Predicții: ce "vine" peste noi în 2024
Postat la: 28.12.2023 | Scris de: ZIUA NEWS
0
Sfîrșitul de an aduce mereu în presa noastră potop de bilanțuri, cronologii și topuri ale evenimentelor, politicienilor, sportivilor șamd. Mai puțini se apleacă asupra topurilor evenimentelor viitoare, într-un cuvînt, asupra predicțiilor.
Ce vine peste noi în 2024? Ce surprize ne așteaptă, ce evenimente care să ne afecteze viețile, ce răsturnări de situație? Sigur că situații precum conflictul din Gaza sunt mai greu de prevăzut, dar altele pot fi date ca aproape certe. După ce am parcurs o serie de materiale pe acest subiect din presa mare a lumii, să încercăm o sinteză și să prezentăm zece predicții pentru 2024.
1) Cu certitudine maximă, va fi anul în care "pandemia" de inteligență artificială va zgudui lumea din temelii. Anul ăsta a fost doar începutul, în 2024 AI va bubui, descoperind noi orizonturi și acoperind unele vechi. Deja e un soi de întrecere socialistă între mari companii tech să lanseze, fiecare, propriul soft pe piață. Ceea ce s-a întîmplat la Open AI spre finalul anului, concedierea CEO-ului Sam Altman, urmată imediat de tulburătoarele informații despre o descoperire care ar putea schimba istoria lumii, face lucrurile și mai interesante.
2) Derivat din punctul 1 sunt șanse mari ca 2024 să aduca implementarea pe scară foarte largă a săptămînii de lucru de 4 zile, tatonată în anumite companii de ceva vreme.
3) O dramatică schimbare de curs pot aduce alegerile din Europa și SUA în cazul unui succes al grupărilor tradiționalist-conservatoare în dauna celor progresiste; deja trendul e de creștere accelerată pentru primele și viceversa. Un asemenea rezultat va avea consecințe foarte mari, atît în plan economic, cît, mai ales, în problema imigrației, care afectează tot mai mult atît SUA, cît și bătrînul continent.
4) O mare certitudine este venirea din urmă, puternic, a unui gigant planetar pe nume India, cea mai mare țară ca populație, începînd din acest an, cea mai mare democrație a lumii și, nu în ultimul rînd, un jucător economic cu o dezvoltare din ce în ce mai solidă. Se pare că analizele ultimilor ani privind ascensiunea Chinei spre vîrful dominației economice mondiale nu au fost suficient de atente la marele concurent asiatic.
5) Pași mari, în paralel cu dezvoltarea AI, va face în 2024 și realitatea virtuală, adică posibilitatea unui utilizator de a intra într-un mediu simulat artificial, total diferit de realitatea fizică în care se află. Ochelarii speciali se anunță a fi tot mai sofisticați și e foarte aproape momentul în care vor fi persoane care vor sta mai multe ceasuri în realitatea virtuală decît în lumea reală.
6) 2024 poate fi anul în care Europa va introduce suprataxarea miliardarilor - se vorbește de 2% taxă anuală pe avere - nu doar din cauza problemelor majore cu bugetul Uniunii, cît mai ales a constatării mai vechi că bogătașii europeni plătesc taxe și impozite mai mici decît omologii americani. O asemenea supraimpozitare ar aduce venituri suplimentare de multe zeci de miliarde de euro anual.
7) O veste bună e că optimismul planetar e în creștere, după evenimente precum pandemia ori războiul din Ucraina. Un studiu derulat recent de Ipsos în 34 de țări ale lumii relevă că majoritatea cetățenilor consideră că 2024 va fi mai bun decît 2023, cu excepțiile notabile ale Franței și Japoniei, singurele în care procentul optimiștilor e sub cel al pesimiștilor. În medie, în toate cele 34 de țări, 70% spun că 2023 a fost un an rău pentru țara lor și 53% că a fost un an rău pentru ei și familia lor. România e pe la jumătatea clasamentului, cu o rată de optimism pentru 2024 de 68%.
8) Tot derivat din dezvoltarea AI, omenirea se va confrunta anul viitor cu problema dificilă a deep-fake-ului, fiind pe tapetul multor state legislații complexe menite să stăvilească fenomenul și gravele-i consecințe. Legislații care nu se vor naște, însă, lesne, dat fiind că granița dintre contracarare și cenzură e foarte subțire.
9) Oricît ar părea de ciudat, micuța pastilă de Ozempic stă să producă o revoluție planetară ale cărei consecințe sunt greu de cuantificat în acest moment. Conceput pentru diabetici, Ozempic s-a dovedit că ajută consistent la slăbire rapidă, astfel că a ajuns un erou pe piața farma și determină, deja, lansarea unor produse similare. Problema e că specialiștii în economie estimează mutații serioase în consum, fiind de așteptat ca valul Ozempic să reducă drastic cantitățile de mîncare, alcool, ba chiar și tutun consumate la nivel planetar. În 2022, spre exemplu, piața de fast-food doar în SUA a fost de 382 miliarde USD, cea de gustări de 110 miliarde USD, cea de tutun de 83 miliarde USD. O reducere de doar 5% a acestor piețe ar crea o gaură de 30 de miliarde de dolari în economie.
10) Anul viitor va aduce un declin și mai accentuat al industriei cinematografice, înmulțirea platformelor de streaming ducînd la o concurență sălbatică, la o sporire a cantității și, în consecință, la scăderea dramatică a calității produselor, pe care o reclamă tot mai mulți urmăritori. În replică, va crește devastator influența rețelelor sociale, în frunte cu TikTok, fiind greu de estimat în acest moment impactul asupra dezvoltării tinerelor generații, în viitor.
Bogdan Tiberiu Iacob
ULTIMA ORA
-
Oamenii de știință au descoperit o funcție neașteptată - plămânii noștri produc sânge!
Cercetările au arătat că plămânii nu ne ajută doar să respirăm - ei joacă, de asemenea, un rol-cheie în producerea sângelui. În cadrul unui studiu revoluționar, oamenii de știință au descoperit că plămânii șoarecilor generează peste 10 milioane de trombocite în fiecare oră, reprezentând majoritatea trombocitelor din fluxul sanguin al animalelor.
-
Un român și-a transformat Dacia 1300 în mașină electrică. Cât a costat proiectul
Un român și-a transformat Dacia 1300 într-o mașină electrică și a obținut omologarea la RAR. Dacia modificată are un motor de 40KW și o baterie de 20KWh.
-
Fenomenul care sfidează logica: „Timp Negativ" observat în experimente cuantice. Descoperirea controversată despre natura realității
Oamenii de știință de la Universitatea din Toronto susțin că au demonstrat existența „timpului negativ" într-un mod fizic și concret, nu doar teoretic. Rezultatele experimentelor lor, deși încă nepublicate într-un jurnal de specialitate, au atras atenția și scepticismul comunității științifice internaționale.
-
Oamenii de știință au descoperit un al doilea nucleu ascuns în interiorul Pământului
Miezul interior nu este doar o minge solidă de nichel și fier, ci este format din două straturi: o regiune centrală distinctă înglobată într-un înveliș exterior.
-
Baba Vanga: Predicții Îngrijorătoare pentru 2025 - „Începutul Apocalipsei"
Previziunile Babei Vanga continuă să fascineze și să înspăimânte, chiar și la aproape trei decenii de la moartea sa. Pentru anul 2025, celebra clarvăzătoare a făcut profeții alarmante, sugerând că ar putea marca „începutul apocalipsei".
-
Descoperirea finalului de an: Astronomii au găsit canale ascunse ce leagă sistemul nostru solar de alte colțuri ale universului
Sistemul nostru solar este situat într-o zonă specifică a spațiului cosmic, denumită Bula Fierbinte Locală, o regiune ce se extinde pe aproximativ 300 de ani-lumină, formată în urma mai multor explozii stelare de tip supernovă. Ultimele observații științifice au scos la iveală un detaliu extrem de important.
-
CCR a anulat alegerile degeaba: Nu Rusia, ci PNL a atacat cibernetic România in campania lui Călin Georgescu. Un document ANAF confirmă manipularea de pe TikTok
O ancheta incendiara a snoop.ro demonstreaza ca promovarea masiva a lui Calin Georgescu de pe tik-tok nu a fost un atac cibernetic rusesc.
-
Joe Biden a aprobat unul dintre ultimele sale acte și aruncă în aer relația dintre SUA și China
Preşedintele american, Joe Biden, a aprobat un ajutor militar de 571 de milioane de dolari pentru Taiwan, a anunţat vineri Casa Albă.
-
Elon Musk, mesaj exploziv, despre alegerile din România: "Cum să nu fie considerat un dictator?!"
Omul de afaceri Elon Musk, cel mai apropiat om al lui Donald Trump, a distribuit articolul unui jurnalist Reuters, care analizează situația politică din România. După ce a citit detaliile din țara noastră, Elon Musk s-a întrebat cum poate un judecător să anuleze alegerile prezidențiale și să nu fie considerat un dictator.
DIN CATEGORIE
- TOP CITITE
- TOP COMENTATE
- 1.Fostă "Golden Girl" al Sistemului simte că i-a venit vremea ca să preia puterea în România
- 2.Tehnica loviturii de stat. Rolul SRI. Absența Armatei din ecuație
- 3.Who are you Mr. Călin Georgescu?
- 4.Demență la vârful NATO!
- 5.MINCIUNA LA RANG DE POLITICĂ DE STAT
- 6.OPRIȚI LOVITURA DE STAT!
- 7.Scenariul atomic: va fi invalidat președintele ales Călin Georgescu după modelul Șoșoacă?
- 8.Autorii haosului nu vor scăpa nici în gaură de șarpe
- 9.USR, Lasconi și minciuna progresului: cum curentul woke vă manipulează și vă distruge viețile
- 10.Inflație de viitori prezidențiabili, de tipul #CandidațiiAltora. Suveraniștilor veritabili li se va bara calea. România, #RaiulExploatatorilor!
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu