSD-ALDE, și care (în funcție de multe alte aspecte, pe care însă nu le putem exclude), finalmente, ar putea stopa definitiv acțiunea tandemului Dragnea-Tăriceanu. Desigur, stabilirea întrebării în jurul căreia ar putea fi organizat referendumul (fluturat de Iohannis și cu prilejul OUG 13) este crucială, cum, de altfel, este deosebit de important și momentul în care un astfel de referendum ar putea fi demarat cu succes. Iarna nu e contextul ideal. Și în cazul acesta, problemele cu care s-ar confrunta Iohannis sunt multiple. Pe de altă parte, se speculează mult și pe ideea că Iohannis n-ar prea vrea să se păruiască grav cu Dragnea și Tăriceanu, întrucât are nevoie de menținerea "dușmanului PSD", în perspectiva alegerilor prezidențiale din 2019. Ce-i drept, circulă o puzderie de scenarii prin România noastră suprarealistă.
Stoparea totală de modificare a Legilor Justiției poate să survină - șocant, dar foarte adevărat! - chiar de la premierul Mihai Tudose, aflat într-un război de uzură cu Liviu Dragnea. Potrivit procedurilor, Tudose (dacă va vrea, sau dacă va fi presat cu ușa Bruxelles-ului) poate emite o ordonanță de urgență prin care să solicite prorogarea intrării în vigoare a Legilor Justiției, ceea ce ar forța, inevitabil, blocarea acestora. Având în vedere istoricul recent al "relației" Dragnea-Tudose, cred că nu ar fi întocmai înțelept să excludem un astfel de scenariu.
Simona Man
ULTIMA ORA
-
Ce este "Regula celor 90 de secunde"? Un neurocercetător descoperă o tehnică inovatoare care ne poate schimba viața
Te-ai gândit vreodată cum ai putea să îți gestionezi emoțiile rapid? Încearcă „Regula celor 90 de secunde" și descoperă tehnica inovatoare creată de un specialist în neuroștiințe, care îți oferă instrumentele necesare pentru a controla furia, frica și anxietatea, ajutându-te să îți regăsești calmul într-un timp scurt.
-
Serurile criminale: FDA impune avertismente privind leziunile nervoase pentru 2 vaccinuri RSV
Food and Drug Administration (FDA) din SUA a dispus ca doi producători de vaccinuri împotriva virusului sincițial respirator (VSR) să includă pe etichetele produselor un avertisment privind un efect secundar potențial paralizant legat de afectarea nervilor.
-
De ce este așteptat Elon Musk în fotbalul mare de Gigi Becali, patronul FCSB-ului
A ieșit la iveală faptul că Elon Musk, cel mai bogat om al planetei, dorește să preia clubul Liverpool în schimbul a 4 miliarde de dolari, iar Gigi Becali a reacționat cu privire la această veste. În viziunea latifundiarului care dictează mersul lucrurilor la FCSB, venirea lui Musk în fotbal ar reprezenta un avantaj chiar și pentru roș-albaștri.
-
Explozie de căutări pe Google: Oamenii vor să știe cum să își șteargă conturile de Facebook și Instagram după anunțul Meta
Anunțul Meta de a renunța la verificarea informațiilor și de a relaxa moderarea conținutului a declanșat o explozie de căutări pe Google despre ștergerea conturilor de Facebook, Instagram și Threads.
-
Vin banii de la G7 pentru Ucraina! Ursula von der Leyen a anunțat prima tranșă din împrumut
Ucraina a primit prima tranșă de 3 miliarde de euro din partea Uniunii Europene a unui împrumut convenit de membrii Grupului celor Șapte, au declarat vineri Kievul și Bruxellesul.
-
"Schema 1800" - noua înșelătorie pe WhatsApp. Plângerile la poliţie curg continuu
O nouă schemă de fraudă online face victime, în aceste zile. Escrocii sparg conturile de whatsapp, după care le cer bani cunoscuţilor din agenda victimei. Suma cerută este aceeaşi -1.800 de lei. De aceea, acest tip de înşelăciune a primit şi numele de Schema 1800.
-
Granițele deschise sfidează naționalismul în ascensiune în Europa (The Guardian)
Reintroducerea controlului pașapoartelor în spațiul Schengen ne trasează în minți noi linii politice - iar lucrul acesta în sine e periculos, se arată într-un articol publicat în The Guardian, conform Rador Radio România.
-
Marea Britanie impune noi reguli de călătorie. De când se aplică și ce condiții trebuie să îndeplinească turiștii
Marea Britanie impune o autorizație electronică de călătorie (ETA) pentru cetățenii din 48 de țări, inclusiv SUA, Canada și Australia. Din luna aprilie, această autorizație plătită va fi obligatorie și pentru europeni. ETA este menită să consolideze securitatea la frontieră și face parte dintre eforturile Londrei de a-şi digitaliza sistemul de gestionare a frontierelor.
-
Dezvăluirea unui director de bancă: "Românii dau statului 70% din tot ceea ce câștigă"
Statul român continuă să apese greu pe umerii cetățenilor: pe lângă cele mai mari impozite pe salarii din Europa, românii sunt obligați să suporte și alte taxe și contribuții. Cu toate acestea, finanțele publice sunt într-o situație critică, iar România rămâne, de ani de zile, campioana deficitului bugetar în Uniunea Europeană.
DIN CATEGORIE
- TOP CITITE
- TOP COMENTATE
- 1.Condiția necesară ca Georgescu să fie lăsat să candideze. Primul pas a fost realizat!
- 2.Fostă "Golden Girl" al Sistemului simte că i-a venit vremea ca să preia puterea în România
- 3.Autorii haosului nu vor scăpa nici în gaură de șarpe
- 4.Despre ecuația prezidențialelor: Crin și Sistemul
- 5.Dar cu pleava societății, ce veți face, oare?
- 6.Inflație de viitori prezidențiabili, de tipul #CandidațiiAltora. Suveraniștilor veritabili li se va bara calea. România, #RaiulExploatatorilor!
- 7.Să vorbim pe șleau: Iohannis & Pahonțu au ordonat PNL ca să-l susțină pe Călin Georgescu ca să-i scadă astfel scorul lui George Simion
- 8.Mai putem conta doar pe miracole
- 9.Și-au băgat și americanii coada în ‘89
- 10.Strategia Națională de Apărare pe înțelesul tiktokarilor
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu