Periculosul dans pe sârma națională
Postat la: 06.10.2017 | Scris de: ZIUA NEWS
0
PSD joacă tare în Parlament. Asumându-și riscuri maxime. Baletul cu UDMR îi poate fi de folos. Dar poate deveni și exploziv. Pentru că el se desfășoară fix pe coarda națională. Și într-o perioadă din ce în ce mai sensibilă. UDMR cere tot mai mult, chiar în timp ce se apropie Centenarul Marii Uniri. Ce urmărește PSD? Ce poate obține UDMR? Care sunt riscurile?
PSD are nevoie de o majoritate consolidată în Parlament. Sunt momente când nu poate conta pe voturile tuturor deputaților și senatorilor săi. Sunt legi, în special economice, în cazul cărora votul parlamentarilor ALDE poate fi pus între paranteze. Și urmează marele examen al pachetului legislativ pe Justiție. O operațiune vulnerabilă în sine. Dar supervulnerabilizată în viitorul apropiat întrucât, deși opinia publică știe că la aceste proiecte a lucrat Ministrul Justiției, la dispoziția Guvernului, ele nu vor fi totuși asumate de Executiv ci, în mod straniu, de un grup de parlamentari PSD. Așadar, la acest capitol, Guvernul suflă și în iaurt.
Votul UDMR, alianța cu acest partid, sunt indispensabile. Dar, ca de obicei, UDMR cere un preț excesiv de mare. Și, ca de obicei, prețul atinge și uneori taie adânc în coarda națională. Efectul poate fi cu atât mai dureros, cu cât românii devin din ce în ce mai sensibili la acest capitol, pe măsură ce se apropie evenimentul Centenarului.
Zilele trecute, Kelemen Hunor a declarat rituos că România nu este deloc un exemplu de stat care înțelege și tratează cum se cuvine problema conviețuirii cu alte naționalități. Și că se gândește serios să iasă din alianță. Ultimul motiv de gâlceavă îl reprezintă un proiect de act normativ, prin care statul român s-ar obliga ca în toate localitățile în care există minimum 10% maghiari - UDMR ar accepta și 15% - limba maghiară să devină limbă oficială. Ceea ce înseamnă, nici mai mult nici mai puțin, că în toate instituțiile publice, o bună parte dintre funcționari trebuie să cunoască limba maghiară. Consecința imediată este că funcționarii români ar urma să-și piardă locurile de muncă. În prezent, acest procent este de 20%. PSD s-a temut să le dea satisfacție maghiarilor și, după ce a bătut palma cu UDMR, le-a întors spatele atunci când s-a votat în Comisie și întruna dintre cele două Camere ale Parlamentului. Proiectul de lege, astfel cum îl doresc maghiarii, pare a fi îngropat.
Plecarea UDMR din alianța cu PSD este însă extrem de dificilă. Cel puțin din două motive. Primul este că, în prezent, reprezentanții UDMR dețin nenumărate poziții nu numai de secretar de stat ci și în restul administrației publice centrale și în consiliile de administrație ale regiilor și celorlalte societăți, unde statul este majoritar și Guvernul are un cuvânt de spus. Renunțarea la aceste poziții înseamnă renunțarea la privilegii și la instrumente prin care este influențată viața politică și economică a României. Prin natura lui, UDMR nu poate sta prea mult în afara satisfacerii unor avantaje. Cele mai multe pentru activiștii săi. Exstă însă și unele speranțe pentru comunitățile de maghiari. Pe de altă parte, există o presiune venită dinspre Budapesta, din direcția lui Viktor Orban, care ar dori o apropere a României de grupul țărilor de la Visegrad. De așa numiții "băieți răi" ai Uniunii Europene.
Din această perspectivă, a grupului de la Visegrad, există și un interes major al PSD plus ALDE. Promovând o politică ceva mai independentă față de Germania, susținând ideea de stat națiune, PSD plus ALDE sunt în mod natural mai aproape de statele de la Visegrad și în primul rând de Polonia și Ungaria, decât de Germania, care își impune constant și dur opțiunile colonizatoare asupra unor state mai mici cum e România. Este aici evident și o bătălie între palate. Pentru că președintele Klaus Iohannis merge pe mâna Germaniei. Dar cea mai mare parte a arhitecturii politice externe este totuși, conform Constituției României, apanajul Executivului. PSD plus ALDE mai mizează pe un câștig într-o asemenea alianță, în care un liant este și UDMR-ul. Și anume un sprjin al populației maghiare în alegerile prezidențiale din 2019. Dar și o viitoare susținere la locale, în acele localități în care maghiarii nu sunt majoritari. De altfel și în prezent, în respectivele localități, de multe ori PSD dispune de majorități în consilii locale cu sprijinul consilierilor UDMR.
Situația este așadar mult mai complexă decât pare ea la prima vedere. Opinia mea este că, oricât de mult amenință UDMR și oricâte tumbe face, nu va părăsi actuala majoritate. Ca urmare, PSD și-a calculat corect riscurile, atunci când a respins ultima pretenție UDMR.
Sorin Rosca Stanescu
ULTIMA ORA
-
Ce este "Regula celor 90 de secunde"? Un neurocercetător descoperă o tehnică inovatoare care ne poate schimba viața
Te-ai gândit vreodată cum ai putea să îți gestionezi emoțiile rapid? Încearcă „Regula celor 90 de secunde" și descoperă tehnica inovatoare creată de un specialist în neuroștiințe, care îți oferă instrumentele necesare pentru a controla furia, frica și anxietatea, ajutându-te să îți regăsești calmul într-un timp scurt.
-
Serurile criminale: FDA impune avertismente privind leziunile nervoase pentru 2 vaccinuri RSV
Food and Drug Administration (FDA) din SUA a dispus ca doi producători de vaccinuri împotriva virusului sincițial respirator (VSR) să includă pe etichetele produselor un avertisment privind un efect secundar potențial paralizant legat de afectarea nervilor.
-
De ce este așteptat Elon Musk în fotbalul mare de Gigi Becali, patronul FCSB-ului
A ieșit la iveală faptul că Elon Musk, cel mai bogat om al planetei, dorește să preia clubul Liverpool în schimbul a 4 miliarde de dolari, iar Gigi Becali a reacționat cu privire la această veste. În viziunea latifundiarului care dictează mersul lucrurilor la FCSB, venirea lui Musk în fotbal ar reprezenta un avantaj chiar și pentru roș-albaștri.
-
Explozie de căutări pe Google: Oamenii vor să știe cum să își șteargă conturile de Facebook și Instagram după anunțul Meta
Anunțul Meta de a renunța la verificarea informațiilor și de a relaxa moderarea conținutului a declanșat o explozie de căutări pe Google despre ștergerea conturilor de Facebook, Instagram și Threads.
-
Vin banii de la G7 pentru Ucraina! Ursula von der Leyen a anunțat prima tranșă din împrumut
Ucraina a primit prima tranșă de 3 miliarde de euro din partea Uniunii Europene a unui împrumut convenit de membrii Grupului celor Șapte, au declarat vineri Kievul și Bruxellesul.
-
"Schema 1800" - noua înșelătorie pe WhatsApp. Plângerile la poliţie curg continuu
O nouă schemă de fraudă online face victime, în aceste zile. Escrocii sparg conturile de whatsapp, după care le cer bani cunoscuţilor din agenda victimei. Suma cerută este aceeaşi -1.800 de lei. De aceea, acest tip de înşelăciune a primit şi numele de Schema 1800.
-
Granițele deschise sfidează naționalismul în ascensiune în Europa (The Guardian)
Reintroducerea controlului pașapoartelor în spațiul Schengen ne trasează în minți noi linii politice - iar lucrul acesta în sine e periculos, se arată într-un articol publicat în The Guardian, conform Rador Radio România.
-
Marea Britanie impune noi reguli de călătorie. De când se aplică și ce condiții trebuie să îndeplinească turiștii
Marea Britanie impune o autorizație electronică de călătorie (ETA) pentru cetățenii din 48 de țări, inclusiv SUA, Canada și Australia. Din luna aprilie, această autorizație plătită va fi obligatorie și pentru europeni. ETA este menită să consolideze securitatea la frontieră și face parte dintre eforturile Londrei de a-şi digitaliza sistemul de gestionare a frontierelor.
-
Dezvăluirea unui director de bancă: "Românii dau statului 70% din tot ceea ce câștigă"
Statul român continuă să apese greu pe umerii cetățenilor: pe lângă cele mai mari impozite pe salarii din Europa, românii sunt obligați să suporte și alte taxe și contribuții. Cu toate acestea, finanțele publice sunt într-o situație critică, iar România rămâne, de ani de zile, campioana deficitului bugetar în Uniunea Europeană.
DIN CATEGORIE
- TOP CITITE
- TOP COMENTATE
- 1.Condiția necesară ca Georgescu să fie lăsat să candideze. Primul pas a fost realizat!
- 2.Fostă "Golden Girl" al Sistemului simte că i-a venit vremea ca să preia puterea în România
- 3.Autorii haosului nu vor scăpa nici în gaură de șarpe
- 4.Despre ecuația prezidențialelor: Crin și Sistemul
- 5.Dar cu pleava societății, ce veți face, oare?
- 6.Inflație de viitori prezidențiabili, de tipul #CandidațiiAltora. Suveraniștilor veritabili li se va bara calea. România, #RaiulExploatatorilor!
- 7.Să vorbim pe șleau: Iohannis & Pahonțu au ordonat PNL ca să-l susțină pe Călin Georgescu ca să-i scadă astfel scorul lui George Simion
- 8.Mai putem conta doar pe miracole
- 9.Și-au băgat și americanii coada în ‘89
- 10.Strategia Națională de Apărare pe înțelesul tiktokarilor
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu