Piticul bun, piticul rău și Klaus Iohannis
Postat la: 04.07.2018 | Scris de: ZIUA NEWS
0
Asistăm la o mare dispută. Care, din când în când, devine isterică. Și, în orice caz, e dramatică. Pentru că tema este nici mai mult nici mai puțin decât suspendarea și demiterea președintelui României. Disputa este generată de duplicitate. Iar duplicitatea este consecința existenței a doi pitici. Unul rău și altul bun.
Acest joc politic de-a piticul rău și de-a piticul bun nu este de dată recentă. El există din capul locului. De când a fost făcută coaliția. De când există alianța PSD-ALDE. Rând pe rând, prin rotație și în funcție de tema aflată în dispută, cei doi lideri, Dragnea și Tăriceanu joacă alternativ rolurile de pitic rău și de pitic bun. Asta a devenit o regulă. Întotdeauna, înaintea unei decizii importante, care este totodată și controversată, asistăm la o aparentă bâlbâială la vârful coaliției. Unul dintre lideri face un anunț, celălalt își exprimă în termeni destul de voalați obecțiile. Rezultatul este generarea unei dezbateri aprinse nu numai în mediul poltic ci, în general, în opinia publică. Un asemenea exercițiu funcționează perfect ca un balon de încercare. Opinia publică și mediul politic sunt testate. După ce liderii coaliției văd încotro bate vântul, acționează într-o perfectă înțelegere.
Piticul rău și piticul bun funcționează și în ceea ce privește această decizie de importanță capitală, legată de posibilitatea suspendării și demiterii președintelui Klaus Iohannis. Și, ceea ce este interesant, funcționează alternativ. Primul care a afirmat în temeni cât se poate de tăioși că, neconformându-se deciziei Curții Constituționale, președintele Klaus Iohannis își va asuma toate consecințele, a fost Călin Popescu Tăriceanu. Acest tip de exprimare trimite direct la singura sancțiune posibilă, care este suspendarea, urmată de demitere. Dar, evident, Tăriceanu nu a făcut în mod deschis o asemenea afirmație. În scurt timp, fiind întrebat în mod direct despre posibilitatea unei suspendări, Liviu Dragnea a jucat rolul piticului bun. Afirmând că despre așa ceva nu s-a discutat în coaliție. Iată că, recent, cel care a deschis prin retorica sa poarta suspendării urmată de demitere este același Liviu Dragnea. Transformat peste noapte din piticul bun în piticul rău. Este fix momentul în care se produce rocada, Tăriceanu fiind acum cel care lasă impresia că înlătură un asemenea scenariu.
Este un joc politic care poate fi citit în mod corect și înțeles. O coaliție are dezavantajele ei. Dar are și avantaje. Printre acestea se numără și faptul că liderii pot juca până la un punct în mod ambiguu, testând dar și aburind în același timp opinia publică. Apoi, așa cum s-a întâmplat de fiecare dată, cel puțin de când avem această majoritate parlamentară, decizia e luată fără ezitări și rămâne definitivă. Cred că ne aflăm într-un asemenea scenariu.
O suspendare urmată de procedura de demitere a președintelui, luată într-un sezon în care mulți români sunt în vacanță și înainte cu un an de alegerile prezidențiale prezintă avantaje și dezavantaje. Deci calculele politice sunt necesare. Chiar dacă deasupra acestor calcule politice trebuie să primeze exigențe mai înalte. Cum este de pildă necesitatea, dar și răpunderea în același timp, de a apăra Constituția. Și de a face în așa fel de la nivelul celei mai reprezentantive puteri în stat, puterea legislativă, ca această Constituție să fie aplicată în litera și spiritul ei.
Să revenim însă la calculele politice. Faptul că cele două evenimente, suspendarea și demiterea, ar urma să se producă în această vară și cel mai târziu la începutul toamnei, are efecte semnificative asupra prezenței la vot și a compoziției cetățenilor care urmează să se pronunțe. E clar că prezența la vot va fi mai mică, în condițiile în care cel puțin un sfert din populația României se mișcă în această perioadă în alte localități decât cele de domiciliu. O prezență la vot mai scăzută, așa cum s-a demonstrat până acum, favorizează Stânga. Deci șansa ca Iohannis să fie demis prin referendum crește. Pe de altă parte, este obligatoriu ca totuși 30% din totalul cetățenilor cu drept de vot să meargă la referendum. Aceasta presupune un efort consistent din partea majorității și o bună motivare a bazinelor electorale ale Stângii. Și aici există, într-adevăr, un risc. Dacă nu vor ieși din casă suficient de mulți români? În acestă eventualitate, la capătul referendumului, Klaus Iohannis nu va putea fi demis. Și atunci poziția acestuia, în loc să se șubrezească, se întărește.
Sunt și multe alte calcule care trebuie făcute și chiar se fac înaintea unei decizii definitive, care urmează să fie luată probabil pe parcursul acestei săptămâni. Până atunci însă, jocul de-a piticul rău și de-a piticul bun este util și îi ajută pe liderii coaliției, prin observarea și analiza atentă a diverselor tipuri de reacție, să ia decizia corectă.
Sorin Rosca Stanescu
ULTIMA ORA
-
Granițele deschise sfidează naționalismul în ascensiune în Europa (The Guardian)
Reintroducerea controlului pașapoartelor în spațiul Schengen ne trasează în minți noi linii politice - iar lucrul acesta în sine e periculos, se arată într-un articol publicat în The Guardian, conform Rador Radio România.
-
Marea Britanie impune noi reguli de călătorie. De când se aplică și ce condiții trebuie să îndeplinească turiștii
Marea Britanie impune o autorizație electronică de călătorie (ETA) pentru cetățenii din 48 de țări, inclusiv SUA, Canada și Australia. Din luna aprilie, această autorizație plătită va fi obligatorie și pentru europeni. ETA este menită să consolideze securitatea la frontieră și face parte dintre eforturile Londrei de a-şi digitaliza sistemul de gestionare a frontierelor.
-
Dezvăluirea unui director de bancă: "Românii dau statului 70% din tot ceea ce câștigă"
Statul român continuă să apese greu pe umerii cetățenilor: pe lângă cele mai mari impozite pe salarii din Europa, românii sunt obligați să suporte și alte taxe și contribuții. Cu toate acestea, finanțele publice sunt într-o situație critică, iar România rămâne, de ani de zile, campioana deficitului bugetar în Uniunea Europeană.
-
A fost rezolvat paradoxul bunicului. Enigma care face referire la călătoria în timp și schimbă cursul istoriei - Anunțul unui fizician celebru
Un fizician susține că a rezolvat „paradoxul bunicului". Enigma se referă la călătorul în timp care își întâlnește strămoșii și astfel schimbă cursul istoriei, ștergându-și propria existență. Rezolvarea paradoxului ar putea face posibilă călătoria în timp.
- Haos total în SUA, provocat de incendii: Joe Biden și-a anulat programul/ Toate evenimentele au fost sistate
-
De ce a plecat Georgescu din țară imediat după Şoşoacă?
Plecarea lui Călin Georgescu spre Frankfurt la o zi după plecarea Dianei Șoșoacă din țară ridică multe semne de întrebare. Diana Șoșoacă a anunțat retragerea din viața publică din cauza amenințărilor la adresa ei și a copiilor ei din partea susținătorilor lui Călin Georgescu, așa că pe 8 ianuarie a plecat spre Venezuela, de unde a postat astăzi o fotografie cu mesajul „Refacem relațiile pierdute ale României și luptăm pentru PACE".
-
Influentul ziar german FAZ: „În România e tot mai puternică suspiciunea că spectrul Rusiei a fost folosit pentru anularea unui scrutin ce nu convenea guvernanților"
Într-un articol cu titlul „Mitul interferenței ruse", cotidianul german conservator Frankfurter Allgemeine Zeitung observă că amestecul Moscovei în alegerile din România este tot mai mult pus sub semnul întrebării. Ziarul analizează totodată lipsa de popularitate a guvernanților de la București, în mod special a președintelui Klaus Iohannis.
-
Metoda controversată, dar isteață, prin care Microsoft vrea să fure utilizatorii Google. Ce au putut să facă
Microsoft a adoptat o tactică neobișnuită și, pentru mulți, controversată, în încercarea de a atrage mai mulți utilizatori pentru motorul său de căutare, Bing.
-
Detalii cutremurătoare despre tânărul de 18 ani găsit spânzurat de un copac. „Sunt terminat psihic, îi urăsc pe toți. Sper să mă puteţi ierta!"
Noi detalii cutremurătoare în cazul adolescentului de 18 ani care a fost găsit spânzurat de un copac, pe un deal dintr-o localitate din judeţul Tulcea, au fost făcute publice.
DIN CATEGORIE
- TOP CITITE
- TOP COMENTATE
- 1.Condiția necesară ca Georgescu să fie lăsat să candideze. Primul pas a fost realizat!
- 2.Fostă "Golden Girl" al Sistemului simte că i-a venit vremea ca să preia puterea în România
- 3.Autorii haosului nu vor scăpa nici în gaură de șarpe
- 4.Despre ecuația prezidențialelor: Crin și Sistemul
- 5.Dar cu pleava societății, ce veți face, oare?
- 6.Inflație de viitori prezidențiabili, de tipul #CandidațiiAltora. Suveraniștilor veritabili li se va bara calea. România, #RaiulExploatatorilor!
- 7.Să vorbim pe șleau: Iohannis & Pahonțu au ordonat PNL ca să-l susțină pe Călin Georgescu ca să-i scadă astfel scorul lui George Simion
- 8.Mai putem conta doar pe miracole
- 9.Și-au băgat și americanii coada în ‘89
- 10.Strategia Națională de Apărare pe înțelesul tiktokarilor
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu