Opțiunea liberală, în siajul opțiunii prezidențiale
Postat la: 12.05.2017 | Scris de: ZIUA NEWS
0
În 2020, vor avea loc alegeri locale și alegeri parlamentare. Conform unei legi nescrise, dar totuși implacabilă a alternanței la putere, atunci, în 2020, PNL va avea cea mai mare șansă de a câștiga puterea. Iar, în final, va putea forma un guvern. Până în 2020, PSD se va eroda, acest proces urmând să înceapă peste o lună și să se dezvolte, în mod accelerat și dramatic pentru socialiști, până în anul electoral.
Dar, atenție, înaintea anului 2020, este anul 2019. Un an al alegerilor prezidențiale. Pentru ca liberalii să câștige în 2020, ei trebuie să treacă cu bine, în 2019, un alt examen important. Prezidențialele din 2019 sunt cheia pentru rezultatele din 2020. Astăzi, PNL este un partid slab. Plasat la jumătatea scorului PSD. Dreapta însăși este fărâmițată și se poate fărâmița și mai mult. Perspectiva este sumbră. Mai ales dacă ne gândim la faptul că, după cinci luni de guvernare PSD, în care au început să se acumuleze destul de multe erori sau chiar greșeli flagrante, scorul liberalilor nu a crescut deloc. Și nici scorul celorlalte partide din opoziție. Iar scorul PSD a rămas pe loc. Ceea ce s-a schimbat este doar numărul nehotărâților. Care e mai mare. Ce urmează să se întâmple pe termen scurt, pe termen mediu și pe termen lung?
Tendința dreptei de a se fragmenta crește. Încă două partide cel puțin, cel inițiat de Dacian Cioloș și cel emanat din Piața Victoriei, fie vor face un anumit punctaj, fie vor mări numărul cetățenilor care rămân în expectativă. USR nu a reușit să valorifice ultimele evoluții, spectaculoase de altfel, din societatea civilă. Dimpotrivă. Doarme. La propriu și la figurat. Și, la rândul său, s-ar putea sparge. PMP, care a ajuns printr-o minune în Parlament, la limita pragului de 5%-poate că minunea se cheamă STS -, nu se desfășoară pe o plajă suficient de largă pentru a câștiga noi aderenți sau pentru a recupera o parte dintre foștii susținători ai lui Traian Băsescu. Dar ce se întâmplă la PNL?
Îndelungata și dramatica fuziune între democrați și liberali este pe cale de a se săvârși în cele din urmă. Astăzi, fiecare dintre cei doi importanți protagoniști are susținători puternici și dintre foștii liberali și dintre foștii PDL-iști. În viitorul apropiat, peste circa o lună de zile, va exista o conducere centrală stabilă. Va fi Orban sau va fi Bușoi. Există, firește, riscul ca unii nemulțumiți dintre foștii liberali să plece la ALDE, întărind partidul lui Călin Popescu Tăriceanu. Există de asemenea riscul ca alți nemulțumiți, în urma modului în care se va desfășura congersul liberal, să plece la PMP. Întrucât foștii liberali și-au recuperat poziția deținută anterior, la momentul fuziunii, și domină în plan local, e clar că ei vor domina și la nivel central. Dacă acest rezultat va fi prea vizibil, există riscul nu al plecării masive a democraților lângă Traian Băsescu, ci, în funcție de realizarea unei mase critice, de formare a unui nou partid democrat. Cu centrul în Ardeal. Dar întins până în Moldova. Emil Boc abia așteaptă. Teoretic, orice este posibil, în următorul interval de timp, în ceea ce îi privește pe liberali. Cel mai probabil, însă, e că partidul va ieși întărit.
Chiar dacă stă undeva în pragul de 20%, PNL are toate șansele, după încheierea procesului de fuziune, cu sau fără a suferi pierderi semnificative în urma congresului, să crească în ritm accelerat. Acest lucru se poate întâmpla și cu Ludovic Orban la butoane, și cu Cristian Bușoi. În definitiv, amândoi sunt liberali veritabili, suficient de experimentați și pregătiți să se lupte cu un PSD care, pe măsura erodării la guvernare, va fi din ce în ce mai inconsistent și mai fragil. Teoretic, pentru PNL urmează aproape trei ani de creștere. Și în aceste condiții, are sau nu are importanță cine va deveni șeful liberalilor? Are! Și iată de ce.
Cum arătam mai sus, înaintea anului 2020, este anul 2019. Al alegerilor prezidențiale. Rezultatul acestora nu are cum să nu influențeze semnificativ, dacă nu cumva chiar major, scorul din anul următor, de la alegerile locale și parlamentare. Dacă PNL vrea cu adevărat să dețină puterea executivă între 2020 și 2024, trebuie să se pregătească pentru a trece cu succes un important examen politic în 2019, anul alegerilor prezidențiale.
Dar până ajunge acolo, congresul celor 5.000 de liberali, care va încheia un proces democratic intern care s-a desfășurat așa cum treuie, de jos în sus, va trebui să decidă, chiar dacă nu o face explicit, chiar dacă acest proces se întâmplă doar în mintea fiecărui participant, pentru ce fel de președinte va opta în 2019. Va fi modelul Iohannis? Va fi însuși Klaus Iohannis, căruia i se va da șansa unui al doilea mandat? Sau PNL va opta pentru altcineva? Când, peste o lună, înainte de a decide cine le va fi președinte și cum va arăta noua conducere centrală, liberalii se vor gândi, inevitabil, la prezidențialele din 2019, instinctiv, fiecare dintre ei se va gândi la adversar. Cu cine va defila, în definitiv, PSD în respectiva rundă electorală prezidențială? Cu Liviu Dragnea? Greu de crezut. Rămâne de văzut dacă, la acea dată, Liviu Dragnea, cu apucăturile sale discreționare, ca să nu le spun dictatoriale, și cu absența sa de la butoanele executivului, va fi eligibil pentru asemenea funcție.
Și, în paranteză fie spus, rămâne de văzut dacă până atunci morișca penală nu își va fi încheiat lucrarea, dreaptă sau nedreaptă, împotriva liderului PSD. Cu aceste consistente semne de întrebare, din ceea ce se vede până acum în partid, rezultă că, în 2019, PSD nu ar putea plasa pe linia de start a prezidențialelor decât un singur candidat. Pe Gabriela Firea. Actualul primar general al Capitalei. Un actor politic de prim rang aflat într-o continuă și de succes campanie mediatică. La limită, dacă intenționează să susțină un candidat din afara partidului, dar totuși apropiat de PSD, ar putea să își îndrepte privirile către Călin Popescu Tăriceanu. Dacă și numai dacă nu va fi înghițit și acesta de malaxorul unei justiții în continuare politizată. În rest, pentru PSD nu mai poate juca nimeni, în 2019, rolul pe care l-a jucat, în trecut, Sorin Oprescu. De personaj aparent din afara partidului, dar afiliat familiei
socialiste și asumat de familia socialistă.
În aceste condiții, pe cine ar putea opune liberalii? Prima opțiune este Klaus Iohannis. Dar va mai avea, în 2019, Klaus Iohannis suficient de multă popularitate pentru a trece cu succes acest examen? Nu se va eroda el dramatic până atunci? Și cum va putea explica Klaus Iohannis necesitatea unui al doilea mandat, în condițiile în care, în primul, nu a lansat niciun proiect de țară cât de cât consistent? Și dacă nu va fi Klaus Iohannis, atunci cine va fi? Răspunsul la această întrebare, care conține o cantitate mare de dramatism, dacă stăm să ne gândim că, în cazul PSD, există un proiect de președinte, va trebui, în mod obligatoriu, să analizăm profilul celor doi candidați care se luptă pentru conducerea PNL. În mod cert, niciunul nu are șansa de a candida cu succes la prezidențialele din 2019. Dar pe cine ar putea susține fiecare dintre ei? Cristian Bușoi este legat atât de structuri, cât și de Klaus Iohannis. Nu există nici cea mai mică îndoială că prima și probabil singura sa opțiune va fi Klaus Iohannis. Dar Ludovic Orban? Ei bine, acesta nu are încă nicio opțiune în ceea ce privește susținerea unui viitor președinte.
Unificarea dreptei, dacă ea se va produce, va putea oferi surprize și din această perspectivă. Pentru că, atenție, unificarea dreptei presupune și o revenire a liberalilor grupați în jurul lui Tăriceanu, cu Tăriceanu cu tot, alături de PNL. Ori, în aceste condiții, Călin Popescu Tăriceanu ar putea juca un interesant rol de jolly joker. Într-un anumit scenariu, el ar putea fi candidatul stângii, iar într-un alt scenariu, al dreptei reunificate, el ar putea fi candidatul prezidențial al liberalilor. La limită, Tăriceanu ar putea fi susținut, în mod neexplicit, de electoratul liberal. Un asemenea scenariu îl exclude pe Bușoi de la președinția PNL. Dar, atenție, nu îl include în mod necesar și absolut pe Ludovic Orban. Ca să se întâmple acest proiect, ar fi necesară, în prealabil, o reconciliere între Ludovic Orban și Călin Popescu Tăriceanu. Este ea imposibilă?
Sorin Rosca Stanescu
ULTIMA ORA
-
Ce este "Regula celor 90 de secunde"? Un neurocercetător descoperă o tehnică inovatoare care ne poate schimba viața
Te-ai gândit vreodată cum ai putea să îți gestionezi emoțiile rapid? Încearcă „Regula celor 90 de secunde" și descoperă tehnica inovatoare creată de un specialist în neuroștiințe, care îți oferă instrumentele necesare pentru a controla furia, frica și anxietatea, ajutându-te să îți regăsești calmul într-un timp scurt.
-
Serurile criminale: FDA impune avertismente privind leziunile nervoase pentru 2 vaccinuri RSV
Food and Drug Administration (FDA) din SUA a dispus ca doi producători de vaccinuri împotriva virusului sincițial respirator (VSR) să includă pe etichetele produselor un avertisment privind un efect secundar potențial paralizant legat de afectarea nervilor.
-
De ce este așteptat Elon Musk în fotbalul mare de Gigi Becali, patronul FCSB-ului
A ieșit la iveală faptul că Elon Musk, cel mai bogat om al planetei, dorește să preia clubul Liverpool în schimbul a 4 miliarde de dolari, iar Gigi Becali a reacționat cu privire la această veste. În viziunea latifundiarului care dictează mersul lucrurilor la FCSB, venirea lui Musk în fotbal ar reprezenta un avantaj chiar și pentru roș-albaștri.
-
Explozie de căutări pe Google: Oamenii vor să știe cum să își șteargă conturile de Facebook și Instagram după anunțul Meta
Anunțul Meta de a renunța la verificarea informațiilor și de a relaxa moderarea conținutului a declanșat o explozie de căutări pe Google despre ștergerea conturilor de Facebook, Instagram și Threads.
-
Vin banii de la G7 pentru Ucraina! Ursula von der Leyen a anunțat prima tranșă din împrumut
Ucraina a primit prima tranșă de 3 miliarde de euro din partea Uniunii Europene a unui împrumut convenit de membrii Grupului celor Șapte, au declarat vineri Kievul și Bruxellesul.
-
"Schema 1800" - noua înșelătorie pe WhatsApp. Plângerile la poliţie curg continuu
O nouă schemă de fraudă online face victime, în aceste zile. Escrocii sparg conturile de whatsapp, după care le cer bani cunoscuţilor din agenda victimei. Suma cerută este aceeaşi -1.800 de lei. De aceea, acest tip de înşelăciune a primit şi numele de Schema 1800.
-
Granițele deschise sfidează naționalismul în ascensiune în Europa (The Guardian)
Reintroducerea controlului pașapoartelor în spațiul Schengen ne trasează în minți noi linii politice - iar lucrul acesta în sine e periculos, se arată într-un articol publicat în The Guardian, conform Rador Radio România.
-
Marea Britanie impune noi reguli de călătorie. De când se aplică și ce condiții trebuie să îndeplinească turiștii
Marea Britanie impune o autorizație electronică de călătorie (ETA) pentru cetățenii din 48 de țări, inclusiv SUA, Canada și Australia. Din luna aprilie, această autorizație plătită va fi obligatorie și pentru europeni. ETA este menită să consolideze securitatea la frontieră și face parte dintre eforturile Londrei de a-şi digitaliza sistemul de gestionare a frontierelor.
-
Dezvăluirea unui director de bancă: "Românii dau statului 70% din tot ceea ce câștigă"
Statul român continuă să apese greu pe umerii cetățenilor: pe lângă cele mai mari impozite pe salarii din Europa, românii sunt obligați să suporte și alte taxe și contribuții. Cu toate acestea, finanțele publice sunt într-o situație critică, iar România rămâne, de ani de zile, campioana deficitului bugetar în Uniunea Europeană.
DIN CATEGORIE
- TOP CITITE
- TOP COMENTATE
- 1.Condiția necesară ca Georgescu să fie lăsat să candideze. Primul pas a fost realizat!
- 2.Fostă "Golden Girl" al Sistemului simte că i-a venit vremea ca să preia puterea în România
- 3.Autorii haosului nu vor scăpa nici în gaură de șarpe
- 4.Despre ecuația prezidențialelor: Crin și Sistemul
- 5.Dar cu pleava societății, ce veți face, oare?
- 6.Inflație de viitori prezidențiabili, de tipul #CandidațiiAltora. Suveraniștilor veritabili li se va bara calea. România, #RaiulExploatatorilor!
- 7.Să vorbim pe șleau: Iohannis & Pahonțu au ordonat PNL ca să-l susțină pe Călin Georgescu ca să-i scadă astfel scorul lui George Simion
- 8.Mai putem conta doar pe miracole
- 9.Și-au băgat și americanii coada în ‘89
- 10.Strategia Națională de Apărare pe înțelesul tiktokarilor
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu