Premierul care nu se dă dus
Postat la: 13.06.2017 | Scris de: ZIUA NEWS
0
Știm din mai multe surse că, cel puțin de două ori, lui Grindeanu i s-a cerut să plece. Să demisioneze din funcția de premier al României. Solicitarea a venit nu de oriunde, ci chiar de la nivelul conducerii superioare PSD. Și, tot de două ori, Grindeanu a refuzat. A făcut acest lucru chiar și pe pagina sa de socializare. Amenințând cu crearea unei crize soldată prin alegeri anticipate. Există, deci, toate motivele să presupunem că Sorin Grindeanu nu se dă dus. Ce va face, în această eventualitate, Liviu Dragnea?
Din diverse motive, liderul PSD dorește schimbarea premierului. La numai șase luni după ce l-a numit. Oficial, este invocată o oarecare contraperformanță a Guvernului. Întârzieri în aplicarea programului de guvernare, lentoare, lipsă de hotărâre, neasumare și duplicitate a premierului. Neoficial, Grindeanu trebuie schimbat și din alte motive. Cum ar fi tendința vădită de a-și organiza și conduce o camarilă proprie, mersul cu pâra împotriva lui Dragnea la diverse autorități sau chiar statutul de dronă al prim-ministrului, personaj sub dublă comandă, dirijat dintr-un alt centru de putere aparținând statului paralel.
Întrucât acest conflict este fățiș și cât e poate de public, am certitudinea că Liviu Dragnea nu mai poate da înapoi. Mă aștept ca, în acest weekend, cineva, probabil Carmen Dan, să fie însărcinat cu formarea unui nou cabinet. În care vor fi menținuți unii dintre miniștrii cabinetului Grindeanu. Alții, nu. Și este posibil să intre și UDMR la guvernare. Ce se întâmplă, însă, în eventualitatea în care Sorin Grindeanu refuză să demisioneze?
Să presupunem că amenințarea sa nu este făcută doar în scopul de a-l inhiba pe Liviu Dragnea. Să presupunem că așa se va întâmpla. Ce poate să facă PSD atunci când un membru de vază al acestui partid, instalat în vârful administrației publice centrale, refuză să plece? Primul scenariu, despre care s-a discutat, după părea mea, neîngăduit de mult și iresponsabil, este că miniștrii, respectiv membrii cabinetului, ar putea, în această eventualitate, să demisioneze. Să îl lase pe Grindeanu singur. Cu spatele descoperit. Constituția României stabilește însă cu precizie ce poate face premierul într-o asemenea eventualitate. El pur și simplu poate nominaliza alte persoane. Urmând să i le propună președintelui României. Dacă are cu acesta o înțelegere, îi poate sufla PSD-ului pur și simplu Guvernul de sub nas. Și ar putea veni, la Palatul Victoria, un Guvern mascat al lui Klaus Iohannis. Ce poate face PSD în această ipoteză? PSD nu mai are altă soluție decât să introducă o moțiune de cenzură. Împotriva propriului premier. Și a propriului Guvern. Un fapt fără precedent. Nu numai hilar, dar și dramatic. Cu certitudine, cel mai puternic partid ar fi, la rândul său, depunctat într-o asemenea variantă. Iar singurul câștigător real ar fi președintele Klaus Iohannis.
PSD ar putea, însă, dacă nu are încotro, să ajungă chiar și la o moțiune de cenzură. O moțiune de cenzură nu presupune încă nici declanșarea unei crize politice, de care oricum nu s-ar face PSD responsabil, chiar dacă ar plăti o parte dintre costuri, și nici alegeri anticipate. Alegeri anticipate nu pot avea loc decât dacă Parlamentul respinge, consecutiv, două nominalizări de prim-ministru făcute de Klaus Iohannis. Forțând în ultimul hal Constituția României, este adevărat că Iohannis ar putea să însărcineze un partid minoritar, să spunem PNL, cu formarea Guvernului, nominalizând un candidat de premier din partea respectivei formațiuni politice. Sau poate nominaliza un personaj neutru. PSD, în mod firesc, trântește acest proiect în Parlament. Dacă Iohannis revine cu altă propunere și dacă și această a doua propunere este trântită în Parlament, forumul lgislativ de dizolvă și se organizează alegeri anticipate. Acesta este scenariul cel mai negru. Un scenariu în care, într-adevăr, avem de-a face cu o criză politică. Declanșată inițial de către Sorin Grindeanu, în varianta prezentată, o cârtiță a statului paralel, promovată până la vârful PSD, dar preluată și amplificată de către însuși președintele României. În scopul exlicit ca acesta să își instaleze "Guvernul lui". Pentru a vedea în ce măsură principalii actori politici sunt interesați să ducă acest scenariu până la capăt, trebuie să vedem cum arată capătul. Ce s-ar putea întâmpla în urma alegerilor anticipate?
Întrucât principalul partid de opoziție, PNL, se află, pentru moment, în durerile facerii, iar în eventualitatea unor anticipate va fi încă în postura unui copil care umblă de-a bușilea, este imposibil de anticipat o eventuală victorie a acestuia la anticipate. Este de presupus, în schimb, că PSD, care până în acest moment nu poate fi deloc acuzat de lipsă de performanță, va obține rezultate foarte bune. Probabil, la capătul anticipatelor, va avea chiar majoritate absolută. Și ar putea nominaliza un premier fără concursul președintelui. Pentru a se ajunge aici, însă, va fi nevoie de un spirit de sacrificiu pe care parlamentarii români nu l-au dovedit până în prezent. Ei trebuie pur și simplu să renunțe la mandatele dobândite cu greu. Dar dacă se ajunge atât de departe, președintele Klaus Iohannis, care și-ar juca prost ultima carte, ar urma să fie definitiv scos din joc. Ca să nu mai vorbim de costurile crizei, pe care le va suporta populația.
Mergând, așadar, până la capătul acestui scenariu negru, eu ajung la următoarele câteva concluzii:
1. S-a ajuns la un moment în care reconcilierea între Sorin Grindeanu și Liviu Dragnea este imposibilă.
2. Din motivele arătate la începutul acestei analize, dar și din alte motive pe care nu le cunoaștem și după ce își va fi făcut până la capăt toate calculele, Liviu Dragnea va decide eliberarea din funcție a lui Grindeanu, iar partidul va fi solidar cu el.
3. În această eventualitate, până la urmă, Grindeanu se va conforma, primind undă verde, în acest sens, din partea statului paralel.
4. Cu prilejul nominalizării viitorului candidat de premier, Klaus Iohannis își va face și el jocul, obținând, la schimb, fie o nominalizare convenabilă, fie alte avantaje, dintre care nu ar trebui să lipsească instalarea, la cârma Serviciului de Informații Externe, a personajului pe care îl dorește. Probabil Cristian Bușoi.
5. În acest fel, într-un timp rezonabil, vom avea un nou Guvern PSD, cu cei mai mulți miniștri venind din primul Guvern și cu un premier care nu își va mai schimba atât de ușor orbita politică.
Sorin Rosca Stanescu
ULTIMA ORA
-
Ce este "Regula celor 90 de secunde"? Un neurocercetător descoperă o tehnică inovatoare care ne poate schimba viața
Te-ai gândit vreodată cum ai putea să îți gestionezi emoțiile rapid? Încearcă „Regula celor 90 de secunde" și descoperă tehnica inovatoare creată de un specialist în neuroștiințe, care îți oferă instrumentele necesare pentru a controla furia, frica și anxietatea, ajutându-te să îți regăsești calmul într-un timp scurt.
-
Serurile criminale: FDA impune avertismente privind leziunile nervoase pentru 2 vaccinuri RSV
Food and Drug Administration (FDA) din SUA a dispus ca doi producători de vaccinuri împotriva virusului sincițial respirator (VSR) să includă pe etichetele produselor un avertisment privind un efect secundar potențial paralizant legat de afectarea nervilor.
-
De ce este așteptat Elon Musk în fotbalul mare de Gigi Becali, patronul FCSB-ului
A ieșit la iveală faptul că Elon Musk, cel mai bogat om al planetei, dorește să preia clubul Liverpool în schimbul a 4 miliarde de dolari, iar Gigi Becali a reacționat cu privire la această veste. În viziunea latifundiarului care dictează mersul lucrurilor la FCSB, venirea lui Musk în fotbal ar reprezenta un avantaj chiar și pentru roș-albaștri.
-
Explozie de căutări pe Google: Oamenii vor să știe cum să își șteargă conturile de Facebook și Instagram după anunțul Meta
Anunțul Meta de a renunța la verificarea informațiilor și de a relaxa moderarea conținutului a declanșat o explozie de căutări pe Google despre ștergerea conturilor de Facebook, Instagram și Threads.
-
Vin banii de la G7 pentru Ucraina! Ursula von der Leyen a anunțat prima tranșă din împrumut
Ucraina a primit prima tranșă de 3 miliarde de euro din partea Uniunii Europene a unui împrumut convenit de membrii Grupului celor Șapte, au declarat vineri Kievul și Bruxellesul.
-
"Schema 1800" - noua înșelătorie pe WhatsApp. Plângerile la poliţie curg continuu
O nouă schemă de fraudă online face victime, în aceste zile. Escrocii sparg conturile de whatsapp, după care le cer bani cunoscuţilor din agenda victimei. Suma cerută este aceeaşi -1.800 de lei. De aceea, acest tip de înşelăciune a primit şi numele de Schema 1800.
-
Granițele deschise sfidează naționalismul în ascensiune în Europa (The Guardian)
Reintroducerea controlului pașapoartelor în spațiul Schengen ne trasează în minți noi linii politice - iar lucrul acesta în sine e periculos, se arată într-un articol publicat în The Guardian, conform Rador Radio România.
-
Marea Britanie impune noi reguli de călătorie. De când se aplică și ce condiții trebuie să îndeplinească turiștii
Marea Britanie impune o autorizație electronică de călătorie (ETA) pentru cetățenii din 48 de țări, inclusiv SUA, Canada și Australia. Din luna aprilie, această autorizație plătită va fi obligatorie și pentru europeni. ETA este menită să consolideze securitatea la frontieră și face parte dintre eforturile Londrei de a-şi digitaliza sistemul de gestionare a frontierelor.
-
Dezvăluirea unui director de bancă: "Românii dau statului 70% din tot ceea ce câștigă"
Statul român continuă să apese greu pe umerii cetățenilor: pe lângă cele mai mari impozite pe salarii din Europa, românii sunt obligați să suporte și alte taxe și contribuții. Cu toate acestea, finanțele publice sunt într-o situație critică, iar România rămâne, de ani de zile, campioana deficitului bugetar în Uniunea Europeană.
DIN CATEGORIE
- TOP CITITE
- TOP COMENTATE
- 1.Condiția necesară ca Georgescu să fie lăsat să candideze. Primul pas a fost realizat!
- 2.Fostă "Golden Girl" al Sistemului simte că i-a venit vremea ca să preia puterea în România
- 3.Autorii haosului nu vor scăpa nici în gaură de șarpe
- 4.Despre ecuația prezidențialelor: Crin și Sistemul
- 5.Dar cu pleava societății, ce veți face, oare?
- 6.Inflație de viitori prezidențiabili, de tipul #CandidațiiAltora. Suveraniștilor veritabili li se va bara calea. România, #RaiulExploatatorilor!
- 7.Să vorbim pe șleau: Iohannis & Pahonțu au ordonat PNL ca să-l susțină pe Călin Georgescu ca să-i scadă astfel scorul lui George Simion
- 8.Mai putem conta doar pe miracole
- 9.Și-au băgat și americanii coada în ‘89
- 10.Strategia Națională de Apărare pe înțelesul tiktokarilor
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu