Orice este posibil. În orice sens. Căci suntem în momentul în care se împart apele
Postat la: 10.05.2021 | Scris de: ZIUA NEWS
0
„Dacă Rusia este decisă să continue confruntarea ostilă, UE este gata să răspundă". În urmă cu câteva zile, asta spunea Peter Stano, purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene, imediat după ce Moscova anunţase interzicerea dreptului de intrare pe teritoriul naţional al Federaţiei Ruse pentru opt cetăţeni europeni, inclusiv pentru Vera Jurova, vicepreşedintă a forumului comunitar.
Plutonul de execuţie al patriei comunismului iubit Vladimir Chizov, ambasadorul rus, a fost invitat apoi la o reuniune de urgenţă la care au participat Secretarul General al CE şi reprezentanţi ai Serviciului de Acţiune Externă care au înmânat oficialului rus o notă de protest care, s-a spus atunci pe surse, nu avea să fie decât un prim semnal la ceea ce se construia ca linie politică foarte severă de răspuns la ceea ce se prezenta ca fiind o serie neîntreruptă de provocări şi gesturi neprietenoase neprovocate ale Rusiei. Se discuta atunci dacă este vorba doar despre o somaţie diplomatică în stilul obişnuit al acelui pas de deux în care excelează diplomaţia de la Bruxelles şi cea a Kremlinului sau, dimpotrivă, dacă lucrurile sunt gândite să poată merge mai departe. Chestiune esenţială deoarece nimeni nu mai vrea să se repete situaţia în care s-a găsit UE după faimosul summit Trump-Putin, atunci când a început eroziunea puternică a relaţiilor din spaţiul euro-atlantic, dar şi de tensiuni în interiorul UE între ţări care aveau viziuni şi politici sensibil diferite faţă de Moscova. Urmează, cel puţin anunţat la nivel de principiu, un alt summit SUA-Rusia.
Întrebarea la care europenii vor răspunsuri asiguratoare ţine de intenţia SUA de a reveni la vechiul sistem de a juca în calitate de reprezentantă şi garantă a unităţii acestui spaţiu, pe toate nivelurile de securitate implicate, vorbind în numele Blocului Occidental de pe poziţia tradiţională care i-a conferit credibilitate, adică cea de purtător de steag al valorilor emisferei occidentale. De ce acum această discuţie înfierbântată? Răspunsul este destul de simplu în logica lineară a marilor decizii politice: tocmai experienţele amare învăţate în perioada Trump le-au demonstrat europenilor că nu pot să mai continue la nesfârşit cu dicotomia securitate militară = NATO şi securitate economică = UE şi că, odată cu formarea primilor piloni ai forţei militare europene, s-ar putea ajunge la o nouă formulă de asigurare şi reasigurare a intereselor euroatlantice. Pe fond, despre asta este vorba şi apelul europenilor către Biden este ca eventualele deschideri (sau, la fel de probabil, închiderile de jocuri şi spaţii) să fie făcute prin decizie comună, limitând acţiunile de acum de tip „cavaler singuratic" ale unor ţări din UE care se simt lăsate libere să zburde pe teritorii care par necontrolate.
În acest sens, chestiunea firească este de a şti, înainte de a ne întreba ce decid americanii, dacă, da sau nu, Statele Membre vor ajunge (şi cât de rapid) să aibă o poziţie comună faţă de Rusia şi a căile concrete de a o impune în practică. Cu siguranţă că este cel mai dificil test de politică externă care, combinat cu perspectiva chineză, ridică deja bariere deosebit de greu de trecut. Aşa este din mai multe motive şi, în orice caz, în principal îndeosebi, nu din rea-voinţă sau întoarcerea ideologică a armelor. Este teribil de dificil deoarece pandemia a lăsat urme adânci în economiile naţionale din UE şi, de aici, pornesc de pe trepte complet diferite în abordarea foarte complicatului proces de reluare a activităţilor din „noua normalitate". Cei de la Bruxelles vor să creadă că acest numitor comun de speranţe şi sensibilităţi europene, factorul de coeziune pentru viitor, va fi constituit de succesul planurilor naţionale de recuperare şi rezilienţă. Să vedem ce va fi şi acolo, nu putem spune încă nimic din cauza vălului opac aruncat de ai noştri asupra acestui segment politic.
Dar, luând toate acestea împreună, are cineva vreo certitudine că Statele Membre se vor concentra realmente asupra formulării unei politici coerente externe (comerciale, financiare, de securitate) mizând pe participarea şi forţa SUA? Timp prea mult să se dea un răspuns nu mai este deoarece, dacă am auzit corect, ar exista oarece speranţe ca discuţia despre Rusia (alături de cea despre dimensiunile reale şi implicaţiile problemelor din ce în ce mai serioase create de BREXIT) să constituie un punct distinct în cadrul Summitului de pe 25 mai, un Consiliu European care se anunţă deosebit tocmai pentru că - teoretic - ar fi ultima întâlnire între liderii europeni înainte de reuniunea Biden-Putin. Şi a rămas foarte puţin timp în care să poată fi concretizat un semnal comun european asupra problemei conductei Nord Stream 2 care, din motive fireşti, a devenit punctul de diferenţiere extremă- acum foarte aproape de rupere sau finalizare - pe de o parte între Germania şi câteva dintre statele membre UE, pe de altă parte între Germania şi SUA, totul în contextul deosebit de delicat al schimbării de Cancelar la Berlin.
Decizia care se va lua va arăta dacă chestiunea esenţială a unei posibile (sau imposibile) solidarităţi europene şi, de aici, a unei solidarităţi a spaţiului euro-atlantic poate fi pusă la modul serios şi - cel mai important - are şi va avea o valoare egală pentru toată lumea. Dacă nu, statele merituoase îşi vor continua ca şi până acum acorduri comerciale cu oricine, indiferent de criterii ideologice sau poziţii comune adoptate solemn la summituri europene şi vor exista altele care, nebăgate în seamă sau refuzate, să înceapă s-o ia pe alte drumuri. Pentru o lămurire imediată, priviţi la povestea cu vaccinurile, omologate sau nu, imposibil pentru UE să zică ce e bine şi nu, până la urmă vor fi acceptate toate sursele de vaccinare, punând la dos toate pledoariile oficiale, inclusiv la nivel de şefi de state şi guvern, despre criterii şi decizii comune. Pe drumul ăsta se va merge în continuare?
Atunci Serghei Lavrov, ministrul de Externe rus, are perfectă dreptate când îşi permite să persifleze: „Când UE începe să ne ameninţe cu noi sancţiuni, încep să cred că - în afara unei credinţe în permisivitatea completă şi în infailibilitatea proprie - Uniunea Europeană începe să fie cuprinsă de mania unei impunităţi totale. Este un drum către nicăieri". Spune asta pentru că are convingerea că UE, singură, nu va putea depăşi blocajele sale interne, unele construite chiar prin contribuţia directă a strategilor Kremlinului. În acest context, să vedem dacă va exista într-adevăr ceea ce promitea Preşedintele Biden, adică noua relaţie de construcţie comună cu Europa. Atunci - doar atunci - lucrurile s-ar putea modifica la nivelul relaţiilor de putere globale. De-abia atunci avertismentul acesta „Dacă Rusia este decisă să continue confruntarea ostilă, UE este gata să răspundă" va putea avea o valoare operaţională credibilă. Dacă nu, după cum s-a demonstrat cu atâta succes la Yalta sau la Malta, hărţile lumii - în orice caz ale Europei - pot fi făcute la o masă în format restrâns, cu procentaje de participare ca cele notate de Churchill pentru viitorul ca jumătate din continentul nostru. Se mai poate? Orice este posibil. În orice sens. Căci suntem în momentul în care se împart apele.
Cristian Unteanu
ULTIMA ORA
-
O femeie s-a dezbrăcat și a vrut să-l fure pe pruncul Iisus de la Vatican VIDEO
O activistă ucraineană Femen a încercat să fure Pruncul din scena Nașterii Domnului de la Vatican. Tânăra în vârstă de 28 de ani s-a dezbrăcat înainte de a se cațăra peste gard și de a se repezi spre șopronul din fața bazilicii, anunță Corriere della serra.
-
Părintele fondator al AI avertizează: Tehnologia ar putea duce la dispariția oamenilor în 10 ani
Profesorul Geoffrey Hinton, cunoscut ca „părintele fondator al AI", avertizează că inteligența artificială ar putea duce la dispariția umanității în următorii zece ani. El cere reglementări guvernamentale stricte, scrie The Telegraph.
-
Aici ar putea fi declanșat Al Treilea Război Mondial: au început pregătiri majore de apărare
Narva, al treilea oraș ca mărime din Estonia, se confruntă cu o creștere a provocărilor din partea Rusiei, într-un context de temeri crescânde că Moscova ar putea ataca acest oraș aflat la graniță și vulnerabil, informează Politico.
-
Bani cu nemiluita: cât încasează Andra pentru un concert de 45 de minute
Andra este una dintre cele mai îndrăgite artiste din România, iar succesul ei nu se rezumă doar la popularitatea în rândul fanilor, ci și la veniturile semnificative obținute din concertele susținute cu fonduri publice.
-
Sindromul Havana: explicațiile CIA dezamăgesc, iar Senatul SUA reacționează dur
Un raport bipartizan al Comisiei de informaţii a Senatului SUA, publicat vineri, a criticat răspunsul CIA la aşa-numitul sindrom Havana, care a creat probleme de sănătate personalului său, afirmând că multe persoane nu au primit îngrijirea adecvată.
-
O nouă pandemie ar fi dezastru: virusul gripei aviare a suferit mutaţii în organismul unui pacient
Primul caz uman grav de gripă aviară din Statele Unite este purtător al unui virus care a suferit mutaţii în interiorul organismului său pentru a se adapta la tractul respirator uman, au anunţat joi autorităţile sanitare americane.
-
Care este viteza reală a gândului uman. Suntem cu adevarat mai rapizi in prelucrarea informatiei fata de un computer?
Cercetătorii de la Universitatea Caltech au descoperit că viteza gândului uman este semnificativ mai mică decât s-a crezut anterior și considerabil inferioară vitezei medii a conexiunii la internet.
-
Putin joacă tare pe nervii noștri: Revenirea lui Trump la Casa Albă ar putea declanșa o nouă cursă nucleară - Avertisment dur lansat de la Moscova
Responsabilul cu controlul armelor din Rusia a avertizat vineri viitoarea administrație a lui Donald Trump că Moscova ia în considerare o gamă largă de măsuri posibile privind testele nucleare, din cauza poziției radicale a lui Trump în această privință.
-
Baba Vanga și Nostradamus fac aceeași predicție înfricoșătoare pentru 2025: Vine sfârșitul pentru Europa și apare "o nouă putere mondială"
Celebrii clarvăzători Baba Vanga și Nostradamus au făcut aceeași previziune înfricoșătoare pentru 2025, care spune că Europa ar s-ar putea sfârși. Legendara pereche mistică a lăsat o profeție sinistru de asemănătoare, care detaliază modul în care întregul continent ar putea fi aruncate în haos în următoarele 12 luni.
DIN CATEGORIE
- TOP CITITE
- TOP COMENTATE
- 1.Fostă "Golden Girl" al Sistemului simte că i-a venit vremea ca să preia puterea în România
- 2.Tehnica loviturii de stat. Rolul SRI. Absența Armatei din ecuație
- 3.MINCIUNA LA RANG DE POLITICĂ DE STAT
- 4.OPRIȚI LOVITURA DE STAT!
- 5.Autorii haosului nu vor scăpa nici în gaură de șarpe
- 6.USR, Lasconi și minciuna progresului: cum curentul woke vă manipulează și vă distruge viețile
- 7.Inflație de viitori prezidențiabili, de tipul #CandidațiiAltora. Suveraniștilor veritabili li se va bara calea. România, #RaiulExploatatorilor!
- 8.SECURISTAN? Clar că da! Sub spectrul "STALINISM FOR ALL SEASONS"
- 9.Frica de Georgescu
- 10.VICTORIA A LA PIRUS A SISTEMULUI. TIC-TAC!
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu