Pacea lui Gorbaciov!
Postat la: 31.08.2022 | Scris de: ZIUA NEWS
0
Coincidență sau destin: ''Pacea lui Gorbaciov'' dintre SUA și Rusia, negociată cu Bush în 1989, a ținut până-n anul morții sale. Gorbaciov a primit premiul Nobel pentru pace în 1990 și atunci părea singurul dintre liderii politici contemporani căruia i-a fost decernat premiul conform meritelor. N-a prea fost!
Celebra întâlnire din Malta din decembrie 1989 dintre Bush și Gorbaciov, unde s-a decis soarta fostelor state comuniste, n-a lăsat documente scrise (cum ar fi trebuit), dar a fost marcată de replica lui Gorbaciov, la care președintele american a achiesat:
''Lumea părăsește o epocă și pășește într-alta nouă. Suntem la începutul unui lung drum spre o eră a păcii. Amenințarea cu forța, neîncrederea, lupta ideologică și psihologică trebuie să aparțină toate trecutului. L-am asigurat pe Președintele Statelor Unite că nu voi începe niciodată un război împotriva SUA."
Președintele Bush răspunde:
"Putem realiza o pace durabilă transformând relațiile Est-Vest într-o cooperare de durată. Acesta este viitorul pe care Președintele Gorbaciov și cu mine l-am început chiar aici, în Malta."
Era păcii a durat 33 de ani, timp în care America a dominat autoritar lumea, iar Rusia, după o degringoladă de un deceniu, s-a reșapat și azi conduce informal ''alianța Lumii B'', care a decis trecerea la multipolaritate, dorind să pună capăt dominației Imperiului American. Schimbarea ordinii mondiale ni se arată însă în 2022 că nu se poate face decât pe fondul unui conflict mondial instalat, deci testamentul ''Păcii Gorbaciov-Bush'' devine caduc.
În cei 33 de ani de pace Gorbaciov a dus o viață mai degrabă umilitoare, nimeni n-a mai avut nevoie de el, post-sovieticii l-au tratat drept trădător, iar americanii și europenii l-au mai invitat doar pe la seminarii, fiind ocupați cu cucerirea samavolnică a piețelor prin metoda războiului geoeconomic, ceea ce oricum contrazicea angajamentele Gorbaciov-Bush. Imediat după decesul Uniunii Sovietice, parafat tot de către fostul lider rus, Comunitatea Europeană și-a schimbat numele în Uniunea Europeană, preluând astfel ștafeta de la Uniunea tocmai decedată. Azi vedem lesne că n-au fost deloc speculative comparațiile de formă cu sovietismul, felul în care se iau deciziile de la Bruxelles, contra dorințelor cetățenilor și intereselor guvernelor naționale, este similar modului prin care Sovietul Suprem conducea de la Moscova în comunism.
La moartea sa, liderii occidentali de azi (unii habar n-au cine-a fost Gorbaciov!) îl elogiază ca pe un mare erou al păcii mondiale, gratulându-l de fapt post mortem pentru negocierea neparafată cu Bush, care tocmai pentru că a fost nesemnată a generat cumva chiar războiul din Ucraina. Ucrainenii nu prea vor însă să-l omagieze, Gorbaciov a rămas pentru ei liderul dictatorial care i-a pus să defileze de 1 Mai 1986 prin norul de fum nuclear rezultat în urma catastrofei de la Cernobîl. Rușii l-au desconsiderat oricum pe durata vieții, scorul de 1% înregistrat de Gorbaciov la alegerile prezidențiale din 1996 fiind elocvent, deci funeraliile sale din Rusia nu se anunță deloc glorioase. Chiar Putin este oarecum în dificultate de expunere publică în aceste zile, el afirmând în repetate rânduri că acea capitulare nenegociată corespunzător a lui Gorbaciov cu SUA a fost cea mai mare catastrofă din istoria Rusiei.
Pentru cei pasionați de adevărul istoriei recente moartea lui Gorbaciov este, ca-n cazul editorialului acesta, un prilej de a reflecta corect asupra a ceea ce ni s-a întâmplat în ultimele decenii, despre care credeam că sunt dedicate păcii și prosperității, dar care ne-au readus într-un război crunt și cu perspectiva aproape certă a pauperizării. Dumnezeu să-l ierte!
Cozmin Gușă
ULTIMA ORA
-
Ce au decis judecătorii CAB în dosarul Călin Georgescu-anularea alegerilor prezidențiale - Fostul candidat independent a fost prezent în instanță
Instanţa Curţii de Apel Bucureşti a acordat un nou termen în procesul Călin Georgescu-anularea alegrilor prezidențiale, pentru 13 ianuarie 2025, pentru când se citează părţile, prin poştă şi prin mail sau fax
-
Candidatul comun zice că nu există nicio legătură între el și partidele de la guvernare. Crin Antonescu și-a anunțat demisia din PNL
Noiua coaliție guvernamentală, formată din PSD, PNL, UDMR și minoritățile naționale, a anunțat astăzi asumarea unui candidat comun la alegerile prezidențiale de anul viitor, în persoana lui Crin Antonescu. Fostul lider al liberalilor a spus că a acceptat propunerea partidelor de a fi candidatul comun la alegerile prezidențiale viitoare.
-
Răsturnare de situație: Care a fost, de fapt, cauza decesului actorului Mircea Diaconu - Fiica acestuia, mărturii emoționante
Marele actor Mircea Diaconu s-a stins din viață cu doar 10 zile înainte de a împlini 75 de ani. Se știa că acesta se confrunta de ceva vreme cu o boală incurabilă, iar ultimele sale momente le-a petrecut pe un pat în Spitalul Fundeni.
-
Elon Musk începe Operațiunea "Resetarea": Prima mare instituție care va intra în malaxor
Omul de afaceri Elon Musk, cea mai bogată persoană din lume şi persoana desemnată de viitorul preşedinte al SUA, Donald Trump, cu reformarea administraţiei publice, a luat la ţintă Rezerva Federală americană.
-
Trădare, dar să știm și noi: 21 de parlamentari suveraniști au votat pentru noua coaliție pro europeană
Blocul suveranist suferă o lovitură extrem de grea, la primul mare test din Parlament. La votul pentru președinții Senatului și Camerei Deputaților, 21 de parlamentari care nu pot fi decât din AUR, POT sau SOS România au votat alături de coaliția pro europeană formată din PSD, PNL, UDMR și Minoritățile Naționale.
-
Controlul statului asupra vietii private: ANAF monitorizează retragerile din bancomate. Atenție la suma pe care o scoateți
Românii care retrag sume mari de bani din bancomate intră în atenția Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF). Instituția a anunțat că va monitoriza atent aceste tranzacții pentru a preveni fraudele fiscale.
-
Secretul murdar al Europei: Bătrânul continent se prăbușește în ritm accelerat
În contextul în care Donald Trump este pe punctul de a prelua din nou Casa Albă peste câteva săptămâni, iar economia Europei se află într-o criză din ce în ce mai gravă, temelia pe care se sprijină prosperitatea regiunii nu este doar fisurată, ci este în pericol să se prăbușească, informează Politico.
-
Donald Trump despre LGBTQ+: "Vreau să opresc delirul transexualilor. Există doar feminin și masculin"
Preşedintele ales al SUA, Donald Trump, a anunţat că doreşte să oprească „delirul transsexualilor" încă din prima sa zi la Casa Albă, luna viitoare, într-o nouă salvă a taberei republicane împotriva drepturilor comunităţii LGBTQ+.
-
„Ați omorât 19 gimnaste". Octavian Bellu și Mariana Bitang au fost desființați, în trecut, de mama unei sportive care s-a aflat sub comanda celor mai galonați antrenori din istorie
Octavian Bellu și Mariana Bitang reprezintă cel mai bun cuplu de antrenori ai lumii, fiind lăudați inclusiv în presa străină. Au pregătit generații de gimnaste și mulți sperau chiar ca FRG să îi convingă să le îndrume și pe tinerele de acum. Totuși, mama uneia dintre fostele lor eleve are o cu totul altă părere. În urmă cu ani buni, femeia, rudă cu Laurențiu Reghecampf, a trecut peste orice limită, jignindu-i și aducându-le acuzații grave.
DIN CATEGORIE
- TOP CITITE
- TOP COMENTATE
- 1.Fostă "Golden Girl" al Sistemului simte că i-a venit vremea ca să preia puterea în România
- 2.Tehnica loviturii de stat. Rolul SRI. Absența Armatei din ecuație
- 3.Who are you Mr. Călin Georgescu?
- 4.MINCIUNA LA RANG DE POLITICĂ DE STAT
- 5.OPRIȚI LOVITURA DE STAT!
- 6.Autorii haosului nu vor scăpa nici în gaură de șarpe
- 7.Scenariul atomic: va fi invalidat președintele ales Călin Georgescu după modelul Șoșoacă?
- 8.USR, Lasconi și minciuna progresului: cum curentul woke vă manipulează și vă distruge viețile
- 9.Inflație de viitori prezidențiabili, de tipul #CandidațiiAltora. Suveraniștilor veritabili li se va bara calea. România, #RaiulExploatatorilor!
- 10.SECURISTAN? Clar că da! Sub spectrul "STALINISM FOR ALL SEASONS"
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu