Piedone, un Nicușor Dan mai puțin spălat
Postat la: 27.05.2024 | Scris de: ZIUA NEWS
0
Indiferent cum decurg ele și indiferent ce rezultat au, campaniile electorale au meritul de a tăia uneori în carne vie. De a înlătura straturile cosmetice și de a ne înfățișa personajele care luptă pentru putere așa cum sunt ele în realitate. Sau aproape așa. Puține lucruri mai pot fi ascunse în această eră a internetului. Și astfel descoperim că Cristian Popescu Piedone nu este decât un fel de Nicușor Dan mai puțin spălat.
De câteva zile, ziariști curajoși de investigație au început să-l prezinte pe Piedone în ipostaze până de curând mai puțin cunoscute sau total necunoscute publicului larg. Dezvăluirile sunt atât de interesante și atât de bine probate încât le-am preluat și eu CorectNews. Iar dacă vin în continuare, le voi prelua și pe cele viitoare.
Ce știam noi despre competiția electorală pentru poziția de primar general? Că primarul general este al doilea beneficiar după președintele României al celor mai multe voturi, motiv pentru care dobândește autoritate și legitimitate. Mai știam, după nefasta experiență cu Nicușor Dan, că un om politic aflat în această poziție, indiferent de apartenența lui politică, are obligația, de dragul cetățenilor și pentru a avea succes, să mențină relații apropiate nu numai cu consilierii, care îi pot asigura majoritatea sau care, dimpotrivă, îi pot da peste degete, ci și cu ceilalți primari ai Capitalei. Pentru că atribuțiile, competențele și proiectele sunt uneori atât de complexe, încât nu pot fi derulate decât în condițiile în care toată lumea pune umărul. Și mai știam, tot din experiența nefericită a mandatului lui Nicușor Dan, că un primar general al Capitalei, ca de altfel și oricare alt primar din marile orașe, pentru a-și duce proiectele până la capăt, proiecte rezultate în urma consultării cu cetățenii, trebuie să aibă bune relații atât cu membrii Executivului, cât și cu membrii Parlamentului. Altfel morișca se gripează. Din această perspectivă, Nicușor Dan ne-a oferit tuturor o lecție negativă.
Competiția electorală pentru Capitală a debutat cum nu se poate mai rău. Struțo-cămila PSD-PNL a precipitat alegerile, le-a comasat și inițial a decis să susțină un candidat independent în persoana doctorului Cîrstoiu. Presa a semnalat insistent faptul că alegerea este greșită și a reușit să întredeschidă dulapul cu scheleți al acestui candidat, care s-a dovedit incapabil să dea cuvenitele explicații. În prima perioadă a cursei electorale, vidul de personalități cât de cât performante l-a atras ca un magnet pe Cristian Popescu Piedone, un personaj pitoresc, un bun comunicator, aureolat de faptul că a reușit să conducă două primării de sector și victimizat pentru o condamnare nedreaptă, care l-a proiectat o vreme după gratii. Acesta a pornit în forță și, probabil, ar fi reușit să devină primar general al Capitalei în condițiile în care, pe ultima sută de metri, struțo-cămila PSD-PNL nu s-ar fi trezit. Context în care împotriva lui Nicușor Dan au intrat în luptă și alți doi candidați redutabili, Gabriela Firea, care indiscutabil are experiența unui mandat de primar general, și Sebastian Burduja, un personaj politic de ultimă generație, cu studii temeinice în ceea ce privește gestionarea unei metropole. Întrucât mai mulți competitori îl contracandidau pe Nicușor Dan, exista în mod obiectiv riscul ca aceștia să-și împartă electoratul de aproape 70% - bucureștenii nemulțumiți de Nicușor Dan - astfel încât acesta să mai poată accesa un nou mandat.
În aceste condiții, a intervenit salutar presa de investigație. Au început să fie scoase la lumină combinațiile ilegale de afaceri puse la cale de Nicușor Dan, modul în care acesta a fost și este susținut de diverse cercuri financiare și modul incorect în care și-a răsplătit sponsorii. Din ce în ce mai mulți cetățeni ai Capitalei au posibilitatea să observe nu numai că mandatul lui Nicușor Dan nu a condus la rezultate pozitive în viața metropolei, ci și că acesta, cu bună știință, pentru a-și răsplăti sponsorii, a blocat o bună parte din șantierele de construcții din Capitală, alungându-i practic pe investitori. Și în acest sens dezvăluirile curg în continuare. Jurnaliștii însă nu au stat degeaba și au pus lupa și pe Cristian Popescu Piedone, descoperind nici mai mult nici mai puțin decât faptul că acesta este legat ombilical de grupări periculoase de interlopi și a intrat practic în mai multe conflicte de interese, utilizând-și poziția și autoritatea pentru a-și promova „peste rând" membrii familiei în diverse funcții cheie. Cadența dezvăluirilor s-a accelerat considerabil din momentul în care, luat de val, Piedone și-a permis să atace brutal un post de televiziune, invocând în mod mincinos faptul că redactorii l-ar fi șantajat. Din acel moment, solidaritatea firească a breslei și-a spus cuvântul și au intrat în acțiune mai mulți investigatori ai Clubului de Presă. Astfel încât dezvăluirile legate de Piedone, însoțite de o puzderie de probe, s-au transformat într-o avalanșă.
Mai repede decât m-am așteptat, s-a ajuns la o situație pe care am anticipat-o. Pentru ca Nicușor Dan să fie înfrânt și pentru ca cel mai bine plasat dintre adversarii săi să câștige, următorul aflat în cursă, dacă are onoare și dacă este animat de bune sentimente față de bucureșteni, trebuie să se retragă. Obiectiv vorbind, dacă tragem linie, dacă observăm lipsa de dinamică electorală a lui Nicușor Dan, a cărui favorabilitate stagnează, creșterea onorabilă, relativ constantă, dar insuficientă a lui Sebastian Burduja și dinamica accelerată a Gabrielei Firea, dacă mai luăm în calcul și scheleții care au ieșit din dulapul lui Piedone, ajungem la concluzia că acesta din urmă, fie și măcar din prudență, e bine să părăsească acum, cât încă nu este prea târziu, competiția electorală. Îl îndemn să o facă. Atâta timp cât, fie și doar aparent, mai poate ține capul sus.
Sorin Roșca Stănescu
ULTIMA ORA
-
Există bani care ar putea fi ai tăi: 10 lucruri pe care nu știai că ChatGPT le poate face
Majoritatea oamenilor se limitează la utilizările de bază ale ChatGPT. Îl folosesc pentru postări pe rețelele sociale și schițe de e-mailuri, adresează întrebări simple și primesc răspunsuri simple. Renunță după câteva încercări. Dar potențialul de productivitate este imens, iar cu câteva idei ingenioase poți face mult mai mult.
-
Bătălia pentru Arctica! După Groenlanda, SUA vrea să preia o fostă bază norvegiană subterană: Locaţia vorbeşte de la sine
Donald Trump, care preia funcţia la 20 ianuarie, a descris controlul SUA asupra Groenlandei, un teritoriu danez semi-autonom, drept o „necesitate absolută". De data aceasta, Marina SUA dorește să se întoarcă la o fostă bază a Marinei Regale Norvegiene, care ar putea servi drept punct de sprijin convenabil pentru operaţiunile submarine din Arctica, arată War Zone.
-
Adoratorii de femei voluptoase care vânau uriași ai Epocii de Gheață. Ce moștenire genetică ne-au lăsat după 32.000 de ani
Primii oameni moderni care au trăit în Europa erau extrem de înalți și au lăsat în urmă, pe lângă moștenirea genetică, numeroase statuete enigmatice cu femeie voluptoase și arme cu ajutorul cărora vânau uriași ai Epocii de Gheață.
-
Giganticele râuri din cer. Un fenomen atmosferic foarte puțin cunoscut în România, care uneori produce inundații catastrofale
Râuri nu există doar la sol, ci și în atmosferă, iar meteorologii vorbesc despre „râuri atmosferice", practic despre benzi de mii de kilometri lungime, care conțin foarte multă apă ce aduce ploi record în diverse locuri de pe Terra. Cum iau naștere aceste întinse râuri cerești? De ce sunt puțin cunoscute în România și cum le schimbă clima tot mai caldă?
-
Panică în industria IT; Ce tăieri salariale vor fi în anul 2025
În România anului 2025 vor exista ajustări salariale, în sens negativ, în anumite domenii, respectiv posturi. Zona IT este prima "bântuită" de austeritate, un domeniu privilegiat de guvern, până de curând, prin scutirea plății unor impozite.
-
Cercetătorii au descoperit de ce tot mai mulți oameni fac cancer. Pe primul loc nu e mâncarea de proasta calitate asa cum se credea
În urma unei revizuiri ştiinţifice ample, cercetătorii afirmă că au identificat o cauză pentru mai multe tipuri de cancer, pentru care nu există explicaţii genetice sau legate de dietă şi stilul de viaţă.
-
Românii pot călători în SUA fără viză - Dar cât costă de fapt să ajungi în America. Nu mai punem cat cheltuiesti cu masa si casa
Din 31 martie 2025, cetățenii români vor putea călători în Statele Unite ale Americii fără viză, după includerea oficială a României în Programul Visa Waiver. Decizia a fost anunțată de Secretarul american pentru Securitate Internă, Alejandro Mayorkas, în consultare cu Secretarul de Stat, Antony Blinken, consolidând parteneriatul strategic dintre cele două țări.
-
Serviciile de informații occidentale avertizează asupra unei posibile amenințări devastatoare din partea Rusiei
Serviciile de informații occidentale avertizează asupra unei posibile amenințări din partea Rusiei: o armă electromagnetică capabilă să reproducă efectele devastatoare ale fenomenului Carrington din 1859.
-
Incendiile din California se intensifică. Sunt grav amenințate zonele Brentwood și Bel Air
Pompierii încearcă totul pentru a preveni ca cel mai mare dintre incendiile mortale care amenință Los Angeles să se răspândească într-unul dintre cele mai exclusiviste cartiere ale orașului, relatează BBC.
DIN CATEGORIE
- TOP CITITE
- TOP COMENTATE
- 1.Condiția necesară ca Georgescu să fie lăsat să candideze. Primul pas a fost realizat!
- 2.Fostă "Golden Girl" al Sistemului simte că i-a venit vremea ca să preia puterea în România
- 3.Autorii haosului nu vor scăpa nici în gaură de șarpe
- 4.Despre ecuația prezidențialelor: Crin și Sistemul
- 5.Dar cu pleava societății, ce veți face, oare?
- 6.Inflație de viitori prezidențiabili, de tipul #CandidațiiAltora. Suveraniștilor veritabili li se va bara calea. România, #RaiulExploatatorilor!
- 7.Să vorbim pe șleau: Iohannis & Pahonțu au ordonat PNL ca să-l susțină pe Călin Georgescu ca să-i scadă astfel scorul lui George Simion
- 8.Mai putem conta doar pe miracole
- 9.Și-au băgat și americanii coada în ‘89
- 10.Strategia Națională de Apărare pe înțelesul tiktokarilor
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu