Prăbușirea burselor mondiale explicată pe scurt
Postat la: 06.08.2024 | Scris de: ZIUA NEWS
0
Toți investitorii au avut niște ultime zile de coșmar: acțiunile care ar trebui să crească constant și să fie investiții sigure au avut cea mai mare cădere de la pandemie încoace.
Dow Jones a scăzut cu 2,7%, S&P 500 a scăzut cu 4,1%, iar Nasdaq s-a scufundat cu 6,3%, toate într-o singură zi. Indicele paneuropean Stoxx a scăzut doar cu 1,5 la sută, crescând de la o scădere puternică de mai devreme în cursul zilei de luni. Acțiunile din Taiwan, Hong Kong și Coreea de Sud au scăzut și mai mult. Acțiunile Apple au scăzut cu 10%, Nvidia cu 12%, Bitcoin cu 20% în ultima săptămână. Indicele bursier de referință japonez Nikkei 225 a scăzut cu 12,4%, cea mai mare scădere de o zi, mai mare decât scăderea din timpul prăbușirii lunii negre din octombrie 1987. S-au pierdut aproximativ 6,4 trilioane de dolari. Între timp, acțiunile pentru companiile de armament Lockheed Martin și RTX au fost în creștere mare ultimele săptămâni, scăzând cu mai puțin de 1% în urma panicii de ieri. De ce s-a prăbușit bursa globală și cine este de vină?
Este adevărat că economiile G7 sunt în declin oricum, dar colapsul economic de ieri a început în Japonia. Nikkei 225 a scăzut atât de tare în urma deciziei Băncii Japoniei de a crește ratele dobânzilor cu 25 de puncte de bază, inversând 20 de ani de rate sub zero. Deoarece ratele din SUA au crescut enorm în ultimii doi ani, marii investitori din bursa americană au împrumutat bani ieftini în Japonia pentru a-i investi în acțiuni din SUA. Astfel, după ce yenul a crescut, investitorii din SUA au trebuit să-și vândă acțiunile pentru a-și putea plăti ratele din Japonia.
Răspunsul brusc al pieței globale este declanșat și de raportul referitor la piața de muncă din SUA prezentat vineri. Acesta arată că rata șomajului a crescut la 4,3%, cel mai ridicat nivel din ultimii trei ani, și doar 114.000 de locuri de muncă au fost adăugate în loc de aproximativ 175.000 care fuseseră prognozate, adâncind temerile că economia americană va încetini brusc. Astfel, marii economiști dau vina pe banca centrală americană pentru întețirea crizei: știind că acest raport va fi publicat, rata dobânzilor ar fi trebuit să fie redusă înainte de publicarea acestuia.
Frica referitoare la un război extins în Orientul Mijlociu (din ce în ce mai probabil pe zi ce trece) și implicarea indubitabilă a SUA în cazul în care acesta va începe a îngrijorat și mai mult investitorii. Bursa americană suferă în urma pierderii masive a încrederii în rândul comunității internaționale referitoare la adevăratele intenții ale guvernului american, lipsă de încredere care crește volatilitatea și incertitudinea. Dacă acest război din vecinătatea celor mai importante rute comerciale și a celor mai importante rezerve de petrol chiar va începe, economia mondială se va prăbuși total.
Un alt motiv ce ar fi putut cauza această prăbușire este faptul că economia SUA se bazează pe datorii și obligațiuni. După ce China a vândut foarte multe dintre acestea în ultimul an, SUA a crescut artificial randamentul lor pentru a atrage noi investitori. Faptul că randamentul crește la obligațiunile noi și politica externă SUA pare din ce în ce mai instabilă duce inevitabil la vânzarea în masă a obligațiunilor deținute deja de investitori, pornind o reacție în lanț.
Un ultim motiv este îngrijorarea că acțiunile companiilor de tehnologie (Microsoft, Meta, Alphabet) au crescut prea mult și prea repede în ultimul an în urma sumei uriașe de bani pe care au investit-o în Inteligența Artificială, mai ales având în vedere pierderile de 10 ori mai mari pe care OpenAI (compania ce a creat Chat GPT) le va avea anul acesta. Mai mulți analiști economici importanți s-au întrebat public în ultimele luni dacă IA va genera suficiente profituri pentru a recupera sutele de miliarde de dolari investite, ducând la și mai multă instabilitate în piețele financiare.
Deci, ca de obicei în economie, sunt mai multe cauze pentru această prăbușire bruscă. Deși investitorii în bursa americană speră că Rezerva Federală va reduce urgent ratele pentru a le salva investițiile, președintele acesteia a declarat că „Nu există nimic în mandatul Fed care să se asigure că piața de valori este comfortabilă". În plus, toate instituțiile media occidentale încearcă să convingă investitorii să nu se panicheze, spunând că este o scădere normală, deci să sperăm că chiar așa va fi. Dacă se va porni un război major însă nu va mai exista loc de speranță: economia mondială este într-un stadiu precar, și orice altă acțiune destabilizatoare ne poate transporta înapoi în 2008.
Daria Gușă
ULTIMA ORA
-
Fenomenul care sfidează logica: „Timp Negativ" observat în experimente cuantice. Descoperirea controversată despre natura realității
Oamenii de știință de la Universitatea din Toronto susțin că au demonstrat existența „timpului negativ" într-un mod fizic și concret, nu doar teoretic. Rezultatele experimentelor lor, deși încă nepublicate într-un jurnal de specialitate, au atras atenția și scepticismul comunității științifice internaționale.
-
Oamenii de știință au descoperit un al doilea nucleu ascuns în interiorul Pământului
Miezul interior nu este doar o minge solidă de nichel și fier, ci este format din două straturi: o regiune centrală distinctă înglobată într-un înveliș exterior.
-
Baba Vanga: Predicții Îngrijorătoare pentru 2025 - „Începutul Apocalipsei"
Previziunile Babei Vanga continuă să fascineze și să înspăimânte, chiar și la aproape trei decenii de la moartea sa. Pentru anul 2025, celebra clarvăzătoare a făcut profeții alarmante, sugerând că ar putea marca „începutul apocalipsei".
-
Descoperirea finalului de an: Astronomii au găsit canale ascunse ce leagă sistemul nostru solar de alte colțuri ale universului
Sistemul nostru solar este situat într-o zonă specifică a spațiului cosmic, denumită Bula Fierbinte Locală, o regiune ce se extinde pe aproximativ 300 de ani-lumină, formată în urma mai multor explozii stelare de tip supernovă. Ultimele observații științifice au scos la iveală un detaliu extrem de important.
-
CCR a anulat alegerile degeaba: Nu Rusia, ci PNL a atacat cibernetic România in campania lui Călin Georgescu. Un document ANAF confirmă manipularea de pe TikTok
O ancheta incendiara a snoop.ro demonstreaza ca promovarea masiva a lui Calin Georgescu de pe tik-tok nu a fost un atac cibernetic rusesc.
-
Joe Biden a aprobat unul dintre ultimele sale acte și aruncă în aer relația dintre SUA și China
Preşedintele american, Joe Biden, a aprobat un ajutor militar de 571 de milioane de dolari pentru Taiwan, a anunţat vineri Casa Albă.
-
Elon Musk, mesaj exploziv, despre alegerile din România: "Cum să nu fie considerat un dictator?!"
Omul de afaceri Elon Musk, cel mai apropiat om al lui Donald Trump, a distribuit articolul unui jurnalist Reuters, care analizează situația politică din România. După ce a citit detaliile din țara noastră, Elon Musk s-a întrebat cum poate un judecător să anuleze alegerile prezidențiale și să nu fie considerat un dictator.
- Veste bună pentru clienții Hidroelectrica: facturile din octombrie și noiembrie vor fi recalculate și vor fi mai mici
-
C'est fini! Clotilde Armand a renunțat la mandatul de senator
Fostul primar al Sectorului 1, Clotilde Armand, declarată incompatibilă de ÎCCJ, a renunțat vineri la mandatul de senator USR de București pe care l-a câștigat la alegerile parlamentare, după ce în urmă cu o zi a mers să-și preia mandatul.
DIN CATEGORIE
- TOP CITITE
- TOP COMENTATE
- 1.Fostă "Golden Girl" al Sistemului simte că i-a venit vremea ca să preia puterea în România
- 2.Tehnica loviturii de stat. Rolul SRI. Absența Armatei din ecuație
- 3.Who are you Mr. Călin Georgescu?
- 4.Demență la vârful NATO!
- 5.MINCIUNA LA RANG DE POLITICĂ DE STAT
- 6.OPRIȚI LOVITURA DE STAT!
- 7.Scenariul atomic: va fi invalidat președintele ales Călin Georgescu după modelul Șoșoacă?
- 8.Autorii haosului nu vor scăpa nici în gaură de șarpe
- 9.USR, Lasconi și minciuna progresului: cum curentul woke vă manipulează și vă distruge viețile
- 10.SECURISTAN? Clar că da! Sub spectrul "STALINISM FOR ALL SEASONS"
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu