Președintele declară război Curții Constituționale
Postat la: 03.05.2018 | Scris de: ZIUA NEWS
0
Declarația președintelui Klaus Iohannis legată de Legile Justiției are mai multe conotații. 1). Îi cheamă la luptă pe #Rezist. În stradă. 2). Atacă frontal, din nou, majoritatea parlamentară. 3). Jignește profund asociațiile magistraților. 4). Deschide un adevărat război împotriva Curții Constituționale a României. Ultima mi se pare cea mai importantă.
Niciodată până în prezent un președinte al României nu a mai provocat într-un mod asemănător Curtea Constituțională a României. Klaus Iohannis retrimite la CCR Legile Justiției, care au mai fost de două ori analizate de această instituție. Înseamnă că nu dă doi bani pe competența și buna credință a judecătorilor CCR. Înseamnă că le arată pisica. Și, înainte, le bate obrazul. Într-o manieră care, tradusă, sună cam așa: „Măi băieți, mai citiți o dată textele. Nu observați că legile ieșite din Parlament calcă în picioare normele europene, statul de drept și, implicit, Constituția? Revizuiți-vă punctul de vedere. Dar nu urgent".
Am încheiat traducerea de mai sus a mesajului prezidențial în mod intenționat cu o propoziție prin care i se sugerează Curții să se grăbească foarte încet. Și, tot președintele, ne spune și de ce. Pentru a aștepta punctul de vedere al Comisiei de la Veneția. Care, vă spun eu, în cunoștință de cauză, nu va sosi decât la toamnă. Președintele mai dorește o cooperare între CCR și Comisia de la Veneția, pe care pretinde că o sesizează. Să explicăm această „subtilitate".
Comisia de la Veneția, e bine să ne amintim, a fost sesizată de curând de către Parlamentul European. Care, alarmat de sesizările formulate de PNL, a decis, chiar în unanimitate, să verifice respectivele semnale de alarmă, apelând la aceasă instituție independentă, înființată însă tocmai pentru asemenea situații de către UE. În aceste condiții, președintele României s-a gândit pe ultima sută de metri că ar fi bine să fure cumva startul. Și să anunțe că face el, ceea ce de fapt au făcut alții.
Carevasăzică avem o Curte Constituțională, care a analizat de două ori legile votate în Parlament, a sugerat câteva modificări, care s-au și făcut și căreia președintele îi cere să mai cerceteze o dată. Din punct de vedere prezidențial, CCR a rămas repetentă și n-are altceva de făcut decât să urmeze încă un ciclu și să mai dea examenul o dată. În același timp, CCR, instituție suverană a României, este trimisă la meditator. Iar meditatorul este Comisia de la Veneția, care nu poate face altceva decât să emită recomandări neobligatorii pentru statele membre. Aceasta este a doua mare jignire prin care Klaus Iohannis deschide războiul împotriva CCR.
Există însă, în subtext, și o amenințare directă la adresa CCR. În preambulul discursului său, filmat de echipa electorală de la Cotroceni și în care este folosit în mod intenționat gros-planul, pentru ca Iohanis să pară mai aproape de telespectatori, el reamintește momentul marilor demonstrații, care au urmat Ordonanței numărul 13, tot referitoare la Justiție, mulțumindu-le încă o dată celor prezenți atunci. Ca să traduc, le mulțumește cetățenilor cu adevărat responsabili, în mijlocul cărora a defilat el însuși în geacă roșie și în calitate de președinte al României împotriva Guvernului României. Să traduc din nou spusele lui Iohannis. Dacă CCR nu se conformează, vor avea loc din nou demonstrații. Și împotriva cui se vor ridica radicalii liberi? Împotriva CCR.
Pentru că, din perspectiva lui Klaus Iohannis, numai CCR mai poate face ceva și, dacă nu face, trebuie expus oprobiului public. Este cel mai periculos semnal pe care Klaus Iohannis l-a dat vreodată. Un semnal de luptă descreierată pentru putere. După ce trei ani s-a plimbat, după ce și-a compromis singur șansele de a prelua pentru doi ani jumate și încă doi ani jumate președinția Consiliului Europei, Klaus Iohannis încearcă disperat să se reînscrie în cursa internă pentru un al doilea mandat. Și nu are altă șansă, crede el, decât să dezbine și să radicalizeze țara.
Sorin Rosca Stănescu
ULTIMA ORA
-
"Schema 1800" - noua înșelătorie pe WhatsApp. Plângerile la poliţie curg continuu
O nouă schemă de fraudă online face victime, în aceste zile. Escrocii sparg conturile de whatsapp, după care le cer bani cunoscuţilor din agenda victimei. Suma cerută este aceeaşi -1.800 de lei. De aceea, acest tip de înşelăciune a primit şi numele de Schema 1800.
-
Granițele deschise sfidează naționalismul în ascensiune în Europa (The Guardian)
Reintroducerea controlului pașapoartelor în spațiul Schengen ne trasează în minți noi linii politice - iar lucrul acesta în sine e periculos, se arată într-un articol publicat în The Guardian, conform Rador Radio România.
-
Marea Britanie impune noi reguli de călătorie. De când se aplică și ce condiții trebuie să îndeplinească turiștii
Marea Britanie impune o autorizație electronică de călătorie (ETA) pentru cetățenii din 48 de țări, inclusiv SUA, Canada și Australia. Din luna aprilie, această autorizație plătită va fi obligatorie și pentru europeni. ETA este menită să consolideze securitatea la frontieră și face parte dintre eforturile Londrei de a-şi digitaliza sistemul de gestionare a frontierelor.
-
Dezvăluirea unui director de bancă: "Românii dau statului 70% din tot ceea ce câștigă"
Statul român continuă să apese greu pe umerii cetățenilor: pe lângă cele mai mari impozite pe salarii din Europa, românii sunt obligați să suporte și alte taxe și contribuții. Cu toate acestea, finanțele publice sunt într-o situație critică, iar România rămâne, de ani de zile, campioana deficitului bugetar în Uniunea Europeană.
-
A fost rezolvat paradoxul bunicului. Enigma care face referire la călătoria în timp și schimbă cursul istoriei - Anunțul unui fizician celebru
Un fizician susține că a rezolvat „paradoxul bunicului". Enigma se referă la călătorul în timp care își întâlnește strămoșii și astfel schimbă cursul istoriei, ștergându-și propria existență. Rezolvarea paradoxului ar putea face posibilă călătoria în timp.
- Haos total în SUA, provocat de incendii: Joe Biden și-a anulat programul/ Toate evenimentele au fost sistate
-
De ce a plecat Georgescu din țară imediat după Şoşoacă?
Plecarea lui Călin Georgescu spre Frankfurt la o zi după plecarea Dianei Șoșoacă din țară ridică multe semne de întrebare. Diana Șoșoacă a anunțat retragerea din viața publică din cauza amenințărilor la adresa ei și a copiilor ei din partea susținătorilor lui Călin Georgescu, așa că pe 8 ianuarie a plecat spre Venezuela, de unde a postat astăzi o fotografie cu mesajul „Refacem relațiile pierdute ale României și luptăm pentru PACE".
-
Influentul ziar german FAZ: „În România e tot mai puternică suspiciunea că spectrul Rusiei a fost folosit pentru anularea unui scrutin ce nu convenea guvernanților"
Într-un articol cu titlul „Mitul interferenței ruse", cotidianul german conservator Frankfurter Allgemeine Zeitung observă că amestecul Moscovei în alegerile din România este tot mai mult pus sub semnul întrebării. Ziarul analizează totodată lipsa de popularitate a guvernanților de la București, în mod special a președintelui Klaus Iohannis.
-
Metoda controversată, dar isteață, prin care Microsoft vrea să fure utilizatorii Google. Ce au putut să facă
Microsoft a adoptat o tactică neobișnuită și, pentru mulți, controversată, în încercarea de a atrage mai mulți utilizatori pentru motorul său de căutare, Bing.
DIN CATEGORIE
- TOP CITITE
- TOP COMENTATE
- 1.Condiția necesară ca Georgescu să fie lăsat să candideze. Primul pas a fost realizat!
- 2.Fostă "Golden Girl" al Sistemului simte că i-a venit vremea ca să preia puterea în România
- 3.Autorii haosului nu vor scăpa nici în gaură de șarpe
- 4.Despre ecuația prezidențialelor: Crin și Sistemul
- 5.Dar cu pleava societății, ce veți face, oare?
- 6.Inflație de viitori prezidențiabili, de tipul #CandidațiiAltora. Suveraniștilor veritabili li se va bara calea. România, #RaiulExploatatorilor!
- 7.Să vorbim pe șleau: Iohannis & Pahonțu au ordonat PNL ca să-l susțină pe Călin Georgescu ca să-i scadă astfel scorul lui George Simion
- 8.Mai putem conta doar pe miracole
- 9.Și-au băgat și americanii coada în ‘89
- 10.Strategia Națională de Apărare pe înțelesul tiktokarilor
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu