Poate fi descurajată inflaţia fără a risca încetinirea creşterii economice?
Postat la: 07.04.2022 | Scris de: ZIUA NEWS
0
Preţurile de consum, tot mai nervoase pe întreaga planetă, galopează acum către rate cu două cifre ale inflaţiei anuale. În faţa acestui pericol - pregnant conturat în analiza datelor din statisticile globale, a celor din 2021 şi din primele luni ale anului curent - banca centrală a SUA (Fed) a încălcat cutuma şi a comunicat că, până în decembrie, va mări în patru sau în cinci rânduri dobânda de politică monetară.
De ani buni, fie pentru a încuraja creşterea economică în derivă, fie pentru a apăra locurile de muncă sau pentru a domoli crize de lichiditate pe care nu reuşise să le prevadă, Fed a tot schimbat paradigmele. Mai întâi, a renunţat la tabloul dobânzilor-cheie cu rate peste cotele inflaţiei, real-pozitive, şi a optat pentru dobânzi mai mici decât inflaţia. Apoi, a coborât până la zero dobânzile real-negative, într-un efort de a ieftini creditele, urmărind încurajarea creşterii economice.
În 2018, într-o încercare de a drege busuiocul, Fed a decis să-i adauge 25 de puncte de bază dobânzii-cheie, care a urcat de la... 0,00 la 0,25 la sută. Şi atât! Nu s-a aşteptat că, în 2021, o inflaţie cum nu mai fusese văzută din anii 1970 avea să măture planeta din America până în Extremul Orient.
Mulţi analişti s-au agitat, obiectând că Statele Unite sunt prinse cu garda deschisă, dobânda-cheie, arma cea mai eficientă în lupta cu inflaţia, fiind cea mai mică din istoria SUA. Fed a obiectat că lumea se confruntă în premieră cu o inflaţie specifică, gaz peste foc turnând criza energetică globală, fapt ce impune atenţie maximă în intervenţiile băncilor centrale de pretutindeni. Având desigur dreptate, pentru că folosirea arsenalului politicii monetare în conjunctura crizei actuale poate deveni sabie cu două tăişuri: fie să rateze descurajarea acestui tip de inflaţie, fie să inducă un risc major pentru redresarea economică.
Iată însă că, în 2022, Fed a schimbat macazul. A devenit cumva dominantă o altă concepţie? Nicidecum! E o altă conjunctură. Pe de o parte, inflaţia galopantă se dovedeşte a fi tot mai periculoasă, combaterea ei fiind acum o prioritate, iar pe de altă parte redresarea economică e tot mai puternică, împreună cu o solidă creştere a locurilor de muncă.
Cum au reacţionat strategii de la BCE? Bineînţeles, comunicatele Fedului nu aveau cum să-i lase indiferenţi. Aşa că, probabil, au gândit că americanilor le convine să urce dobânda de politică monetară în maniera pe care au făcut-o publică, fiind favorizaţi de împrejurări. Pentru că, asa cum am subliniat deja, în Statele Unite nu doar că PIB-ul creşte viguros, dar şi şomajul se adună într-o matcă rezonabilă. Aşa că Fedului, căruia doar inflaţia în creştere îi dă dureri de cap, îi convine să forţeze activarea în sus a dobânzii de politică monetară ca să grăbească aducerea dinamicii preţurilor de consum în proximitatea cotei optime de 2 la sută. BCE în schimb, care în zona euro se confruntă cu încetiniri ale creşterii economice, a continuat şi până în 24 februarie anul curent să delibereze în faţa unei dileme. Şi anume: să grăbească calmarea inflaţiei ori să aleagă o strategie prin care să evite sufocarea efortului de redresare. Mai cu seamă că, inclusiv în cele mai puternice economii din zona euro, creşterea economică este afectată inclusiv de împrejurarea că inflaţia a lăsat multe gospodării ale populaţiei mai sărace.
Plecând de la acest tablou, nu mai poate fi o surpriză un recent comentariu al economistului-şef al BCE, care nota că războiul din Ucraina ar putea să ducă la relaxarea în continuare şi nu la înăsprirea politicii monetare prin creşterea dobânzii-cheie. Şi cum, în Zona Euro, vremea dobânzii de politică monetară real-negative durează deja din 2014, timp în care tendinţa a fost coborârea către cota zero şi, apoi, menţinerea pe acest palier, relaxare care ar putea însemna pe lângă dobânda-cheie zero continuarea şi chiar intensificarea stimulentelor financiare.
De ce m-am referit pe larg la ce fac Fed şi BCE? Pentru că, în România, inflaţia cu care ne confruntăm din ianuarie 2021, fără să avem semnale că a obosit, este parte a inflaţiei globale. Prin urmare, strategiile pentru care au optat Fed şi BCE, argumentele şi judecăţile de valoare sunt repere importante pentru o analiză comparativă. O şansă, deci, ca să înţelegem mai bine deciziile adoptate ieri de banca noastră centrală în şedinţa de politică monetară a Consiliului celor 9.
Desigur, luând în calcul nuanţele, particularităţile ce determină aceste strategii. Pentru că Zona Euro, de exemplu, după o inflaţie cuminte timp de câţiva ani, până în 2019 inclusiv, a scăpat frâiele... şi a luat-o în jos. Ceea ce înseamnă că a avut de furcă, în 2020, cu un fenomen mai periculos decât inflaţia. De-a lungul întregului an, 12 state membre au fost lună de lună cu ratele mişcării preţurilor de consum sub zero, cu mult sub zero, în deflaţie severă deci. Pe când România, în decembrie 2019, încheiase doi ani în care BNR a luptat cu un şoc al creşterii preţurilor ce a plasat-o pe cel mai de sus vârf inflaţionist din Uniunea Europeană. Şi care a obligat BNR să urce dobânda de politică monetară până la 2,50 la sută. După ce însă, în 2020, s-a repoziţionat pe cel mai bun loc din UE, cu o inflaţie în jur de 2 la sută, BNR a coborât dobânda până la 1,25 la sută, cea mai mică rată din istoria noastră. Era în ianuarie 2021, cu foarte puţin timp înainte de a fi început inflaţia.
De atunci, lună de lună, inflaţia a tot crescut. În februarie 2022, rata anualizată, calculată pe 12 luni trecute, a urcat până 8,53 la sută. După ce, de la o lună la alta, a fost tot mai mare.
La ce ne raportăm? Desigur, la decembrie 2020, ultima lună în care, cu o rată anuală a inflaţiei de 2,06 la sută, reuşisem să ocupăm cea mai bună poziţie în topul UE. Repet: cea mai bună şi nu una dintre cele mai bune! Sărisem dintr-o extremă în alta. Cucerisem un important cap de pod. L-am apărat parţial. În sensul că deţinem, în continuare, poziţii mai bune decât Cehia, Polonia şi Ungaria. Sau decât ţări din zona euro. Dar nu l-am apărat în totalitate! De ce nu am reuşit? Răspunsul îl dă analiza dinamicii preţurilor de consum. Şi, totodată, a dinamicii ratei dobânzii-cheie.
Preţurile de consum, în exclusivitate, constituie universul inflaţiei. Cu alte cuvinte, la cât se ridică plăţile pentru cumpărăturile zilnice, deci nu şi cele rare - case, terenuri, bijuterii, blănuri, mărfuri de lux. Şi cât de mult le poate influenţa BNR cu noua rată a dobânzii de politică adoptată ieri, de 3 la sută.
De ce nu a mers mai sus, la cel puţin 4-5 la sută, ca să asigure o eficienţă mai mare? Pentru că nu dispune de conjunctura de care beneficiază Fed, cu creştere economică solidă şi cu un spor consolidat al locurilor de muncă! De ce nu a mai aştepta înainte de a urca dobânda de politică monetară, aşa cum face BCE? Pentru că, în lunile din urmă, inflaţia din România nu a mai urcat în acelaşi pas cu inflaţia globală. Acum gaz pe focul inflaţiei interne, au turnat doar preţurile la alimente procesate, cele administrate şi cele legate de combustibili. Pentru că reglementările privind compensarea şi plafonarea preţurilor la energie electrică şi la gaze au tăiat aripile influenţei crizei energetice asupra preţurilor generale.
Adrian Vasilescu
ULTIMA ORA
-
ANAF îi ia în vizor pe românii care nu își declară veniturile
Toate veniturile trebuie declarate la ANAF. Cât vine vorba despre venituri, vorbim despre banii proveniți din dividende, criptomonede, acțiuni și depozite bancare. Inclusiv cei care au deschis un depozit la bancă trebuie să raporteze acest lucru în cazul în care există o dobândă. Totodată, se mai modifică și alte aspecte importante.
-
Povestea neștiută a celei mai vechi tăblițe cu cele Zece Porunci: A fost vândută pe o sumă colosală
Pea mai veche tăbliţă cunoscută, inscripţionată cu cele Zece Porunci din Vechiul Testament, a fost vândută cu 5,04 milioane de dolari, mai mult decât dublul estimării sale maxime.
-
Politico fac e o analiză decisivă: Al treilea război mondial este deja în desfășurare!
Dacă ați fi mers pe linia frontului în primele săptămâni ale războiului din Ucraina, ați fi putut auzi strigăte în ucraineană și rusă, poate amestecate cu voci care vorbeau limbi regionale precum buryat și cecenă, scrie POLITICO.
-
Ce au decis judecătorii CAB în dosarul Călin Georgescu-anularea alegerilor prezidențiale - Fostul candidat independent a fost prezent în instanță
Instanţa Curţii de Apel Bucureşti a acordat un nou termen în procesul Călin Georgescu-anularea alegrilor prezidențiale, pentru 13 ianuarie 2025, pentru când se citează părţile, prin poştă şi prin mail sau fax
-
Candidatul comun zice că nu există nicio legătură între el și partidele de la guvernare. Crin Antonescu și-a anunțat demisia din PNL
Noiua coaliție guvernamentală, formată din PSD, PNL, UDMR și minoritățile naționale, a anunțat astăzi asumarea unui candidat comun la alegerile prezidențiale de anul viitor, în persoana lui Crin Antonescu. Fostul lider al liberalilor a spus că a acceptat propunerea partidelor de a fi candidatul comun la alegerile prezidențiale viitoare.
-
Răsturnare de situație: Care a fost, de fapt, cauza decesului actorului Mircea Diaconu - Fiica acestuia, mărturii emoționante
Marele actor Mircea Diaconu s-a stins din viață cu doar 10 zile înainte de a împlini 75 de ani. Se știa că acesta se confrunta de ceva vreme cu o boală incurabilă, iar ultimele sale momente le-a petrecut pe un pat în Spitalul Fundeni.
-
Elon Musk începe Operațiunea "Resetarea": Prima mare instituție care va intra în malaxor
Omul de afaceri Elon Musk, cea mai bogată persoană din lume şi persoana desemnată de viitorul preşedinte al SUA, Donald Trump, cu reformarea administraţiei publice, a luat la ţintă Rezerva Federală americană.
-
Trădare, dar să știm și noi: 21 de parlamentari suveraniști au votat pentru noua coaliție pro europeană
Blocul suveranist suferă o lovitură extrem de grea, la primul mare test din Parlament. La votul pentru președinții Senatului și Camerei Deputaților, 21 de parlamentari care nu pot fi decât din AUR, POT sau SOS România au votat alături de coaliția pro europeană formată din PSD, PNL, UDMR și Minoritățile Naționale.
-
Controlul statului asupra vietii private: ANAF monitorizează retragerile din bancomate. Atenție la suma pe care o scoateți
Românii care retrag sume mari de bani din bancomate intră în atenția Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF). Instituția a anunțat că va monitoriza atent aceste tranzacții pentru a preveni fraudele fiscale.
DIN CATEGORIE
- TOP CITITE
- TOP COMENTATE
- 1.Fostă "Golden Girl" al Sistemului simte că i-a venit vremea ca să preia puterea în România
- 2.Tehnica loviturii de stat. Rolul SRI. Absența Armatei din ecuație
- 3.MINCIUNA LA RANG DE POLITICĂ DE STAT
- 4.OPRIȚI LOVITURA DE STAT!
- 5.Autorii haosului nu vor scăpa nici în gaură de șarpe
- 6.USR, Lasconi și minciuna progresului: cum curentul woke vă manipulează și vă distruge viețile
- 7.Inflație de viitori prezidențiabili, de tipul #CandidațiiAltora. Suveraniștilor veritabili li se va bara calea. România, #RaiulExploatatorilor!
- 8.SECURISTAN? Clar că da! Sub spectrul "STALINISM FOR ALL SEASONS"
- 9.Frica de Georgescu
- 10.Prezidențialele, trei posibilități
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu