ZC
Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x
ZC




ZC




Premierul Tudose poate opri modificarea legilor Justiției. Scenarii la zi

Postat la: 13.12.2017 | Scris de: ZIUA NEWS

0

Nimeni și nimic nu pare să poată opri mașinăria de vot PSD-ALDE-UDMR, care-și accelerează, la trei mâini, așa-zisa "revoluție" din Justiție. V-o spun de câteva luni bune: de data aceasta, vor merge până la capăt. Indiferent de costuri. Altminteri, liderii majorității sunt conștienți că vor fi ajunși de dosare, certitudine care-i unește trup și suflet în jurul aceluiași scop: modificarea cu adresă a Legilor Justiției. Haideți să analizăm împreună datele problemei.

În condițiile în care modificările dorite de PSD, ALDE și UDMR vor fi consfințite, cu viteza luminii, de aceeași majoritate parlamentară, se impune o întrebare: mai există proceduri care ar putea opri acest tăvălug? Fiindcă - e cert! - la Parlament nu se vor întâmpla surprize, nici măcar în "buza" Crăciunului, iar din perspectiva PSD-ALDE, vechile Legi ale Justiției nu se vor mai putea întoarce de la groapă. Amin.

Președintele Klaus Iohannis, partidele din opoziție și organismele care se consideră lezate (și, în cazul de față, avem cu duiumul) pot contesta modificările la Curtea Constituțională, și este cât se poate de previzibil că o vor face. Sigur, mulți dintre dumneavoastră veți spune că, la fel ca Parlamentul, CCR reprezintă un front închis, întrucât Valer Dorneanu va face jocurile PSD. Eu nu susțin contrariul (fiindcă ultimul an mi-a dat unele certitudini), dar, de data acesta, contextul politic este mai delicat ca niciodată.

După "nucleara" Departamentului de Stat al SUA, Consiliul Europei (via GRECO) a declanșat o procedură excepțională în ceea ce privește modificarea Legilor Justiției, solicitând din partea României și Poloniei, până pe data de 15 ianuarie, proiectele de legi în domeniul Justiției, pentru ca oficialii europeni să se pronunțe asupra acestora, în luna martie. În această situație, având în vedere durele poziții oficiale exprimate de SUA și de Bruxelles, îmi este greu să cred că CCR ar putea face, peste noapte, jocul PSD-ALDE, în văzul tuturor, chiar și presupunând că și-ar dori asta.

Având în vedere impactul extern al problemei, cel mai firesc ar fi ca CCR să își amâne verdictele până în martie 2018, când Bruxelles-ul se va pronunța oficial - de altfel, graba nu face altceva decât să adâncească, inevitabil, suspiciunile partenerilor externi. În fine, o eventuală amânare a deciziilor CCR până în luna martie, atrage după sine și amânarea modificărilor pe care majoritatea PSD-ALDE le-a operat în ceea ce privește Legile Justiției.

De asemenea, independent de modul în care va acționa CCR, președintele Klaus Iohannis deține prerogativa inițierii unui referendum care ar putea amâna, în primă fază, efectele "revoluției" PSD-ALDE, și care (în funcție de multe alte aspecte, pe care însă nu le putem exclude), finalmente, ar putea stopa definitiv acțiunea tandemului Dragnea-Tăriceanu. Desigur, stabilirea întrebării în jurul căreia ar putea fi organizat referendumul (fluturat de Iohannis și cu prilejul OUG 13) este crucială, cum, de altfel, este deosebit de important și momentul în care un astfel de referendum ar putea fi demarat cu succes. Iarna nu e contextul ideal. Și în cazul acesta, problemele cu care s-ar confrunta Iohannis sunt multiple. Pe de altă parte, se speculează mult și pe ideea că Iohannis n-ar prea vrea să se păruiască grav cu Dragnea și Tăriceanu, întrucât are nevoie de menținerea "dușmanului PSD", în perspectiva alegerilor prezidențiale din 2019. Ce-i drept, circulă o puzderie de scenarii prin România noastră suprarealistă.

Stoparea totală de modificare a Legilor Justiției poate să survină - șocant, dar foarte adevărat! - chiar de la premierul Mihai Tudose, aflat într-un război de uzură cu Liviu Dragnea. Potrivit procedurilor, Tudose (dacă va vrea, sau dacă va fi presat cu ușa Bruxelles-ului) poate emite o ordonanță de urgență prin care să solicite prorogarea intrării în vigoare a Legilor Justiției, ceea ce ar forța, inevitabil, blocarea acestora. Având în vedere istoricul recent al "relației" Dragnea-Tudose, cred că nu ar fi întocmai înțelept să excludem un astfel de scenariu.

Simona Man

albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE