Pe 9 septembrie, o nouă etapă în redesenarea hărţilor pe Frontul de Est
Postat la: 05.09.2021 | Scris de: ZIUA NEWS

Începe să se definitiveze un proces început de mult timp, cel de constituire a entităţii denumite Statul Uniunii între Federaţia Rusă şi Belarus.
Pe 9 septembrie va avea loc întâlnirea laborios minuţios pregătită între preşedinţii Putin şi Lukaşenko, o discuţie cu o agendă complexă şi centrată pe cele 28 de programe negociate supuse aprobării şi care ar putea să devină baza unui program comun de guvernare, preludiu (greu de spus cât de îndepărtat) al mult-discutatei reintegrări a Belarus în cadrul Federaţiei Ruse.
Mişcarea nu constituie o surpriză, dar dimensiunea succesului posibil să aibă un efect cert în consolidarea sau relansarea politicilor naţionale din alte state din proximitatea imediată a Rusiei, ex-republici sovietice, cel puţin îngrijorate sau chiar debusolate după finalul nefericit al aventurii americane şi NATO în Afganistan, în aşteptarea unui episod similar în Irak.
Problemele de securitate au fost mereu cheia politicilor interne din aceste state care se află acum, din nou, în plin vid de securitate post-„Pax Americana", obligate în urgenţă să stabilească, să certifice sau pur şi simplu să semneze aranjamente de securitate cu noii actori majori din zonă, încercând astfel să elimine din necunoscutele uriaşe ridicate acum de resurecţia Al Qaeda şi ISIS şi acestea în plină febră a reactivării celulelor asiatice şi internaţionale.
Iată contextul în statele respective se vor uita cu mare atenţie (sau cu mult mai mare atenţie ca până acum) la cum funcţionează şi ce rezultate produc aranjamentele de securitate actuale, altele decât cu entităţi sau alianţe occidentale. Şi. în afara de aranjamente bilaterale punctuale, aranjamentele majore de acest gen sun între ţările din Comunitatea Statelor Independente şi, la un nivel cu mult mai extins, acordurile din cadrul Organizaţiei de Cooperare de la Shanghai.
Dar problema esenţială şi urgentă pentru liderii unor asemenea ţări este nu să semneze hârtii, ci să vadă dacă, în caz de urgenţă, mecanismele de cooperare militară funcţionează, la ce nivel şi cu ce extensie geografică, acest din urmă aspect fiind esenţial pentru a compensa lipsa lor de capacităţi de deplasare a forţelor pe distanţe foarte mari (pentru a organiza, spre exemplu, lovituri punitive) sau pentru a îndeplini misiuni tip „over horizon". În acet sens, ce s-a întâmplat în Afganistan timp de 20 de ani şi, cu deosebire, modul în care militarii au reuşit să organizeze evacuarea forţelor şi a personalului civil, este o demonstraţie care nu va fi uitată curând.
Aşa că modul în care este concepută şi gerată mişcarea de coagulare în continuare dintre Belarus şi Rusia este privită cu deosebit interes, mai ale pe dimensiunile economică şi militară.
Ce cuprind cele 28 de programe ce vor fi discutate pe 9 septembrie?
Răspunde Vladimir Makei, ministrul afacerilor Externe din Belarus, citat de Agenţia Belta: „Ca regulă generală, preşedinţii vor lua în discuţie toate problematicile, de la deschiderea frontierelor în situaţia actuală de pandemie la cooperarea tehnico-militară. Va fi luată în discuţie şi actuala situaţie pe plan naţional şi internaţional. Dar reuniunea de pe 9 septembrie se va concentra pe aceste 28 de programe ale Statului Uniunii, rezultatul unei activităţi de peste 3 ani. Documentele au fost pregătite şi vor fi supuse atenţiei celor doi preşedinţi în zilele următoare. Presupun că, în cadrul acestei reuniuni, preşedinţii vor decide asupra viitorilor paşi pentru implementarea acestor programe".
În acest context, nu cred că este întâmplător că, ieri, în Karaganda (Belarus), a avut loc reuniunea miniştrilor pentru situaţii de urgenţă din Belarus, Kazahstan şi Rusia, pe agenda discuţiilor aflându-se definirea zonelor strategice şi formelor de cooperare, ordinea interacţiunilor prevăzute între unităţile din teren, inclusiv cele din zonele frontaliere. În paralel, preşedintele polonez Duda declara ieri stare de urgenţă în două regiuni la graniţa cu Belarus, prima decizie în acest fel din istoria post-comunistă a ţării. Contextul fiind explicat de partea poloneză prin creşterea fluxului de migranţi, folosit şi încurajat de regimul Lukaşenko ca o armă pentru destabilizarea Poloniei şi, în general, a Uniunii Europene.
Un flux de migranţi ilegali care poate fi doar începutul unei alte situaţii majore de urgenţă civilă, poate mai mare decât în 2015 şi pe care nu se ştie dacă banii europeni propuşi statelor din jurul Afganistanului vor ajunge s-o oprească.
Dar mai există şi dimensiunea construcţiei militare comune între Belarus şi Rusia, cea mai importantă dintre toate la nivelul cooperării între Moscova şi statele ex-sovietice. Dimensiunea cooperării este materializată prin caracteristicile exerciţiilor comune din seria ZAPAD, exact la aceeaşi formulă de integrare cu mişcarea omonimă din estul îndepărtat, tot ZAPAD, dar în formula ZAPAD/INTERACTION 2021 între Rusia şi China. Acesta din urmă începe pe 5 august, primul se va desfăşura în perioada 10-16 septembrie.
Este un dublu mesaj. Cooperare şi forţă, totul dublat de cpacitatea de deplasare a unor categorii de forţe dintre cele mai diferite aşa cum se va arăta în teren de ediţia Zapad-2021 cu 12.800 de participanţi, cei mai mulţi din Belarus, dar şi din Rusia (2500) şi Kazahstan (50). Şi, lucru interesant, se va concentra pe desfăşurarea de acţiuni în vederea întreruperii totale a comunicaţiilor inamicului şi a valorificării muncii de contrainformaţii folosind aparatura electronică. Rusia, a declarat preşedintele Lukaşenko, va trimite în Belarus o cantitate foarte mare de echipamente militare: „În viitorul apropiat, ne va aproviziona - nu ştiu cu cât de mulţi bani sau altceva, dar în orice caz va trimite zeci de avioane, zeci de elicoptere şi, cel mai important, mijloace de apărare anti-aeriană... poate chiar sisteme S-400... Într-un cuvânt, cel mai modern echipament. Ne vom dota noi înşine. Dacă în timpul exerciţiului (Zapad 2021) ne va trebui şi altceva, îl vom cumpăra sau îl vom comanda din Federaţia Rusă".
Iată, s-ar pute ca Lukaşenko să aibă dreptate:
În paralel, un alt semnal de atenţie direct pentru statele din sudul Federaţiei Ruse, marile exportatoare de petrol şi gaze: Gazprom Neft, branşa GAZPROM care se ocupă de zona petrolieră, a afirmat prin vocea preşedintelui său Alexander Diukov că doreşte să se îndepărteze rapid de sistemul plăţilor în dolari atunci când e vorba despre modalitatea de plată folosită pentru realimentarea în Rusia a avioanelor chinezeşti: „acordul începe în septembrie şi presupune schimbarea sistemului de plată din dolari în yuani" pentru kerosen.
Semnalul este că Rusia sprijină în continuare eforturile de ieşire din zona plăţilor în dolari şi asta, posibil, ar putea avea efecte şi în relaţiile sale privilegiate cu ţările cu care un nivel apropiat de cooperare pe toate planurile, inclusiv când vine vorba despre aprovizionarea strategică cu petrol şi gaze.
Ceea ce, în anumite condiţii, se poate transforma într-una dintre armele mortale din arsenalul rusesc. Multe ţări vor fi deosebit de atente la dimensiunea energetică a relaţiei Rusia-Belarus şi condiţiile de plată prevăzute şi poate aici să fie o cheie pentru alte cooperări viitoare.
Cred că tot mesaj este şi semnarea între Rusia şi Ungaria a noului acord pentru gaze naturale, are o valabilitate de 15 ani şi începe în octombrie. Sigur că nu are de ce să ne intereseze, noi avem alte strategii de supravieţuire, dar acordul prevede o creştere cu 7% faţă de cele 4,2 miliarde metri cubi trimişi în Ungaria anul trecut: acum Gazprom va trimite 3,5 miliarde metri cubi prin Serbia şi a miliard metri cubi prin Austria, ocolind astfel complet tranzitul prin Ucraina.
Nu cred că e vorba doar despre mesaje pe care Moscova le dezvoltă doar în atenţia Belarus. Ansamblul proiectului este cu mult mai complex, este construit într-o viziune integratoare mult mai largă şi doar a fost doar pus sub o lumină mai puternică de concluziile dramatice ale episodului Afganistan. Iar urgenţa o vor constitui modificările hărţilor de putere pe frontul de est. Pe linia de fractură UE/NATO/Rusia.
Cristian Unteanu
-
Veșnicul trădător ViVi Ponta
Saptamana mare și luminata ne readuce aminte și de tradarea lui Isus Hristos de catre Iuda Iscarioteanul pentru 30 ...
-
Deci, pe cine executăm pe stadioane?
E mare indignare in țara ca a murit inca un narcoman notoriu, Rareș Ion, 20 de ani. S-a mers pana acolo incat un candida ...
-
Aceste vorbe din 1935 sînt ale lui Petre Tuțea, pe cînd avea 33 de ani
Statul roman actual nu apara bogatiile tarii si nu garanteaza munca natiunii. Nu, pentru ca nu e statul national al Roma ...
-
Rușii vor ajunge la gurile Dunării din cauza lui Iohannis și a lui Dragnea
A ieșit pe tv generalul Gheorghița Vlad, șeful Statului Major al Apararii, sa bage groaza in romanime de Paști, ca ajung ...
-
S-o lămurim: de fapt e vorba despre Nicușor Dan!
Antonescu a fost olimpic la istorie, ca a avut noroc de tata responsabil care a stat cu ochiul pe el, si cam atit. A ter ...
-
Umbra lui Trump pe malurile Prutului
SUA pare sa fi taiat Republica Moldova de pe lista prietenilor. Administrația Trump a impus Republicii Moldova taxe vama ...
-
Nu misoginism, dar ce feminism?!...
Traim intr-o lume in care femeile au fost convinse ca a fi „libere" inseamna sa se expuna, sa concureze cu barbați ...
-
Peşchir e la beci, în timp ce Ciolacu...
M-am abtinut in ultimele 2-3 luni sa comentez orice ar fi legat cumva de povestea Georgescu din simplul fapt ca spiritel ...
-
La muncă, lipitori din justiție, nu la întins mâna!
Aratați-mi și mie un magistrat care sa presteze din vocație activitatea de procuror sau judecator, așa cum i se poate in ...
-
Șefii de servicii secrete implicați în puciul de Moș Nicolae (III)
Directorul SPP, generalul Lucian Pahonțu, alintat Nea Lucica, a realizat prin Elena Valerica Lasconi un caz școala de d ...
-
Scrisoare imaginară a dlor Ciolacu & Bolojan către Donald Trump
M-am incumetat, in mediocritatea mea, sa-mi imaginez, iata, o scrisoare a celebrului cuplu Bolojan-Ciolacu, cel care sta ...
-
George Simion e o anomalie de haiduc manelizat
George Simion este, poate fara sa vrea, cel mai bun aliat al dușmanilor sai politici. O anomalie a politicii romanești, ...
-
Șefi de servicii secrete implicați în puciul de Moș Nicolae (II)
Un rol aparte in cadrul loviturii de stat din 6 decembrie 2024 l-a avut directorul SPP (Serviciul de Protecție și Paza), ...
-
Interferență străină în campania electorală pentru alegerile prezidențiale din România
Ieri, 9 aprilie 2025, in Romania a avut loc un eveniment deosebit de grav: in plina zi, fara pic de fereala, a avut loc ...
-
Campania electorală, cel mai bun diagnostic pentru situația de criză internă a RO!
Romania a fost derapata din punct de vedere democratic. Azi mai aparem in statistici ca un regim hibrid, dar nici nu put ...
-
Șefii de servicii secrete implicați în puciul de Moș Nicolae (I)
A venit vremea sa-i devoalam și pe șefii serviciilor secrete romanești care au fost implicați, la comanda sau la cererea ...
-
Ce țară, ce oameni, ce cultură
Vice Camera Raluca Turcan nascuta Tataran in Botoșan dat ultimat Mihail Neamțu. Ca pana miercuri AUR are termen schimbat ...
-
Problemele insurmontabile ale principalilor 4 prezidențiabili, cât de mult îi vor afecta. Antonescu, Simion, Dan, Ponta
Am intrat in prima saptamana de campanie oficiala. V-am prezentat, zilele trecute, clasamentul credibil, reieșit din cer ...
-
Noua dezordine mondială
În urma cu zece ani, atunci cand si-a anuntat intentia de a candida la presedintia SUA, Donald Trump a anuntat ca ...
-
De ce nu se va opri Trump
Președintele Donald Trump este implacabil in privința taxelor vamale. Nu il vor opri nici masuri de riposta ale UE sau C ...
-
Comanditarii externi și aplicanții interni ai loviturii de stat
În acest articol vom devoala identitatea și aportul principalilor comanditari externi și principalilor executanți ...
-
Taxele lui Trump nu sunt războiul nostru. Sorry Macron, Ursula!
Neobosita propaganda antiamericana din Romania a gasit un nou strigat de lupta, cu care incearca sa ii intarate pe roman ...
-
Cinstea proteică a Elenei Lasconi
Trebuie sa umbli cu o cioara extrem de prost vopsita, ca sa te cheme Emanuel Ungureanu. Pentru ca numai un manipulator d ...
-
Românii au votat, nu au ales!
Vad ceva indignare ca romanii l-ar fi „ales" pe un anume Pintea in Parlament, un om cu niște condamnari penale (co ...
-
De la Ucenic la Mesia - Construcția primului Demagog Procedural
Mesia a fost televizat: „Sunt mașina de facut audiența; sunt ceea ce vor." - Donald Trump, 2016 Înainte sa d ...
-
Operațiunea Red Flag!
Sa ne ocupam puțin de așa zisele teorii ale conspirației. Una dintre cele mai importante operațiuni, poarta denumirea de ...
-
Cele trei situații ce pot bulversa prezidențialele: Două îl implică pe Georgescu, una pe Lasconi, potențialii avantajați sunt Nicușor și Ponta
Am realizat, ieri dimineața, o analiza in care prezentam, la modul comparativ, la distanța de o saptamana, concluziile u ...
-
Trump si Tesla
Trump tocmai a bagat in faliment toti competitorii lui Tesla. Am ras cand Trump a transformat Casa Alba in show room pe ...
-
Va ataca Rusia Europa?
Se inmulțumesc declarațiile care ne avertizeaza ca Rusia va ataca Europa/NATO/o țara baltica/toate țarile baltice/Poloni ...
-
Se putea face pace în Ucraina acum doi ani și jumătate sau chiar acum trei ani
Îmi amintesc cit de turbați erau unii la noi și in alte parți cind apareau ideile necesitații diplomației, ale inc ...
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu