Palma și brânciul
Postat la: 08.12.2020 | Scris de: ZIUA NEWS
0
Lunea trecută, când afirmam că prezența la vot "va atinge cu greu 30%", contrazicând optimiștii politici care profețeau aiurea un procentaj de 40-45%, puneam absenteismul pe seama prea multelor nemulțumiri ale populației, ca și a campaniei electorale de doi lei pe care o oferiseră partidele.
Departe de mine gândul de a mă bucura că m-am înscris în marja de eroare, dar cred că semnalul dat de electorat oamenilor politici, cel mai sever de după ‘89, trebuie perceput ca atare și urmat de măsuri în consecință. Avem în față aproape patru ani fără alegeri (dacă nu cumva vor apărea și niște anticipate, care nu pot fi excluse!), așa că circul parlamentar și vorbăria goală, de care ne-am săturat, trebuie să lase loc adevăratei modernizări a României, predicată și promisă de toate formațiunile care s-au perindat la putere în aceste trei decenii. Mai ales că, iată, încheiem anul într-o criză sanitară fără precedent, ne paște și una economică de anvergură similară, așa că trebuie să ne mișcăm cât mai repede și mai concret, lucru complicat o dată în plus de demisia lui Ludovic Orban și de nominalizarea ca premier interimar a generalului (r) Nicolae Ciucă.
Sigur, ex-premierul Orban și-a depus demisia de onoare (nu înainte însă de a fi urcat în Dealul Cotrocenilor pentru... 8 minute, după cum se aude), plătind în acest fel pierderea alegerilor și oalele sparte. Cabinetul său - gândit inițial doar pentru termen scurt, ca să pregătească alegerile anticipate! - a fost unul de încropeală, cu prea mulți neaveniți, pe care presa i-a și făcut harcea-parcea, pe bună dreptate, în anul care s-a scurs. Și totuși, premierul Orban a refuzat să-i înlocuiască rapid pe Ion Ștefan, Monica Anisie, Violeta Alexandru sau Bogdan Gheorghiu, ca să dau doar câteva exemple. Că peste guvernul liberal s-a prăvălit apoi și pandemia, cu toate nenorocirile ei, e la fel de adevărat și se adaugă explicațiilor privind distanțarea electoratului, dar lista motivațiilor e infinit mai lungă.
Aici se adaugă circul alocațiilor, al pensiilor, închiderea școlilor, a piețelor, scandalul spitalului de la Piatra Neamț, ca să nu mai vorbim și despre răfuiala absolut prostească și cu Biserica, în preajma sărbătorilor de iarnă. Cu fiecare dintre ele, Cabinetul Orban și implicit PNL-ul mai pierdeau câte ceva și mi se pare greu de crezut că liberalii nu erau conștienți de această continuă scădere. De aici şi ofensiva electorală disperată - evident, neconstituțională și amendată ca atare inclusiv de observatorii OSCE! - declanșată de președintele Iohannis. Era perfect vizibil că șeful statului încerca să salveze liberalii de la dezastrul înfrângerii după un singur an de guvernare, președintele asumându-şi acest risc politic deloc neglijabil. Calculele sale s-au dovedit însă greșite, de vreme ce, aruncând permanent responsabilitățile pe seama... PSD-ului, efectul avea să fie exact invers, trezind din letargie electoratul social-democraților, dar nereușind să capaciteze în aceași măsură și alegătorii liberalilor!
Și, drept urmare, palma zdravănă primită de PNL la aceste alegeri a fost recepționată în mod egal și de Klaus Iohannis, în calitatea sa de prim agent electoral al liberalilor. Fapt recunoscut, de altfel, de chiar șeful statului, în speech-ul de luni seară, când a început enumerarea responsabililor înfrângerii cu el însuși! Nu l-a iertat însă nici pe Orban, care s-a ales cu...brânciul de la Palatul Victoria, iar în compensație pare că va fi răsplătit cu dregătoria de Mare Vizir al Camerei Deputaților! Pe de altă parte, Iohannis a scăpat de hărțuirea tandemului Ponta-Tăriceanu, care au ratat pragul electoral, în timp ce PMP-ul lui Traian Băsescu va trece linia de sosire gîfâind, dar prinzând totuși parlamentul, exact ca în urmă cu patru ani!
Numirea generalului Ciucă în funcția de premier interimar e semnalul clar că va fi ministrul apărării și în viitorul guvern. Nu cred însă în posibilitatea de a fi și prim-ministru, cum exclud categoric și varianta retragerii acasă a lui Vasile Siegfried Mureșan, portavocea PPE-ului de la Bruxelles. Cum să-l rupi de Mutti Merkel tocmai pe el și să-l aduci la tăvălit în cloaca politică de la București? Cel mai nimerit pentru Palatul Victoria mi se pare Ilie Bolojan, gospodarul de la Oradea, care a fost la un moment dat chiar vicepreședinte al PNL, poziție din care s-a retras de bunăvoie și nesilit de nimeni, ca să se întoarcă în orașul său natal și să facă toate minunile pe care le-a reușit acolo.
Mai circulă și zvonul că în cărți pentru funcția de şef al guvernului ar fi și Eduard Hellvig, cel care a reformat SRI-ul, dar nu cred că va fi dislocat de acolo. Decât, poate, pentru a-l schimba pe predecesorul său, George Maior, ca ambasador la Washington! Aaa, și mai vrea o dată la "butoane" și Dacian Cioloș, premierul care a fericit... PSD-ul în 2016. Nici ca glumă proastă n-ar merge, dar eu îl sfătuiesc pe el, ca și pe Barna, să-și rezolve fuziunea și să pună de congresul partidului unificat. Trăgând eventual cu coada ochiului la... Nicușor Dan, fondatorul USR-ului, care se încălzește pe margine. Sau poate mi se pare mie!
Că PSD-ul a câștigat din nou alegerile, tot din opoziție, dă bine la palmares, dar în rest, nu e mare scofală, de vreme ce nu se alege cu nimic. Ciolacu anunțase din timp că nu-l interesează o guvernare cu liberalii, cu useriștii - nici atât, iar cu UDMR-ul poate doar la vreo moțiune de cenzură sau la anticipate. Până acolo, cu Rafila și Străinu-Cercel lideri parlamentari, social-democrații pot veghea la felul în care dreapta continuă să gestioneze pandemia și să pregătească vaccinarea, despre care cei doi chiar știu despre ce e vorba.
Și-acum, marea surpriză care este AUR și care a reușit această performanță mișcându-se spectaculos atât online, cât și în teren, door to door, adunând peste 500.000 de voturi! Naționaliști radicali declarați, ei vor trezi la viață Parlamentul, cum făceau și useriștii acum patru ani, vor hingheri puterea și UDMR-ul, cum făcea PRM-ul, vor apăra Biserica, cum făcea PNȚCD-ul, și vor contesta non-stop globaliștii, multinaționalele și Uniunea Europeană- potrivit lui George Simion, care a preluat din mers programul economic al lui Călin Georgescu, pe care AUR-iştii îl doresc prim-ministru. Cât despre pandemia de Covid-19, sloganul lor spune totul: "Jos masca!"...
Horia Alexandrescu
ULTIMA ORA
-
Aceasta este cea mai înaltă rezoluție a imaginii atomilor realizată vreodată
Vă uitați la o imagine revoluționară a structurii atomice a ortoscandatului de praseodimiu (PrScO3) la o mărire de 100 de milioane. Acele puncte? Sunt atomii individuali din rețeaua cristalină.
-
Marian Munteanu decriptează ce se va întâmpla cu America dupa revenirea lui Donald Trump la Casa Albă: SUA se uneste cu Canada si achizitioneaza Groenlanda!
Cu toate ca s-a retras din viata publica, Marian Munteanu are din cand in cand reveniri si reverii care ne pun pe ganduri. Bunăoară, fostul lider al fenomenului "Piața Universitatii" (din 1990), profesor de antropologie, dar si cunoscator al "ameri(me)canismului contemporan" are o postare destul de criptica pe pagina sa de Facebook:
-
Fizicienii anunță că au descoperit primele dovezi ale multiversului.
Teoria multiversului sugerează că universul nostru este doar unul dintre numeroasele universuri ramificate și infinite. Pentru a găsi dovezi ale multiversului, oamenii de știință au examinat fondul cosmic de microunde (CMBR), lumina rămasă de la Big Bang.
-
Despre consumul de alcool în Vechiul Regat
„Ca în alte privințe, Capitala dă tonul și în ceea ce privește consumul de alcool în diferitele sale forme; nicăieri cultul alcoolului nu s-a dezvoltat și nu s-a rafinat ca la București.
-
Timp de 500 de ani am privit lumea în mod incorect. Această hartă premiată este cea mai precisă imagine a Pământului creată vreodată
Harta tradițională a lumii, proiectată pentru prima dată de Gerardus Mercator în 1569, a fost mult timp criticată pentru denaturările sale semnificative.
-
Un expert explică "spirala apocalipsei": Omenirea se îndreaptă cu viteză spre colaps
Academicianul Danilo Brozović, specializat în colapsul societăților, explică faptul că actuala societate se îndreaptă cu pași rapizi către colaps.
-
Claudiu Târziu: Guvernul Ciolacu 2 s-a născut din cea mai monstruoasă trădare a intereselor și siguranței naționale ale României
După o campanie electorală în care liderul PSD a acceptat umilitorul arbitraj al premierului Viktor Orban pentru accesul României în Spațiul Schengen, negocierile pentru formarea coaliției majoritare au transformat guvernul de la București într-o anexă a Budapestei.
-
Iată de ce a venit Viktor Orban la Bucuresti: Vânzarea E.ON către compania de stat din Ungaria ar putea fi blocată de CSAT
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a declarat despre vânzarea E.ON Energie România către compania maghiară MVM: că achiziţia nu este finalizată până când statul român nu o aprobă şi că Ministerul Energiei, dar şi celelalte instituţii vor acţiona în interesul românilor, nu în interesul altcuiva.
-
Sondaj IRES - Decizia CCR de a anula prezidențialele, puternic contestată de către români
Decizia CCR de anulare a alegerilor prezidenţiale este considerată evenimentul anului de 28% dintre români, fiind urmată de intrarea completă a României în Schengen de la 1 ianuarie 2025, de clasarea lui Călin Georgscu pe locul 1 în turul 1 al alegerilor prezidenţiale şi de creşterea pensiilor, relevă un sondaj IRES privind bilanţul anului 2024.
DIN CATEGORIE
- TOP CITITE
- TOP COMENTATE
- 1.Fostă "Golden Girl" al Sistemului simte că i-a venit vremea ca să preia puterea în România
- 2.Tehnica loviturii de stat. Rolul SRI. Absența Armatei din ecuație
- 3.MINCIUNA LA RANG DE POLITICĂ DE STAT
- 4.OPRIȚI LOVITURA DE STAT!
- 5.Autorii haosului nu vor scăpa nici în gaură de șarpe
- 6.USR, Lasconi și minciuna progresului: cum curentul woke vă manipulează și vă distruge viețile
- 7.Inflație de viitori prezidențiabili, de tipul #CandidațiiAltora. Suveraniștilor veritabili li se va bara calea. România, #RaiulExploatatorilor!
- 8.SECURISTAN? Clar că da! Sub spectrul "STALINISM FOR ALL SEASONS"
- 9.Frica de Georgescu
- 10.VICTORIA A LA PIRUS A SISTEMULUI. TIC-TAC!
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu