ZC
Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x
ZC




ZC




Ordonanţe peste ordonanţe, dar de ce fără limitare?

Postat la: 13.02.2017 | Scris de: ZIUA NEWS

0

Scandalul ordonanţelor pe justiţie care a scos în stradă sute de mii de oameni readuce în prim plan birocraţia excesivă şi sufocantă care controlează legislaţia românească de după 1989. La ora actuală, în România sunt în vigoare circa 95.000 de acte normative-legi, hotărâri, decrete, ordine etc, adică enorm de multe, dacă ţinem cont că China are doar 300 de legi.

La noi a da ordonanţe de urgenţă a devenit ceva obişnuit. A da o ordonanţe de urgenţă e ceva banal. Sub umbrela urgenţei, care nu este mai deloc fundamentată, se emit ordonanţe pe bandă rulantă, în funcţie de anumite interese politice sau de grup. Dar, de ce ore, nu se doreşte o execitarea unui control preventiv parlamentar, înainte promovării şi publicării unei ordonanţe de urgenţă? Cine are interesul să nu existe o posibilă restrângere a dreptului Executivului de a folosi ordonanţe de urgenţă?

Răspunsul este simplu: niciun partid nu doreşte aşa ceva, pentru că fiecare s-a folosit de această pârghie legislativă când a fost la guvernare pentru a-şi rezolva diverse interese. Dacă ar exista o barieră legislativă prin care în Constituţia României s-ar putea introduce o limitare, în sensul limitării de către Executiv a unui aviz de oportunitatea din partea Parlamentului privind necesitatea reglementării prin ordonanţe de urgenţe, nu s-ar mai emite ordonanţe peste noapte şi în miez de noapte. Acest aviz de oprtunitate ar trebui formulat de comisiile reunite ale Senatului şi Camerei Deputaţilor, comisii de specialitate care fac obiectul delegării legistive, în cel mult două zile de la solicitatrea Guvernului.

Practic, avizul de oportunitate se referă la urgenţă şi, în cazul în care avizul nu este dat în două zile, se consideră accept tacit. Această propunerea legislativă ar trebui însoţită de procedurile conforme celor două camere şi,o astfel de reglementare, adusă în cadrul constituţional, ar putea fi oportună şi acceptabilă pentru toţi participanţii la procesul legislativ. Oare prin această modalitate nu se poate stopa avalanşa de ordonanţe date peste noapte şi în miez de noapte?

Ion Teleanu

albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE