Președintele își poate bloca propria creștere
Postat la: 20.10.2016 | Scris de: ZIUA NEWS
0
S-a dovedit. Căderea în sondaje, în prima perioadă a mandatului prezidențial, nu este ireversibilă. Prin câteva mișcări iscusite de PR, Klaus Iohannis a crescut spectaculos. Ajungând pe primul loc. Dar nici creșterea nu este ireversibilă. Ea se poate transforma într-o cădere, la fel de spectaculoasă. Iar căderea nu mai ține de PR. Ci de greșelile domnului Klaus Iohannis.
Președintele Klaus Iohannis, într-un termen record și după o cădere constantă în încrederea publică, a crescut spectaculos. Este de necrezut pentru adversarii săi, dar realitatea nu poate fi contestată. Președintele a revenit pe primul loc în topul încrederii. Dacă acest trend s-ar menține, el ar putea deveni exact locomotiva electorală de care ar avea nevoie PNL pentru a câștiga alegerile în fața unui PSD, aflat și el în creștere.
Ce i-a asigurat președintelui creșterea? Este limpede că a reușit să își atragă, la Cotroceni sau poate în imediata vecinătate a instituției prezidențiale, un specialist de primă mărime în PR. Un om care știe care sunt gesturile, în definitiv, mărunte, dar indispensabile, pe care românii le așteaptă de la președintele pe care l-au ales. Iar rezultatele s-au văzut. Klaus Iohannis a devenit din ce în ce mai prezent, și nu neapărat prin fapte sau declarații spectaculoase, în conștiință publică. Mai mult chiar, a reușit și performanța de a discuta, răbdător, cu jurnaliștii. De a răspunde tuturor întrebărilor. Așa se face că încrederea în președinte a sporit. Dar această încredere crescută nu este doar consecința unei activități de PR ori a unei prestații mai active și mai bune a președintelui. Este și consecință unei conjuncturi. Iar conjunctura este apropierea alegerilor.
Întotdeauna, înaintea alegerilor parlamentare, există o perioadă în care cetățenii au o atitudine șovaielnică în raport cu principalele formațiuni politice. Cu excepția nucleelor dure, diversele segmente electorale își iau o oarecare distanță față de aleși, pentru a putea analiza mai bine prestația partidelor și pentru a putea să se pronunțe mai lucid în ziua scrutinului. Însăși această luare de distanță este benefică imaginii președintelui care, mai ales într-o asemenea etapă, înseamnă, între altele, și un puternic factor de stabilitate. Un fel de punct fix, un fel de centru al cercului în jurul căruia au loc principalele evoluții. Deci, creșterea, nefiind doar rezultatul PR-ului, se poate transforma, în mod natural, într-o descreștere imediat după alegeri, când încrederea populației se deplasează, într-o măsură mai mare, către partide. Prima concluzie este că ceea ce s-a făcut bun în materie de PR ar trebui intensificat. Dar ce altceva i-ar mai putea asigura o descreștere președintelui?
Cea mai implacabilă modalitate de a scădea în sondaje nu poate fi decât consecința unor erori prezidențiale. Cel mai recent exemplu în acest sens este poziția lui Klaus Iohannis vizavi de referendumul solicitat, în mod constituțional, de către acei români care au semnat pentru modificarea legii fundamentale. Într-o țară creștină într-o proporție covârșitoare, nu este de mirare faptul că populația nu concepe altfel căsătoria decât ca o unire între un bărbat și o femeie. Există, însă, o minoritate care solicită, uneori destul de zgomotos, iar alteori adresându-se Curții Constituționale, consacrarea căsătoriei între persoane de același sex. Este un subiect extrem de sensibil pentru toate statele de pe mapamond și cu atât mai sensibil pentru o țară cu tradițiile pe care le are România. Cum s-a poziționat Klaus Iohannis?
El a rostit un enunț pornind de la propria sa condiție de minoritar etnic și religios, în sensul că, într-o democrație, nu trebuie să existe o dictatură a majorității. Că toate minoritățile trebuiesc protejate. Este cât se poate de corect. Atâta timp cât această protecție nu este absolutizată. O asemenea protecție nu se poate extinde asupra tuturor segmentelor societății. De pildă, criminalii reprezintă o minoritate. Ar trebui ei protejați pur și simplu fiindcă sunt o minoritate? Am recurs la această demonstrație prin absurd nu cu intenția de a-i anatemiza în vreun fel pe cei care își concep existența alături de persoane de același sex. Ci doar pentru a demonstra cum funcționează principiul nediscriminării de care vorbeam mai sus. Numai că domnul Klaus Iohannis, pronunțându-se așa cum s-a pronunțat, a încălcat o altă regulă de fier a democrației. Cea constituțională. Regula privind modul în care poate fi organizat un referendum.
Dacă un anumit număr de cetățeni, număr prevăzut în legea fundamentală, solicită să se organizeze un referendum, indiferent pe ce temă ar fi el, instituția prezidențială, instituția executivă și Parlamentul sunt obligate să se conformeze. Prin urmare, în ceea ce privește căsătoriile persoanelor de același sex, în mod obligatoriu, în România, urmează să aibă loc un referendum. Klaus Iohannis, în calitate de granat al Constituției, în loc să se pronunțe asupra acestui referendum, în sensul datei la care crede el că ar fi mai bine să fie organizat, și-a exprimat opiniile asupra conținutului acestuia. A încercat să sugereze chiar un rezultat. Un rezultat cu totul și cu totul contrar milioanelor de români care au solicitat un referendum. În felul acesta, președintele a încălcat o regulă importantă a democrației. Și nu văd cum cele două milioane de semnatari ai petiției pentru organizarea refrendumului, la care se adaugă și familiile acestora, nu îl vor sancționa pe președinte.
Mă voi opri și asupra unui al doilea exemplu. Penultimul legat de prestația prezidențială. Parlamentul s-a pronunțat, aprobând, cu o largă majoritate, moțiunea simplă de cenzură, împotriva ministrului Justiției, Raluca Prună. Ea a fost sancționată politic pentru difuzarea de informații false care aduc atingere siguranței cetățenilor și siguranței naționale. Întrebat asupra poziției sale, domnul Klaus Iohannis a cauționat-o pe doamna Raluca Prună și, implicit, a încurajat Guvernul Ciolos sa nu o demită. Este adevărat, Constituția nu o poate obliga pe doamna Raluca Prună să demisioneze în urmă unei moțiuni simple și nici pe prim-ministru să o demită. Dar ceea ce este legal nu este neapărat și moral. Este profund imoral ca un ministru care a mințit în repetetate rânduri să rămână în funcție, în ciuda faptului că prima putere în stat, care este Parlamentul, solicită contrariul. Și nu este tocmai moral ca un președinte să se pună de-a curmezișul. Și, în orice caz, această poziție nu va fi aducătoare de vreo creștere a coeficientului de încredere.
Prin urmare, e bine că domnul Klaus Iohannis beneficiază, în fine, de un PR deștept și că a devenit mai activ în viața publică. Dar binele se poate transforma în rău, dacă semnalele transmise de la Cotroceni lezează inteligența sau bunul simț colectiv. La fel cum căderea nu a fost ireversibilă, nici creșterea nu e ireversibilă.
Sorin Rosca Stanescu
ULTIMA ORA
-
Ce este "Regula celor 90 de secunde"? Un neurocercetător descoperă o tehnică inovatoare care ne poate schimba viața
Te-ai gândit vreodată cum ai putea să îți gestionezi emoțiile rapid? Încearcă „Regula celor 90 de secunde" și descoperă tehnica inovatoare creată de un specialist în neuroștiințe, care îți oferă instrumentele necesare pentru a controla furia, frica și anxietatea, ajutându-te să îți regăsești calmul într-un timp scurt.
-
Serurile criminale: FDA impune avertismente privind leziunile nervoase pentru 2 vaccinuri RSV
Food and Drug Administration (FDA) din SUA a dispus ca doi producători de vaccinuri împotriva virusului sincițial respirator (VSR) să includă pe etichetele produselor un avertisment privind un efect secundar potențial paralizant legat de afectarea nervilor.
-
De ce este așteptat Elon Musk în fotbalul mare de Gigi Becali, patronul FCSB-ului
A ieșit la iveală faptul că Elon Musk, cel mai bogat om al planetei, dorește să preia clubul Liverpool în schimbul a 4 miliarde de dolari, iar Gigi Becali a reacționat cu privire la această veste. În viziunea latifundiarului care dictează mersul lucrurilor la FCSB, venirea lui Musk în fotbal ar reprezenta un avantaj chiar și pentru roș-albaștri.
-
Explozie de căutări pe Google: Oamenii vor să știe cum să își șteargă conturile de Facebook și Instagram după anunțul Meta
Anunțul Meta de a renunța la verificarea informațiilor și de a relaxa moderarea conținutului a declanșat o explozie de căutări pe Google despre ștergerea conturilor de Facebook, Instagram și Threads.
-
Vin banii de la G7 pentru Ucraina! Ursula von der Leyen a anunțat prima tranșă din împrumut
Ucraina a primit prima tranșă de 3 miliarde de euro din partea Uniunii Europene a unui împrumut convenit de membrii Grupului celor Șapte, au declarat vineri Kievul și Bruxellesul.
-
"Schema 1800" - noua înșelătorie pe WhatsApp. Plângerile la poliţie curg continuu
O nouă schemă de fraudă online face victime, în aceste zile. Escrocii sparg conturile de whatsapp, după care le cer bani cunoscuţilor din agenda victimei. Suma cerută este aceeaşi -1.800 de lei. De aceea, acest tip de înşelăciune a primit şi numele de Schema 1800.
-
Granițele deschise sfidează naționalismul în ascensiune în Europa (The Guardian)
Reintroducerea controlului pașapoartelor în spațiul Schengen ne trasează în minți noi linii politice - iar lucrul acesta în sine e periculos, se arată într-un articol publicat în The Guardian, conform Rador Radio România.
-
Marea Britanie impune noi reguli de călătorie. De când se aplică și ce condiții trebuie să îndeplinească turiștii
Marea Britanie impune o autorizație electronică de călătorie (ETA) pentru cetățenii din 48 de țări, inclusiv SUA, Canada și Australia. Din luna aprilie, această autorizație plătită va fi obligatorie și pentru europeni. ETA este menită să consolideze securitatea la frontieră și face parte dintre eforturile Londrei de a-şi digitaliza sistemul de gestionare a frontierelor.
-
Dezvăluirea unui director de bancă: "Românii dau statului 70% din tot ceea ce câștigă"
Statul român continuă să apese greu pe umerii cetățenilor: pe lângă cele mai mari impozite pe salarii din Europa, românii sunt obligați să suporte și alte taxe și contribuții. Cu toate acestea, finanțele publice sunt într-o situație critică, iar România rămâne, de ani de zile, campioana deficitului bugetar în Uniunea Europeană.
DIN CATEGORIE
- TOP CITITE
- TOP COMENTATE
- 1.Condiția necesară ca Georgescu să fie lăsat să candideze. Primul pas a fost realizat!
- 2.Fostă "Golden Girl" al Sistemului simte că i-a venit vremea ca să preia puterea în România
- 3.Autorii haosului nu vor scăpa nici în gaură de șarpe
- 4.Despre ecuația prezidențialelor: Crin și Sistemul
- 5.Dar cu pleava societății, ce veți face, oare?
- 6.Inflație de viitori prezidențiabili, de tipul #CandidațiiAltora. Suveraniștilor veritabili li se va bara calea. România, #RaiulExploatatorilor!
- 7.Să vorbim pe șleau: Iohannis & Pahonțu au ordonat PNL ca să-l susțină pe Călin Georgescu ca să-i scadă astfel scorul lui George Simion
- 8.Mai putem conta doar pe miracole
- 9.Și-au băgat și americanii coada în ‘89
- 10.Strategia Națională de Apărare pe înțelesul tiktokarilor
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu